Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

Σαν την παλιά επιτυχημένη ΑΕΚ του Μπάγεβιτς!!

“Οπου λαλούν πολλοί κοκόροι αργεί να ξημερώσει” ή “η ισχύς εν τη ενώσει”; Οι κανόνες του Μελισσανίδη θα απαντήσουν, γράφει ο Βασίλης Σαμπράκος.  
Ελεγε αλήθεια το μεσημέρι της Τετάρτης ο Δημήτρης Μελισσανίδης, στην πρώτη του δημόσια παρουσία ως διοικητής της ποδοσφαιρικής ΑΕΚ. Είναι πολλές οι δουλειές του, πολλά τα χρόνια του μακριά από την ποδοσφαιρική επιχείρηση, μεγαλύτερη η ηλικία του, λίγος ο ελεύθερος χρόνος του, πολλά της εξέλιξης του ποδοσφαίρου που δεν έχει παρακολουθήσει, πολλά και τα χρήματα που πρέπει να συγκεντρώσει η ΑΕΚ για να δημιουργήσει τις υποδομές και τις βάσεις πάνω στις οποίες θα στηρίξει την προσδοκία της να ξαναμεγαλώσει, εταιρικά και αγωνιστικά. Δεν θα μπορούσε μόνος του να τα κάνει όλα, να τα σηκώσει όλα, να τα πετύχει όλα.
Εξω από το ενεργό ποδόσφαιρο ζούσε πλέον ο Ντούσαν Μπάγεβιτς. Οι τελευταίες του προσπάθειες στην προπονητική του έδειχναν ότι είχαν περάσει τα χρόνια της ακμής του. Μόνος δεν θα μπορούσε να αναλάβει να διοικήσει έναν σύλλογο του βεληνεκούς της ΑΕΚ. Δεν έχει την διοικητική τεχνογνωσία, του λείπουν κεφάλαια από την εξέλιξη της επιστήμης του ποδοσφαίρου, δεν έχει διοικητική εμπειρία. Δεν θα μπορούσε μόνος του.
Τα πρώτα του βήματα κάνει στην προπονητική ο Τραϊανός Δέλλας. Μόλις ολοκλήρωσε το σχολείο για το UEFA Pro δίπλωμα, μόλις απέκτησε μια εμπειρία μερικών εβδομάδων σε πάγκο. Θα χρειαστεί υποστήριξη από διοίκηση και συνεργάτες για να τα καταφέρει, για να εξελιχθεί σε αυτό που πολλοί προβλέπουν για αυτόν, σε καλό προπονητή. Μόνος του δεν θα μπορούσε να σηκώσει το βάρος της απαίτησης να αναγεννήσει την ΑΕΚ. Δεν θα μπορούσε μόνος του.
Τα πρώτα του βήματα χωρίς ποδοσφαιρικά παπούτσια κάνει ο Νίκος Λυμπερόπουλος. Εχει πίσω του μια μικρή εμπειρία ως ατζέντης ποδοσφαιριστών. Δεν σπούδασε σε σχολή την επιστήμη της διεύθυνσης ποδοσφαιρικής ομάδας. Δεν έχει ούτε την τεχνογνωσία, ούτε την εμπειρία της εφαρμογής των ιδεών του στη τεχνική διεύθυνση μιας ομάδας. Δεν θα μπορούσε να σηκώσει μόνος το βάρος της απαίτησης να τα καταφέρει με την πρώτη. Δεν θα μπορούσε μόνος του. Το ίδιο και ο Βασίλης Μπορμπόκης, που θα βρίσκεται στο πλευρό του Δέλλα.
Ακριβώς την ίδια συζήτηση θα κάναμε για τον Ακη Ζήκο, που δεν έχει προηγούμενη εμπειρία ή σπουδαίες στην διεύθυνση ακαδημίας ποδοσφαίρου. Παρόμοια θα ήταν και η κουβέντα για τον Βασίλη Δημητριάδη, που δεν έχει να παρουσιάσει μεγάλες επιτυχίες στα πόστα που ανέλαβε από την εποχή που έβγαλε τα ποδοσφαιρικά παπούτσια. Μόνος του δεν θα μπορούσε κανείς να σηκώσει το βάρος της απαίτησης να τα καταφέρει.
Στο παρελθόν η ΑΕΚ πέτυχε μεγάλα πράγματα με παρόμοια συνταγή, δηλαδή με παίκτες που δεν ήταν της “μπορώ να τα κάνω όλα μόνος μου” κατηγορίας, το αντιλήφθηκαν επειδή τους το δίδαξε ένας προπονητής, ο Ντούσαν Μπάγεβιτς, έβαλαν το “εγώ” στην υπηρεσία του “εμείς”, και έγιναν μέλη μιας σπουδαίας ομάδας, η οποία παρουσίασε ποδόσφαιρο της υψηλότερης ελληνικής ποιότητας και κατέκτησε τέσσερα πρωταθλήματα σε έξι χρόνια. Αυτή είναι άλλωστε συχνά η ουσία και το νόημα της ομάδας. Η ισχύς εν τη ενώσει.
Είναι αρκετοί οι παρατηρητές αυτού που συμβαίνει εδώ και μερικές εβδομάδες στην ΑΕΚ που προβλέπουν ότι θα αργήσει να ξημερώσει επειδή λαλούν πολλοί κοκόροι. Προφανώς δεν θα ξημερώσει για την ΑΕΚ αν λαλούν όλοι οι κοκόροι μαζί και ο καθένας επιχειρεί να επιβάλει το “εγώ” του, τον δρόμο του, τη συνταγή του. Στην περίπτωση της ομάδας αυτής όμως υπάρχει προπονητής με γνώση. Ο Μελισσανίδης την έχει ξανακάνει αυτή τη δουλειά στο ποδόσφαιρο, αποτελεσματικά. Και ο Μπάγεβιτς το ίδιο. Θεωρητικώς λοιπόν, εφόσον όλα τα μέλη της ομάδας παραμερίσουν το “εγώ”, αναγνωρίσουν ότι δεν τα ξέρουν και δεν τα μπορούν όλα, μοιράσουν σωστά την τράπουλα τον αρμοδιοτήτων και επιδιώξουν την ατομική διάκριση μέσα από την ομαδική πρόοδο, έχουν καλές πιθανότητες. Αρκεί να βάλει τους κανόνες αυτός που ορίζει το παιχνίδι. Τώρα, που είναι σχετικά νωρίς. Τώρα, στον μήνα του μέλιτος, που λέει κι ο Μελισσανίδης.
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: