Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

Σπάνε τα κοντέρ Σάμαρης, Μανιάτης, Χολέμπας!!

Πόσο έτρεξε ο Ολυμπιακός και πόσο η Μπενφίκα; Ποια είναι η στατιστική εικόνα του αγώνα; Γράφει ο Β. Γαλούπης. 
Ο Ολυμπιακός κατέβηκε για δεύτερο συνεχόμενο παιχνίδι με σχεδόν την ίδια ενδεκάδα. Μετά το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, που ήταν αρκετά απαιτητικό από πλευράς «οξυγόνου», ακολούθησε το σαφέστατα πολύ πιο επίπονο ματς με την Μπενφίκα. Με την πορτογαλική ομάδα ειδικά σε φυσική κατάσταση να έχει υψηλούς δείκτες και τα τρεξίματά της να είναι πάντα σταθερά μεταξύ α’ και β’ μέρους. Δεν υπάρχουν μεταπτώσεις ή συμπτώματα κόπωσης από ημίχρονο σε ημίχρονο.
Η μοναδική αλλαγή, λοιπόν, στην ενδεκάδα του Ολυμπιακού συγκριτικά με το ματς της Λεωφόρου ήταν ο Γιαταμπαρέ αντί του Κάμπελ.
Με την Μπενφίκα να δίνει εξ’ αρχής γρήγορο ρυθμό στο παιχνίδι απόψε, με μεγάλη κινητικότητα, υψηλή τεχνική και διαρκές πάσινγκ γκέιμ, ο Ολυμπιακός έμοιαζε στην αρχή νευρικός, ύστερα θολωμένος και προς το τέλος του αγώνα αποκαμωμένος. Παρά ταύτα έπαιξε στο 110%, καταβάλλοντας υπερπροσπάθεια, για να κρατήσει έστω με νύχια και με δόντια αυτό το υπερπολύτιμο 1-0.
Για μερικές ανάσες…
Η κόπωση που γινόταν όλο πιο έντονη στην διάρκεια του αγώνα είχε σαν συνέπεια ο Ολυμπιακός να χάνει περισσότερο πια την κατοχή μπάλας, που την χρειαζόταν όσο τίποτα άλλο για να παίρνει μερικές ανάσες. Δεν μπορούσε πλέον να πρεσάρει ψηλότερα από την σέντρα στο β’ μέρος.
Ο πίνακας των στατιστικών δείχνει τα εξής διαφωτιστικά στην προκειμένη περίπτωση:
  • Προσπάθειες για γκολ 4-6 στο α’ μέρος και 2-7 στο β’, δηλαδή συνολικά 6-13 υπέρ της Μπενφίκα.
  • Επίσης, στο α’ μέρος η κατοχή της μπάλας ήταν 45-55, όμως στο β’ η Μπενφίκα την αύξησε εντυπωσιακά σε 38-62! Με μέσο όρο στα δυο ημίχρονα 41-59!
  • Στις συνολικές πάσες, εξάλλου, ο Ολυμπιακός είχε 210 και η Μπενφίκα 454. Στο β’ μέρος, μάλιστα, οι ερυθρόλευκοι είχαν μόλις 59!
  • Ο Ολυμπιακός φέτος μπαίνει δίχως υψηλή συγκέντρωση στα παιχνίδια του με συνέπεια να δέχεται όλα σχεδον τα γκολ στα πρώτα 5-10’ των ημιχρόνων. Το ίδιο παραλίγο να συμβεί κι απόψε με την Μπενφίκα να δημιουργεί φάσεις στις αρχές του α’ και του β’ μέρους, όμως με τον Ρομπέρτο να είναι σε τεράστια βραδιά. Ωστόσο, ειδικά στο β’ ημίχρονο όσο οι δυνάμεις της ελληνικής ομάδας εξατμίζονταν, τόσο γινόταν πιο ασφυκτική η πίεση της Μπενφίκα στην εστία του Ρομπέρτο, με τον τερματοφύλακα του Ολυμπιακού να κάνει μια συνολικά εκπληκτική εμφάνιση, με οκτώ καθοριστικές αποκρούσεις.

Το κοντέρ! 
Και πάμε στα τρεξίματα τώρα. Στο α’ μέρος ο Ολυμπιακός έκανε 55.002 μ. και η Μπενφίκα 55.486 μ. Στο β’, όμως, οι γηπεδούχοι έπεσαν στα 54.693 μ., αλλά οι φιλοξενούμενοι αύξησαν κι άλλο τα τρεξίματά τους στα 56.941 μ. Συνολικά, ο Ολυμπιακός είχε 109,6 χλμ. και η Μπενφίκα 112,4 χλμ.!
Σημαντική η διαφορά, δηλαδή, υπέρ των Πορτογάλων όπως και στο α’ παιχνίδι, που ωστόσο έγινε κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες, ενώ και η εικόνα του αγώνα ήταν εντελώς διαφορετική.
Σταγόνα ιδρώτα
Με την εξέλιξη που πήρε το ματς στο Γ. Καραϊσκάκης οι δυο ομάδες υποχρεώθηκαν να δώσουν και την τελευταία σταγόνα ιδρώτα που είχαν. Μόχθησαν στον αγώνα. Για τον Ολυμπιακό εξηγήσαμε ότι τα πράγματα ήταν πιο δύσκολα, αφού επιλέχθηκε να μην γίνει ροτέισον στα δυο κρίσιμα αυτά παιχνίδια με Παναθηναϊκό, Μπενφίκα. Με την ομάδα του Μίτσελ, τελικά, να κάνει δυο σημαντικές νίκες με 1-0.
Και, μάλιστα, ο Ολυμπιακός απόψε πραγματοποίησε την 2η καλύτερη «επίδοσή» του σε τρεξίματα στο τσάμπιονς λιγκ. Αν και, βέβαια, παίζει ρόλο και η ποιοτική ανάλυση σ’ αυτά τα δεδομένα. Δεν είναι, δηλαδή, μόνο πόσο τρέχεις, αλλά και πως. Διότι ο Ολυμπιακός απόψε δεν είχε φρεσκάδα κι αρκετή ενέργεια, όπως είπαμε.
Καρέ για Σάμαρη
Το γεγονός, πάντως, ότι Σάμαρης, Μανιάτης και Χολέμπας ξαναβρέθηκαν στην πρώτη τριάδα των τρεξιμάτων, όπως είχε γίνει και στο ματς της Πορτογαλίας, είναι από μόνο του αξιοσημείωτο. Τρέξανε, δώσανε μάχες, παλέψανε παρά την δεδομένη κούραση για δεύτερο σερί δύσκολο παιχνίδι σε λίγες μέρες, έστω κι αν σε αρκετές φάσεις ήταν πράγματι ο αδύναμος κρίκος στο παιχνίδι του Ολυμπιακού. Που, όμως, είχε συνολικά σαν ομάδα απόψε κακή αμυντική, αλλά και δημιουργική λειτουργία.
Να αναφερθεί ότι ο Σάμαρης είναι πρώτος στα τρεξίματα σε όλα τα παιχνίδια του Ολυμπιακού στο τσάμπιονς λιγκ. Επίσης, στο α’ μέρος ο πρώτος σ’ αυτόν τον τομέα ήταν ο Σαβιόλα με πάνω από 6 χλμ.! Εχουμε και λέμε, λοιπόν:
Στο 1-0 με την Μπενφίκα: Σάμαρης 11,2 χλμ., Μανιάτης 11, Χολέμπας 10,6 (για την Μπενφίκα πρώτος ήταν ο Μάτιτς με 11,5 χλμ.).
Σύγκριση με τα τρία προηγούμενα ματς
Και στα τρία προηγούμενα παιχνίδια:
  • Μπενφίκα (108,8) – Ολυμπιακός (103,6): Σάμαρης με 10,5χλμ., Μανιάτης 10,4 και Χολέμπας με 10,1.
  • Άντερλεχτ (108,4) – Ολυμπιακός (112,07): Σάμαρης 11,9 χλμ., Ντινγκά 11,4 και Μπονγκ 10,8.
  • Ολυμπιακός (104,6) – Παρί Σ.Ζ. (102,3): Σάμαρης 11,1 χλμ., Μασάντο 10,9 και Μπονγκ 10,1.
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: