Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Πλούσιοι εναντίον «φτωχών»


Το αυριανό ιστορικό ματς του ΠΑΟΚ στην άδεια Τούμπα με αντίπαλο την Σάλκε, σε μια προέκταση της περιρρέουσας ατμόσφαιρας των τελευταίων ετών, θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί η αναμέτρηση των πλούσιων του βορρά με τους «φτωχούς» του νότου της Ευρώπης.
1017003Η Σάλκε των 78 εκατ. ευρώ μπάτζετ απέναντι στον ΠΑΟΚ των 14 εκατ. ευρώ. Η Σάλκε των 120.000 μελών και των 100άδων χορηγών απέναντι στον ΠΑΟΚ της Ελλάδας της οικονομικής κρίσης. Μόνο από τον βασικό της χορηγό, την Gazprom, η Σάλκε βάζει στα ταμεία της 20 εκατ. ευρώ τον χρόνο και από την Veltins άλλα δέκα εκατ. ευρώ. Τα 120.000 μέλη πληρώνουν 50 ευρώ ετήσια συνδρομή, άρα ακόμα 6 εκατ. ευρώ εισρέουν στα ταμεία.
Στη Σάλκε δεν υπάρχει πρόεδρος, ούτε μεγαλομέτοχος. Δεν υπάρχει κανένας Ιβάν Σαββίδης για να τα «χώνει». Αυτό το διοικητικό μοντέλο στο Γκέζελκιρχεν θεωρείται παρωχημένο. Οι χορηγοί καλύπτουν και με το παραπάνω το μπάτζετ. Τα 120.000 μέλη εκλέγουν κάθε τρία χρόνια διοίκηση που τοποθετεί με την σειρά της τρεις τεχνοκράτες ως κουμανταδόρους της ομάδας και εκείνοι διαχειρίζονται τα πάντα και κρίνονται στο τέλος της θητείας τους.
Τα οικονομικά και οργανωτικά μεγέθη μεταξύ των δυο ομάδων είναι εντελώς διαφορετικά, έχουν χαώδη απόσταση. Κι αυτό γεννά υπεροψία από την πλευρά των Γερμανών. Στο πούλμαν που μετέφερε τους εκπροσώπους των χορηγών και τους Γερμανούς φιλάθλους στα ξενοδοχεία τους, κάποιοι με ειρωνικό χιούμορ μάθαμε ότι αναρωτήθηκαν μήπως οι χορηγοί του ΠΑΟΚ είναι αυτοί που φτιάχνουν πυροτεχνήματα και φωτοβολίδες. Σαφές υπονοούμενο για την τιμωρία της Τούμπας από την ΟΥΕΦΑ.
Ανάμεσα σε όλους τους λαούς υπάρχουν υπερόπτες και φαύλοι, δεν είναι μόνο γερμανικό φαινόμενο. Προφανώς, βέβαια, όσοι ειρωνεύονται την Ελλάδα με οποιαδήποτε αφορμή ακόμα και έναν ποδοσφαιρικό αγώνα, είναι πολύ περισσότεροι από τότε που ξέσπασε η κρίση, γιατί βρήκαν την ευκαιρία να εκφράσουν τα… φιλελληνικά τους αισθήματα. Άλλωστε, ποτέ στην ιστορία δεν είχαμε πολλούς φίλους ως χώρα.
Στο ποδόσφαιρο, όμως, δεν «παίζουν» μπάλα τα λεφτά και οι σπόνσορες. Είναι ο βασιλιάς των σπορ, γιατί είναι άθλημα απρόβλεπτο και δίνει δικαίωμα στον μικρό να κερδίσει τον μεγάλο. Οι Γερμανοί ανησυχούν μήπως πέσουν θύμα άλλης μιας έκπληξης. Οι παίκτες του ΠΑΟΚ μπορούν να επιβεβαιώσουν τους φόβους τους. Αρκεί να το πιστέψουν και να παίξουν με ψυχή και αυταπάρνηση.
Αλήθεια, η κύρια Μέρκελ, η οποία δήλωσε πως εάν ήταν παρών στο Γκέζελκιρχεν το αποτέλεσμα θα ήταν διαφορετικό, γιατί δεν ταξίδεψε στην Ελλάδα για να γυρίσει στην Γερμανία της προεκλογικής περιόδου με την πρόκριση;


Πηγή: arenafm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: