Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014

Έλληνες «Μέσι» και «Ρονάλντο» μόνο στα λόγια...!!

Ο Θανάσης Λιοντζόπουλος με αφορμή τον αποκλεισμό του Σωτήρη Νίνη, αναφέρει τις περιπτώσεις κι άλλων ποδοσφαιριστών για τους  οποίους ειπώθηκαν μεγάλα λόγια, χωρίς ακόμη, να έχουν δικαιωθεί όσοι τους χαρακτήρισαν «Μέσι»!
Μεγάλες προσδοκίες, μικρά αποτελέςματα! Η περίπτωση του Σωτήρη Νίνη αποτελεί ένα κρύο ντους ειδικά για αυτούς- και ήταν πολλοί πιστέψτε μας- που θα έβαζαν και στοίχημα ότι εκείνο το παιδί θαύμα που δεν είχε καν κλείσει τα 17 του, θα έκανε μεγάλη καριέρα στο  εξωτερικό. Και, χρειάστηκαν μόλις λίγα χρόνια για να  αποδειχτεί ότι αυτό το εγχείρημα όχι μόνο θα ήταν ακατόρθωτο, αλλά στην ουσία εκείνα τα μεγάλα λόγια (ακόμη και Μέσι) μοιάζουν τώρα με... φούσκα! Και δεν είναι ο μόνος για τον οποίο υπήρξαν μεγαλοστομίες και λόγια υπερβολικά.
Έτσι συνηθίζεται παντού και ειδικά στην Ελλάδα, όπου η υπερβολή είναι στην καθημερινότητά μας και μοιάζει με καραμέλα που δεν λιώνει. Προσοχή όμως: το ίδιο που συμβαίνει με την υπερβολή, συμβαίνει και με το αντίθετο, καθώς εύκολο είναι κάποιος που δεν είναι του 10 να βαθμολογηθεί από τον... «καφενειακό» κόσμο με το μικρότερο βαθμό. Δεν μπορείς όμως να μηδενίζεις κάποιον! Ασφαλώς φταίμε εδώ και εμείς- σε κάποιο βαθμό- οι δημοσιογράφοι!
«Ξέρω πως όλα γίνονται για κάποιον λόγο, απλά κάποιες φορές εύχομαι να ήξερα ποιος είναι ο λόγος» ήταν το καρφί του Σωτήρη Νίνη, προφανώς, για τον αποκλεισμό του από τον Χουμπ Στέφενς στην αποστολή για τη Νέα Σμύρνη. Πολλοί είδαν και αρνητικά αυτό το μήνυμα του διεθνούς μεσοεπιθετικού στο twitter καθώς θεωρούν πως κάποιος αθλητής πρέπει να δίνει τις απαντήσεις του στο γήπεδο και να «μιλάει» εκεί. Θα πάρει το μήνυμα να σκληρύνει και να δουλέψει περισσότερο, θα βγάλει εγωισμό; Ή θα πει με μειώνει ο προπονητής μου με αδικεί, μου τρώει τη θέση το βέλγικο... δεκάρι Μάρτενς;
    
Ωστόσο, εδώ θα πρέπει να θυμίσουμε κάποια πράγματα που είχαν γίνει στο παρελθόν όταν ο Νίνης πίστευε ότι το όνειρο της Ιταλίας θα τον έκανε... γίγαντα. Τότε, μάλιστα είχε μιλήσει υποτιμητικά για το ελληνικό πρωτάθλημα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι σε κάποια πράγματα δεν έχει δίκιο. Και με τον Παναθηναϊκό όμως, δεν κατάφερε να διατηρήσει συναισθηματικό δέσιμο, όμως αυτό είναι δικαίωμά του, καθώς η κάθε πλευρά μπορεί να βλέπει τα πράγματα διαφορετικά. Σίγουρα πάντως, οι διοικήσεις που πήραν την απόφαση να διατηρηθεί ο Νίνης και με αυξημένο συμβόλαιο στον Παναθηναϊκό αποδείχτηκε ότι έκαναν κακό τότε και δεν είχαν ζυγίσει καλά τα πράγματα. Τότε, που η Ευρώπη ξερογλειφόταν για τον Νίνη, οι Πράσινοι θα μπορούσαν να τον είχαν μοσχοπουλήσει, ενώ τελικά πήραν κάτι »πενταροδεκάρες».
    
Ο Νίνης είναι καλός ποδοσφαιριστής, ωστόσο η παρουσία του τα τελευταία χρόνια μας δείχνει ότι δεν πρόκειται για κάτι το σούπερ εξαιρετικό. Μακάρι να μας διαψεύςει με την απόδοςή του στο μέλλον. Δεν είναι και ο μόνος άλλωστε, καθώς πολλά ταλέντα δεν είχαν την ανάλογη εξέλιξη. Ούτε  ο Βλαχοδήμος- αυτόν τον είπαν... Ρονάλντο- που στα 23 του πλέον μετά το διάλειμμα στη Γερμανία, επιστρέφει ως δανεικός στον Πλατανιά. Ο Γιάννης Φετφατζίδης ήθελε μεγαλύτερο χρόνο συμμετοχής και τελικά πήγε στη Τζένοα, όπου φαίνεται να τα καταφέρνει, καθώς ψηφίστηκε και 10ος καλύτερος ξένος στη γειτονική χώρα από τις μεταγραφές του καλοκαιριού. Είναι η χρονιά κλειδί για τον Φέτφα που μπορεί να κάνει βήματα παραπάνω κι ας μην φτάσει το επίπεδο Μέσι. Άλλωστε κι αυτός ούτε στην καλύτερη 11άδα της ΟΥΕΦΑ δεν ψηφίστηκε από τον κόσμο...
Παλαιότερα και ο Βασίλης Κουτσιανικούλης, ο πρώτος που είχαν χαρακτηρίσει «Ελληνα Μέσι» είχε κάνει την Ελλάδα να παραμιλάει, ειδικά με εκείνη τη ματσάρα που είχε κάνει στο ΟΑΚΑ κόντρα στον Παναθηναϊκό, ενώ το άλμα στον ΠΑΟΚ δεν τον δικαίωσε. Απότομη άνοδος, μεγάλη και η πτώση!
     
Δεν είναι μόνο οι Έλληνες ποδοσφαιριστές για τους οποίους μπορεί να πέσουν έξω τα προγνωστικά. Ο Τζιοβίνκο για παράδειγμα είχε χαρακτηριστεί πρόωρα διάδοχος του Ντελ Πιέρο. Μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλη κουβέντα μην πεις. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις ταλέντων, που είχαν ανάλογη εξέλιξη με τις κουβέντες που είχαν ειπωθεί για αυτούς από μικρή ηλικία. Μία τέτοια περίπτωση είναι ο Πελέ. Και δεν είναι η μόνη.
      
Συμπερασματικά, υπάρχουν φλέβες χρυσού, αλλά όλες δεν δίνουν μεγάλη ποσότητα! Ένα επιφώνημα χαράς για τα πρώτα γραμμάρια χρυσού δεν σημαίνει αυτόματα και... διάρκεια. Το σημαντικότερο είναι να καταλάβουν οι ποδοσφαιριστές ότι αυτό το χάρισμα που έχουν, θα πρέπει να το δουλέψουν, παραμένοντας ταπεινοί, μακριά από ξενύχτια και μεγάλη ζωή. Ομως από την άλλη πλευρά, θα πρέπει να επιλέξουν με ποιούς δουλεύουν, βελτιώνονται, ακόμη και σε ποιούς θα εμπιστευτούν τα πόδια τους ή το σώμα τους σε κάποιο τραυματισμό. Μην ξεχνάμε όμως και κάτι ακόμη: ένας αθλητής θα πρέπει να δουλεύει το σώμα του, αλλά παράλληλα και το μυαλό.
ΥΓ. Οι περιπτώσεις που αναφέραμε είναι ενδεικτικές και πραγματικά θα χαρούμε να τους δούμε να εξελίσσονται κι άλλο, πετυχαίνοντας σπουδαία πράγματα είτε σε ατομικό επίπεδο, ομαδικό ή με την Εθνική μας ομάδα. Ποτέ δεν είναι αργά να κλείσουν στόματα!
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: