Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

Βλέπει τις δυσκολίες αλλά επιμένει…!!

Βλέπει τις δυσκολίες αλλά επιμένει…
Αποφασισμένος να συνεχίσει την προσπάθεια για την οικονομική εξυγίανση και την αγωνιστική «ανάταση» του Παναθηναϊκού, παρά τις πολλές και μεγάλες δυσκολίες που υπάρχουν, εμφανίστηκε ο Γιάννης Αλαφούζος κατά την διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης της «Παναθηναϊκής Συμμαχίας».

Μοναδικό σημείο τριβής ανάμεσα στον επικεφαλής της «Παναθηναϊκής Συμμαχίας» και τα μέλη, υπήρξε το θέμα της στήριξης στον Ζεσουάλντο Φερέιρα, χωρίς όμως να προκύψει κάποια ευθεία αμφισβήτηση.

Ο Γιάννης Αλαφούζος παραδέχθηκε ότι περίμενε το εγχείρημα να έχει μεγαλύτερη αποδοχή όμως εξέφρασε την αισιοδοξία του για την συνέχεια, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι έχει επίγνωση των δυσκολιών που υπάρχουν. Επιπλέον, αναφέρθηκε στο θέμα του γηπέδου και της επιστροφής στην Λεωφόρο, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα φέρει στην ομάδα έσοδα που δεν υπήρχαν ως τώρα.

Διαβάστε ένα απόσπασμα των διαλόγων που έλαβαν χώρα στην ΓΣ:

Λέτε ότι θέλετε να γυρίσουμε στη Λεωφόρο. Αυτό είχε πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων με τους αρμοδίους. Αλλά στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό πχ, πουλάμε περισσότερα εισιτήρια.
Αλαφούζος: Το ΟΑΚΑ είναι ακριβό γήπεδο, λόγω του ενοικίου, λόγω ασφαλείας κτλ. Το ΟΑΚΑ δεν αφήνουν κέρδη τα εισιτήρια. Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο γυρίσουμε στην Λεωφόρο.

- Πρέπει να απευθυνθείτε στο θυμικό των οπαδών...
Αλαφούζος: Συμφωνώ, πρέπει να απευθυνθούμε στο συναίσθημα. Ο Παναθηναϊκός έχει προβλήματα και τρέχαμε να πάρουμε άδεια, να κλείσουμε παίκτες, να τους πληρώσουμε. Αν είχαμε καλύτερους παίκτες και καλύτερο προπονητή, θα ήμασταν καλύτεροι. Αυτή τη στιγμή, πολεμάμε με τα μέσα που έχουμε.

-Ποια η προοπτική και ποια τα αισιόδοξα μηνύματα που θα περάσουμε στα μέλη, όταν η ομάδα πηγαίνει άσχημα, όταν έχουμε κόντρες για τον προπονητή και μήπως η ενασχόληση με την ΠΑΕ κρύβει άλλους σκοπούς;
Αλαφούζος: Το μεγάλο πρόβλημα του Παναθηναϊκού είναι ότι δεν αντιμετωπίστηκε σαν μία ομάδα που έπρεπε να έχει δύναμη, χρήματα και αυτονομία και έτσι, όταν μαζεύτηκαν άνθρωποι και συγκέντρωσαν χρήματα, δημιούργησαν μία ακριβή ομάδα. Όταν κατέρρευσε το ιδιοκτησιακό σύστημα, τα έσοδα ήταν λιγότερα από τα έξοδα, με χρέος 28 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό ήταν το άνοιγμα που παραλάβαμε. Η φετινή χρονιά είναι ισοσκελισμένη. Η ΑΜΚ μαζί με τα έσοδα μας που είναι περίπου 22 εκατομμύρια ευρώ, είναι όσα τα φετινά μας έξοδα. Να συμπληρώσω ότι στο ΟΑΚΑ, ακόμα και στο ματς με τη Μάλαγα, που είχαμε 35.000 οπαδούς, βγάλαμε μόνο 15.000 ευρώ. Στο ΟΑΚΑ, τα περισσότερα ματς είναι ζημιογόνα. Είναι ένας λόγος που θέλουμε να επιστρέψουμε στη Λεωφόρο, εκτός από το αγωνιστικό κομμάτι. Από εκεί και πέρα, είναι στο χέρι το δικό μας να αυξήσουμε τα έσοδα με συνδρομές, εισφορές και εισιτήρια. Τον Ιανουάριο θα προσπαθήσουμε να ενισχύσουμε την ομάδα. Εγώ προσωπικά, πρέπει να είμαι αισιόδοξος. Εάν δεν είμαι, εάν δεν είμαστε, δεν θα πετύχουμε. Αν αποτύχουμε τα 30 εκατομμύρια ευρώ δεν ξέρω που θα τα βρούμε. Υπάρχουν πολλοί επιφανείς Παναθηναϊκοί, αλλά λόγω των συνθηκών και της εποχής, δεν βοήθησαν. Είμαι αισιόδοξος για τη μεταφορά μας στη Λεωφόρο, η οποία έχει πολλές δυσκολίες. Ο νόμος Μπιρμπίλη δεν επιτρέπει να κάνουμε παρέμβαση στον φέροντα σκελετό του γηπέδου και έχει αποσυνδέσει την κατασκευη του γηπέδου ποδοσφαίρου με την κατεδάφιση του γηπέδου. Είμαστε σε καλό δρόμο για να χτίσουμε το γήπεδο στο Βοτανικό, ίσως στο επόμενο εξάμηνο έχουμε ολοκληρώσει την προεργασία μας. Έχουμε κάποιες σκέψεις σε εξέλιξη για το οικονομικό, αλλά δεν μπορώ να σας πω περισσότερα γιατί ίσως δημιουργήσει προβλήματα. Πιστεύω πως θα τα καταφέρουμε σαν οργανισμός.

-Προ ημερών είχατε μία συνάντηση με τον Πρωθυπουργό.
Αλαφούζος: Δεν ισχύει αυτό.

-Τι σκέφτεστε για να καλύψετε το άνοιγμα των 28 εκατομμυρίων ευρώ;
Αλαφούζος: Εγώ περίμενα ότι θα μαζεύαμε 10-15 εκατομμύρια ευρώ. Είχαμε κάνει έρευνες και περιμέναμε πολλά μέλη. Ως ΠΑΕ πρέπει να βρούμε τρόπους να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα. Ένας τρόπος είναι να ρυθμίσουμε τα χρέη μας. Πηγαίνοντας στη Λεωφόρο, θα αποκτήσουμε έσοδα που δεν έχουμε. Είμαστε αισιόδοξοι. Θεωρώ ότι έχουμε 60-70% πιθανότητες να πετύχουμε. Εγώ βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο.

Το θέμα της επιμονής στην στήριξη στο πρόσωπο του Φερέιρα, ήταν αυτό που κάποια στιγμή… ανέβασε τους τόνους στην αίθουσα. Οπαδοί των «πράσινων» τάχθηκαν εναντίον του Πορτογάλου και ο Γιάννης Αλαφούζος μίλησε για τους λόγους που τον εμπιστεύεται.

Αλαφούζος: Εγώ ποτέ δεν έχω πει από όταν αρχίσαμε, ότι η φετινή ομάδα είναι έτοιμη. Είναι τραυματισμένη. Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν δύο τρόποι να βελτιωθεί η ομάδα. Ο πρώτος τρόπος είναι να αγοραστούν παίκτες και για αυτό, χρειάζονται χρήματα. Και χρήματα δεν υπάρχουν. Εάν υπήρχε μεγαλύτερη ανταπόκριση, θα είχαμε άλλα 20-30 εκατομμύρια ευρώ και θα αγοράζαμε παίκτες.

Μέλος: Δεν φταίει η έλλειψη χρημάτων που δεν κερδίσαμε τον Πανθρακικό...

Αλαφούζος: Εχει εκπονηθεί ένα σχέδιο και τον συνάντησα τον Μάρτιο, πριν μπω στην ΠΑΕ. Ο Φερέιρα ήθελε να φύγει λόγω της παράγκας. Μιλήσαμε και αποφασίσαμε να κάνουμε μία προσπάθεια. Μου είπε ότι οι ποδοσφαιριστές είναι σαν μία πυραμίδα. Όσο ψηλότερα τους πάρεις, τόσο καλύτεροι θα είναι. Από χαμηλά, μπορεί να σου βγει ένας στους πέντε. Μου εξήγησε ότι η πολιτική που ακολουθούν οι ελληνικές ομάδες είναι να αγοράζουν ποδοσφαιριστές στα τελειώματα. Μου είπε ότι η Πορτογαλία είναι μία μικρή χώρα, έχει μικρότερους μισθούς και βγάζει ποδοσφαιριστές. Εγώ αυτόν τον προπονητή τον εμπιστεύομαι και θεωρώ ότι είναι ο κατάλληλος.

Πώς προβλέπεται να χρηματοδοτηθεί το γήπεδο;Πριν δύο χρόνια μας διαβεβαίωναν ότι πρώτα θα χτιστεί γήπεδο στο Βοτανικό και μετά θα γκρεμιστεί η Λεωφόρος. Πώς είναι δυνατόν τώρα να έχει αλλάξει αυτό;
Ο προηγούμενος νόμος ήταν σαφής. Έλεγε ότι για να παραχωρηθεί και να γκρεμιστεί η Λεωφόρος έπρεπε να είναι χτισμένος ο Βοτανικός. Την περίοδο που εμείς τσακωνόμασταν, έγινε ο νόμος Μπιρμπίλη που ευνοεί τον Βωβό. Εκεί αποσυνδέθηκε η Λεωφόρος από το έργο.Έχω έρθει σε επαφή με τον πολιτικό κόσμο και όλοι δέχονται ότι το αίτημα να παίζουμε στη Λεωφόρο μέχρι να γίνει το γήπεδο στο Βοτανικό, είναι δίκαιο. Ο Δήμαρχος Αθηναίων θέλει πάση θυσία να ολοκληρωθεί το έργο. Ο Δήμος έχει εκλογές το 2014 και θα ήταν ένα πολύ καλό δώρο στους ψηφοφόρους του Δημάρχου να έχει προχωρήσει το γήπεδο. Για τη χρηματοδότηση υπάρχουν πολλές συνθήκες που διευκολύνουν τη χρηματοδότηση και ένα πρόγραμμα που είναι στοχευμένο για αναπλάσης πόλεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: