Σάββατο 20 Ιουλίου 2013

«Σαν να ήμουν 10 χρόνια στη Ρεάλ!»

Ο Γιάννης Μπουρούσης δίνει την πρώτη του συνέντευξη ως παίκτης της Ρεάλ και μιλάει στο gazzetta.gr για τις εξαιρετικές πρώτες εντυπώσεις από την Μαδρίτη, το «classico» και τον πρωταθλητή Ευρώπης Ολυμπιακό! Από το καλοκαίρι του 2011, όταν και αποχώρησε επεισοδιακά από τον Ολυμπιακό, οι δημόσιες τοποθετήσεις και οι συνεντεύξεις του είναι σπάνιες! Με δεδομένο, όμως, ότι ο 29χρονος διεθνής Καρδιτσιώτης σέντερ (2,13) είναι μία έντονη προσωπικότητα, που δεν περνάει απαρατήρητη (όχι μόνο λόγω ύψους), όταν αποφασίζει να μιλήσει, το κάνει γιατί έχει πράγματα να πει... Και η πρόσφατη διετής συμφωνία του με τη φιναλίστ της Ευρωλίγκα και πρωταθλήτρια Ισπανίας, Ρεάλ Μαδρίτης, αποτέλεσε χωρίς αμφιβολία, ένα ισχυρό κίνητρο για να καταγράψουμε τις απόψεις του...
Ο λόγος για τον Γιάννη Μπουρούση, που πλέον θα ζήσει έντονα το “classico” και θα είναι από τους βασικούς αντιπάλους του πρωταθλητής Ευρώπης Ολυμπιακού και του “νταμπλούχου” Ελλάδας, Παναθηναϊκού στην Ευρωλίγκα της νέας σεζόν! Λίγο πριν ενσωματωθεί στην προετοιμασία της Εθνικής ομάδας για το Ευρωμπάσκετ της Σλοβενίας, λοιπόν, ο νέος “ψηλός” της “βασίλισσας” μίλησε στο gazzetta.gr για τη νέα προοπτική που ανοίγεται στην καριέρα του...
- Τελικά, αυτή η διετία που πέρασες μακριά από την Ελλάδα, αγωνιζόμενος στην Εμπόριο Αρμάνι Μιλάνου και οι εμπειρίες που αποκόμισες, σε βοήθησαν να συνηθίσεις στο εξωτερικό και να συνεχίσεις να παίζεις μπάσκετ μακριά από την πατρίδα σου;
«Σίγουρα, οι συνθήκες που συνάντησα στο εξωτερικό μου ταίριαξαν πολύ περισσότερο και πολύ γρήγορα, έφτασα να λέω στον εαυτό μου ότι “όσο αντέχω και μπορώ να παίζω μπάσκετ, θα αγωνίζομαι σε ξένα πρωταθλήματα”! Γενικά, πάντως, δεν είχα προβλήματα προσαρμογής και δεν μου χρειάστηκαν περισσότεροι από δύο μήνες για να συνηθίσω πλήρως στον νέο τρόπο ζωής. Στα δύο χρόνια στο Μιλάνο, πέρασα πάρα πολύ καλά, ήμουν συνεπής στις υποχρεώσεις μου και ο κόσμος με σεβάστηκε απόλυτα... Απλά για διαφόρους λόγους, οι δύο αυτές χρονιές δεν συνδυάστηκαν και με αγωνιστική επιτυχία. Από ‘κει και πέρα, ήθελα να βρω μία ομάδα με υψηλούς στόχους, που θα μου επιτρέψει να ικανοποιήσω τις φιλοδοξίες μου και να κατακτήσω τίτλους.»
- Πως έγινε το “deal” με την “βασίλισσα” και τι έπαιξε ρόλο στην απόφασή σου να αποδεχθείς την πρότασή της;
«Το γεγονός ότι είναι πρωταθλήτρια Ισπανίας κι έπαιξε στον τελικό του φάϊναλ-φορ της Ευρωλίγκα! Ξέχωρα από το ότι η Ρεάλ, είναι ένας από τους κορυφαίους συλλόγους στον κόσμο και μία από τις καλύτερες ομάδες στην Ευρώπη, από την έως τώρα εμπειρία μου, έχει την καλύτερη οργάνωση που έχω συναντήσει στην καριέρα μου! Είχα ακούσει πολλά, αλλά αυτά που είδα κατά τη διάρκεια της διήμερης παραμονής μου στη Μαδρίτη, δεν μπορούσα ούτε καν να τα φανταστώ!»
- Δηλαδή; Πες μας μερικές λεπτομέρειες...
«Η οργάνωσή τους και ο τρόπος προσέγγισης και συμπεριφοράς προς το πρόσωπό μου, ήταν πέρα από κάθε προσδοκία, με “σκλάβωσαν”! Αν δεν το νιώσεις, δεν μπορείς να το καταλάβεις... Μιλάμε για τον απόλυτο σεβασμό! Με το που έφτασα στο αεροδρόμιο, μου έδωσαν να καταλάβω ότι ο σύλλογος είναι απόλυτα έτοιμος να ικανοποιήσει όλα τις πιθανές ανάγκες, που μπορεί να έχει ένας νέος παίκτης! Μου έδωσαν αμέσως το πρόγραμμα της ομάδας, μου μίλησαν για την φιλοσοφία και τον τρόπο λειτουργίας της, με ξενάγησαν στο γήπεδο και στο προπονητικό κέντρο, μου έδειξαν πέντε διαφορετικά σπίτια για να διαλέξω που θα μείνω, πέρασα από εξονυχιστικές ιατρικές εξετάσεις... Κι όλα αυτά, μέσα σε μία μέρα... Αυτά στην Ελλάδα, χρειάζονται δύο μήνες για να τα βάλεις σε μία σειρά... Άκουγα πολλά από τους συμπαίκτες μου στην Εθνική για την διαφορετική αντιμετώπιση στο εξωτερικό, τώρα όμως, ξέρω...»

- Τι ήταν αυτό που σου έκανε την καλύτερη εντύπωση;
«Το ότι μπήκα μέσα στα επιβλητικά γραφεία της ομάδας στο “Σαντιάγκο Μπερναμπέου” και τις δύο ώρες που ήμουν εκεί, η διοίκηση που συμπεριφέρθηκε σαν να ήμουν δέκα χρόνια στη Ρεάλ! Μου έδωσαν να καταλάβω ότι “ήρθες τώρα, αλλά εμείς θέλουμε να μείνεις για όλη σου την καριέρα!”... Μακάρι να είμαι υγιής και να κλείσω την καριέρα μου στην Μαδρίτη...»
- Πριν ολοκληρωθεί η μεταγραφή, είχες μιλήσει καθόλου με τον προπονητή της ομάδας, Πάμπλο Λάσο;
«Ασφαλώς! Με είχε πάρει τηλέφωνο και αυτή η συζήτηση που είχαμε έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην απόφασή μου, γιατί κατάλαβα ότι με θέλει, έχει σχεδιάσει συγκεκριμένα πράγματα για μένα, οπότε όταν ξέρεις ότι σε θέλει ο coach, όλα είναι πιο εύκολα! Άλλωστε, η Ρεάλ είχε εκφράσει το ενδιαφέρον να με αποκτήσει από τον περασμένο Ιανουάριο, πριν αρχίσει το Top-16 της Ευρωλίγκα, αλλά θεώρησα σωστό να παραμείνω στο Μιλάνο και να τελειώσω τη χρονιά στην ομάδα μου, προσπαθώντας για το καλύτερο!»
- Αν δεν κάνουμε λάθος υπήρξε έντονο ενδιαφέρον και από δύο τουρκικές ομάδες, έτσι δεν είναι;
«Είμαστε σε συζητήσεις με την Γαλατασαράϊ και την Εφές Αναντολού, αλλά όσο να ‘ναι η προοπτική της Ρεάλ ήταν πολύ ελκυστικότερη!»
- Από ελληνική ομάδα υπήρξε κάποιο ενδιαφέρον;
«Όχι, καθόλου!»
- Επειδή πέρασες για ένα σύντομο διάστημα και από την Μπαρτσελόνα, είσαι ενθουσιασμένος που μετά από το ντέρμπι των “αιωνίων αντιπάλων” στην Ελλάδα, πλέον θα “χορτάσεις” και το  “classico” της Ισπανίας; Οι δύο αυτές ομάδες, άλλωστε, τα τελευταία χρόνια παίζουν 7-10 φορές μεταξύ τους μέσα σε μία χρονιά...
«Ούτε να συζητάς! Αν και αυτό που μου είπαν οι άνθρωποι της Ρεάλ είναι ότι “εμείς είμαστε ένας μεγάλος σύλλογος, κοιτάμε πως μπορούμε να κερδίζουμε το κάθε παιχνίδι και δεν ασχολούμαστε με το τι κάνει η μεγάλη μας αντίπαλος! Ασχολούμαστε με την Μπαρτσελόνα, μόνο όταν έρθει η ώρα!”. Είναι δεδομένο ότι υπάρχει μεγάλη αντιπαλότητα, όπως στο Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός και να σου πω την αλήθεια είμαι πολύ χαρούμενος που θα την ζήσω, γιατί μου έχει λείψει πολύ η ένταση και η κόντρα μέσα στο γήπεδο, η πίεση του κόσμου και νομίζω ότι σ‘ αυτές τις συνθήκες αποδίδω καλύτερα. Αυτό δεν το ένιωσα καθόλου στο Μιλάνο!»
- Πως σου φαίνεται που θα έχεις συμπαίκτες όλους αυτούς τους “αχώνευτους” Ισπανούς διεθνείς, των οποίων είμαστε οι καλύτεροι πελάτες σε επίπεδο Εθνικών ομάδων; Σε ρωτάμε γιατί είσαι ένα παιδί που “βράζει το αίμα του”...
«(γέλια!!!) Δεν νομίζω ότι θα έχω πρόβλημα! Η στενοχώρια που νιώθουμε όταν χάνουμε από την Εθνική Ισπανίας, κρατάει λίγο γιατί όσο να ‘ναι πρόκειται για ένα παιχνίδι και επίσης, δεν χάνουμε από τίποτε... ρούκουνες! Ούτως ή άλλως, όλα τα παιδιά της ομάδας, θα έχουμε ένα σκοπό... Να βοηθήσουμε τη Ρεάλ να κερδίζει.»
- Είσαι ένας άνθρωπος που σου αρέσει να ζεις, είσαι έξω καρδιά... Σε όλους αυτούς τους 9 μήνες που ζεις στο εξωτερικό δεν σου λείπει η Ελλάδα;
«Πίστεψέ με, καθόλου! Την χαίρομαι τόσο πολύ το καλοκαίρι με τα ωραία της, που όταν έρχεται η ώρα να φύγω, είμαι χορτασμένος! Ίσα-ίσα, που όσο μεγαλώνω, συνειδητοποιώ κάποια πράγματα και ίσως ήταν λάθος που δεν έφυγα το 2009, όταν με ήθελαν οι Σαν Αντόνιο Σπερς στο ΝΒΑ!»
- Το γεγονός, ότι αμέσως μετά την αποχώρησή σου από τον Ολυμπιακό, η πρώην ομάδα σου στέφθηκε δύο συνεχόμενες χρονιές πρωταθλήτρια Ευρώπης, σε πείραξε καθόλου στο πίσω μέρος του μυαλού σου; Ένιωσες καθόλου ένα... κρίμα που δεν ήσουν κι εσύ εκεί;
«Καθόλου άσχημα δεν ένιωσα! Πέρασα πέντε χρόνια στην ομάδα και χάρηκα πάρα πολύ, γιατί έχω πολλούς φίλους με τους οποίους μεγαλώσαμε μαζί και δεν θα μπορούσα να μην ευχαριστηθώ, βλέποντάς τους ευτυχισμένους! Ούτως ή άλλως το ευρωπαϊκό τρόπαιο πήγαινε στην Ελλάδα και το μπάσκετ της χώρας μου. Προς Θεού, δεν έχω κανένα κόμπλεξ! Άλλοι ίσως έχουν μαζί μου...»
- Επειδή ζεις στο εξωτερικό για δύο χρόνια και θα ζεις τουλάχιστον για άλλα δύο, θα θέλαμε να σε ρωτήσουμε, ποια είναι η άποψη των ξένων για το ελληνικό μπάσκετ;
«Έχουν πάρα πολύ καλή άποψη για τον Ολυμπιακό, τον Παναθηναϊκό και την πορεία τους στην Ευρωλίγκα, καθώς και για την ποιότητα των Ελλήνων παικτών και της Εθνικής ομάδας! Για το ελληνικό πρωτάθλημα, καλύτερα να μη μιλήσω...»

- Κεφάλαιο Εθνική ομάδα και Ευρωμπάσκετ στη Σλοβενία...
«Ξεκινάμε σε λίγες μέρες κι εύχομαι να είμαστε όλοι υγιείς, να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό στην προετοιμασία και από ‘κει και πέρα, αυτοί που θα πάνε στην Σλοβενία, να διεκδικήσουν την διάκριση που λείπει από την Εθνική ομάδα τα τελευταία χρόνια...»
- Γιάννης Αντετοκούνμπο;
«Να είναι καλά το παιδί, να έχει την υγεία του και όλα θα έρθουν! Του δίνεται μία ευκαιρία να πάει στο ΝΒΑ και πραγματικά του εύχομαι τα καλύτερα! Για να το επιλέξουν από το ΝΒΑ, σημαίνει ότι το αξίζει! Σήμερα, κανένας δεν σου χαρίζεται πλέον, για να πας κάπου το αξίζεις...»
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: