Σάββατο 13 Ιουλίου 2013

Nick, the greek... salad!!

Το gazzetta.gr «φωτίζει» το παρασκήνιο γύρω απ' τα «ήξεις αφίξεις» του Νικ Καλάθη, που τα έκανε... σαλάτα! Πού στοχεύει, το κακό timing κι ο «λάθος» Αμερικανός ατζέντης. Φανταστείτε να είστε ο Νικ Καλάθης... Να βρίσκεστε σε ιδανική μπασκετική ηλικία (24 ετών)... Να έχετε κατακτήσει μία Ευρωλίγκα (2011), δύο Πρωταθλήματα (2010, 2011) κι ένα Κύπελλο Ελλάδος (2012) με τον Παναθηναϊκό, ένα EuroCup (με τον τίτλο του MVP) φέτος με την Λοκομοτίβ Κουμπάν και να είστε βασικός στέλεχος της ελληνικής Εθνικής Ομάδος... Να θέλετε να απεγκλωβιστείτε απ' τον 2ο χρόνο του συμβολαίου σας με την ρωσική ομάδα, γιατί δεν αντέχετε το Κρασνοντάρ και να είστε περιζήτητος σε όλη την Ευρώπη... Να έχετε επιλεγεί στο Νο.45 του draft (2009) κι επί τούτου να έχετε προσλάβει έναν ατζέντη (Νταν Φέγκαν), λόγω της υποτιθέμενης καλής σχέσης που έχει με τον ιδιοκτήτη των Ντάλας Μάβερικς (πήραν τα δικαιώματά σας απ' τους Μινεσότα Τίμπεργουλβς, που αρχικά σας επέλεξαν), Μαρκ Κιούμπαν, και ξαφνικά να μαθαίνετε ότι η ομάδα του Τέξας υπέγραψε 3ετές (ημι-εγγυημένο με συνολικές αποδοχές $2.300.000) συμβόλαιο με έναν Ισραηλινό φέρελπι point guard, που ονομάζεται Γκαλ Μέκελ (MVP του Πρωταθλήματος Ισραήλ) κι ότι ουδέποτε ήξερε ότι ενδιαφέρεστε να γυρίσετε στο ΝΒΑ; Τι θα κάνατε;
Η αλλαγή manager κι η τουρκική «βόμβα»!
Ας πάρουμε τα πράγματα απ' την αρχή... Πριν από δύο καλοκαίρια, ο πατέρας του Νικ πείστηκε απ' τον γνωστό Αμερικανό ατζέντη, Νταν Φέγκαν, ότι οι διασυνδέσεις του στον «μαγικό κόσμο» θα βοηθήσουν μελλοντικά το γιο του, που, όμως, στην πορεία και μετά τη λήξη του συμβολαίου με τον Παναθηναϊκό δεσμεύτηκε με πανίσχυρο (έχει ρήτρα $500.000 μόνο για το ΝΒΑ) 2ετές συμβόλαιο με την ρωσική Λοκομοτίβ Κουμπάν, το οποίο περιελάμβανε αποζημίωση $1.000.0000 για τον πρώτο χρόνο και $1.200.000 για τον δεύτερο. Αυτά τα χρήματα εξασφάλιζαν ένα μερίδιο $50.000 για τον 1ο χρόνο και $60.000 για τον 2ο στον Αμερικανό manager (ποσοστό 5%), ο οποίος θα είχε υποπολλαπλάσια οφέλη, αν ο Καλάθης αποφάσιζε να δοκιμάσει στο ΝΒΑ, πολύ απλά γιατί δύσκολα θα έπαιρνε περισσότερα απ' το μίνιμουμ των συμβολαίων. Πολύ απλά, λοιπόν, ο Φέγκαν, πέρα απ' το ότι δε θα ευνοούνταν από μία τέτοια εξέλιξη, ήταν σίγουρος –λόγω των υψηλών αποδοχών του πελάτη του– ότι ούτε ο 24χρονος πλέι μέικερ θα του το ζητούσε! Όπως κι έγινε, μέχρι που έσκασε η «βόμβα» κι ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ!
Το εμπόδιο της Λοκομοτίβ κι η «εικονική» λύση του ΝΒΑ!
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές απ' την Τουρκία, ο σύλλογος της Κωνσταντινούπολης επικοινώνησε με τον Ελληνοαμερικανό άσο, του μετέφερε την επιθυμία τού «Ζοτς» να στηρίξει το αγωνιστικό προφίλ της νέας ομάδος του πάνω του και του υποσχέθηκε ηγεμονικές αποδοχές, αν κατάφερνε να σπάσει το συμβόλαιό του με τη Λοκομοτίβ Κουμπάν. Με δεδομενο ότι ο πρόεδρος της ρωσικής ομάδος, Αντρέι Φεντίτσεφ, είχε δηλώσει στο gazzetta.gr ότι δεν ήθελε με τίποτε να ακούσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ειδικότερα για άλλη ευρωπαϊκή ομάδα, η μόνη λύση που είχε ο Καλάθης ήταν να συμφωνήσει «εικονικά» με ομάδα του ΝΒΑ, που θα πληρώσει τη ρήτρα ($500.000), θα τον υπογράψει με μη εγγυημένο συμβόλαιο και στη συνέχεια θα τον αφήσει ελεύθερο, κρίνοντας τελικά ότι δεν της κάνει!

Το ελκυστικό deal, που ζημιώνει την Εθνική!
Αν τίποτε απ' όλα αυτά δεν είχε συμβεί, τώρα δε θα συζητάγαμε για την συμμετοχή του ή όχι στην προετοιμασία της Εθνικής Ομάδος για το Eurobasket της Σλοβενίας (4-22/9) κι όλα θα έβαιναν καλώς, αφού ο Καλάθης θα γυρνούσε στην Λοκομοτίβ Κουμπάν για την 2η χρονιά τού πλουσιοπάροχου συμβολαίου του και θα ήταν ηγέτης μίας ομάδος που θα έπαιζε στην Ευρωλίγκα. Η προοπτική της επανασύνδεσης με τον Σέρβο τεχνικό, όμως, που συνέβαλε καταλυτικά στην σπουδαία εξέλιξή του, η ζωή στην Κωνσταντινούπολη (σε σύγκριση με το κρύο κι αδιάφορο Κρασνοντάρ) κι οι πολύ υψηλότερες αποδοχές, που του υποσχέθηκαν οι Τούρκοι παράγοντες (οι πληροφορίες αναφέρουν ότι κυμαίνονται μεταξύ $1.500.000-$2.000.000, χωρίς τα χρήματα που θα απαιτηθούν για το σπάσιμο του συμβολαίου), τον έβαλαν στην διαδικασία να ψάξει τα όποια παραθυράκια υπάρχουν για την πραγματοποίηση του deal!
Η αργοπορημένη πρόταση κι οι δυσκολίες του «εγχειρήματος»!
Αν σκεφτείτε ότι η συνεργασία του Ομπράντοβιτς με τη Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ επισημοποιήθηκε στις 2 Ιουλίου και το ότι η ομοσπονδία τον ψάχνει εδώ και περίπου δύο εβδομάδες, δε θα δυσκολευτείτε να καταλάβετε γιατί ο Νικ δεν απαντούσε στις κλήσεις του ομοσπονδιακού τεχνικού, Αντρέα Τρινκιέρι, του manager του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος, Νίκου Φιλίππου, κι εσχάτως και κάποιων συμπαικτών του στην Εθνική... Γιατί δεν ήξερε τι να τους πει... Το μόνο που ήξερε ήταν ότι στις 26 Ιουλίου εκπνέει η προθεσμία, που υπάρχει στο συμβόλαιό του για να φύγει για το ΝΒΑ, καθώς και το ότι ο ατζέντης του κι οι συνεργάτες του έκαναν αγώνα δρόμου για να μπορέσουν να λύσουν ένα πολύ δύσκολο «θέμα». Ένα ήταν σίγουρο... Ότι, έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα, δε μπορούσε να δώσει το «παρών» στην πρώτη συγκέντρωση της Εθνικής Ομάδος στις 24 Ιουλίου... Γι' αυτό κι οι λιγοστοί άνθρωποι με τους οποίους επικοινωνούσαν απ' την Ελλάδα τον άκουγαν να λέει: «Αυτή τη στιγμή είναι όλα στον αέρα κι αυτή τη στιγμή δε μπορώ να πω τίποτε, γιατί δεν ξέρω τίποτε! Ούτε αν θα παίξω στην Εθνική...».
Η... άγνοια του Ντάλας για τον Καλάθη!
To πρόβλημα για τον Καλάθη, όμως, είχε να κάνει με το ότι, όταν ανέθεσε στον ατζέντη την συγκεκριμένη αποστολή (στις αρχές Ιουλίου δηλαδή), ήταν πολύ αργά, γιατί ήδη οι Ντάλας Μάβερικς είχαν κάνει τον προγραμματισμό για τη νέα σεζόν! Για την ακρίβεια, είχαν επιλέξει έναν point guard απ' το draft (τον Σέιν Λάρκιν στο Νο.18), είχαν συμφωνήσει με τον Ισραηλινό Γκαλ Μέκελ για 3τές συμβόλαιο και στη συνέχεια απέκτησαν τον Χοσέ Μανουέλ Καλδερόν και βρίσκονται κοντά σε συμφωνία με ακόμη ένα βετεράνο point guard, τον Ντέβιν Χάρις. Να φανταστείτε ότι ο Καλάθης βρισκόταν... τόσο πολύ ψηλά στα σχέδιά τους, που δε τον δήλωσαν για να αγωνιστεί στο Summer League του Λας Βέγκας, που αρχίζει απόψε (12/7)! Με δεδομένο ότι απομένουν δύο εβδομάδες μέχρι να εκπνεύσει η προθεσμία για την πληρωμή της ρήτρας, πλέον τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Κι αυτό γιατί ο ατζέντης του καλείται να βρει μία ομάδα, που θα δεχθεί να δώσει αντάλλαγμα (κάποια μελλοντική επιλογή στο draft ή κάποιον αχρείαστο παίκτη) στο Ντάλας, για να πάρει τα δικαιώματά του και μετά μέσω κάποια σεβαστής αποζημίωσης να του κάνει τη χάρη να τον υπογράψει και μετά να τον αποδεσμεύσει, την ίδια ώρα που τα χρήματα του εικονικού συμβολαίου, που θα του προτείνει, θα μετρήσουν στο salary cup!
Το συμπέρασμα
Κλείνοντας, νομίζουμε ότι είναι περιττό να προσθέσουμε ότι ο Καλάθης τα 'χει κάνει... σαλάτα! Κι ότι, αν δε λογικευτεί, δεν κατεβάσει το κεφάλι και δεν έρθει στην Εθνική Oμάδα, αφήνοντας κατά μέρος τις πονηριές και τους εξυπνακισμούς, τότε δε θα έχει ούτε την πίτα ολάκερη, ούτε τον σκύλο χορτάτο... Γιατί με τέτοιους χειρισμούς θα χάσει τον σεβασμό των συμπαικτών του, αλλά και του ελληνικού μπάσκετ, που τόσο απλόχερα τον έχει αγκαλιάσει... Δεν υπάρχει πιο ντόμπρο πράγμα απ' το να απευθυνθεί στους ανθρώπους της Λοκομοτιβ Κουμπάν και να τους εκφράσει την διακαή επιθυμία του να αποχωρήσει απ' την ομάδα, λόγω του του ότι η οικογένειά του θα είναι δυστυχής στη Ρωσία και να βρει τρόπους να διαπραγματευτεί τη λύση του συμβολαίου του... Καμία ομάδα δεν μπορεί να κρατήσει με το ζόρι έναν παίκτη που δηλώνει δυστυχής... Αρκεί να είναι ευθύς κι ειλικρινής και να σέβεται τους ανθρώπους που τον πληρώνουν (Λοκομοτίβ Κουμπάν εν προκειμένω) κι εκείνους που, μέσω της ελληνοποίησης του, του άνοιξαν τον δρόμο (Ελληνική Ομοσπονδία) για μία λαμπρή καριέρα...
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: