Τρίτη 9 Απριλίου 2013

Τον σκότωσε το επιθετικό του σχέδιο!!

O Τσάρλυ γράφει στο sport-fm.gr για την παρουσία του Νίκου Αναστόπουλου στον πάγκο του Ατρόμητου.

Τον σκότωσε το επιθετικό του σχέδιο
Χαίρετε κύριοι,

Η ήττα του Ατρόμητου από τον Άρη έκανε άνω-κάτω το πρωτάθλημα. Πάνω που με τα αποτελέσματα της 27ης αγωνιστικής έμοιαζαν τα πράγματα να είχαν ξεδιαλύνει και να πέφτει ο Άρης, ήρθε η μεγάλη ανατροπή. Αποτέλεσμα που άναψε για τα καλά το πρωτάθλημα και έφερε την απομάκρυνση του Αναστόπουλου.

Ο αλενατόρε απέτυχε παταγωδώς στο Περιστέρι. Στις αρχές του έτους πήρε τη θέση του Μπάγεβιτς. Τότε είχα γράψει πως η επιλογή του Σπανού να πάρει για προπονητή τον Αναστόπουλο ήταν μια από τις πιο αξιοκρατικές δουλειές που έχουν δοθεί σε Έλληνα προπονητή. Ο Αναστόπουλος εξαργύρωσε την πετυχημένη δουλειά που είχε κάνει για 2 χρόνια στον ΟΦΗ. Αν θυμηθούμε τον τρόπο που φερόταν ακόμα και που μίλαγε ο Αναστόπουλος τα παλιότερα χρόνια είναι φανερό πως ο ίδιος έχει δουλέψει αρκετά το προφίλ του.

Τον Ιανουάριο έδειχνε έτοιμος για το επόμενο βήμα. Είχε καθιερωθεί στη συνείδηση του κόσμου ως ένας καλός προπονητής, στο να χτίζει ομάδες που παίζουν άμυνα και στον Ατρόμητο έπρεπε να αποδείξει σε όλους πως μπορεί να δημιουργήσει και επιθετικό σχέδιο. Βλέπετε στον ΟΦΗ τα πράγματα στο επιθετικό κομμάτι ήταν πολύ πιο απλά για τον ίδιο. Ο ΟΦΗ έδινε μέτρα στον αντίπαλο και ο Αναστόπουλος είχε βρει ένα σχέδιο που εξασφάλιζε επιθέσεις στην κόντρα, χρησιμοποιώντας έναν δυνατό ψηλό επιθετικό που ήταν καλός στο να υποδεχτεί τη μπάλα με πλάτη στην κορυφή και στο πλάι έβαζε δύο γρήγορους εξτρέμ που με διαγώνια κίνηση προς τα αντίπαλα στόπερ εκμεταλλευόντουσαν τις μπαλιές που αυτός τους έσπαγε.

Στο Περιστέρι τα πράγματα δεν ήταν τόσο απλά. Βλέπετε ο Ατρόμητος τα τελευταία δύο χρόνια έχει καθιερωθεί σαν μεγάλη ομάδα εγχώρια και οι περισσότεροι αντίπαλοι προσαρμόζονται απέναντί του αμυντικά. Ο Αναστόπουλος λοιπόν έπρεπε να βελτιώσει αμυντικά την ομάδα του καθώς δεν λειτουργούσε καλά επί Μπάγεβιτς αλλά και να βρει έναν αποτελεσματικό τρόπο ανάπτυξης. Αν δούμε τους αριθμούς, πέτυχε σε αυτό που γνωρίζει καλά, δηλαδή στο να φτιάχνει άμυνες, αλλά απέτυχε παταγωδώς στο να βρει ένα αποτελεσματικό επιθετικό πλάνο.

Στον πρώτο γύρο με τον Ντούσαν στον πάγκο ο Ατρόμητος είχε προβληματική αμυντική λειτουργία, δεν έπαιρνε γκολ από τους πολλούς χαφ που υπάρχουν στο ρόστερ, αλλά έβρισκε τον τρόπο να είναι αποτελεσματικός. Ο Μπάγεβιτς μπορεί να έφυγε και δικαίως ως αποτυχημένος, όμως είχε μαζέψει 25 βαθμούς σε 15 παιχνίδια. Είχε 6 νίκες, 7 ισοπαλίες, 2 ήττες και τέρματα 15-12.

Ο Αναστόπουλος κοουτσάρε 13 παιχνίδια, πήρε μόλις 3 νίκες, έφερε 5 ισοπαλίες και γνώρισε 4 ήττες. Η ομάδα του πέτυχε 8 γκολ και δέχτηκε άλλα 8. Δηλαδή αν ψάξουμε μια βελτίωση από την εποχή Μπάγεβιτς έχει να κάνει μόνο στο παθητικό τερμάτων. Εκεί που έχασε το παιχνίδι τελείως ο Αναστόπουλος ήταν στις μεταγραφικές επιλογές. Ο ίδιος γνώριζε πως έπρεπε να βελτιώσει το επιθετικό σχέδιο της ομάδας που ανέλαβε. Γι’ αυτόν το λόγο οι τρεις μεταγραφές που εισηγήθηκε στον Σπανό είχαν να κάνουν με την επιθετική λειτουργία της ομάδας.

Είχε την αφέλεια να πιστέψει πως ο Αναστασιάδης του χάρισε έναν πολύ καλό εξτρέμ και βιάστηκε να τον κλείσει με το που τον άφησε ελεύθερο. Επίσης έφερε στο Περιστέρι τους ποιοτικούς αλλά ανέτοιμους Ναπολεόνι, Μάτζιο. Δεν είναι τυχαίο που με το που ενσωματώθηκαν στην ομάδα οι τρεις μεταγραφές του Αναστόπουλου ο Ατρόμητος είχε βρει 1 γκολ σε 8 παιχνίδια. Ποιοτικά οι Ναπολεόνι, Μάτζιος είναι καλοί παίκτες και πιθανότατα αν μείνουν στο Περιστέρι και το καλοκαίρι κάνουν προετοιμασία, του χρόνου να βοηθήσουν. Αυτήν την εποχή όμως ήταν φανερά ανέτοιμοι.

Ο Μάτζιος είναι από φύση του νωχελικός, δεν είχε και ρυθμό από παιχνίδια και δεν βλεπόταν. Ο Ναπολεόνι το τελευταίο διάστημα βγάζει αρκετά προβλήματα τραυματισμών και δεν ήταν καλός ούτε στο ξεκίνημα της σεζόν στον Λεβαδειακό. Θυμίζω άλλωστε πως η τότε ομάδα του Παράσχου πήρε μπρος όταν βγήκε από την αρχική ενδεκάδα ο Ναπολεόνι. Πέρα από την άσχημη ατομική του κατάσταση, ο Ναπολεόνι δεν βολεύεται να παίζει στα πλάγια, δεν συμμετέχει πολύ στο παιχνίδι και η ομάδα του χάνει στο κουβάλημα μπάλας και παίκτη από την δημιουργία.

Τα πράγματα γινόντουσαν πολύ χειρότερα που από τη μια πλευρά έπαιζε ο Ναπολεόνι και από την απέναντι ο Μπρίτο. Δύο παίκτες που δεν συμμετείχαν όσο πρέπει στο παιχνίδι και άφηναν την ομάδα τους με λιγότερους παίκτη στην ανάπτυξη. Με τον Άρη ήταν απίστευτο που αυτοί οι δύο έβγαλαν 90λεπτο.

Μετά το τέλος του αγώνα στα social media είδα τα ποσταρίσματα που κινούνταν στη λογική πως ο Ατρόμητος έδωσε το παιχνίδι. Αυτό που πιθανότατα δεν έχει γίνει αντιληπτό είναι πως μιλάμε για μια ομάδα που παρουσιάζει την ίδια εικόνα από τον Φεβρουάριο και έχει πετύχει μόλις 1 γκολ στα τελευταία 8 παιχνίδια. Προσέξτε, ο Αναστόπουλος πήρε τον Ατρόμητο στις εορτές των Χριστουγέννων. Τον πρώτο μήνα πορεύτηκε με αυτά που βρήκε από τον Ντούσαν και βελτιώνοντας κάπως την αμυντική συνοχή της ομάδας πήρε 10 βαθμούς σε 5 παιχνίδια.

Από την ημέρα που έβαλε στη λειτουργία της ομάδας τις τρεις μεταγραφές που εισηγήθηκε ήρθε η κατάρρευση. Ο Αναστόπουλος έχασε τη θέση του πληρώνοντας τις επιλογές που έκανε τον Ιανουάριο και την αδυναμία του να βρει αποτελεσματικό επιθετικό σχέδιο.

Χαιρετώπηγή: sport-fm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: