Σάββατο 13 Ιουλίου 2013

Τι είναι σοφότερο;

Ο Σταύρος Κόλκας θυμάται παλιότερες προετοιμασίες του ΠΑΟΚ και γράφει για τη διαφορετική δουλειά του Χουμπ Στέφενς. ΛΕΟΜΠΕΝ, αποστολή: Σταύρος Κόλκας.  
Εδώ και δέκα μέρες είμαστε στην Αυστρία και παρακολουθούμε την προετοιμασία. Έχω δει πολλές, πάνω από δέκα. Σάντος, Αναστασιάδης, Καραγεωργίου, Μπόλονι, Μπερέτα, Δώνης κ.α. είχαν ο καθένας τις ιδιαιτερότητές τους. Πιο μεθοδικός και σκληρός ήταν ο Σάντος με διαφορά, από τους υπόλοιπους δεν μπορώ να πω πως είδα κάτι που μου έμεινε χαραγμένο.
Στου Στέφενς υπάρχει ένα μυστήριο είναι η αλήθεια. Η προπόνηση δεν είναι σύνθετη, δεν υπάρχει η πίεση και η τακτική ανάλυση που είχε πχ ο κορυφαίος Σάντος. Οι παίκτες δεν κοιμούνται ένα λεπτό αφού πάνε στα δωμάτιά τους, δεν έχουν εκείνο το βλέμμα που σου λέει δεν αντέχω άλλο θέλω να πάω σπίτι μου.
Ο Ολλανδός δουλεύει διαφορετικά, είναι σαν να μην τον απασχολεί η τακτική συμπεριφορά της ομάδας, η επανάληψη, ο αυτοματισμός. Οι προτεραιότητές του είναι άλλες.
Προτεραιότητά του είναι η ομάδα να είναι πραγματικά ομάδα σε όλες τις εκδηλώσεις της.
Προτεραιότητά του είναι να αισθανθούν όλοι πως αν είναι καλύτεροι από τους υπόλοιπους θα παίζουν.
Προτεραιότητά του είναι να δώσει την αίσθηση στα βαριά βιογραφικά της ομάδας πως δεν διαφέρουν από τα … ελαφρύτερα.
Προτεραιότητά του είναι να δώσει τρεις ξεκάθαρες κατευθύνσεις και από εκεί και πέρα να μιλήσει η διάθεση και το ταλέντο.
Κάποια άλλη χρονιά ίσως και να με παραξένευε αυτή η προσέγγιση, αλλά μετά από αυτή του Δώνη που προσπαθούσε συνεχώς να δώσει πληροφορίες στους παίκτες, μάλλον διαπίστωσα πως περισσότερο τους μπέρδευε παρά τους βοηθούσε να παίξουν ελεύθερα.
Ο Στέφενς σου λέει, επαγγελματίας είσαι, ξέρεις τι πρέπει να κάνεις, κάντο καλά και θα παίζεις. Αν δεν το κάνεις καλά, δεν θα παίζεις.
Το καλά βέβαια είναι ξεκάθαρο και όχι γενικότητα. Θα πρέπει δηλαδή να ακολουθείς τις δύο τρεις αρχές του προπονητή, πχ παίρνω μπάλα και κοιτάω μπροστά με στόχο το γκολ και όχι πλάγια για να παίξω στα σίγουρα και να είσαι χρήσιμος για τη συνολική λειτουργία.
Όταν όμως είσαι ο Στέφενς και γνωρίζεις πως το ειδικό σου βάρος είναι ανώτερο των παικτών σου, είναι πιο εύκολο να τους αναγκάσεις να μπαίνουν στον αγώνα με υψηλό βαθμό συγκέντρωσης. Δεν χρειάζεται να τους πείσεις για κάτι τέτοιο. Έχουν πεισθεί από μόνοι τους.
Όταν είσαι ο Στέφενς, έχεις την δυνατότητα να πας σε μετωπική αν χρειαστεί και αυτό το ξέρουν όλοι. Κάποιοι το είδαν κιόλας.
Και εδώ μπαίνει το ερώτημα. Αλήθεια, έτσι όπως είναι το ποδόσφαιρο, έτσι όπως είναι πλέον οι επαγγελματίες ποδοσφαιριστές, τι είναι πιο καλό; Να τους γεμίζεις με πληροφορίες και να απαιτείς άκρως εξειδικευμένα πράγματα από αυτούς ή να τους βάλεις κάποιους απλούς και κατανοητούς κανόνες και να τους αναγκάσεις ακολουθώντας αυτούς να παρουσιάζεις μία εικόνα πιο απελευθερωμένη μέσα στο γήπεδο;
Εγώ δεν μπορώ να απαντήσω σήμερα σε αυτό το ερώτημα γιατί είναι νωρίς. Έχω μόνο την εικόνα των δύο πρώτων φιλικών την ώρα που γράφω, με την ομάδα να μου αρέσει πολύ σε αυτά.
Όμως δεν παύει να είναι φιλικά, στα οποία μάλιστα οι παίκτες δεν έχουν 90λεπτο στα πόδια τους.
Περιμένω και εγώ με απορία να δω που θα οδηγηθούμε, γιατί κακά τα ψέματα η χρονιά είναι πάρα πολύ σημαντική για την ομάδα.
ΥΓ Περιμένω κάτι και καλά δημοσιογράφους να ξεφωνίσουν τον Στέφενς που βάζει τον Κατσουράνη στόπερ. Με τον Δώνη η αντίδρασή τους ήταν άμεση, αλλά εκεί τους έπαιρνε γιατί ο κόσμος έβγαζε άρνηση για τον προπονητή. Τώρα; Και αν δεν παίζει ο Γκαρσία; Τι θα λένε; Τα ίδια; Δε νομίζω, γιατί απλά είναι τζάμπα μάγκες. Εκεί που τους παίρνει μαγκιά…
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: