Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

Είναι μία ομάδα της Ευρωπαϊκής ελίτ!!

Σήμερα μπορώ να πω πως είμαι πιο ξέγνοιαστος σε σχέση με το πρώτο φιλικό και την εικόνα του, παρότι ήταν και εκείνη θετική. Λέομπεν, Αποστολή: Σταύρος Κόλκας
Η ουσία για τον ΠΑΟΚ και την εύκολη νίκη επί της επίσης πιο έτοιμης Κοπεγχάγης, είναι πως υπάρχει η σφραγίδα πως η ομάδα ανήκει στην ελίτ της Ευρώπης.
Απέναντι σε μία πανάκριβη Ανζί που κατέγραψα τα κουσούρια της και απέναντι στη πρωταθλήτρια Δανίας που σε έντεκα μέρες ξεκινά το πρωτάθλημά της, ο ΠΑΟΚ δέχτηκε μία φάση από στημένη μπάλα και βέβαια ήταν αυτός που δικαιούταν τη νίκη και στις δύο αναμετρήσεις.
Ο Στέφενς έχει περάσει τα μηνύματα που θέλει, κάτι που δεν χάνει ευκαιρία να το κάνει όταν πέφτει στη συζήτηση το θέμα των μεταγραφών. «Μια χαρά ομάδα έχω, πολλούς και καλούς παίκτες, ελπίζω αυτοί που θα έρθουν να είναι στο επίπεδό τους» λέει ο Ολλανδός κόντρα στη κοινή γνώμη που ψάχνει το δεκάρι, τον σφίχτη σέντερ φορ, τη μεταγραφή αεροδρομίου, το μπαμ.
Το μπαμ του ΠΑΟΚ έγινε στη νοοτροπία. Και τελικά το παζλ του ρόστερ είναι έξυπνα δομημένο. Και πολλές φορές, η λεπτομέρεια είναι αυτή που εξηγεί ποδοσφαιρικές συμπεριφορές.
Για παράδειγμα, στην άμυνα του ΠΑΟΚ είχαμε τρεις νέες προσθήκες. Τον αρχηγό του Ατρομήτου, τον αρχηγό της Γρανάδα και τον αρχηγό της εθνικής ελπίδων της Πορτογαλίας. Από τον Γενάρη έχουμε έναν εκ των αρχηγών της εθνικής, ενώ και οι γηγενείς αρχηγοί δεν είναι τίποτα γατάκια. Έχουν παραστάσεις και μάλιστα πολλές, ιδιαίτερα ο Σαλπιγγίδης.
Στο παζλ, είναι και ο αρχηγός της Παρτιζάν, ο πρώην αρχηγός της Ραπίντ Βουκουρεστίου και ένας εκ των αρχηγών της Στόουκ όταν έπαιζε σε αυτή.
Από τις ακαδημίες, οι περυσινή χρονιά βοήθησε για το ξεσκαρτάρισμα. Έμεινε ο Κάτσε που έχει θράσος όσο λίγοι, ο Κίτσιου ως μία έμπνευση του ΓΧ για το δεξί άκρο της άμυνας, ο Πόποβιτς που πλέον έφτασε 18 και έχει βελτιωθεί αρκετά και ο Ποζατζίδης που είναι και αυτός παίκτης με θράσος και αθλητικά προσόντα. Αυτοί που λείπουν και κυρίως ο Πέλκας, δύσκολα θα βρει θέση στο ρόστερ, θα πρέπει να κάνει και αυτός το αγροτικό του για το δικό του καλό, όπως το έκανε ο Τζανδάρης και γύρισε έτοιμος.
Θέλω να καταλήξω πως πλέον ο ΠΑΟΚ μπορεί να σηκώσει το βάρος της πίεσης που υπάρχει γύρω του. Και αυτό γιατί γέμισε με παιδιά που είχαν ηγετικό ρόλο σε υψηλό επίπεδο και αυτό δεν μπορεί να είναι τυχαίο. Και δεν είναι.
Εννοείται πως θα προστεθούν κι άλλοι παίκτες, αλλά έτσι όπως είναι το πράγμα, ο ΠΑΟΚ δεν ψάχνει για δεκάρι αλλά για παίκτη που παίζει και τις τρεις θέσεις πίσω από τον φορ. Δεν μπορεί να βασιστεί στη πρώτη του γραμμή στον Ολίσε.
Ο αγώνας με την Κοπεγχάγη μου έφερε γαλήνη. Και μου έφερε γαλήνη γιατί ο ΠΑΟΚ είναι πλέον ομάδα. Αυτός που παίζει στον ΠΑΟΚ έχει κίνητρα, δεν είναι το νεκροταφείο ελεφάντων που κατάντησε στο πρόσφατο παρελθόν.  
Για παράδειγμα, ο ΠΑΟΚ βρήκε τρόπο να οδηγήσει τον Βίτορ άμεσα να παίξει σύμφωνα με το ταλέντο του. Ο φοβισμένος στο πρώτο φιλικό Πορτογάλος, μπήκε σήμερα στο γήπεδο και μασούσε σίδερα. Ίσως να τον βοήθησε πως δίπλα του έπαιζε ο φίλος του Κατσουράνης από τα πρώτα του βήματα στη Μπενφίκα.
Αλλά σημασία έχει, πως αυτό το παιδί που δεν βρήκε χώρο στη Μπενφίκα, αισθάνεται ήδη τον ΠΑΟΚ σαν τη μεγάλη του ευκαιρία, αντιλαμβανόμενος πως παίζοντας σωστά σε αυτόν, θα φτάσει άμεσα στο επίπεδο που ήλπιζε κάποτε.
Υπάρχουν και άλλα στοιχεία που μπορούμε να πούμε. Όπως για παράδειγμα την ιστορία αυτής της κομπίνας που πέτυχε το γκολ ο Σαλπιγγίδης. Το πρωί, με τον ΓΧ στην ομάδα αυτή, ο ΠΑΟΚ δούλεψε αυτή την κομπίνα αρκετά.
Το ίδιο είχε κάνει και στα πλέι οφ ο ΓΧ. Και τότε ο ΠΑΟΚ δεν κέρδισε ούτε ένα φάουλ σε εκείνο το σημείο. Ούτε ένα. Είναι να σε θέλει κιόλας.
Έπρεπε να προσεγγίσω τα 39 μου χρόνια για να δω ένα φάουλ από τέτοια κομπίνα στον ΠΑΟΚ. Καλή αυτή του Σάντος στο πρώτο δοκάρι με τον Βιεϊρίνια, καλή και αυτή στο δεύτερο με τον Μπακαγιόκο ή τον Ίβιτς. Αλλά κομπίνα σαν την σημερινή, να κάνεις τον αντίπαλο να αισθάνεται μαλάκας, δεν έχω ξαναδεί στον ΠΑΟΚ.
Και πάμε σε ένα καθαρά ποδοσφαιρικό θέμα που ξεκινά από την επιλογή του ΠΑΟΚ. Ακούω κάτι άμπαλους να μουρμουρίζουν για την επιλογή του ΠΑΟΚ, να αφήσει εκτός προετοιμασίας τον Αποστολόπουλο για να πάρει τον κίτσιου ως δεύτερο δεξιό μπακ πίσω από τον Σκόνδρα.
Η λογική του ΠΑΟΚ είναι απλή και όσοι δεν την καταλαβαίνουν απλά τους λυπάμαι για τον τρόπο που βλέπουν ποδόσφαιρο. Ο Αποστολόπουλος έπιασε το πικ του στον ΠΑΟΚ. Απέδειξε πως είναι ένα παιδί που μπορεί να σταθεί εύκολα στη Σούπερ Λίγκα, αλλά ο ΠΑΟΚ είδε το ταβάνι του και εκτίμησε πως αυτό δεν είναι αρκετό για το επίπεδο που θέλει να φτάσει η ομάδα.
Αύριο κιόλας, ο Αποστολόπουλος μπορεί να βρει συμβόλαιο σε δέκα ομάδες Σούπερ Λίγκας λέω εγώ, μπορεί να τον δώσουμε δανεικό και στον Παναθηναϊκό άμα θέλει. Όμως ο Αποστολόπουλος στα 23 του χρόνια, δεν έχει να δείξει κάτι παραπάνω από αυτό που ήδη ξέρει ο ΠΑΟΚ.
Από την άλλη, υπάρχει ο Κίτσιου ένα παιδί με σπάνιο ποδοσφαιρικό θράσος που παραδοσιακά θυσιαζόταν για να καλύψει τρύπες στις ακαδημίες του ΠΑΟΚ. Ο ΠΑΟΚ ουσιαστικά εγκλιμάτισε εναντίον του γιατί δεν του έδωσε ποτέ ταυτότητα.
Ο ΓΧ, τον έβαλε δεξί μπάκ στα Γιάννενα και ουσιαστικά πήρε την ευθύνη στη κουβέντα που είχε με τον Στέφενς, για να δουλευτεί ο παίκτης σαν δεξί μπακ, να βρει την ταυτότητά του και να φανεί το αν μπορεί να ξεπεράσει το ταβάνι του Αποστολόπουλου από τον οποίο είναι τρία χρόνια μικρότερος.
Σήμερα όσοι είδατε το παιχνίδι, καταλάβατε πιστεύω το γιατί ο ΠΑΟΚ έκανε αυτή την επιλογή. Και νομίζω πως θα του βγει σε καλό.
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: