Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

Το τοπίο μετά τη συνάντηση Δημήτρη-Αλαφούζου!!

Ο Κώστας Γκόντζος αποκρυπτογραφεί στο sportdog την ανακοίνωση Γιαννακόπουλου-Αλαφούζου και γράφει για το τι μπορεί να γίνει στα διοικητικά της ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Έγινε λοιπόν η πολυαναμενόμενη συνάντηση ανάμεσα στον Δημήτρη Γιαννακόπουλο και τον Γιάννη Αλαφούζο;
Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι προφανή.
Έγινε τελικά κάτι ουσιαστικό; Προχώρησε σε κάτι η όλη ιστορία που ξεκίνησε πριν δυο μήνες περίπου με τη δημοσιοποίηση του ενδιαφέροντος του πρώτου για το ποδόσφαιρο του Παναθηναϊκού; Γίναμε όλοι σοφότεροι μετά τη συγκεκριμένη συνάντηση και την ανακοίνωση που ακολούθησε με την έννοια του αν έχουμε πια μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για το όλο ντιλ;
Νομίζω πως το πρώτο που απαντιέται χωρίς δεύτερη σκέψη, είναι το τελευταίο.
Ναι. Γίναμε όλοι σοφότεροι και έχουμε πλέον μια ξεκάθαρη και σαφέστατη εικόνα του τι μέλλει γενέσθαι στα διοικητικά και οικονομικά του Παναθηναϊκού.
Κι αυτό είναι αντικειμενικά καλό.
Δεν λέω αν είναι καλό ή κακό για τον Παναθηναϊκό, δεν λέω αν είναι αισιόδοξη και φωτεινή ή απαισιόδοξη και γκρίζα η εικόνα που προκύπτει, δεν λέω καν αν ανοίγει ή δεν ανοίγει προοπτικές για τον σύλλογο το αποτέλεσμα της συνάντησης.
Λέω απλά, ότι είναι καλό, είναι θετικό, το ότι πλέον έχουμε μια ξεκάθαρη εικόνα προθέσεων και από τις δύο πλευρές, καθώς και της αντικειμενικής κατάστασης στον Παναθηναϊκό έτσι όπως διαμορφώνεται στο παρόν και στο άμεσο μέλλον του.
Βέβαια εδώ υπάρχει μια ...υποσημείωση.
Το ότι στην κοινή ανακοίνωση, για μια σειρά βασικά θέματα, υπάρχει η έκφραση "προς το παρόν". Το οποίο σημαίνει ότι αύριο, μεθαύριο, μετά από ένα μήνα ή δύο και τρεις μήνες, αυτό το "προς το παρόν" μπορεί να αλλάξει.
Επειδή όμως δεν μπορούμε να μιλάμε υποθέσεις, αναγκαστικά τα όποια συμπεράσματα θα βγουν με βάση τις συνθήκες και τα δεδομένα έτσι όπως έχουν καταγραφεί και είναι αυτή τη στιγμή.
Να τα πάρουμε με τη σειρά λοιπόν.
Σε ό,τι έχει να κάνει με τις προσωπικές σχέσεις ανάμεσα στους δύο άνδρες και την πρόσφατη κόντρα τους, δεν μας πέφτει λόγος και δεν πέφτει και σε κανένα λόγος. Είναι καθαρά προσωπικό τους θέμα, μεγάλοι άνθρωποι, επιχειρηματίες είναι και οι δυο τους, είναι καθαρά θέμα δικό τους και το πώς νοιώθουν και το πώς θα το χειριστούν και οτιδήποτε άλλο.
Επομένως με αυτό το κεφάλαιο τέλος.
Πάμε στα ουσιαστικά σε σχέση με τον Παναθηναϊκό και τις εξελίξεις σ΄ αυτόν.
Τα πράγματα πλέον έχουν ως εξής.
Ο Γιάννης Αλαφούζος δεν συζητάει -ή δεν του ζητήθηκε να συζητήσει- περίπτωση να αποχωρήσει από την προεδρία της ΠΑΕ και της Συμμαχίας ή να δώσει τις μετοχές που έχει μέσω της Παναθηναϊκής Συμμαχίας.
Από την άλλη πλευρά και ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος ξεκαθάρισε οριστικά αυτό που είχε εμμέσως προαναγγείλει και πριν δέκα μέρες στην εκδήλωση για τα 105 χρόνια του Παναθηναϊκού. Ότι με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, δεν αναφέρεται σε εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών και της ίδιας της ΠΑΕ αλλά σε οικονομική βοήθεια προς την ΠΑΕ μέσω της Συμμαχίας.
Όπως επίσης ξεκαθαρίστηκε με πάσα ειλικρίνεια από πλευράς του, ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν σύμμαχοι-συνέταιροι επενδυτές με τους οποίους θα συμπορευθεί, αλλά ότι κάνει θα το κάνει μόνος του.
Εδώ υπάρχουν μια σειρά παρασκήνια που μπορούν να δώσουν κάποιες εξηγήσεις σε σχέση με αυτά.
Το πρώτο είναι τα οικονομικά του Παναθηναϊκού. Το χρέος δηλαδή που υπάρχει άμεσα, αλλά και οι μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις σε βάθος χρόνων που υπάρχουν για την ΠΑΕ, από τους διακανονισμούς που έχουν γίνει με παίκτες, προπονητές, με το ΟΑΚΑ και μια σειρά άλλους. Υπάρχουν και οι προεισπράξεις μια σειράς εσόδων, όπως είναι τηλεοπτικά, δόσεις από τις πωλήσεις ποδοσφαιριστών όπως για παράδειγμα του Μαυρία που μπορεί να μην φαίνονται στα άμεσα ελλείμματα αλλά φαίνονται και υπάρχουν σα "μείον" στα αναμενόμενα έσοδα των επόμενων χρόνων.
Μαζί με αυτά υπάρχει και το γηπεδικό. Καθώς είναι φανερό ότι με βάση τις "δεσμεύσεις" που έχει αναλάβει ο Αλαφούζος απέναντι στον Ερασιτέχνη τη διοίκησή του και απέναντι στον σκληρό πυρήνα των οργανωμένων, πως όσο είναι αυτός στην προεδρία γήπεδο για τον Παναθηναϊκό θα είναι ΜΟΝΟ Η ΛΕΩΦΟΡΟΣ, δεν υπάρχει περίπτωση οποιοσδήποτε επενδυτής να βάλει δεκάδες εκατομμύρια με "δέσμευση" να μην προχωρήσει την κατασκευή νέου γηπέδου στον Βοτανικό για παράδειγμα, ή να πάει στο ΟΑΚΑ επίσης, όπως είχε προαναγγείλει ότι θα κάνει αν αναλάβει την ΠΑΕ ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος.
Τέλος ας μην υποτιμούμε σαν οικονομικό μέγεθος, τα λεφτά που όπως έχει διαρρεύσει από το περιβάλλον του, θα ζητήσει από οποιονδήποτε θελήσει να πάρει τις μετοχές της Συμμαχίας προσωπικά ο Γιάννης Αλαφούζος. Λεφτά που ξεκινάνε σίγουρα από τα εφτά εκατομμύρια και για κάποιους φτάνουν μέχρι τα δέκα-δώδεκα και τα οποία όπως λένε οι ίδιες πηγές είναι λεφτά που έχει βάλει τα δύο αυτά χρόνια προσωπικά από την τσέπη του με διάφορες μορφές ο Γιάννης Αλαφούζος.
Μια σούμα στα οικονομικά που προκύπτουν απ΄ όλες αυτές τις άμεσες και μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις, από τις δυνατότητες είσπραξης που υπάρχουν για την ΠΑΕ και από τις όποιες απαιτήσεις υπάρχουν από πλευράς Γιάννη Αλαφούζου προσωπικά, δίνουν μια εικόνα των οικονομικών μεγεθών που απαιτούνται από οποιονδήποτε θελήσει ή ενδιαφερθεί για εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών που έχει αυτή τη στιγμή στα χέρια της η Παναθηναϊκή Συμμαχία.
Τι μέλλει γενέσθαι από δω και πέρα λοιπόν;
Αυτό που ανακοινώθηκε στην κοινή ανακοίνωση μετά τη συνάντηση.
Ότι δηλαδή ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, θα βοηθήσει οικονομικά την ΠΑΕ αλλά από το καλοκαίρι, με τον Αλαφούζο να απαντά το κλασικό, κάθε βοήθεια ευπρόσδεκτη.
Εδώ υπάρχουν ακόμα δύο σημεία που θέλουν προσοχή.
Το πρώτο είναι η ...άνεση με την οποία ο Αλαφούζος δέχεται να πάει για το καλοκαίρι οποιαδήποτε οικονομική βοήθεια από τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο.
Πράγμα προφανώς που σημαίνει, ότι ο πρόεδρος της ΠΑΕ και της Παναθηναϊκής Συμμαχίας εκτιμάει ότι μπορεί και νοιώθει δυνατός, να επιλύσει άμεσα τα τρέχοντα οικονομικά του Παναθηναϊκού, με πρώτο και σημαντικότερο αυτό της αδειοδότησης. Ή επίσης, ότι στον σχεδιασμό του Γιάννη Αλαφούζου και των επιτελείων του, ακόμα και η υπόσχεση για οικονομική βοήθεια το καλοκαίρι, είναι αρκετή και μπορεί να συμπληρώσει ευνοϊκά για τον Παναθηναϊκό τον φάκελο αδειοδότησης στον τομέα "αναμενόμενα έσοδα".
Το δεύτερο είναι μια λεπτομέρεια, που πιθανά να εξηγεί και το γιατί ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος μιλάει για το καλοκαίρι και όχι άμεσα για την περίπτωση της βοήθειας που θα προσφέρει στην ΠΑΕ μέσω της Συμμαχίας.
Κι αυτό είναι η "δέσμευση" όπως αναφέρεται επακριβώς στην ανακοίνωση του Γιάννη Αλαφούζου, για την παρουσία στην ΠΑΕ ή σε οποιοδήποτε πόστο της ΠΑΕ ανθρώπων που προυπήρξαν ή έχουν συνδεθεί με ανάλογα πόστα την περίοδο της πολυμετοχικότητας. Μια περίοδο την οποία ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος ονόμασε καταστροφική για τον Παναθηναϊκό, χωρίς περιστροφές και μισές κουβέντες στην πρόσφατη ομιλία του στο Τάφο του Ινδού.
Είναι προφανές ότι αυτό αποτελεί απαίτηση και προαπαιτούμενο από τον Δημήτρη για οποιαδήποτε κίνησή του και αυτό το αποδεικνύει η ίδια η διατύπωση της ανακοίνωσης.
Όταν δηλαδή λες για κάποιον "δεσμεύτηκε να το κάνει" αυτό σημαίνει ότι κάποιος του ζήτησε να κάνει κάτι ανάλογο και δεν πρόκειται για δική του απόφαση. Καθώς ακόμα δεν υπάρχει άνθρωπος που έτσι χωρίς λόγο "δεσμεύεται" να κάνει κάτι απέναντι στον ...εαυτό του.
Προφανώς λοιπόν και ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος για να βάλει τα λεφτά του, δεν μπορεί να το κάνει αφήνοντας τη διαχείρισή τους σε ανθρώπους που θεωρεί ήδη καταστροφή για τον Παναθηναϊκό από ανάλογη "διαχείριση" του πρόσφατου παρελθόντος και αυτό είναι και απόλυτα λογικό και σωστό από κάθε άποψη, ακόμα από καθαρά οικονομική και επιχειρηματική.
Αυτός λοιπόν είναι ο αντικειμενικός χάρτης και η εικόνα που προκύπτει πλέον, μετά την συνάντηση των δύο ανδρών.
Και το σίγουρο είναι ένα. Πως ανεξάρτητα από τι περίμενε, προσδοκούσε ή ήλπιζε κάποιος να προκύψει από την συγκεκριμένη συνάντηση, το θετικό, το πολύ θετικό κατά την ταπεινή μου γνώμη είναι ένα.
Πως πια όλοι μας, έχουμε μια ξεκάθαρη εικόνα και γνώση της κατάστασης και των δεδομένων που υπάρχουν και θα υπάρχουν -τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι- για τον Παναθηναϊκό.
Πηγή: sportdog.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: