Κυριακή 25 Αυγούστου 2013

Της αμύνης τα… αποπαίδια!

Επιτακτική ανάγκη η βελτίωση στην άμυνα για την Εθνική μετά τις αδυναμίες που παρουσίασε κόντρα σε ΠΓΔΜ-Βοσνία. Αρνητική επίδοση πενταετίας το χθεσινό παθητικό των 90 πόντων. Σήμερα με Γερμανία.

Της αμύνης τα… αποπαίδια
Η άμυνα είναι το βασικό όπλο της ελληνικής σχολής μπάσκετ. Σε αυτή έχουν βασιστεί οι μεγαλύτερες διεθνείς επιτυχίες του αθλήματος στη χώρα, σε εθνικό και συλλογικό επίπεδο. Κι όμως, ενώ η τωρινή Εθνική ομάδα ξεχειλίζει από επιθετικό ταλέντο, δείχνει να έχει μεγάλες αδυναμίες στην άλλη πλευρά του παρκέ που εκτέθηκαν-ευτυχώς εγκαίρως-στα φιλικά με ΠΓΔΜ και Βοσνία.

Μετά τους 77 πόντους της Παρασκευής από τους Σκοπιανούς, η «επίσημη αγαπημένη» δέχτηκε χθες 90 από τους Βόσνιους γνωρίζοντας την ήττα με 90-84. Πρόκειται για τη χειρότερη αμυντική επίδοση της Εθνικής την τελευταία πενταετία. Προηγούμενη ήταν οι 92 πόντοι στην ήττα από τη Dream Team των ΗΠΑ (92-69) στις 14 Αυγούστου του 2008 για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου. Και η αμέσως προηγούμενη ήταν οι 95 πόντοι στην ιστορική νίκη επί των Αμερικανών στον ημιτελικό του Μουντομπάσκετ του 2006 (101-95). Χρειάστηκε να περάσουν 76 αγώνες και περίπου κάτι παραπάνω από πέντε χρόνια από την τελευταία… ενενηντάρα για να φτάσει η Εθνική σε τόσο υψηλό παθητικό.

Το πρόβλημα είναι προφανές και δεν χρειάζεται… σοφία για να το διαπιστώσει κανείς. Ο Αντρέα Τρινκιέρι και οι συνεργάτες του το ξέρουν από την πρώτη μέρα της προετοιμασίας. Και παρά τον δεδομένο προβληματισμό τους μάλλον… χαίρονται που η αχίλλειος πτέρνα αποκαλύφθηκε τώρα, στην περίοδο της προετοιμασίας, που υπάρχει ακόμη λίγος χρόνος, κι όχι στα επίσημα ματς.

Απομένουν πλέον δέκα μέρες για την έναρξη του Ευρωμπάσκετ (4/9) και η Εθνική έχει στη διάθεσή της λιγοστές προπονήσεις και τέσσερα φιλικά παιχνίδια για να διαγράψει τα κακώς κείμενα, να λύσει τα αμυντικά της προβλήματα. Ή έστω να τα καμουφλάρει. Σήμερα το μεσημέρι (15:30,OTE Sport 4) θα έχει μια πρώτη ευκαιρία να κάνει βήματα προόδου αντιμετωπίζοντας την οικοδέσποινα Γερμανία στο τελευταίο παιχνίδι του τουρνουά του Ουλμ. Και μετά την επιστροφή στην Αθήνα θα ακολουθήσει το τριήμερο 27-29 το τελικό τεστ, μπροστά στο ελληνικό κοινό για το τουρνουά Ακρόπολις, όπου θα αντιμετωπίσει στο ΟΑΚΑ τη Βοσνία (21:00), τη Λιθουανία (19:00) και την Ιταλία (21:00)Πηγή: sport-fm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: