Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

Σαβιόλα, η πρόκληση του Μίτσελ!!

Ο Αργεντινός είναι στυγνός δολοφόνος, ένα όπλο τελευταίας τεχνολογίας και υψηλής ακρίβειας στα χέρια όποιου προπονητή ήξερε ή έμαθε πώς να το χρησιμοποιεί, γράφει ο Βασίλης Σαμπράκος. Είναι η πρώτη φορά αυτό το καλοκαίρι που τα διεθνή media “αναγκάζονται” να κάνουν μια αναφορά σε ελληνική μεταγραφική δραστηριότητα. Από το απόγευμα ζει ανάμεσά μας ο πιο διάσημος Αργεντινός ποδοσφαιριστής που πάτησε ελληνικό ποδοσφαιρικό έδαφος τουλάχιστον στη σύγχρονη ελληνική ιστορία. Ο Χαβιέρ Σαβιόλα μοιάζει με δικό μας άνθρωπο, διότι μας “παίδευε” εδώ και τουλάχιστον μια 8ετία, με άλλοτε υπαρκτά και άλλοτε ανύπαρκτα σενάρια που τον έφερναν στον Ολυμπιακό ή τον Παναθηναϊκό. Από το απόγευμα έχουμε μια προσμονή να δούμε λίγη παραπάνω ποιότητα σε ένα φτωχό, τουλάχιστον σε λάμψη, ελληνικό πρωτάθλημα.
Τι Σαβιόλα να περιμένουμε να δούμε στα μέρη μας; Εκανα μια συζήτηση με έναν Πορτογάλο συνάδελφό μου, ο οποίος τον παρατήρησε στενά στην 3ετία που ο Αργεντινός έζησε στη Λισσαβόνα με τη φανέλα της Μπενφίκα. Δανείζομαι την περιγραφή – ανάλυση που του είχε κάνει ένας συμπαίκτης του 32χρονου διεθνούς επιθετικού στην Μπενφίκα, όταν επιχειρούσε να του εξηγήσει πόσο σημαντικός και μοναδικός είναι ο Σαβιόλα. “Δεν είναι μεγάλος τεχνίτης, δεν έχει πολύ καλό σουτ, δεν είναι ο πιο γρήγορος, αλλά τι να τα κάνει όλα αυτά αφού σκοράρει συνέχεια, εύκολα, με όλους τους τρόπους; Είναι πάντα στο σωστό σημείο τη σωστή στιγμή. Γι' αυτό και είναι μοναδικός”.
Αυτό το χάρισμα τον έφερε στην Ευρώπη για χάρη, καταρχήν, της Μπαρτσελόνα, η οποία τον κράτησε για περίπου 6 χρόνια. Αυτό το χάρισμα τον έφτασε και στην Ρεάλ, στην οποία κατοίκησε για μια 2ετία. Αυτό το χάρισμα τον ανέδειξε σε έναν εκ των πιο δημοφιλών Αργεντινών της γενιάς του. Το “γκολ σαν παιχνίδι”, το εύκολο γκολ, που το έκανε να μοιάζει παιχνίδι.
Αυτό το χάρισμα, το εύκολο γκολ τον έκανε πολύ δημοφιλή στη Λισσαβόνα. Τον λάτρεψαν στην πρώτη του σεζόν στην Μπενφίκα, αφού ήταν ο παίκτης – κλειδί σε μια ονειρεμένη σεζόν που έκλεισε με την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Επαιξε μαζί με τον Καρντόσο, με τον Αϊμάρ να τους ταΐζει και να τους υποστηρίζει. Μέχρι που έσπασε το πόδι του, την Ανοιξη, και δεν επέστρεψε στην ίδια κατάσταση.
Στη δεύτερη σεζόν του στη Λισσαβόνα πλήρωσε το χάος που είχε δημιουργηθεί στην Μπενφίκα. Είχε ένα καλό διάστημα στα μέσα της σεζόν, αλλά δεν ήταν ο παίκτης που καθάριζε μόνος τα ματς κι έτσι δεν μπόρεσε να λύσει όλα τα προβλήματα των Αετών. Στην τρίτη σεζόν έχασε τη θέση του βασικού από τον Ροντρίγκο. “Οι οπαδοί της Μπενφίκα δεν έκλαψαν όταν τον έχασαν”, μου εξήγησε ο Πορτογάλος. “Αναγνώριζαν ότι ήταν πολύ σημαντικός στην πρώτη του σεζόν, αλλά κατανοούσαν ότι κόστιζε πολύ ακριβά για αυτά που μπορούσε να προσφέρει στην τελευταία σεζόν του στη Λισαβόνα”.
Στην πραγματικότητα ο Σαβιόλα δεν νοιάστηκε να παίξει για την εξέδρα και να ριζώσει στη Λισσαβόνα. Αν ήθελε, αν το είχε επιδιώξει, θα το είχε επιτύχει. Παρέμεινε όμως μέχρι τέλους ο γνωστός “ντροπαλός”, εσωστρεφής παίκτης, που δεν μιλούσε πολύ δημοσίως, που δεν έλεγε όσα οι φανατικοί οπαδοί θα ήθελαν να ακούσουν. Ηταν περίπου το αντίθετο του Αϊμάρ, που επιδίωξε να γίνει ηγέτης στην Μπενφίκα και το έκανε και μέσω των δημοσίων τοποθετήσεών του. Ο Σαβιόλα δεν νοιάστηκε ποτέ να γίνει ηγέτης. Ηθελε πάντα μόνο να σκοράρει.
Πώς αξιοποιείται ο Σαβιόλα; “Του χρειάζεται ένας δυνατός επιθετικός δίπλα του, να πηδά και να μάχεται με τους αμυντικούς για να του δημιουργεί ή να του αφήνει τους χώρους για να κινηθεί και να εκτελέσει. Διαφορετικά φτάνει να γίνεται ακίνδυνος”, μου εξήγησε ο δημοσιογράφος που παρακολούθησε από κοντά σχεδόν το σύνολο των αγώνων του Σαβιόλα στην τριετία της παραμονής του στην Μπενφίκα. Η λογική λέει ότι ο Μίτσελ, που ξέρει καλύτερα από εμάς τι “ψωνίζει”, έχει ήδη στο μυαλό του το σχέδιο για την εκμετάλλευσή του. Ο Σαβιόλα έχει δημιουργήσει μια πολυετή παράδοση να εκκινεί θεαματικά στις ομάδες του. Κατά συνέπεια το στοίχημα του προπονητή είναι να τον παρακινεί, να τον εμπνέει και να καταφέρνει να τον “προκαλεί” ώστε να βρίσκει νόημα, στα 32 του, ο Σαβιόλα να θυμίζει τον εαυτό που έχει πολλάκις θαυμάσει ο πλανήτης ποδόσφαιρο και να εκτελεί συνεχώς εύστοχα. Από τον Μίτσελ εξαρτάται. Ο Σαβιόλα το 'χει. Ο κόσμος θα τον “προκαλέσει” και θα τον “φτιάξει”, ήταν ορατό στην υποδοχή του στα γραφεία της ΠΑΕ. Αν ο προπονητής τον προσαρμόσει και τον παρακινήσει, ο Ολυμπιακός θα απολαύσει τις υπηρεσίες ενός εκ των πιο ποιοτικών εκτελεστών που πέρασαν ποτέ από τα μέρη μας. Θα χαρεί τα γκολ του, θα ψυχαγωγήσει τον κόσμο του, θα πετύχει στόχους και, τελικώς, θα πει "χαλάλι" τα περίπου 2 εκατ. ευρώ που θα του κοστίζει ετησίως, διότι θα του τα "φέρνει" πίσω με κάθε τρόπο.
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: