Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

Tι θα προσφέρει ο Σαβιόλα...!

Ο Μιχάλης Τσόχος γράφει στο blog του για την χρησιμότητα (αγωνιστική και μη) της απόκτησης ενός ονόματος σαν αυτό του Σαβιόλα... Καμιά φορά οι μεταγραφές δεν μπορούν να γίνονται μόνο με αγωνιστικά κριτήρια. Υπάρχουν και άλλα που μετρούν στο ποδόσφαιρο. Πάρτε για παράδειγμα την Αρσεναλ και τον Αρσεν Βενγκέρ. Πέρυσι πουλούσε τον Φαν Πέρσι για 25 εκατ. λίρες και φέτος δίνει πάνω από 40 για να αγοράσει τον Σουάρες. Θωρεί ότι είναι καλύτερος ο Ουρουγουανός από τον Ολλανδό; Οχι φυσικά.
Αλλα φέτος επιτέλους έχει λεφτά και θέλει να δείξει, να στείλει το μήνυμα εντός και εκτός της ομάδας ότι η Αρσεναλ επέστρεψε στην εποχή που μπορεί να πληρώσει όσα θέλει και να πάρει όποιον θέλει. Γιατί; Μα για να δείξει ότι επιστρέφει στην διεκδίκηση τίτλων. Για να φτιάξει εντός και εκτός της ομάδας την ψυχολογία του πρωταθλητισμού που τόσο πολύ έχει χαθεί τα τελευταία χρόνια.
Πάμε τώρα ξανά πίσω στη μεταγραφή Σαβιόλα και την χρησιμότητά της. Ο Βάις μπορώ να ισχυριστώ προσωπικά ότι είναι καλύτερη μεταγραφή από τον Σαβιόλα για τον Ολυμπιακό. Και μπορώ να επιχειρηματολογήσω επ' αυτού. Κανείς όμως δεν θα πήγαινε στα γραφεία της ΠΑΕ για τον Βάις. Για τον Σαβιόλα πήγαν...
Η ψυχολογία του οπαδού είναι μεγάλο πράγμα σε έναν σύλλογο και όταν δε μιλάμε για ελληνικό σύλλογο και δη για τον Ολυμπιακό, η ψυχολογία του οπαδού είναι πολύ περισσότερα πράγματα, από την ατμόσφαιρα της κερκίδας. Είναι η ίδια η ψυχολογία της ομάδας, του αγωνιστικού συνόλου. Θυμηθείτε τι έγινε με τον Κετσπάγια. Εφυγε πριν καν ζεσταθεί το πρωτάθλημα λόγω της ψυχολογίας που είχε δημιουργηθεί στην κερκίδα με την έλευσή του.
Οσους Μολό και Βάις αν έπαιρνε φέτος ο Μαρινάκης, οι οποίοι είναι παίκτες με πολύ μεγαλύτερη προοπτική από τον Σαβιόλα, ενθουσιασμός δεν θα είχε προκύψει, αντίθετα με τον Αργεντινό δημιουργείται. Ο οπαδός του Ολυμπιακού βρίσκει κίνητρο για να πάει στο Καραϊσκάκη, για να πάρει διαρκείας, για να “φτιαχτεί” με την προοπτική της ομάδας.
Δεν είναι δα μικρό πράγμα να δει στα 32 του έναν παίκτη που έπαιξε τέσσερα χρόνια στην Μπάρτσα, μετά δύο χρόνια στη Ρεάλ και 3 στη Μπενφίκα.
Υπάρχει όμως και αγωνιστική χρησιμότητα.
Ο Σαβιόλα δεν έρχεται από τα αζήτητα. Ερχεται από μία καλή αγωνιστική σεζόν σε μία πολύ καλή ομάδα, την Μάλαγα. Ανάμεσα σε αστέρια όπως ο Ισκο, ο Χοακίν, ο Μπαπτίστα, ο Ρόκε Σάντα Κρουζ, ο Σαβιόλα, που ήταν προσωπική επιλογή του Πελεγκρίνι βρήκε και τον χώρο και τον χρόνο να παίξει αρκετά. Τα 27ματς στην Πριμέρα Ντιβιζιόν και τα 8 γκολ δεν είναι λίγα. Οπως δεν είναι λίγο και ότι έπαιξε στο Τσάμπιονς Λιγκ με την Μάλαγα φτάνοντας μέχρι τους οκτώ της διοργάνωσης.
Ο Σαβιόλα διαθέτει το “πακέτο” που αναζητούσε ο Ολυμπιακός. Μεγάλο όνομα, ελεύθερος, σε καλή (για τέτοιες περιπτώσεις) ηλικία και σε καλή αγωνιστική κατάσταση. Αυτό ακριβώς το συνολικό πακέτο ήταν αρκετό για να πείσει τον Μαρινάκη να πληρώσει πάνω από 2 εκατ. ευρώ το χρόνο (μεικτά) και να πάρει στον Ολυμπιακό ένα τέτοιο όνομα.
Με αυτή τη μεταγραφή ο Ολυμπιακός κερδίζει χρόνο και ηρεμία. Οχι ότι δεν χρειάζεται και άλλες μεταγραφές, αλλά σίγουρα στέλνει το μήνυμα σε εχθρούς και φίλους (σε αυτούς είναι πιο σημαντικό) ότι μπορεί να παίρνει και Βάις, αλλά μπορεί να παίρνει και Σαβιόλα. Τώρα η μπάλα περνάει σιγά σιγά στα χέρια του Μίτσελ.
Με την έλευση (εκτός του Σαβιόλα), των Μεντζανί και πιθανότατα των Μολό, Ρομπέρτο, Μιγκέλ Τόρες και ενός αμυντικού χαφ, ο Ισπανός προπονητής καλείται να αφήσει πίσω του το “θέλω παίκτες” και να περάσει στο “έφτιαξα ομάδα”...Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: