Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

«Η Ελλάδα πληροί τις προϋποθέσεις!»

O πρόεδρος της FIBA World, Ιβάν Μαϊνινί, μιλώντας για πρώτη φορά σε ελληνικό Μέσο, αναλύει τη διαδικασία των wild cards κι εξηγεί πότε και γιατί θα ληφθεί η απόφαση.
Στους πιο παλιούς, είναι γνωστός από την θητεία του σαν διεθνής διαιτητής από το 1980 έως το 1989 σε όλες τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και τα παγκόσμια πρωταθλήματα, ενώ στη συνέχεια διετέλεσε για λίγο γενικός διευθυντής της Βιλερμπάν! Το 1992 "στρογγυλοκάθισε" για τα καλά (18 χρόνια είναι αυτά!) στην θέση του προέδρου της γαλλικής ομοσπονδίας, από την οποία αποχώρησε το 2010, μετά από 4,5 θητείες και μεγάλη αμφισβήτηση, επειδή το αξίωμα που θα διεκδικούσε, ήταν πολύ δελεαστικό! Ο λόγος για τον Ιβάν Μαϊνινί, που πριν από σχεδόν 3 χρόνια (6 Σεπτεμβρίου του 2010), επικράτησε του "δικού μας", Γιώργου Βασιλακόπουλου, στην εκλογική μάχη για την προεδρία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας (FIBA World) και διαδέχτηκε τον Αυστραλό Μπομπ Έλφινστον.
Το gazzetta.gr επικοινώνησε με τον 68χρονο Γάλλο ανώτατο αξιωματούχο της FIBA που αυτές τις μέρες περνάει ολιγοήμερες διακοπές στο σπίτι του στον γαλλικό Νότο (Περπινιάν) και του ζήτησε να κάνει μία πρώτη εκτίμηση για την διαδικασία παραχώρησης των 4 wild cards που θα συμπληρώσουν την 24άδα του Μουντομπάσκετ της Ισπανίας. Ο κ. Μαϊνινί ήταν πολύ διπλωματικός στις απαντήσεις του, έδωσε όμως κάποιες ενδιαφέρουσες πληροφορίες όσον αφορά στην ημερομηνία που ληφθεί η απόφαση και άφησε να διαφανούν κάποιες... ηλιαχτίδες όσον αφορά τις ελληνικές ελπίδες.
- Η αντίστροφη μέτρηση για την κατάθεση των υποψηφιοτήτων των 4 wild cards για το Παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2014 άρχισε και ο ανταγωνισμός δείχνει πιο έντονος από ποτέ άλλοτε... Ποια είναι η δική εκτίμηση;
«Όλα είναι ανοιχτά! Οι ενδιαφερόμενες ομοσπονδίες έχουν ήδη παραλάβει τον φάκελο που περιλαμβάνει πλήρη ενημέρωση για τα κριτήρια που θα ισχύσουν για τις τέσσερις wild cards, καθώς και για την διορία που έχουν μέχρι να ανακοινώσουν την υποψηφιότητά τους. Από 'κει και πέρα τα πάντα θα κριθούν στην ψηφοφορία του κεντρικού συμβουλίου...»
- Η τελική απόφαση θα ληφθεί πότε;
«Αυτό θα εξαρτηθεί από την ποιότητα και τον αριθμό των υποψηφιοτήτων! Αν δεν έχουμε πολλές υποψηφιότητες και το κεντρικό συμβούλιο κρίνει ότι έχει "εύκολο" έργο, τότε θα προκηρύξει την ψηφοφορία στο πλαίσιο της συνεδρίασης που θα γίνει το διήμερο 23-24 Νοεμβρίου στο Μπουένος Άϊρες. Αν ο αριθμός είναι μεγάλος και η διαδικασία πολύπλοκη, με την έννοια ότι πρέπει να εξεταστούν διεξοδικά πολλές υποψηφιότητες, τότε είναι πιθανό να φτάσουμε έως τον ερχόμενο Φεβρουάριο, κάτι που δεν είναι και η πρώτη μας επιλογή...»
- Να υποθέσουμε ότι ακόμη δεν έχετε λάβει αντίστοιχους φακέλους από κάποιες χώρες;
«Εννοείται πως όχι, γιατί μόλις προχθές στείλαμε δια αλληλογραφίας τον σχετικό φάκελο για την ενημέρωση όλων των ομοσπονδιών! Δεν θα ήταν δυνατόν, άλλωστε... Εξάλλου, για την δήλωση κάθε υποψηφιότητας απαιτείται μία σειρά από διεργασίες, που δεν μπορούν να ολοκληρωθούν από την μία μέρα στην άλλη! Ενδιαφέρον πάντως, ξέρουμε ότι υπάρχει από τουλάχιστον 8-9 χώρες... Αυτό που απομένει είναι δούμε πόσες και ποιες θα είναι οι τελικές υποψηφιότητες.»
- Σας εκπλήσσει το γεγονός ότι ανάμεσα στις χώρες που θα αιτηθούν μίας εκ των τεσσάρων wild cards θα είναι και η Ελλάδα;
«Σε μεγάλο βαθμό, οφείλω να ομολογήσω! Πριν αρχίσει το Ευρωμπάσκετ με βάση πάντα τα αποτελέσματα και τις εμφανίσεις στα φιλικά παιχνίδια, η Ελλάδα ήταν για μένα μία από τις τρεις καλύτερες ομάδες και προσωπικά τη θεωρούσα ως ένα από τα φαβορί για τον τίτλο! Προφανώς, οι παίκτες σας φορμαρίστηκαν πολύ νωρίς και σε συνδυασμό με κάποιους τραυματισμούς που προέκυψαν, έχασαν το ρυθμό τους στα κρίσιμα παιχνίδια...»
- Το γεγονός ότι το ελληνικό μπάσκετ πρωταγωνιστούσε για περισσότερα από 20 χρόνια (1987-2009) σε Παγκόσμιο και Πανευρωπαϊκό επίπεδο και έχει δημιουργήσει μία μεγάλη παράδοση διεθνώς (4η θέση στην παγκόσμια κατάταξη της FIBA), που έχει επεκταθεί και σε διασυλλογικό επίπεδο, μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε;
«Όλα θα μετρήσουν! Τα αποτελέσματα και οι επιτυχίες του παρελθόντος, η δημοτικότητα του αθλήματος στη χώρα, η συμφωνία με την τηλεόραση, οι σπόνσορες, όλα όσα περιγράψαμε με σαφήνεια στον φάκελο που στείλαμε στις ομοσπονδίες...
- Δεν μας απαντάτε στην ερώτησή μας, όμως;
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ελλάδα πληροί τις περισσότερες αν όχι όλες τις προϋποθέσεις, οπότε είναι δεδομένο ότι θα είναι ένας πολύ δύσκολος αντίπαλος για τους ανταγωνιστές της! Αλλά αυτό ισχύει λίγο πολύ και για τις υπόλοιπες χώρες που λογικά θα υποβάλλουν υποψηφιότητα από την ευρωπαϊκή ζώνη... Οπότε αναμένεται μεγάλος ανταγωνισμός!»
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: