Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

106 χρόνια… Παναθηναϊκός!!

Για τους φίλους του… δεν γίνεται αλλιώς. Ο Παναθηναϊκός γιορτάζει σήμερα 106 χρόνια ζωής με την ευχή τα δύσκολα να έχουν περάσει. Διαβάστε τα μηνύματα των Δημήτρη Γιαννακόπουλου και Γιάννη Αλαφούζου.

106 χρόνια… Παναθηναϊκός
Σαν σήμερα, στις 3 Φεβρουαρίου του 1908, μία ομάδα αθλητών με επικεφαλής τον Γιώργο Καλαφάτη αποχώρησαν από τον Πανελλήνιο Γυμναστικό Σύλλογο μετά την κατάργηση του ποδοσφαιρικού τμήματος και δημιούργησαν μία ομάδα με αρχικό όνομα Ποδοσφαιρικός Όμιλος Αθηνών (ΠΟΑ). Ιδρυτικά μέλη ήταν ο αδερφός του Γιώργου Καλαφάτη, Αλέξανδρος, και οι Δουκάκης, Μπούμπουλης, Χρύσης, Γρανίτσας, Μαντζάκος, Παπαγεωργίου, Γαέτας, Δεμερτζής, Σταυρόπουλος, Πάσχος, Μισακιάν, Ρέππας, Σαπούνιας και Γαρουφαλιάς.

Το όνομα Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος δόθηκε στο σύλλογο το 1924 κι αφού πρώτα είχε ονομαστεί Πανελλήνιος Ποδοσφαιρικός Όμιλος (1910), Πανελλήνιος Ποδοσφαιρικός Αγωνιστικός Όμιλος (1918) και Παναθηναϊκός Ποδοσφαιρικός Αγωνιστικός Όμιλος (1922).

Ο σύλλογος υιοθέτησε το πράσινο χρώμα και το έμβλημα του τριφυλλιού, το οποίο σχεδίασε ο Γιώργος Χατζόπουλος, διευθυντής της Εθνικής Πινακοθήκης και μέλος του Παναθηναϊκού. Το τριφύλλι χάρισε στον Παναθηναϊκό, ο αθλητής και μετέπειτα γενικός γραμματέας Μιχάλης Παπάζογλου, ο οποίος το φορούσε στην ομάδα Χαλκηδόνα της Κωνσταντινούπολης όπου αγωνιζόταν.

Με την πάροδο των ετών ο Παναθηναϊκός εμπλουτιζόταν με άλλα τμήματα, στίβου (1919), βόλεϊ (1919), μπάσκετ (1922), πινγκ πονγκ (1924), ποδηλασίας (1928), σκοποβολής (1928), χόκεϊ επί χόρτου (1928), μπιλιάρδου (1929), κολύμβησης (1930), πόλο (1930), χάντμπολ (1930), πυγμαχίας (1947), καταδύσεων (1947), άρσης βαρών (1959), σκακιού (1959), ξιφασκίας (1960) και πάλης (1966).

Η τροπαιοθήκη του συλλόγου… τεράστια: Το ποδοσφαιρικό τμήμα έχει 46 κούπες (20 πρωταθλήματα, 17 Κύπελλα και μεγαλύτερη στιγμή τη συμμετοχή στον τελικό του Πρωταθλητριών το 1971), αυτό του μπάσκετ 54 (6 πρωταθλήματα Ευρώπης, 1 Διηπειρωτικό, 33 πρωταθλήματα και 14 Κύπελλα), ενώ πολλές είναι οι διακρίσεις στο βόλεϊ και τα υπόλοιπα αθλήματα.

Η σύγχρονη εποχή είναι για τον Παναθηναϊκό η πιο δύσκολη. Το ποδοσφαιρικό τμήμα αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα οικονομικής επιβίωσης και βρίσκεται μακριά από τις κορυφαίες θέσεις του πρωταθλήματος. Η ομάδα βόλεϊ σε άνδρες και γυναίκες απέχει από τις υψηλές θέσεις του παρελθόντος, ενώ τα ερασιτεχνικά τμήματα του συλλόγου φυτοζωούν. Φάρος ελπίδας παραμένει το μπάσκετ, με την κατάκτηση του νταμπλ από την ανδρική ομάδα και του πρωταθλήματος από αυτή των γυναικών πέρσι.

Παρά τις αντιξοότητες, το τριφύλλι δεν… μαραίνεται. Συνεχίζει να ανθίζει στις καρδιές των φίλων της ομάδας, που προσδοκούν καλύτερες μέρες και ελπίζουν πως τα δύσκολα είναι πίσω τους.

Διαβάστε τα μηνύματα που έστειλαν μέσω της «Πράσινης» για τα γενέθλια του συλλόγου οι…

Δημήτρης Γιαννακόπουλος: «Ο αγαπημένος μας Παναθηναϊκός γιορτάζει σήμερα 106 χρόνια ζωής και προσφοράς στον αθλητισμό και την κοινωνία… Υπάρχει κάτι που έμεινε σταθερό στο μυαλό και την ψυχή μας: η περηφάνιά μας για τον ενδοξότερο σύλλογο της Ελλάδας. Η ανατριχιαστική αίσθηση ότι αγαπάμε και υπηρετούμε-ο καθένας με τις δυνάμεις του-τον μεγάλο Παναθηναϊκό. Είμαστε περήφανοι ως Παναθηναϊκοί γιατί διαφέρουμε, πετύχαμε τα πάντα με τις δικές μας δυνάμεις χωρίς άνωθεν εντολές ή δώρα. Έτσι θα συνεχίσουμε και γι’ αυτό διαφέρουμε».

Γιάννης Αλαφούζος: «Ο μεγαλύτερης ελληνικός σύλλογος συμπληρώνει 106 χρόνια ζωής, δόξας και ιστορίας. Σαν φίλαθλος αυτού του σωματείου, αλλά κι έχοντας την τιμή να βρίσκομαι στην προεδρία της ομάδας ποδοσφαίρου του σωματείου, εύχομαι πάνω από όλα υγεία σε όλη την παναθηναϊκή οικογένεια, σύντομα να ξεπεραστούν όλες οι δυσκολίες και να τραγουδάμε ξανά μαζί το ‘Πρωταθλητή σε όλα τα σπορ παντοτινέ’». Πηγή: sport-fm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: