Σάββατο 13 Ιουλίου 2013

«Μπορεί να εκχωρηθεί η απαίτηση Ψωμιάδη στο Δημόσιο»

Έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων το οποίο εκτιμάται πως αφήνει ανοικτό «παράθυρο» για εκχώρηση της απαίτησης Ψωμιάδη από την ΑΕΚ στο Δημόσιο, δημοσιεύει η «Ελευθεροτυπία».

«Μπορεί να εκχωρηθεί η απαίτηση Ψωμιάδη στο Δημόσιο»
Η ΠΑΕ ΑΕΚ οδεύει ολοταχώς προς την εκκαθάριση.

Ακόμα όμως κι αν η ίδια -μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας- δεν θα μπορεί να διεκδικήσει τα χρήματα που της έχουν επιδικαστεί από τον Μάκη Ψωμιάδη, το Δημόσιο έχει τη δυνατότητα να το κάνει.

Έτσι υποστηρίζεται σε ρεπορτάζ της «Ελευθεροτυπίας», που δημοσιεύει έγγραφο από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, από το οποίο κρίνεται πως υπάρχει περιθώριο για το κράτος -με τη δημιουργία σχετικού νομοθετικού πλαισίου- να του εκχωρηθεί η απαίτηση.


Αναλυτικά το δημοσίευμα αναφέρει

«Τη στιγμή που στην ΑΕΚ επιχειρούν να τρέξουν με ταχύτατους ρυθμούς τη διαδικασία εκκαθάρισης της ΠΑΕ, η υπόθεση διεκδίκησης των χρημάτων που υπεξαίρεσε από τα ταμεία της ΠΑΕ ο Μάκης Ψωμιάδης κρέμεται πλέον από μια κλωστή.

Η ΑΕΚ, όταν ολοκληρωθεί η εκκαθάριση και λυθεί ως εταιρεία, δεν θα μπορεί πλέον να παρίσταται ως πολιτική ενάγουσα στο ποινικό κομμάτι της υπόθεσης, αλλά το Ελληνικό Δημόσιο που χάνει χρήματα από την εκκαθάριση της ΠΑΕ έχει τη δυνατότητα, μέσω νομοθετικής ρύθμισης, να “κυνηγήσει” τον Ψωμιάδη και να εισπράξει σημαντικό μέρος των οφειλομένων και των απαιτήσεων της ΑΕΚ από τον έγκλειστο στις φυλακές Κορυδαλλού πρώην ποδοσφαιρικό παράγοντά της.

Η “Ε” αποκαλύπτει σήμερα έγγραφο της προϊσταμένης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων Ευανθίας Χατζηπαναγιώτου, από το οποίο προκύπτει ότι, αν υπάρξει νομοθετικό πλαίσιο, είναι δυνατή η αποδοχή από το Δημόσιο πρότασης για εκχώρηση σε αυτό απαίτησης αντί καταβολής.

Χωρίς τέτοιο νομοθετικό πλαίσιο “το δημόσιο δύναται να εξετάσει μόνο πρόταση για εκχώρηση σε αυτό απαίτησης χάριν καταβολής, προς ενίσχυση της διασφάλισης των απαιτήσεών του έναντι οφειλέτη του”, αναφέρεται χαρακτηριστικά στο έγγραφο του Υπουργείου Οικονομικών προς το οποίο υποβλήθηκε αίτημα στις 20 Απριλίου 2013 από τον εκδότη της “Ε” κ. Χάρη Οικονομόπουλο, ο οποίος είναι εξουσιοδοτημένος από την ΠΑΕ ΑΕΚ τα τελευταία χρόνια να χειρισθεί νομικά την υπόθεση διεκδίκησης των απαιτήσεων (της ΑΕΚ) από τον Ψωμιάδη.

Η πρόταση που είχε υποβληθεί τότε από τον κ. Οικονομόπουλο: “Η ΠΑΕ ΑΕΚ να εκχωρήσει το ταχύτερο, πάντως εντός του μηνός Μαΐου το αργότερο και το Ελληνικό Δημόσιο, ενεργώντας δια των αρμοδίων οργάνων του, να αποδεχθεί την εκχώρηση προς αυτό τμήματος της τελεσίδικα αναγνωρισμένης απαιτήσεως της ΠΑΕ ΑΕΚ κατά Χρ. Ψωμιάδη ποσού έως 18.000.000 ευρώ.

Με τον τρόπο αυτό η ΠΑΕ ΑΕΚ εξοφλεί το σύνολο των δυόμισι περίπου εναπομεινασών δόσεων προς το Δημόσιο για τη συμφωνία του άρθρου 44 (ληξιπρόθεσμα περίπου 600.000 ευρώ από δόση Σεπτεμβρίου 2012 και τελευταίες δόσεις Σεπτεμβρίου 2-13 και 2014 προς εξόφληση του Δημοσίου εξ αυτής της αιτίας) και, όπως υπολογίζεται, νεότερες οφειλές όπως διαμορφώνονται….”

Το ερώτημα, λοιπόν, είναι τι θα πράξει το Δημόσιο και αν υπάρχει η βούληση να εισπραχθούν τα χρήματα που υπεξαίρεσε ο Μάκης Ψωμιάδης. Την προσεχή εβδομάδα στην κατάθεση του φορολογικού νομοσχεδίου με μια και μόνο τροπολογία μπορεί να ανοίξει ο δρόμος της εκχώρησης απαιτήσεων αντί καταβολής προς το Δημόσιο. Οι επιλογές είναι δυο. Η μια να αφήσει “ανενόχλητο” τον Μάκη Ψωμιάδη και η δεύτερη με την κατάθεση της τροπολογίας στο φορολογικό να ενισχύσει τη δική του θέση και να μπορεί αυτοτελώς να διεκδικήσει τα χρήματα από τον Ψωμιάδη.

Έξι μήνες μετά την τροπολογία που έφεραν “νύχτα” και στα μουλωχτά στο γραφείο του υπουργού Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου για τη μείωση του χρόνου περάτωσης της διαδικασίας εκκαθάρισης μιας ΠΑΕ (από 30 σε 3 μήνες, χωρίς να συντρέχει κανένας λόγος - τροπολογία που εξυπηρετεί απόλυτα μόνο τον Ψωμιάδη) -τροπολογία για το σκοπό, τη νομιμότητα, τη χρησιμότητα αλλά και την αποτελεσματικότητα της οποίας υφίστανται σοβαρότατα ερωτηματικά -εγείρεται ζήτημα μείζονος σημασίας, τόσο από λόγους τάξεως όσο και για λόγους ευθυνών για κακουργηματική απιστία σε βάρος οργάνων του, αν το Δημόσιο χαρίσει χρήματα που μπορούν να εισπραχθούν από τον Μάκη Ψωμιάδη και ήδη υπόδικους συνεργούς του που διαχειρίζονται και κατέχουν χρήματα και περιουσιακά στοιχεία που προέρχονται από την κολοσσιαία υπεξαίρεση σε βάρος της ΠΑΕ ΑΕΚ .

Το ίδιο Δημόσιο που άφηνε πριν από 12 χρόνια τον Ψωμιάδη να αλωνίζει, να μην δίνει λογαριασμό σε κανέναν, να υπεξαιρεί χρήματα από τα ταμεία της ΠΑΕ και να κάνει χρυσές δουλειές με εικονικά τιμολόγια. Και είναι σε όλους γνωστό ότι το χρέος της ΠΑΕ ΑΕΚ εκτοξεύθηκε στα ύψη, επειδή δεν λειτούργησαν οι ελεγκτικοί και διωκτικοί μηχανισμοί στο διάστημα της 18μηνης θητείας Ψωμιάδη στην ΑΕΚ.
Και θα είναι η δεύτερη φορά που θα χαρίσει χρήματα, αν θυμηθούμε ότι πριν από 13 μήνες το Δημόσιο… ξέχασε να παρασταθεί ως πολιτική αγωγή σε δίκη του Μάκη Ψωμιάδη για εικονικά τιμολόγια με… καφέδες. Αποτέλεσμα; Η παραγραφή του αδικήματος με συνέπεια να χάσει το Δημόσιο τη δυνατότητα να διεκδικήσει πρόστιμα ύψους 5,2 εκατ. ευρώ με βάση τη σχετική δικογραφία.

Το έγγραφο του Υπουργείου Οικονομικών που “δείχνει” τον δρόμο για την εκχώρηση απαιτήσεων αντί καταβολής στο Δημόσιο: “Σε απάντηση της από 20/4/2013 πρότασή σας για εξόφληση οφειλών της ΠΑΕ ΑΕΚ με εκχώρηση στο Δημόσιο απαιτήσεών της κατά του Χρυσοστόμου (Μάκη) Στ. Ψωμιάδη η οποία εστάλη στην υπηρεσία μας από το γραφείο Υφυπουργού, επισημαίνονται, κατά λόγο αρμοδιότητας, τα ακόλουθα:

Σύμφωνα με τις διατάξεις του α.ν 1819/1951 << περί τρόπου διεξαγωγής πάσης φύσεως συναλλαγών του δημοσίου>> (ΦΕΚ 149 Α’) και του π.δ 16/1989( κανονισμός λειτουργίας των Δ.Ο.Υ), καθώς και των σχετικών με το θέμα υπουργικών αποφάσεων (ΠΟΛ 1056/ 11.05.2010, ΠΟΛ 1212/23.11.12 και ΠΟΛ 1110/ 20.5.2013) η εξόφληση οφειλών προς το δημόσιο γίνεται με άμεση πληρωμή από τους οφειλέτες, (μετρητά, επιταγές, ή πιστωτικές/χρεωστικές κάρτες), με χρέωση τραπεζικού λογαριασμού του οφειλέτη για τις περιπτώσεις που η οφειλή προκύπτει από την υποβολή δήλωσης ηλεκτρονικά, ή με κατάθεση χρημάτων που εισπράχθηκαν για διάφορες αιτίες από άλλες υπηρεσίες, αρχές ή πρόσωπα (όπως π.χ. απόδοση παρακρατηθέντων ποσών από κατασχέσεις εις χείρας τρίτων, απόδοση πλειστηριάσματος).

Επομένως, μη υπάρχοντος σχετικού νομοθετικού ερείσματος, η αποδοχή από το Δημόσιο πρότασης για εκχώρηση σε αυτό απαίτησης αντί καταβολής (δηλαδή έναντι εξόφλησης οφειλών του εκχωρητή) με σχετική σύμβαση (κατ’ άρθρο ΑΚ 464) δεν είναι επιτρεπτή.

Το δημόσιο δύναται να εξετάσει μόνο πρόταση για εκχώρηση σε αυτό απαίτησης χάριν καταβολής, προς ενίσχυση της διασφάλισης των απαιτήσεών του έναντι οφειλέτη του.

Στη Διεύθυνση Επιθεώρησης Υπηρεσιών, στην οποία κοινοποιείται το παρόν, διαβιβάζουμε συνημμένα αντίγραφό της από ως άνω σχετικής πρότασης, σε συνέχεια του υπ” αριθ. ΔΠΕΙΣ Γ 19075 ΕΞ 2013 ΕΜΠ/20-6-2013 εγγράφου μας, προκειμένου τα στοιχεία που περιέχονται σε αυτήν να ληφθούν υπόψη κατά την εξέταση της σχετικής υπόθεσης που διαβιβάστηκε στην εν λόγω Υπηρεσία με το ανώτερο έγγραφό μας»
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: