Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014

Η ιστορία γράφτηκε στα… βουνά!!

«Σκυλίσια Μέρα» με ένα κορυφαίο αθλητικό γεγονός που ζωντάνεψε σαν σήμερα πριν από πολλά, πολλά χρόνια. Η αλήθεια είναι πως στην Ελλάδα ο ποδηλατικός γύρος Γαλλίας δεν είχε ποτέ μεγάλη απήχηση. Στην υπόλοιπη Ευρώπη, ωστόσο, θεωρείται κάθε χρόνο ένα από τα τρία, τέσσερα κορυφαία και πιο εμπορικά γεγονότα του αθλητισμού, μαζί με το τσάμπιονς λιγκ, τα μεγάλα γκραν σλαμ του τένις κλπ.
Ο ποδηλατικός γύρος Γαλλίας ζωντάνεψε σαν σήμερα. Και, μάλιστα, η ιστορία γράφτηκε στα… βουνά. Στα πανέμορφα βουνά της Γαλλίας…
Στις 19 Ιανουαρίου 1903 οι Lefevre και Desgrange ανακοινώνουν τη διοργάνωση του πρώτου ποδηλατικού γύρου Γαλλίας, με τίτλο «Tour de France».
Η ιδέα φάνταζε παρανοϊκή, αφού τέσσερα χρόνια νωρίτερα είχε διεξαχθεί ο ίδιος γύρος με αυτοκίνητα, αλλά οι ταχύτητες δεν ξεπερνούσαν τα 30 μίλια την ώρα.
Με ποδήλατα μιας ταχύτητας και βάρους 14 κιλών ξεκίνησαν την πρώτη μέρα του Ιουλίου της ίδιας χρονιάς 60 ποδηλάτες για να τερματίσουν μόνο οι 21. Οι αθλητές κάλυψαν απόσταση 2,428 χλμ.
Νικητής ήταν ο Maurice Garin, τον οποίο βλέπετε και στην φωτογραφία που σας παρουσιάζουμε.
Την επόμενη χρονιά, όμως, ο γύρος είχε τρομερά προβλήματα αφού αποδείχθηκε ότι πολλοί έκλεψαν στη διαδρομή.
Στις πρώτες έξι διοργανώσεις νικητής ήταν Γάλλος. Η διαδρομή περνά από πολλά μέρη σε όλη την έκταση της Γαλλίας, αλλά και σε γειτονικές χώρες, καλύπτοντας απόσταση πάνω από 4.000 χιλιόμετρα.
Η διαδρομή διακρίνεται σε είκοσι ετάπ το καθένα από τα οποία είναι αυτόνομη κούρσα και έχει δικά του χαρακτηριστικά (π.χ. υπάρχουν ετάπ ανάβασης, ατομικής και ομαδικής χρονομέτρησης κλπ).
Νικητής θεωρείται ο ποδηλάτης που αθροιστικά, όταν τελειώσουν όλα τα ετάπ, έχει τον καλύτερο χρόνο από όλους.
Φυσικά, οι εντυπωσιακές εικόνες από τις διαδρομές στα πανέμορφα βουνά είναι όλα τα λεφτά και πραγματικά καθηλώνουν το κοινό. Όχι μόνο το τηλεοπτικό, αλλά κι αυτό που κατακλύζει την διαδρομή…
Πηγή: sportdog.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: