Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Το κλειδί που θα ανοίξει τις πύλες του ποδοσφαιρικού παραδείσου!!

Ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος γράφει για το 1-1 στο Γκελζενκίρχεν που αν το διαχειριστεί σωστά ο ΠΑΟΚ, τότε θα μπορέσει να εκτοξευτεί στα… αστέρια!

Το κλειδί που θα ανοίξει τις πύλες του ποδοσφαιρικού παραδείσου!
Υπάρχουν κι άλλες σπουδαίες βραδιές στην ιστορία του ΠΑΟΚ στα Κύπελλα Ευρώπης. Ωστόσο αυτή που θα ζήσει απόψε μοιάζει να μπορεί να μετεξελιχτεί στην πιο σημαντική.

Φυσικά και νύχτες σαν εκείνες στο βόρειο Λονδίνο με τη νίκη επί της Τότεναμ ή την ισοπαλία με την Αρσεναλ θα είναι πάντα στην καρδιά κάθε ΠΑΟΚτζή.

Φυσικά επίσης θρίαμβοι όπως ο ιστορικός επί της Λιόν με 4-0 πριν σαράντα χρόνια, ή το 1-0 επί της πανίσχυρης Μαλίν μέσα στο Βέλγιο με το γκολ του Μπορμπόκη, το 1991, θα έχουν τη δική τους ξεχωριστή θέση στις ποδοσφαιροκουβέντες.

Η πρόκριση επί της Ουντινέζε και της Φενερμπαχτσέ θα είναι μόνιμα μία ωραία ανάμνηση, καμία όμως δεν ήταν κλειδί που ανοίγει τις πόρτες του ποδοσφαιρικού παραδείσου. Γιατί το 1-1 στο Γκελζενκίρχεν πριν έξι βράδια είναι ένα τεράστιο βήμα που αν ολοκληρωθεί σωστά, θα πρόκειται για εκτόξευση!

Φυσικά και θα είναι τεράστιο λάθος να πιστέψει κανείς πως η δουλειά έχει ήδη γίνει, αφού τέτοια ματς είναι από τη φύση τους ύπουλα! Μπορεί η Τούμπα να είναι άδεια, ωστόσο με μία μόλις ήττα στα τελευταία εννιά ευρωπαϊκά παιχνίδια του εκεί, ο «Δικέφαλος του Βορρά» θα καταφέρει πιστεύω να χειριστεί το αβαντάζ που του δίνει το εκτός έδρας γκολ.

Η απούσα κόσμου από τις εξέδρες θα είναι ένα μεγάλο μείον, ωστόσο υπάρχει και η διπλή ανάγνωση σε αυτό. Αν τυχόν το ματς στράβωνε, μήπως η πίεση της εξέδρας θα δημιουργούσε ένα αξεπέραστο εμπόδιο;

Αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να απαντηθεί υποθετικά αλλά είμαι βέβαιος πως οι αρκετοί έμπειροι παίκτες του ΠΑΟΚ ξέρουν τι πρέπει να αποφύγουν και πώς πρέπει να χειριστούν ένα τέτοιο ματς.

Το θέμα πρόκριση πάντως είναι εξίσωση απλών μαθηματικών: Αν δεν δεχτεί γκολ ο ΠΑΟΚ, προκρίνεται! Ούτε πολύπλοκα σχέδια ούτε κάτι που δεν γίνεται άμεσα κατανοητό.

Ο Χουμπ Στέφενς ξέρει τις ανάγκες της αναμέτρησης καλύτερα από όλους μας. «Διάβασε» αυτή την ομάδα που ο ίδιος έφτιαξε, με τρόπο εξαιρετικό στο πρώτο ματς και ρισκάροντας στο δεύτερο μέρος, όταν σταμάτησε να σέβεται υπερβολικά την παλιά του αγάπη, έφερε το παιχνίδι στα ίσα.

Ο ΠΑΟΚ οφείλει να αναμένει πολλά πράγματα ξανά από τους πιο έμπειρους. Ο Κατσουράνης όπως έπαιξε στη Γερμανία θα είναι ξανά καθοριστικός. Ο Μιγκέλ Βιτόρ το ίδιο. Ο Κάτσε, που στο πρώτο ματς άλλαξε την εικόνα με την είσοδό του, ίσως αποδειχτεί ξανά βαρόμετρο! Και φυσικά τα στημένα θα είναι ένα μεγάλο στοίχημα.

Η απουσία του Λάζαρ σε ένα τέτοιο ματς όπου αυτός και ο Τζιόλης θα είχαν την ευκαιρία να κοντρολάρουν τον ρυθμό, ελπίζουμε να μη φανεί καταλυτική.

Το κέντρο άμυνας της Σάλκε δεν είναι το ίδιο χωρίς τον Κούλη Παπαδόπουλο όπως και η επίθεση χωρίς το φονικό ένστικτο του Χούντελααρ. Αυτόματα χωρίς αυτούς τους δύο η Σάλκε κάνει βουτιά προς το χειρότερο!

Ολα θα κριθούν στα χαφ πάντως. Ακούγεται πολυφορεμένο και κλισέ, αλλά σε τέτοια καλοκαιρινά ματς πρόκρισης είναι ακριβώς έτσι. Ο ΠΑΟΚ μπορεί με τα σουτ του Μίροσλαβ Στοχ να ανοίξει την άμυνα των Γερμανών, όπως έγινε και στο γκολ της ισοφάρισης στην «Φέλτινς Αρένα», αλλά και η δική του άμυνα θα βρεθεί μπροστά στην πρόκληση τού να μη δώσει ξανά εύκολες φάσεις! Κι ο Χακόμπο οφείλει να δώσει στους αμυντικούς του τη σιγουριά που χρειάζονται με την παρουσία του να εμφυσά εμπιστοσύνη!

Οσο για την προϊστορία, μπορεί κάποιοι να ισχυρίζονται πως δεν «παίζει» μπάλα, αλλά το εκπληκτικό που μας διδάσκει είναι πως με τις γερμανικές ομάδες ο ΠΑΟΚ σε δύο περιπτώσεις αποκλείστηκε στις λεπτομέρειες, και μάλιστα στα πέναλτι!

Το 1981 αποκλείστηκε από την Αϊντραχτ Φρανκφούρτης και το 1983 από την Μπάγερν αφού όμως και στη μία έτσι και στην άλλη αναμέτρηση ήταν σαφέστατα ανώτερος!

Η τελευταία ομάδα από τη Γερμανία που επισκέφτηκε την Τούμπα είναι η Στουτγκάρδη το 2005, όταν σε μονό ματς (αφού ήταν έτσι το σύστημα των ομίλων) νίκησε 2-1, έχοντας μάλιστα κάτω από τα δοκάρια τον Τίμο Χίλντενμπραντ!

Η ΣAλκε μπορεί να μην άρχισε καλά στην Μπουντεσλίγκα, όμως εδώ είναι άλλη περίπτωση! Αλλωστε και το 2011 που έφτασε στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ στο πρωτάθλημα πήγαινε από το κακό στο χειρότερο.

Το ίδιο ισχύει για τον ΠΑΟΚ. Η ήττα-σοκ στο Αγρίνιο, αυτή τη στιγμή για τους πάντες στην ομάδα αλλά και για τους οπαδούς είναι σαν να μη συνέβη ποτέ. Κι αν ο ΠΑΟΚ κατορθώσει να μπει στους ομίλους, τότε να είστε βέβαιοι ότι δεν πρόκειται να απασχολήσει κανέναν η αποτυχία σε ένα ματς πρωταθλήματος.

Αν όλα πάνε κατ' ευχήν και ο ΠΑΟΚ γίνει απόψε η τέταρτη ομάδα από τη χώρα μας που θα εισέρχεται στο κλαμπ του Τσάμπιονς Λιγκ, τότε πραγματικά θα μιλάμε για ιστορική στιγμή! Θα είναι το οριστικό τέλος εκείνου του εφιάλτη, που συνέβη στην Τούμπα κόντρα στην Παρί Σεν Ζερμέν το 1992.

Εκείνη η αποφράδα νύχτα έφερε την ομάδα μία δεκαετία πίσω και για να την απεγκλωβίσει και να την αφήσει να γίνει αληθινή πρωταγωνίστρια χρειάστηκαν χρόνια. Οι δύο τίτλοι, τα Κύπελλα του 2001 και του 2003, που επανέφεραν την αυτοπεποίθηση. Ο κύκλος των τελευταίων δέκα ετών, οι καλές εμφανίσεις σε πολλές ευρωπαϊκές έδρες, η δεύτερη θέση του 2010 και του περσινού πρωταθλήματος και ιδίως η άφιξη του Ιβάν Σαββίδη σηματοδότησαν μία καινούργια εποχή.

Η αποψινή βραδιά είναι το επόμενο επίπεδο, η μετάλλαξη και πάλι σε αυτό που ήταν κάποτε η ομάδα, ως κληρονομιά των επιτυχιών της δεκαετίας του '70, δηλαδή δικαιωματικά ισότιμος συνομιλητής στο τραπέζι των τίτλων!

Αυτό είναι το διακύβευμα της πρόκρισης, όχι μόνο τα πολλά χρήματα αλλά η αίσθηση πως πια τίποτα δεν θα είναι ξανά ίδιο! Και γύρω στα μεσάνυχτα θα ξέρουμε την κατάληξη!Πηγή: sport-fm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: