Σάββατο 13 Ιουλίου 2013

Μαθήματα… ελληνοαμερικανικής ιστορίας!

Ο αποκλεισμός του Νικ Καλάθη από την Εθνική για το Ευρωμπάσκετ της Σλοβενίας είναι ένα θέμα που διχάζει… Γράφει ο Σπύρος Καβαλιεράτος.

Μαθήματα… ελληνοαμερικανικής ιστορίας
Εμείς απλά θα θέσουμε κάποια δεδομένα και θα σας αφήσουμε να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα.
1)    Η αξία του δεν αμφισβητείται. Προέρχεται από καταπληκτική χρονιά και είναι σίγουρα ένα δυνατό χαρτί στα χέρια κάθε προπονητή, και ο Αντρέα Τρινκιέρι δεν αποτελεί εξαίρεση.

2)    Είναι ένα παιδί που στην πρώτη του επαφή με τις μικρές Εθνικές ομάδες πέρασε δύσκολες στιγμές, αλλά προς τιμήν του κράτησε κλειστό το στόμα του και δεν εξέθεσε πρόσωπα και καταστάσεις, αν και τα περισσότερα γράφτηκαν κάποια στιγμή στον Τύπο.

3)    Έγινε πρόσφατα πατέρας και μόλις πριν από ένα μήνα είχε την ευκαιρία να δει από κοντά το παιδί του.

4)    Στην ουσία δεν αρνήθηκε την κλήση στην Εθνική, αλλά ζήτησε να ενσωματωθεί αργότερα.


Πάμε τώρα και στα δεδομένα που αφορούν τα της ομοσπονδίας…


1)    Οι άνθρωποι της ΕΟΚ ήταν εκείνοι που τον προστάτευσαν όταν (άδικα κατά την ταπεινή μας
γνώμη), δεχόταν επιθέσεις ως ξένο σώμα ή πιο σωστά ως… Αμερικανάκι!

2)    Η ΕΟΚ και ο τότε προπονητής, Γιόνας Καζλάουσκας, δέχθηκαν έντονη κριτική όταν ο Νικ Καλάθης συμπεριλήφθηκε στην Εθνική ομάδα των Ανδρών στο Ευρωμπάσκετ της Πολωνίας το 2009, όταν η πλειοψηφία των «ειδικών» τον έλεγε –εκτός από άπειρο- σχεδόν άμπαλο και προέβλεπε ότι δεν θα παίξει μπάσκετ!

3)    Η εξέλιξη της καριέρας του δεν είναι άσχετη με την παρουσία του στις Εθνικές ομάδες…

4)    Πέρυσι η ομοσπονδία έκανε τα στραβά μάτια όταν ο 24χρονος γκαρντ επικαλούμενος μπέρδεμα με αεροπορικά εισιτήρια καθυστέρησε να ενσωματωθεί στην αποστολή.

5)    Είναι πάγια αρχή της ΕΟΚ να απαιτεί από όλους τους παίκτες να είναι από την πρώτη μέρα της προετοιμασίας παρόντες, από την στιγμή βέβαια που δεν συντρέχουν ειδικοί λόγοι να απουσιάσουν. Και αυτό είναι κάτι που όχι απλά το σέβονται όλοι ακόμη και οι παλιές καραβάνες Βασίλης Σπανούλης, Αντώνης Φώτσης, Νίκος Ζήσης και Γιάννης Μπουρούσης, αλλά το έχουν οι ίδιοι ζητήσει να συμβαίνει!

6) Εδώ και περίπου δύο μήνες υπάρχουν δημοσιεύματα, αλλά και μαρτυρίες παικτών της Εθνικής ομάδας, που υποστήριζαν ότι ο Νικ Καλάθης δεν σκόπευε να θέσει εαυτόν στις υπηρεσίες της Εθνικής. Μέσα σε αυτό το γενικό κλίμα ήρθε να προστεθεί και το γεγονός ότι δεν απαντούσε στις επίμονες κλήσεις των ανθρώπων της ομοσπονδίας.

7) Ο Γιώργος Βασιλακόπουλος δεν είναι χθεσινός παράγοντας. Ειδικά από το 1987 και μετά έχει αντιμετωπίσει πολλά τέτοια περιστατικά και μάλλον ξέρει ποιος είναι ο σωστός τρόπος να τα χειριστεί. Άλλωστε ο ένας δεν μπορεί να μπαίνει πάνω από τους είκοσι...

Και αντί επιλόγου μια σύντομη ιστορία και μια ερώτηση… Το 2009 ο Θοδωρής Παπαλουκάς είχε αρνηθεί την πρόσκληση της Εθνικής για το Ευρωμπάσκετ της Πολωνίας επικαλούμενος κόπωση. Λίγο πριν τελειώσει το βασικό στάδιο της προετοιμασίας της ομάδας, ο ίδιος είχε τηλεφωνήσει και είχε ζητήσει να του επιτραπεί να ενσωματωθεί στην αποστολή. Τότε η ΕΟΚ του έκλεισε την πόρτα γιατί έκρινε πως θα ήταν άδικο για τους άλλους παίκτες που ήταν από την πρώτη μέρα στην διάθεση του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος (βασική υποσημείωση στην ομάδα δεν βρισκόταν ούτε ο τραυματίας, Δημήτρης Διαμαντίδης). Το ερώτημα, λοιπόν, είναι το εξής: Ο Καλάθης έχει προσφέρει περισσότερα στην φανέλα με το εθνόσημο για να τύχει διαφορετικής μεταχείρισης από τον Θοδωρή Παπαλουκά;
Πηγή:www.superbasket.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: