Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

Η Ξάνθη των... deals!!

H Ξάνθη πούλησε έναν ακόμα Έλληνα παίκτη (Μάνταλο) και το gazzetta.gr παρουσιάζει τα 16+1 deals από την εποχή Βρύζα, που της απέφεραν σχεδόν 11 εκατ. ευρώ!
Να αγοράζεις είναι εύκολο, το να πουλάς είναι... τέχνη. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν πολλοί και σίγουρα δεν έχουν άδικο, ιδίως σε ό,τι αφορά το ποδόσφαιρο, όπου το χρήμα ρέει άφθονο. Ένας... μάστερ της συγκεκριμένης τέχνης, αποδεικνύεται εδώ και πολλά χρόνια η Ξάνθη που πούλησε και τον Πέτρο Μάνταλο στη ΑΕΚ (άγνωστο ακόμα το ποσό), συντηρούμενη με τα... εξαγώγιμα «προϊόντα» της, αφού έχει βγάλει πολλούς Έλληνες παίκτες, οι οποίοι στη συνέχεια της καριέρας τους διέπρεψαν και πραγματοποίησαν σπουδαία πορεία. Από τον Ζήση Βρύζα που της απέφερε περί τα 170 εκατ. δραχμές (500 χιλ. ευρώ), μέχρι τον Τοροσίδη των 1,2 εκατ. ευρώ και τον Λοντίγκιν (800 χιλ. ευρώ), έχει να επιδείξει σπουδαία deals, πουλώντας παίκτες που ως επί το πλείστον πήρε ελεύθερους ή δαπάνησε πενιχρά ποσά για να τους κάνει δικούς τους.
Στο ενεργητικό της μάλιστα εκτός από Έλληνες ποδοσφαιριστέςμ έχει «δυνατές» συμφωνίες και για ξένους παίκτες, με χαρακτηριστικότερο φυσικά παράδειγμα εκείνο του Βλάντιμιρ Γιανότσκο, ο οποίος είχε αποκτηθεί το 2000 ως ελεύθερος από την Κόζιτσε, για να πουληθεί περί τα 2,2 εκατ. ευρώ (πάνω από 700 εκατ. δραχμές) στην Αούστρια Βιέννης. Ο Σλοβάκος φυσικά αποτελεί και το μεγαλύτερο deal της ιστορίας της, με τον Τοροσίδη να ακολουθεί και τα συνολικά της έσοδα από το 1996 να αγγίζουν τα 11 εκατ. ευρώ! Το Gazzetta.gr σας τα παρουσιάζει...
Ζήσης ο... πρωταθλητής Ευρώπης!
Αποτέλεσε ένα από τους σπουδαίους Έλληνες παίκτες στη νεότερη ιστορία του ποδοσφαίρου της χώρας μας και φυσικά εξ αυτών που έβαλαν φαρδιά-πλατιά τη σφραγίδα τους σε μία από τις πιο «χρυσές» σελίδες του ελληνικού αθλητισμού. Ο... μετέπειτα πρωταθλητής Ευρώπης, Ζήσης Βρύζας αποτελεί «πουλέν» της Ξάνθης, στην οποία βρέθηκε σε ηλικία μόλις 14 ετών. Το καλοκαίρι του 1996 ωστόσο ο ΠΑΟΚ έβγαλε από τα ταμεία του περί τα 170 εκατ. δραχμές για να τον κάνει δικό του.
Ζήκος στην ΑΕΚ-Άντζας στο Λιμάνι
Αρκετά προσοδοφόρο ήταν και το καλοκαίρι του 1998 για τους Ακρίτες. Ούτε λίγο, ούτε πολύ σχεδόν 500 εκατ. δραχμές έβαλαν άλλωστε στα ταμεία τους και συγκεκριμένα 1.450.000 ευρώ, με τις πωλήσεις των Άκη Ζήκου, Παρασκευά Άντζα, σε ΑΕΚ και Ολυμπιακό αντίστοιχα. Όσον αφορά τον πρώτο, έκανε σπουδαία καριέρα εκτός από την Ένωση και στη Μονακό, αποτελώντας παράλληλα τον μοναδικό Έλληνα παίκτη ως σήμερα, που συμμετείχε σε τελικό Τσάμπιονς Λιγκ (Μονακό-Πόρτο 0-3). Η πώλησή του της απέφερε 700 χιλ. ευρώ, ενώ στις 750 χιλ. ευρώ έφτασε το deal για τον Άντζα. Το αξιοσημείωτο μάλιστα με τον μετέπειτα άσο του Ολυμπιακού, ήταν πως επέστρεψε στην ακριτική ομάδα, για να ξαναπουληθεί στους Πειραιώτες στα 29 του το 2007, έναντι 150 χιλ. ευρώ!
500αρικο από Βενετίδη, 300 ο «Πάτσα»
Ένας ακόμα πρωταθλητής Ευρώπης και συγκεκριμένα ο Στέλιος Βενετίδης, βγήκε από τους Ακρίτες. Ερχόμενος από την Ορεστιάδα το 1996 ως ελεύθερος, της απέφερε 500 χιλ. ευρώ (περίπου 170 εκατ. δραχμές) τρία χρόνια αργότερα, με την πώλησή του στον ΠΑΟΚ. Βέβαια ο Δικέφαλος έβγαλε και με το... παραπάνω τα λεφτά του, μιας και το κόστος της μετακίνησής του στον Ολυμπιακό το 2001, έφτασε στο 1,5 εκατ. ευρώ. Όσο για τον Πατσατζόγλου, ένας από τους πιο άτυχους και παράλληλα ταλαντούχους Έλληνες παίκτες, πρόσθεσε 300 χιλ. ευρώ στα ταμεία της Ξάνθης την επόμενη σεζόν (2000), από τη μεταγραφή του στον Ολυμπιακό.
Το μεγάλο deal του Γιανότσκο
Την αμέσως επόμενη σεζόν η Ξάνθη πραγματοποίησε την πιο προσοδοφόρα πώληση της ιστορίας της, την οποία σίγουρα δεν θα μπορούσε ούτε ο Χρήστος Πανόπουλος να φανταστεί όταν το καλοκαίρι του 2000 αποκτούσε τον Βλάντιμιρ Γιανότσκο από την άσημη MFK Κόζιτσε της Σλοβακίας. Ο 25χρονος τότε μέσος έχοντας πραγματοποιήσει μία εξαιρετική χρονιά με 35 συμμετοχές και 8 γκολ, πουλήθηκε στην Αούστρια Βιέννης έναντι 2,2 εκατ. ευρώ!
Διπλή «κάθοδος» στον Πειραιά με Βάλα-Μπούτσεκ
Ο Ολυμπιακός συνέχισε να αποτελεί έναν από τους καλύτερους «πελάτες» των Ακριτών και τα επόμενα χρόνια. Το καλοκαίρι του 2003 ο Γιουράι Μπούτσεκ, με τον Σπύρο Βάλλα θα κατηφορίσουν προς... Λιμάνι και θα φέρουν στα ταμεία της Ξάνθης συνολικά 900 χιλ. ευρώ. Αμφότεροι μάλιστα δεν της είχαν κοστίσει ούτε ευρώ, με τον πρώτο μάλιστα να προέρχεται από τις ακαδημίες της, επιστρέφοντας ξανά στην ομάδα που τον ανέδειξε το 2007, παραμένοντα ως σήμερα.
Ο Ζωγραφάκης των 200+150
Ακόμα ένας παίκτης που είχε αποκτηθεί ως ελεύθερος από την Ξάνθη, πουλήθηκε με το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 350 χιλ. ευρώ στον ΠΑΟΚ. Το καλοκαίρι του 2004, ο 26χρονος τότε μέσος προερχόμενος από σειρά καλών σεζόν έκλεισε στον Δικέφαλο αρχικά για 200 χιλ. ευρώ και ακόμα 150 χιλ. ευρώ μέχρι το 2007 οπότε έληγε και τυπικά το συμβόλαιο του (την επόμενη σεζόν δόθηκε δανεικός στον Πανιώνιο).
«Τόρο» ο πιο ακριβός Έλληνας
Ένα από τα πιο «hot» ονόματα του ελληνικού ποδοσφαίρου το 2006, ήταν ο 21χρονος -τότε-Βασίλης Τοροσίδης. Δύναμη, ταχύτητα και πολύ καλή τεχνική για μπακ, τον καθιστούσαν ως ένα από τους πιο ελπιδοφόρους Έλληνες παίκτες και φυσικά το μέλλον του φάνταζε μακριά από την Ξάνθη. Οι Ακρίτες πάντως πέτυχαν ένα εξαιρετικό deal, βάζοντας στα ταμεία τους περί τα 1,2 εκατ. ευρώ από τον μετέπειτα αρχηγό του Ολυμπιακού και πλέον άσο της Ρόμα.
Και ο ΠΑΟ στην... πελατεία
Την μοναδική του αγορά -τα τελευταία χρόνια- από την Ξάνθη πραγματοποίησε το καλοκαίρι του 2007 και ο Παναθηναϊκός. Συγκεκριμένα αγόρασε έναντι 400 χιλ. ευρώ τον Πολωνό πορτιέρε Αρκάντιους Μάλαρτζ, ο οποίο επίσης δεν της είχε κοστίσει απολύτως τίποτα, ερχόμενος από την Λεχ Πόζναν.
Ο Ρίκκα και... οι άλλοι
Ακόμα ένα καλοκαίρι με σημαντικά deals για την Ξάνθη, ήταν αυτό του 2007. Φυσικά εκείνο που ξεχώρισε δεν ήταν άλλο από την πώληση του Αντώνη Ρίκκα στην ΑΕΚ, ο οποίος της απέφερε περί τις 600 χιλ. ευρώ! Παράλληλα οι Ακρίτες έβαλαν στα ταμεία τους ακόμα 450 χιλ. ευρώ με τις πωλήσεις των Ραντζίνσκι και Τούρινα σε Λιρς και Λεχ Πόζναν αντίστοιχα.
Το ρωσικό «δώρο» για Ζουέλα
Μόλις 100 χιλ. ευρώ είχε κοστίσει στους Ακρίτες το καλοκαίρι του 2006 η απόκτηση του Φρανζίσκο Ζουέλα από τον Ακράτητοο. Μετά από μία τριετία ωστόσο ο Ανγκολέζος αμυντικός είχε ανεβάσει κατακόρυφα της μετοχές και οδήγησε την ρωσική Κούμπαν Κράζνονταρ να δαπανήσει 750 χιλ. ευρώ για να τον κάνει δικό της! Ήτοι το κέρδος της έφτασε στις 650 χιλ. ευρώ.
Ο... άγνωστος «Βλάχο», έφερε 600 χιλ.
Τα επόμενα δύο καλοκαίρια ήταν «στεγνά» για τους Ακρίτες, οι οποίοι μάλιστα «χρεώθηκαν» και με 250 χιλ. ευρώ από τον Κριστοφέρ Κατόνγκο, ο οποίος αγοράστηκε περίπου 500 χιλ. ευρώ το 2010 από την Αρμίνια Μπίλεφελντ, για να δοθεί με τα μισά χρήματα στην κινεζική Ενάν. Την ίδια στιγμή όμως αποκτούσαν και ως ελεύθερο τον άγνωστο στο ευρύ κοινό, ομογενή εκ Γερμανίας μεσοεπιθετικό, Παναγιώτη Βλαχοδήμο. Ο νεαρός άσος που προερχόταν από τις ακαδημίες της Στουτγάρδης έβγαλε... μάτια στην πρώτη του κιόλας σεζόν, αναγκάζοντας πέρυσι το καλοκαίρι τον Ολυμπιακό να δαπανήσει σχεδόν 600 χιλ. ευρώ για να τον κάνει δικό του.
Η... πλούσια Ζενίτ, «τύλιξε» τον Λοντίγκιν
Ένας ακόμα παίκτης που «έφτιαξε» το ποδοσφαιρικό του όνομα στον Ξάνθη, ήταν ο Γιούρι Λοντίγκιν. Μέχρι και πέρυσι τον γνώριζαν ελάχιστοι, έπειτα από μία σειρά εξαιρετικών εμφανίσεων τη σεζόν που μας πέρασε, τράβηξε πολλά βλέμματα επάνω του, τόσο εντός, όσο κι εκτός συνόρων. Γι' αρκετό διάστημα παρουσιαζόταν να βρίσκεται κοντά στον Ολυμπιακό, η... ανέλπιστη πρόταση ωστόσο των 800 χιλ. ευρώ από τη Ρωσία και συγκεκριμένα τη Ζενίτ για τον 23χρονο γκολκίπερ, ήρθε ως μάννα εξ ουρανού για τους Ακρίτες, που φυσικά την έκαναν δεκτή κι έστειλαν τον παίκτη στην Αγία Πετρούπολη.
Τελευταίο deal με Μάνταλο
Το να πουλάει ένας σύλλογος της Σούπερ Λιγκ σε ομάδα... Γ' Εθνικής, δεν είναι και ό,τι πιο συνηθισμένο. Βέβαια όταν πρόκειται για την ΑΕΚ και δη της νέας εποχής, αυτής του Δημήτρη Μελισσανίδη, τότε τα δεδομένα αλλάζουν. Ο Πέτρος Μάνταλος έδειχνε να βρίσκεται μία ανάσα από τον Ολυμπιακό, ωστόσο το «μπάσιμο» της Ένωσης, έφερε τα... πάνω-κάτω στην υπόθεσή του κι έτσι από την επόμενη σεζόν ο νεαρός διεθνής άσος θα αγωνίζεται στην Football League με τα κιτρινόμαυρα και φυσικά την προοπτική να είναι μέλλον μίας εκ των μελλοντικών πρωταγωνιστριών ομάδων του ελληνικού ποδοσφαίρου. Το ποσό πάντως της μετακίνησής του στον Δικέφαλο, ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό.
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: