Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Ο ΠΑΟΚ δεν έχει καταλάβει ότι μπορεί να κάνει υπομονή

Στο ποδόσφαιρο, όπως στη ζωή, χρειάζεται να περάσει χρόνος για τη συνειδητοποίηση μιας μεγάλης αλλαγής.
Χρειάζεται κανείς να πάρει τον χρόνο του για να επεξεργαστεί, να αντιληφθεί μια σημαντική αλλαγή, να εξοικειωθεί με αυτή, να την εκτιμήσει και να την αφήσει να κυλήσει στις φλέβες του. Ακριβώς αυτό συμβαίνει αυτή την εποχή στον ΠΑΟΚ, ο οποίος δεν έχει ακόμη συνειδητοποιήσει, ή τουλάχιστον συμπεριφέρεται σαν να μη θέλει, ο πυρήνας του, να συνειδητοποιήσει το μέγεθος της αλλαγής που επήλθε στη ζωή του μετά την άφιξη και την εγκατάσταση του Ιβάν Σαββίδη στην ΠΑΕ.
Μολονότι έλυσε το «πρόβλημα της ζωής του», ο ΠΑΟΚ συνεχίζει να αντιδρά και να συμπεριφέρεται όπως πριν, δηλαδή με τις αντιλήψεις της προηγούμενης εποχής του. Και κάπως έτσι πάει να φέρει την καταστροφή και τελικώς βάζει σε ρίσκο να καταστρέψει την ομάδα που δημιουργεί, επειδή νομίζει ότι δεν έχει χρόνο να την περιμένει να εκκολαπτεί, να ωριμάσει και να εξελιχθεί. Ο ΠΑΟΚ αντιδρά σαν να ζει για το αποτέλεσμα, μολονότι έχει εδώ και μήνες βγει από τη «ζω για το αποτέλεσμα και από το αποτέλεσμα» φάση της ζωής του.

Υπό το προηγούμενο καθεστώς αυτή η συμπεριφορά τού οργανισμού ΠΑΟΚ ήταν δικαιολογημένη. Διότι ζούσε από τα έσοδά του και η υπομονή του εξαντλούνταν εκεί που τελείωνε το ρευστό του ή τα προσδοκώμενα έσοδά του. Με τον ΠΑΟΚ του Σαββίδη όμως αυτό έπαψε. Ο σημερινός ΠΑΟΚ έχει την πολυτέλεια να σκεφτεί και να λειτουργήσει με ευρωπαϊκό κεφάλι. Εχει χρόνο και άνεση για να κάνει υπομονή και να περιμένει την ωρίμανση και την εξέλιξη της ομάδας που υπό αντίξοες συνθήκες ξεκίνησε μερικούς μήνες πίσω να χτίζει.


Δεν προσπαθώ να πω ότι ο ΠΑΟΚ δεν πρέπει να έχει απαιτήσεις από τον εαυτό του. Ούτε θα ήταν λογικό να αφήσει χωρίς μεγάλες προσδοκίες τη σεζόν. Αλλωστε αυτό είναι απαραίτητο προκειμένου να γαλουχηθούν σωστά οι πιτσιρικάδες του. Κι οι μεγάλες ομάδες τρέφονται και, τελικά, χτίζονται ή συντηρούνται από τις μεγάλες νίκες. Ολο αυτό όμως δεν σημαίνει ότι έχει λογική να φτάνει ο ΠΑΟΚ στο άλλο άκρο και να ζει σε κατάσταση πανικού και υπερβολικής πίεσης προς τον ιδιοκτήτη του ή τον προπονητή του επειδή μεγαλώνει η απόστασή του από τον πρώτο ή δεν πείθει σε ένα ντέρμπι. Διότι το μόνο που θα επιτύχει ο ΠΑΟΚ αν αναγκάσει τον μεγαλομέτοχό του να πάρει βιαστικές, υπό πίεση, αποφάσεις θα είναι να ελαχιστοποιήσει τις πιθανότητες που έχει η σημερινή ομάδα να εξελιχθεί στην ομάδα των ονείρων του.

Ναι, έχει ευθύνες ο Γιώργος Δώνης για το πρόσωπο που έδειξε ο ΠΑΟΚ στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό. Εχει ευθύνη και για την απειθαρχία των ποδοσφαιριστών του. Ομως μέχρι εκεί. Ο ΠΑΟΚ έχει ποντάρει πάνω σε έναν εκ των πιο εξελίξιμων Ελλήνων προπονητών και σε μια γενιά νέων ταλαντούχων ποδοσφαιριστών. Κι επειδή έχει την ευλογία, για τα σημερινά ελληνικά ποδοσφαιρικά δεδομένα, της άνεσης να κάνει υπομονή, θα λαθέψει αν διαλύσει το σημερινό του σχέδιο προτού το αφήσει να εξελιχθεί μπροστά του. Και θα πρόκειται για λάθος αδικαιολόγητο. Διότι σήμερα, 11 αγωνιστικές μετά την εκκίνηση, ο ΠΑΟΚ είναι, σε θέση, ψηλότερα από εκεί που φαντάζονταν όσοι τον ζούσαν το περασμένο καλοκαίρι. sday gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: