Σάββατο 20 Ιουλίου 2013

Οι ανίκητες ψευδαισθήσεις!!

Ενώ εξελισσόταν το πρώτο φιλικό του Ολυμπιακού διάβαζα ορισμένα mail γκρίνιας και διαμαρτυριών, που μου 'χουν στείλει οπαδοί του πρωταθλητή. Αγωνιούν για τη μεταγραφική πολιτική της ομάδας, τις επιλογές, τους παίκτες που δεν υπογράφουν κ.λπ. Κάθε χρόνο υπάρχουν αυτού του είδους οι γκρίνιες και είναι λογικό, αφού ο Ολυμπιακός έχει πολλούς οπαδούς και είναι απίθανο να τους ικανοποιήσει όλους. Όμως αν μου κάνει κάτι εντύπωση σε αυτές τις γκρίνιες είναι ότι γίνονται από ανθρώπους, που δεν έχουν καταλάβει σε ποια κατάσταση είναι η χώρα και το ποδόσφαιρό της και πόσο τυχεροί είναι που υποστηρίζουν μια ομάδα που διαθέτει χρήματα για προσθήκες.

Νομίζω το 2003 ο Ολυμπιακός είχε φέρει τον Νάνι και τον Φιγκερόα - τότε σχετικά άγνωστους. Τους τραπέζωσε ο Γιώργος Λούβαρης στο «Jimmy and the fish» στο Μικρολίμανο, συζήτησε με τους ατζέντηδές τους και στο τέλος τους έστειλε σπίτι κρίνοντας τις απαιτήσεις τους υπερβολικές. Θυμάμαι τότε μου 'χε στείλει ένας αναγνώστης μια επιστολή, στην οποία χαρακτήριζε ανεπίτρεπτο το ότι ο Ολυμπιακός δεν πλήρωσε «δέκα, είκοσι εκατομμύρια ευρώ για τα δύο μεγαλύτερα ταλέντα της Λατινικής Αμερικής». Τον είχα ρωτήσει αν τους έχει δει να παίζουν και μου απάντησε τίμια «όχι», αλλά «τι είναι για τον Κόκκαλη 20 εκατομμύρια»; Νομίζω, τότε, είχα για πρώτη φορά τη σιγουριά ότι ως χώρα πάμε στα βράχια.

Απαίτηση

Το να έχει ένας οπαδός απαιτήσεις από τη διοίκηση, κακό δεν είναι. Οι διοικήσεις δεν πρέπει να εφησυχάζουν και πρέπει να σέβονται το κοινό: αρκεί αυτό το κοινό να μην παραλογίζεται! Υπάρχουν αρκετοί οπαδοί του Ολυμπιακού που έχουν διαμορφώσει την εντύπωση ότι μια ποδοσφαιρική επιχείρηση μπορεί να είναι ξεκομμένη και από τα μέτρα της χώρας στην οποία δραστηριοποιείται και από τα μέτρα του πρωταθλήματος στο οποίο παίρνει μέρος: μιλάνε για τον Ολυμπιακό σαν να είναι στην Αγγλία ή στην Τουρκία! Υπάρχουν πολλοί που μου λένε πως αν κάποιος ξοδεύει για ένα παίκτη 4 εκατομμύρια το 2002, όπως έκανε ο Κόκκαλης για τον Καρεμπέ και 6 εκατομμύρια το 2009, όπως έκανε ο Μαρινάκης για τον Ριέρα, θα πρέπει σήμερα για πλάκα να ξοδέψει 10, 12, ή και 15 εκατομμύρια γιατί έτσι απαιτεί η εξέλιξη! Ξεχνώντας ότι έχει διαλυθεί το σύμπαν στην Ελλάδα από το 2009 και μετά.

Έσοδα

Αν η ΠΑΕ Ολυμπιακός έχει μια βεβαιότητα για τη νέα σεζόν είναι ότι τα έσοδά της θα είναι μικρότερα. Οι τιμές στα διαρκείας κατέβηκαν, τα έσοδα από το Τσάμπιονς Λιγκ είναι de facto λιγότερα μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ και την αναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας της κρατικής τηλεόρασης με την Τeam, ο Ολυμπιακός δεν περιμένει 5 εκατομμύρια από την πώληση κανενός Μιραλάς και θα πάρει λιγότερα χρήματα και από τη Νοva και από τον ΟΠΑΠ. Κι όμως παρά τη βεβαιότητα ότι θα βάλει στο ταμείο του χρήματα λιγότερα προσπαθεί ν' αλλάξει την ομάδα, να την κάνει πιο ελκυστική και πιο θεαματική: εγώ αν ήμουν στη θέση του Μαρινάκη, δεν θα έκανα απολύτως τίποτα και το λέω σοβαρά. Σε τέτοιες εποχές που ευρωπαϊκοί κολοσσοί αποκτούν από κανέναν (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ) έως τρεις παίκτες (Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα), χρήματα πρέπει να σκορπά, όχι όποιος είναι πρώτος, αλλά όποιος θέλει να γίνει! Ως πρώτος εγώ, θα έκανα συντήρηση.

Χαμός

Φυσικά κάτι τέτοιο είναι αδύνατο να το συζητήσεις σοβαρά με τους οπαδούς του Ολυμπιακού, που έχουν μείνει στο 2008! Μιλάμε για ανθρώπους που δεν καταλαβαίνουν ότι η ΑΕΚ είναι στη Γ Εθνική, γιατί κανείς δεν αναλάμβανε υποχρεώσεις 30 εκατ. ευρώ, που δε βλέπουν ότι ο Σαββίδης κάνει ένα χρόνο διαπραγματεύσεις μπας και γλιτώσει 5 εκατομμύρια από αυτά που ο ΠΑΟΚ χρωστάει στην Εφορία, που δεν προβληματίζονται για το ότι εδώ και τρία χρόνια ο μόνος που υποσχέθηκε να βάλει λεφτά στον Παναθηναϊκό είναι ο Τσάκας. Διαβάζω τα mail τους με συμπάθεια, μολονότι αδυνατώ να καταλάβω πού ζουν. Το ότι δεν θα βάλουν ποτέ μυαλό, είναι δεδομένο: αφού δεν τους ωρίμασε όλος αυτός ο χαμός, δεν θα ωριμάσουν ποτέ.

Αθήνα

Αν είχα εγώ την ευθύνη του Ολυμπιακού δεν θα με ένοιαζε καθόλου αν θα υπογράψει ο Αμαλφιτανό ή ο Ελμάντερ ή δεν ξέρω ποιος άλλος. Η προσδοκία μου θα ήταν να γίνει ακόμα καλύτερος ο Μανωλάς του χρόνου, να γίνουν ενδεκαδάτοι με την αξία και την προσφορά τους ο Σάμαρης, ο Ολαϊτάν και ο Ντε Βινσέντι, να ανέβει κι άλλο ο Μήτρογλου: αυτοί για μένα μπορεί να κάνουν τον Ολυμπιακό αληθινά εύρωστο ώστε να μη φοβάται τα ακόμα χειρότερα που έχουμε μπροστά. Αλλά ο Μαρινάκης δεν το σκέφτεται έτσι και θα πάρει νομίζω τρεις παίκτες ακόμα - μιλάω για παίκτες που προορίζονται για βασικοί. Έτσι θα μπορούν να γκρινιάζουν ακόμα πιο πολύ όσοι το 2008 είχαν τη βεβαιότητα ότι ο Κόκκαλης θα πάρει τον Ροναλντίνιο για να παίξει ο Ολυμπιακός στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ που θα γίνει στην Αθήνα...

Υπερηφάνεια

Δεν ξέρω αν έχετε πάρει είδηση αυτά τα καταπληκτικά που συμβαίνουν στη Ρώμη εδώ και λίγες μέρες που η Ρόμα ξεκίνησε προετοιμασία. Η σεζόν για τους οπαδούς και την ομάδα της Ρόμα είχε κλείσει με την πλέον ανυπόφορη ήττα στην ιστορία, δηλαδή την ήττα στον τελικό του Κυπέλλου Ιταλίας από τη συμπολίτισσα Λάτσιο. Μετά την απώλεια του Κυπέλλου και φυσικά την απερίγραπτη καζούρα που τους έκαναν οι οπαδοί της Λάτσιο, οι οργανωμένοι της Ρόμα διαμήνυσαν στη διοίκηση ότι δεν θέλουν να μείνει κανένας παίκτης από την ομάδα που αγωνίστηκε στον χαμένο τελικό - εκτός του Τότι του οποίου την προσφορά αναγνωρίζουν. Η διοίκηση εκτίμησε ότι εκείνες οι δηλώσεις ήταν στα πλαίσια της πίκρας και του εκνευρισμού και αφού ανακοίνωσε την πτώση των τιμών στα εισιτήρια διαρκείας (για να χρυσώσει το χάπι), σχεδίασε τη νέα σεζόν σα να μην τρέχει τίποτα. Για τη Ρόμα των Αμερικανών ιδιοκτητών η ήττα στον τελικό σήμαινε μόνο απώλεια του ευρωπαϊκού εισιτηρίου και οικονομική ζημιά: για τον οπαδό όμως της ομάδας είναι η μεγαλύτερη ταπείνωση στην ιστορία - τουλάχιστον από τον καιρό του υποβιβασμού της ομάδας στη Β' Εθνική πριν από σχεδόν πενήντα χρόνια! Όταν έχεις μια υπερηφάνεια, αυτά δεν τα σηκώνεις.

Από τη μέρα που ξεκίνησε η προετοιμασία της ομάδας στο αθλητικό της κέντρο γίνεται το έλα να δεις! Την πρώτη μέρα καμιά 500αριά άνθρωποι δεν άφησαν τους παίκτες να μπουν, τη δεύτερη δεν τους άφηναν να βγουν. Κάθε μέρα τους υποδέχονται με πανό και αποδοκιμασίες, καθυστερούν την έναρξη της προπόνησης και έχουν εξηγήσει ότι, αν δεν φύγουν οι υπεύθυνοι της ντροπής, θα διακόπτουν και όλα τα ματς στο πρωτάθλημα. Δεν πιστεύω πως θα το προχωρήσουν τόσο. Ωστόσο δεν μπορώ να καταλάβω πώς οι Αμερικανοί θα ξεμπλέξουν...



Πεταμένα λεφτά

Απορρίφτηκε από το CAS η προσφυγή που κατέθεσε ο ΠΑΣ για να πάρει τη θέση της Ξάνθης στο Γιουρόπα Λιγκ. Είχα εξηγήσει στους ανθρώπους του ΠΑΣ καιρό τώρα ότι η προσφυγή είναι πεταμένα λεφτά: το CAS εξετάζει κυρίως το τυπικό της υπόθεσης και τυπικά ο ΠΑΣ δεν ήταν ποτέ εντάξει. Λυπάμαι για την ομάδα, αλλά τα θερμά μου συγχαρητήρια στους δικηγόρους που έπεισαν τον Χριστοβασίλη να προσφύγει: πρόκειται για ανθρώπους που βγάλανε λεφτά με το τίποτα! Τέτοιους η χώρα τους έχει ανάγκη...

(Ο Αλαφούζος δεν έκανε προσφυγή. Ελπίζω να μην πιστεύει ότι μετά την UEFA, o Δημητρίου ελέγχει και το CAS...).
ΠΗΓΗ: SportDay

Δεν υπάρχουν σχόλια: