Η πιο πλήρης ομάδα πήρε τον τίτλο, η πιο θεαματική είχε τον παίκτη
της χρονιάς και αυτές που ήταν οι χειρότερες τρεις υποβιβάστηκαν στην
καλύτερη σεζόν από τότε που δημιουργήθηκε η Πρεμιερ Λιγκ.Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος
Η Λίβερπουλ ήταν για 59 μέρες πρώτη, η Τσέλσι 65 ενώ η Αρσεναλ βρέθηκε για σχεδόν 130 μέρες στην κορυφή αλλά από την ώρα που δέχτηκε στις 8 Φεβρουαρίου τα πέντε γκολ στο «Ανφιλντ» δεν συνήλθε ξανά!
Η Σίτι λοιπόν είχε το κατάλληκλο τάιμινγκ και από τα στιγμή που βρεθηκε πρώτη δεν υπήρχε περίπτωση να πετάξει το προβάδισμα. Σκόραρε τα πιο πολλά γκολ (102) έκανε τις πιο πολλές νίκες και είχε ισορροπία σε όλες τις γραμμές της, κάτι που πάντα διαχωρίζει τις σπουδαίες ομάδες από τις απλώς καλές. Ο Μανουέλ Πελεγκρίνι με την απαράμιλλη ψυχραιμία του δεν πανικοβλήθηκε όταν η ομάδα του παραλίγο να τα τινάξει όλα στον αέρα, μετά την ήττα στο «Ανφιλντ» και την ισοπαλία με την Σάντερλαντ και προέτρεψε τους παίκτες του να συνεχίσουν να προσπαθούν. Δικαιώθηκε αλλά είχε και το σαφέστατο αβαντάζ να διαθέτει τις ηγετικές φυσιογνωμίες του Γιάγια Τουρέ και του Νταβίντ Σίλβα που ξέρουν να ξεκλειδώνουν τις άμυνες συν τον κορυφαίο Ευρωπαίο κεντρικό αμυντικό Βενσάν Κομπανί.
Η Λίβερπουλ έγινε η πρώτη ομάδα μετά το 1961 που πετυχαίνει πανω από 100 γκολ και όμως δεν παίρνει τον τίτλο. Πλήρωσε την αμυντική της αστάθεια και δυστυχώς το λάθος του Τζέραρντ με την Τσέλσι καθώς και την ανικανότητα να κλειδώνει εύκολα ματς. Στο τέλος μίας ονειρικής σεζόν οι οπαδοί της στενοχωρήθηκαν γιατί ουσιαστικά η ήττα από την Τσέλσι (εκεί της έκανε και η ισοπαλία) αποδείχτηκε το καθοριστικό σημείο. Και μόνο όμως που από έβδομη βρέθηκε να διεκδικεί μέχρι το τέλος το πρωτάθλημα ήταν ένα κατόρθωμα. Στο πρόσωπο του Λουίς Σουάρεζ είχε τον αδιαφιλονίκητο σταρ της χρονιάς.
Η Τσέλσι του Μουρίνιο απέδειξε στην πράξη το ρητό πως το πρωτάθλημα δεν το κρίνουν τα ντέρμπι! Νίκησε μέσα έξω την Σίτι και την Λίβερπουλ και έμεινε Τρίτη γιατί δεν μπόρεσε να τα βγάλει πέρα με τους μικρούς. Ο Μουρίνιο ουσιαστικά έβγαλε μόνος τα μάτια του όταν έδωσε δανεικό τον Λουκάκου που σκόραρε κατά βούληση και με την φανέλα της Εβερτον (ύστερα από τη σεζόν με την Γουέστ Μπρομ) την ίδια ώρα που ο Πορτογάλος γκρίνιαζε πως δεν έχει φορ!
Η Αρσεναλ αν πάρει το Κύπελλο θα είναι ευχαριστημένη, Η τέταρτη θέση όμως μοιάζει να έχει γίνει ψύχωση και κακά τα ψέματα φέτος ο κόσμος της ξενέρωσε όταν είδε την πολύ καλή αρχή να εξανεμίζεται με τον καιρό. Ισως ήρθε η ώρα να δοκιμάσουν την τύχη τους και με έναν άλλο προπονητή στο Emirates!
Η Εβερτον ξεπέρασε τις προσδοκίες τερματίζοντας πέμπτη και ακούμπησε ακόμη και το Τσάμπιονς Λιγκ. Η Τότεναμ αντίθετα που σπατάλησε τα χρήματα από την μεταγραφή του Μπέιλ απέτυχε παταγωδώς και ειλικρινά ποιος σκέφτηκε να πληρώσει 35 εκατομμύρια ευρώ για τον Λαμέλα είναι απορίας άξιον!
Η εφιαλτική χρονιά της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ξάφνιασε και τον πιο απαισιόδοξο οπαδό της. Η χειρότερη υπεράσπιση τίτλου από την εποχή της Μπλάακμπερν Ρόβερς το 1996, η χαμηλότερη θέση της από το 1991 και η πρώτη φορά από το 1981-82 που αποτυγχάνει να πλασαριστεί σε θέση που οδηγεί στην Ευρώπη , αποτελούν το ανεπιθύμητο παζλ της τραγικής σεζόν! Ο Μόιες φυσικά και είχε τεράστιο μερίδιο για αυτό το άθλιο συνοθύλευμα που παρουσίασε αλλά και οι παίκτες πρέπει να επωμιστούν βαρύ φορτίο ευθύνης.
Ο Τόνι Πιούλις και η εκπληκτική δουλειά που έκανε στην (καταδικασμένη όταν την ανέλαβε) Κρίσταλ Πάλας του δίνει δίκαια τον τίτλο του κορυφαίου μάνατζερ της σεζόν! Οσο για αυτές που έπεσαν ήταν οι χειρότερες με διαφορά, αφού η Κάρντιφ δεν είχε άμυνα, η Νόριτς δεν είχε επίθεση και η Φούλαμ ουσιαστικά δεν είχε προπονητή αφού άλλαξε τρεις. Επί της ουσίας πλήρωσε το γεγονός πως οι πιο πολλοί παίκτες της δεν έδειξαν διάθεση.
Φυσικά αυτό που κατάφερε η Σάντερλαντ είναι άξιο αναφοράς. Και ο Γκας Πογιέτ δικαιούται μνείας αφού πήρε μία διαλυμένη ομάδα από τον θεοπάλαβο Ντι Κάνιο και κατόρθωσε να την πάει στον τελικό του Λιγκ καπ καθώς και να την σώσει αν και το πρόγραμμα ήταν ξεκάθαρα δύσκολο. Για να σωθεί μάζεψε 13 πόντους στο τέλος νικώντας την Τσέλσι και την Γιουνάιτεντ εκτός έδρας, παίρνοντας ισοπαλία στο Etihad από την Σίτι και κερδίζοντας τα …εξάποντα ματς με Κάρντιφ και Γουέστ Μπρομ!
Οποιος πιστεύει πως ο βαθμολογικός πίνακας δεν λέει την αλήθεια ας το ξανασκεφτεί! Οι 38 αγωνιστικές είναι μαραθώνιος και όχι αγώνας ταχύτητας….
Πηγή: England365.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου