Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Σα Πίντο… για όλα!!

Η απουσία του Γκαλέτι, η… παρουσία του Κριστιάνο Ρονάλντο και του Μουρίνιο, αλλά και η προσπάθεια που κάνει ο ΟΦΗ στο φετινό πρωτάθλημα σχολιάστηκαν απ’ τον Σα Πίντο σε τηλεοπτική συνέντευξη.

Σα Πίντο… για όλα!
Τους λόγους που τον οδήγησαν στην τεχνική ηγεσία του ΟΦΗ και την φιλοσοφία που θέλει να περάσει στους παίκτες της ομάδας εξήγησε σε τηλεοπτική συνέντευξη ο Σα Πίντο.

Ο Πορτογάλος τεχνικός άνοιξε την καρδιά του στο «ΚΡΗΤΗ TV» και μίλησε για όλους και για όλα.

Απ’ την απουσία του Λουτσιάνο Γκαλέτι απ’ τις αγωνιστικές δραστηριότητες της ομάδας, μέχρι τον Φερνάντο Σάντος και τον Κριστιάνο Ρονάλντο σχολιάστηκαν απ’ τον νεαρό τεχνικό.

Αναλυτικά, όσα είπε ο Πορτογάλος:

Κύριε Σα Πίντο, πως είναι η περίοδος προσαρμογής σας στο Ηράκλειο;
«Νιώθω πολύ καλά εδώ. Όλοι στην πόλη με έχουν δεχθεί, με έχουν στηρίξει και η αλήθεια είναι ότι εισπράττω αγάπη. Κάθε αρχή είναι δύσκολη για όλους. Αλλάζουμε πορεία, χώρα και η οικογένεια μένει πίσω. Υπάρχει διαφορετική κουλτούρα, αλλά μέχρι τώρα όλα είναι καλά. Έτσι όμως είναι το επάγγελμα μας και το ευχάριστο είναι ότι η οικογένεια μου έρχεται συχνά».

Τι γνωρίζατε για τη νέα σας ομάδα, εκείνη την περίοδο;
«Ήξερα ότι ο ΟΦΗ είναι ένα μεγάλο κλαμπ, με ιστορία και έχει κατακτήσει το κύπελλο το 1987. Επίσης, ότι έχει πολύ κόσμο, που είναι πολύ ένθερμος με την ομάδα. Υπήρχαν χρυσές εποχές, αλλά γνώριζα ότι τώρα δεν είναι όπως παλιότερα. Παρόλα αυτά, έχουμε καλούς συνεργάτες, ο πρόεδρος έχει καλές ιδέες και όραμα, όπως εγώ. Ήξερα ακόμη ορισμένους παίκτες, πίστευα σ' αυτούς και ήθελε να δουλέψω σε μια νέα χώρα, μετά τη Σερβία».

Πώς πήρατε την απόφαση να πείτε το «ναι» στον ΟΦΗ;
«Συνήθως το ένστικτο σε κατευθύνει στην τελική απόφαση. Τα πάντα βέβαια έχουν ρίσκο, ποτέ δεν ξέρεις πιο είναι το απολύτως σωστό. Μίλησα με παίκτες, κάποιους φίλους και τον Φερνάντο Σάντος, με αποτέλεσμα να δω ότι πρόκειται για μια ανταγωνιστική ομάδα. Είναι μια πρόκληση για μένα, γιατί είμαι πέντε χρόνια προπονητής και βρίσκομαι στο ξεκίνημα».

Οι πρώτες μέρες δουλειάς στον ΟΦΗ, πως κύλησαν για σας;
«Η αρχή είναι πάντα κουραστική, γιατί είναι πολλές οι πληροφορίες που πρέπει να συλλέξεις, για την ομάδα, το πρωτάθλημα και πολλά άλλα. Το ποδόσφαιρο όμως είναι το πάθος μου. Δεν έχει σημασία πόσες ώρες δουλεύεις, αλλά η ποιότητα της δουλειάς. Αγαπώ το ποδόσφαιρο και τη δουλειά μου. Είναι κάτι που το ζω πολύ έντονα».

Ποια είναι η φιλοσοφία με την οποία ξεκινήσατε την πορεία σας στην ομάδα του Ηρακλείου;
«Όταν ξεκινάς, έχει τον δικό σου τρόπο δουλειάς και πως θες να παίζει η ομάδα, που πρέπει να τον περάσεις στους παίκτες. Πρώτα δουλέψαμε στη νοοτροπία και το κίνητρο. Πολύ σημαντικό κομμάτι ήταν η ψυχολογία και οι ποδοσφαιριστές να έχουν αυτοπεποίθηση. Να ξέρουν οι ίδιοι, ότι μπορούν να πετύχουν πολλά. Δεν έχει να κάνει αν οι προηγούμενοι προπονητές ήταν καλύτεροι ή χειρότεροι. Είναι απλά διαφορετική φιλοσοφία».

Σε αγωνιστικό επίπεδο, βλέπει να αποδίδει καρπούς η δουλειά που γίνεται;
«Θέλω οργάνωση στο παιχνίδι, να βγάζουμε προσωπικότητα στο γήπεδο και φιλοδοξία. Είμαστε ο ΟΦΗ και ο ΟΦΗ πρέπει να κερδίζει όλα τα παιχνίδια. Αυτή είναι η κουλτούρα της ομάδας, το πνεύμα μαχητή, νικητή και να μη φοβάται κανένα. Ξέρουν και οι ίδιοι ότι πρέπει να το κάνουν. Έχουμε δουλειά ακόμη μπροστά μας, γιατί η Σούπερ Λίγκα είναι ανταγωνιστικό πρωτάθλημα. Κάθε αγώνας είναι πολύ δύσκολος, όμως ακόμη κι όταν τα πράγματα έρχονται ανάποδα ή πιέζεσαι, πρέπει να έχεις τον ίδιο τρόπο παιχνιδιού. Αυτό δε γίνεται από τη μια στιγμή στην άλλη, αλλά κόντρα στον Απόλλων είδαμε τα πρώτα δείγματα. Θέλω να παίζουν οι παίκτες που είναι έτοιμοι. Να κάνουν στο γήπεδο αυτά που πρέπει, όχι 3 ή 4 φορές, αλλά 10, 15, 20 φορές στο 90λεπτο. Προσωπικά είμαι συγκεντρωμένος 100% στην ομάδα, όπως και οι παίκτες για να υπάρχει ατομική και ομαδική βελτίωση».

Ποιος τομέας θεωρείται ότι δεν είναι στο επίπεδο που επιθυμείτε;
«Αυτό που κοιτάμε τώρα και επικεντρώνουμε τη δουλειά μας, είναι να κάνουμε γκολ τις ευκαιρίες που δημιουργούμε. Δίνουμε σημασία στο πως θα είναι ο στόχος της ομάδας και των παικτών. Για παράδειγμα, έχουμε ταχύτητα με τον Κουτσιανικούλη και κάποιους άλλους, όμως δεν είναι πολλοί οι ποδοσφαιριστές με αυτό το χαρακτηριστικό. Πρέπει να εκμεταλλευόμαστε τα χαρακτηριστικά που έχουμε ως ομάδα και να αγωνιζόμαστε έξυπνα».

Δίνεται μεγάλη σημασία στην πνευματική προετοιμασία, ζητώντας πνεύμα μαχητή στην ομάδα…
«Οι παίκτες του έχουν καταλάβει αυτό. Ξεκινάει από την προπόνηση και είναι το μότο μου. Προπονείσαι σα να παίζεις αγώνα και παίζεις αγώνα, σα να προπονείσαι. Είναι το ίδιο πράγμα και πρόκειται για ένα σημαντικό παράγοντα. Πρέπει παράλληλα να γνωρίζουμε, τι ομάδα είμαστε αυτή τη στιγμή. Υπάρχουν δώδεκα νέοι παίκτες και χρειάζεται χρόνος. Η προσπάθεια ξεκινάει τώρα και καλούμαστε να ανταποκριθούμε σε ένα δύσκολο πρωτάθλημα. Χρειάζεται υπομονή, σοβαρότητα και πειθαρχία. Βήμα-βήμα θα φτάσουμε εκεί που θέλουμε, με στόχο να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα».

Ποιες είναι οι νέες προσδοκίες;
«Δεν μπορώ να πω ποιες είναι οι προσδοκίες, όμως ήρθα εδώ για να κάνω μια σωστή δουλειά με στόχο να γίνουν τα πράγματα καλά και να φτάσουμε το κλαμπ εκεί που πρέπει να είναι».

Η άποψή σας για το έμψυχο δυναμικό;
«Πιστεύω στους παίκτες μου. Είναι πολύ καλοί και παλεύουν για την ομάδα. Ο πρόεδρος, από τη μεριά του, κάνει τεράστια προσπάθεια για να έχουν οι ποδοσφαιριστές ό, τι χρειάζονται, αν και, όπως ξέρετε, οι καιροί είναι οικονομικά δύσκολοι. Αν με ρωτήσετε τι θέλω, θέλω το πρωτάθλημα, όμως αυτό δεν είναι πραγματικότητα για μας. Θέλω να κάνω μια σοβαρή δουλειά και μια ανταγωνιστική ομάδα, που θα φύγει από τις τελευταίες θέσεις της βαθμολογίας. Ο βασικός στόχος είναι να σταθεροποιήσουμε τον ΟΦΗ σε μια καλή θέση στη γενική κατάταξη και να μην έχει πρόβλημα. Αυτό για μένα θα ήταν επιτυχία. Θα προσπαθήσουμε, παράλληλα, να προετοιμαστούμε για να κάνουμε καλύτερα πράγματα τη νέα χρονιά».

Για την εμπειρία του να παίξει ποδόσφαιρο σε υψηλό επίπεδο και στην Ισπανία;
«Ήμουν τυχερός γιατί έπαιζα συνέχεια και πάντα ήθελα να κερδίζω, κι αυτό είναι πολύ σημαντικό. Θα ήθελα να συνεχίσω ν' αγωνίζομαι στην Ισπανία, όμως στόχος τότε ήταν το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ και εγώ προερχόμουν από χρονιές που έκανα πρωταθλητισμό και είχα κατακτήσει πρωταθλήματα και κύπελλα. Η ομάδα μου, όμως, (σ.σ. Ρεάλ Σοσιεδάδ) δεν έχει υψηλές βλέψεις, δεν έκανε επενδύσεις και γι' αυτό αποφάσισα να επιστρέψω στην Πορτογαλία και στη Σπόρτιγκ. Σίγουρα, πάντως, η εμπειρία του ισπανικού ποδοσφαίρου ήταν φανταστική».


Αν θέλετε να κάνετε ένα σχόλιο, για κάθε πρόσωπο που θα βλέπετε στις φωτογραφίες…

Ζοσέ Μουρίνιο: «Νούμερο ένα. Παρακολούθησα την δουλειά του στην Ίντερ από κοντά, όπως και στη Ρεάλ Μαδρίτης. Είναι φίλος και εμπνέει σεβασμό. Μαχητής και γενναίος άνθρωπος. Όταν ήμουν στην Σπόρτινγκ μιλούσαμε, αλλά δεν έχουμε επικοινωνήσει όσο είμαι εδώ».

Ντάρκο Κοβάσεβιτς: «Από τους κορυφαίους συμπαίκτες και πολύ καλός φίλος. Μίλησα μαζί του πριν έρθω στην Ελλάδα και μετά που ήρθα».

Φερνάντο Σάντος: «Πολύ καλός προπονητής και προσωπικότητα. Νικητής και του εύχομαι το καλύτερο. Μίλησα μαζί του για τον ΟΦΗ και ανταλλάξαμε κάποια μηνύματα πριν τους αγώνες της Εθνικής με την Ρουμανία».

Κριστιάνο Ρονάλντο: «Αξίζει τη χρυσή μπάλα και δεν το λέω, γιατί είναι Πορτογάλος. Είναι η ώρα να την πάρει. Έχει σταθερή πορεία τα τελευταία χρόνια. Σκοράρει συνεχώς και με την ομάδα του και στην Εθνική. Καλός επαγγελματίας και εξαιρετικό παιδί. Δουλεύει πάρα πολύ σκληρά».

Το σχόλιο σας για την Εθνική Ελλάδας, που έχει ένα συμπατριώτη σας στο «τιμόνι»;
«Η Ελλάδα πήρε δίκαια την πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο, όχι μόνο για τους δύο αγώνες στα μπαράζ, αλλά την πορεία της γενικά στα προκριματικά. Έπαιξε με καρδιά, έχει έμπειρους παίκτες και μπορεί ορισμένες φορές να λείπει η φρεσκάδα, όμως υπάρχει χημεία σε μεγάλο βαθμό».

Σας έχουμε να δει να ζείτε έντονα το παιχνίδι στον πάγκο;
«Η αλήθεια είναι ότι το ζω, όμως από την άλλη θέλω να έχω αυτοέλεγχο. Καμιά φορά με τους διαιτητές βγαίνω από τα ρούχα μου, όμως η δουλειά τους είναι πολύ δύσκολη. Προσπαθώ να τους βοηθάω. Σε ότι αφορά το παιχνίδι με τον Απόλλωνα, ήταν η πρώτη νίκη μακριά από την Κρήτη μετά από 22 μήνες και η αλήθεια είναι ότι υπήρχε πίεση. Ήμουν πολύ χαρούμενος. Το πιο σπουδαίο πράγμα στον αθλητισμό είναι η νίκη».

Πως βιώνετε την κατάσταση στα αποδυτήρια του ΟΦΗ;
«Υπάρχει μια σχέση αλληλοσεβασμού με τους ποδοσφαιριστές. Είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο. Ξέρουν ότι δίνω τα πάντα για την ομάδα και το ίδιο αυτοί. Ξέρουν ακόμη, ότι είμαι υπεύθυνος για την ομάδα σε ότι συμβαίνει και θέλω να δίνουν το 100%. Είναι σπουδαίο, όταν είναι να ώρα να ξαπλώσει ο καθένας στο κρεβάτι του, να ξέρει ότι έχει κάνει αυτό που πρέπει στη διάρκεια της μέρας».

Για την προσπάθεια που κάνει ο κ. Πουλινάκης τι έχετε να πείτε;
«Ο πρόεδρος είναι σοβαρός, δουλεύει σκληρά και μεγάλος μαχητής. Δίνει όλη του την καρδιά σ' αυτό που κάνει. Είμαστε ένα μήνα μαζί, αλλά νιώθω ότι υπάρχει αλληλοεκτίμηση. Θα… πεθάνει για την ομάδα, ώστε να την πάει εκεί που θέλει».

Αλλάξατε τερματοφύλακα στο τελευταίο ματς, το σκεπτικό σας;
«Είμαι τυχερός, γιατί έχω δύο πολύ καλούς τερματοφύλακες. Έπαιζε ο Σήφης στα προηγούμενα παιχνίδια και τώρα έπαιξε ο Ντάνιελ. Ίσως παίξει ξανά ο Σήφης, ανάλογα με τις αποφάσεις μου. Πρέπει και οι δύο να είναι έτοιμοι».

Αν θέλετε να μας δώσετε μια απάντηση για το θέμα του Γκαλέτι, που έχει γίνει πολύ συζήτηση…
«Ο Γκαλέτι είχε ένα πρόβλημα υγείας, που είναι γνωστό σε όλους. Δεν προπονείται με τον ίδιο ρυθμό και τη δύναμη, που προπονούνται οι υπόλοιποι. Δεν μιλάμε για την ποιότητα του. Προσπαθούμε να τον βοηθήσουμε, να έρθει στο επιθυμητό επίπεδο και με τη σειρά του να βοηθήσει την ομάδα».

Να στείλετε στον κόσμο του ΟΦΗ ένα «μήνυμα»…
«Οι φίλαθλοι είναι κοντά στην ομάδα και είναι φυσιολογικό να θέλουν νίκες. Μιλάνε από καρδιάς και είναι λογικό κάποιες αντιδράσεις να μην τις καταλαβαίνουμε. Όπως τους είπα από την πρώτη στιγμή, θα δώσω τον καλύτερο μου εαυτό, όπως και οι παίκτες, να είναι σίγουροι για αυτό. Όλοι είμαστε ενωμένοι. Πρέπει να ξέρουν, ότι στα άσχημα αποτελέσματα περνάμε δύσκολα. Θέλω να πιστεύουν σε εμάς και να μη μας αφήσουν ποτέ μόνους, μέχρι και τον τελευταίο αγώνα του πρωταθλήματος».

Δεν υπάρχουν σχόλια: