Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

Μιλάει σοβαρά ο Μίτσελ;

Τις δηλώσεις των προπονητών σπανίως τις παίρνω τοις μετρητοίς και δεν μ' αρέσει να πιάνομαι από αυτές για να βγάζω συμπεράσματα για την ικανότητα ή τον χαρακτήρα τους. Γράφει ο Αντώνης Καρπετόπουλος. Καταλαβαίνω ότι συχνά-πυκνά λένε λόγια της στιγμής, επηρεασμένα από την ένταση κάποιες φορές ή άλλες από την υπεραισιοδοξία. Όμως αυτές που κάνει τελευταία ο Μίτσελ με προβλημάτισαν. Κι αν προβλημάτισαν εμένα είναι βέβαιο ότι θα έχουν προβληματίσει πολύ και τη διοίκηση του Ολυμπιακού.

Δυο πράγματα από τα πολλά που είπε πρόσφατα ο Μίτσελ με εξέπληξαν. Το ένα είναι ότι περιμένει έξι ακόμα (!) παίκτες. Το δεύτερο ότι τους θέλει μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Ο Ισπανός με την πρώτη δήλωση δημιουργεί μια τεράστια ανασφάλεια στους υπάρχοντες παίκτες: αν θέλει έξι, κάποιους δεν τους υπολογίζει. Με τη δεύτερη μοιάζει να βάζει και όρους στη διοίκηση -παράδοξα και τα δυο.

Πόσους

Δεν ξέρω πόσους παίκτες θα πάρει ακόμα ο Ολυμπιακός: έξι, ωστόσο, παίκτες ενδεκάδας μου μοιάζει απαίτηση υπερβολική -εκτός αν κάποιοι φύγουν. Νομίζω ψάχνει ένα πασπαρτού αμυντικό κι όταν τον βρει, λογικά κάποιος από τους υπάρχοντες θα αποχωρήσει. Σίγουρα ψάχνει δυο κυνηγούς, ένα φορ και ένα ακραίο, στις θέσεις των Αλγερινών. Είναι δεδομένη η αναζήτηση κόφτη. Θέλω να θυμίσω πως από τους περσινούς μέσους δεν έφυγε κανείς ακόμα: ούτε καν ο Τάτος, που αναζητά μια δεύτερη ευκαιρία. Αν δεν διώξει κάποιους ο Ολυμπιακός, στο ρόστερ του χωράνε το πολύ τέσσερις παίκτες κι αυτό γιατί προέκυψε ο καβγάς με τον Αμπτούν. Αλλιώς και στην επίθεση με Μήτρογλου, Βάις, Ολαϊτάν, Φουστέρ, Τσόρι, Διαμαντάκο και Αμπτούν μοιάζει πλήρης.

Λόγοι

Ο Μίτσελ θα έπρεπε να είναι προσεκτικότερος σε ό,τι λέει για δυο λόγους: ο πρώτος γιατί αν ο Ολυμπιακός έχει καθυστερήσει στις μεταγραφές, λάθη έκανε κι αυτός -για να μην πω κυρίως αυτός. Κι ο δεύτερος γιατί για το πρόβλημα με τον Τζεμπούρ και τον Αμπτούν αμέτοχος ευθυνών δεν είναι.

Δικά του

Στο ξεκίνημα του καλοκαιριού ο Ισπανός είχε πάρει τα μεταγραφικά πάνω του. Αυτός έφερε τον Μπόατενγκ, σίγουρος ότι ο Γκανέζος θα υπογράψει. Αυτός χειρίστηκε την υπόθεση του Βερδού, ξεχνώντας, όπως αποδείχτηκε, να τσεκάρει το σημαντικότερο, δηλαδή αν όντως ο παίκτης ήθελε να 'ρθει. Αυτός επίσης χρησιμοποίησε τις γνωριμίες του κυνηγώντας δύσκολες υπογραφές, όπως αυτή του Λεόν, του Μάξι Ροντρίγκες, του Μιγκέλ Τόρες, του Πλασίλ κτλ. Το δικό του σκάουτινγκ εμπιστεύθηκε ο Ολυμπιακός που τον στήριξε και στους καβγάδες του με τον Τζεμπούρ και τον Αμπτούν. Κι αν ο πρώτος είναι όντως δύσκολη περίπτωση και πιθανότατα ο Μίτσελ να έχει τα δίκια του, ο Αμπτούν απαιτήσεις δεν είχε -ας μην το ξεχνάμε.

Με Ερνέστο

Ο Ολυμπιακός έφερε τον Μίτσελ τον περασμένο Φεβρουάριο ζητώντας του να αλλάξει τον τρόπο παιχνιδιού. Πιθανότατα ο κόουτς εκτιμά ότι για να το καταφέρει χρειάζεται ενισχύσεις -κι άλλες ενισχύσεις. Ωστόσο δεν νομίζω ότι υπάρχει προπονητής σε όλη την Ευρώπη που να απαιτεί, ούτε λίγο ούτε πολύ, να αλλάξει όλη η ομάδα, για να παίζει ελκυστικό ποδόσφαιρο: σε τελική ανάλυση, αν το προσδοκώμενο είναι το ποδόσφαιρο που έπαιζε ο Ολυμπιακός με τον Βαλβέρδε, στον τωρινό Ολυμπιακό υπάρχουν 8-9 παίκτες που με τον Ερνέστο είχαν κάνει μια χαρά σεζόν. Αναφέρομαι στους τερματοφύλακες, τον Χολέμπας, τον Παπαδόπουλο, τον Φέισα, τον Μανιάτη, τον Φουστέρ, τον Φετφατζίδη, τον ρολίστα πλέον Ιμπαγάσα, τον ίδιο τον Αμπτούν που φεύγει γιατί στο Μίτσελ δεν κάνει. Πριν ο Μίτσελ πάρει έξι παίκτες ακόμα, κάποιος να του υπενθυμίσει ότι δουλειά του είναι να χρησιμοποιήσει καλύτερα αυτούς, αλλά και πολλούς άλλους που έδειξαν καλά στοιχεία και στη δεύτερη χρονιά τους λογικά πρέπει να είναι καλύτεροι: μιλάω για τον Μανωλά, τον Μασάδο, τον Σιόβα, τον Γκρέκο, που κι αυτός μαθαίνω φεύγει. Θα άκουγα με μεγαλύτερη συμπάθεια τα «θέλω» του Μίτσελ, αν τον είχα δει να αξιοποιεί καλύτερα τους παίκτες που βρήκε. Εδώ έναν ουσιαστικά μονιμοποίησε, βγάζοντάς τον από τη ναφθαλίνη στην οποία τον είχε ο Ζαρντίμ, και φέτος τον έδωσε δανεικό! Ναι, καλά το καταλάβατε, αναφέρομαι στον Βλαχοδήμο.

Στοίχημα

Η διοίκηση του Ολυμπιακού έβαλε φέτος ένα δύσκολο στοίχημα: αποφάσισε να φτιάξει από την αρχή μια ομάδα -ακούγοντας τις επιταγές της εξέδρας- και την ίδια στιγμή χάλασε μια που κέρδισε το πιο εύκολο πρωτάθλημα στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου και έκανε 9 πόντους στον όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ. Για να γίνει μια νέα ομάδα χρειάζεται έναν προπονητή που να πιστεύει στο υλικό -όταν ο Μίτσελ μιλάει για έξι μεταγραφές και για ενισχύσεις σε όλες τις γραμμές, δεν μοιάζει πολύ ενθουσιώδης με τους παίκτες που έχει. Κάτι μου λέει πως αν στον Ολυμπιακό διακρίνουν ότι δεν έχει κέφι για δουλειά, θα ψάχνει για δουλειά λίαν συντόμως...

Υπερβολές


Με κείμενο 7.000 λέξεων ο Γιώργος Κιντής και δυο γνωστοί του επιτίθενται στον Δημήτρη Μελισσανίδη, τη μέρα που η ΑΕΚ ξεκινά την προσπάθειά της να φύγει από την κόλαση. Πιστεύω ότι είμαι από τους ελάχιστους Έλληνες που το διάβασε όλο: είμαι και κομμάτι μαζόχας, το ομολογώ. Είναι αλήθεια ότι είναι σπάνιο να βρεις ένα κείμενο που ξεπατώνει τους πάντες, με πρώτη τη δύσμοιρη Ερασιτεχνική, την οποία ο Κιντής θεωρεί ένα βαποράκι της «Original», γράφοντας χαρακτηριστικά ότι το προσκλητήριο του Μελισσανίδη δεν μπορεί να περιλαμβάνει «αυτούς που ξέχασαν να μας ενημερώσουν ποιοι είναι αυτοί που, σύμφωνα με τον τελευταίο ισολογισμό της Ερασιτεχνικής, της χρωστάνε 3,5 εκατ. ευρώ (για ποιο λόγο τα χρωστάνε και τι έκανε η Ερασιτεχνική για να τα εισπράξει), ποιοι είναι οι πελάτες που έδωσαν προκαταβολές 1,6 εκατ. ευρώ (για ποια αιτία τις έδωσαν και γιατί ήταν τόσο κιμπάρηδες) και τέλος πώς βρέθηκε να χρωστάει η Ερασιτεχνική 2,3 εκατ. ευρώ σε διάφορους που δεν είναι προμηθευτές (σε προμηθευτές χρωστάει άλλα 3,2 εκατ. ευρώ)». Μάλιστα δεν περιορίζεται στην ερώτηση, αλλά προσθέτει και απορίες γράφοντας χαρακτηριστικά: «Μήπως τα λεφτά από τα διαρκείας δεν πάνε μόνο για την ενίσχυση της ομάδας και το νέο γήπεδο, αλλά μήπως χρειαστεί να πάνε και για τα σπασμένα που άφησε η υπό την "Original" διοίκησή της».


Όλα αυτά και πολλά άλλα τα αναφέρει ο Κιντής με το πλήθος των λεπτομερειών που χαρακτηρίζει τα κείμενά του. Μόνο που κάνει δυο λάθη: το ένα είναι ότι δεν βλέπει πως για τον κόσμο της ΑΕΚ ο Μελισσανίδης, στον οποίο επιτίθεται, είναι η μόνη λύση. Το δεύτερο ότι ξεχνά πως για τον ίδιο κόσμο ο ίδιος δεν ήρθε από τον ουρανό: με πολλούς που καταγγέλλει συνεργάστηκε -μην πω ότι κάποτε τους πρόβαλε και ως λύσεις!

Λίγη αυτοκριτική, Γιώργο μου...

Πότε;

Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας της ΕΠΟ, ο Κωνσταντίνος Πετρόπουλος, δεν έχει καλέσει ακόμα, έστω για εξηγήσεις, και τον πρόεδρο του Ολυμπιακού, Βαγγέλη Μαρινάκη, και τον αντιπρόεδρο, Σάββα Θεοδωρίδη, μετά τη δίωξη για πλημμέλημα που τους άσκησε ο αθλητικός εισαγγελέας Αριστείδης Κορέας. Το λέω κυρίως γιατί είμαι περίεργος να δω πώς θα αξιολογήσει τη δικογραφία, που πιστεύω πως θα ζητήσει. Αν και ο Πετρόπουλος καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δωροδοκήθηκαν οι διαιτητές (όσο κι αν ακούγεται απίθανο, αυτός είναι ο ισχυρισμός της εισαγγελίας), τότε έχουμε όλοι όσοι διαβάσαμε τη δικογραφία κάνει λάθος. Αν όχι, τυπικά τουλάχιστον, νομίζω θα πρέπει να δοθούν κάποιες επιπλέον εξηγήσεις...
ΠΗΓΗ: SportDay

Δεν υπάρχουν σχόλια: