Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

Θα πάρει χρόνο στον Αντσελότι να φτιάξει ομάδα χωρίς Ντι Μαρία, Αλόνσο!!

Ο Lee Roden αναλύει το δίλημμα που αντιμετωπίζει ο προπονητής της Ρεάλ Μαδρίτης μετά από ένα μη ισορροπημένο καλοκαίρι σε επίπεδο μεταγραφών.
Στους Μερένγκες πήρε πάνω από μία δεκαετία για να βρουν τη φόρμουλα και να κατακτήσουν το περιβόητο 'δέκατο' όμως θα μπορούσε να τους έχει πάρει λιγότερο αν είχαν ακολουθήσει μία πιο υπομονετική στρατηγική. Η ζωή περνά γρήγορα στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου» και πιο γρήγορα περνούν οι παίκτες, συχνά για λόγους οι οποίοι δεν είναι προφανείς σε εμάς τους κοινούς θνητούς. Η αποχώρηση του Ανχελ Ντι Μαρία για την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ άφησε τρύπα στο ρόστερ της Ρεάλ Μαδρίτης που έγινε μεγαλύτερη με την πώληση του Τσάμπι Αλόνσο στην Μπάγερν Μονάχου. Μία πρώτη... αντανάκλαση αυτών των κινήσεων είναι το ξεκίνημα των Blancos στην Primera Division.
ADVERTISEMENT
Ο Ντι Μαρία ήταν ο άνθρωπος που έφερνε σε ισορροπία το 4-4-2 και το 4-3-3 του Αντσελότι με τα οποία η Ρεάλ έφτασε στην τεράστια επιτυχία πέρυσι. Οι εκπληκτικές κούρσες του βοηθούσαν στο να υπάρξει υπερφόρτωση στις αντίπαλες άμυνες και το κενό πιου άφηνε όταν προωθούνταν κάλυπτε με απόλυτη ασφάλεια ο Τσάμπι Αλόνσο. Ο Αντσελότι πήρε το ρίσκο να αφήσει τον Βάσκο ουσιαστικά σαν μοναδικό αμυντικό μέσο για να εκμεταλλευτεί τις ικανότητές του στο οργανωτικό κομμάτι και ο Ντι Μαρία αποδείχθηκε τέλειος στο να αντιμετωπιστεί αυτός ο κίνδυνος.

Μαραμένα τριαντάφυλλα...
Είναι εύκολο να ξεχαστεί αφού ήρθε η κατάκτηση του Champions League, αλλά πριν Ντι Μαρία-Αλόνσο χρησιμοποιηθούν μαζί τον περασμένο Ιανουάριο, η Ρεάλ έμοιαζε να είναι σε σύγχυση, ειδικά στο πρωτάθλημα. Πήρε κάποιες νίκες με αντιπάλους χαμηλότερης δυναμικότητας χάρη στο ατομικό ταλέντο, όμως σε ματς όπως το 2-2 με την Βιγιαρεάλ τον Σεπτέμβριο, στο 1-0 από την Ατλέτικο Μαδρίτης τον ίδιο μήνα και στο 2-1 από την Μπαρτσελόνα τον Οκτώβριο, ήταν προφανές ότι ο Αντσελότι προσπαθούσε να χωρέσει στο αρχικό σχήμα όσο το δυνατόν πιο πολλούς σταρ για να ευχαριστήσει τον Φλορεντίνο Πέρεθ. Αυτό ήταν κόντρα στην ισορροπία της ομάδας.
Με τους Ντι Μαρία και Αλόνσο να έχουν φύγει, τα βλέμματα πέφτουν ξανά στον Αντσελότι, ο οποίος θα ήθελε η ομάδα που κατέκτησε το Champions League να επαναλάβει τις ίδιες εμφανίσεις και στο πρωτάθλημα. Ακόμα και πριν ο Αλόνσο πακετάρει τα πράγματά του, η απώλεια του Ντι Μαρία ήδη έλεγε πολλά στην ήττα από την Ατλέτικο Μαδρίτης στον δεύτερο τελικό του Supercopa. Οι υποψίες επιβεβαιώθηκαν στη νίκη με 2-0 σε βάρος της Κόρδοβα, με το σκορ να μην δίνει την πλήρη εικόνα του αγώνα για την κάτοχο του Champions League.

Η Ρεάλ έμοιαζε πολύ προβλέψιμη κόντρα σε μία ομάδα που μόλις είχε ανέβει στην Primera Division. Ηταν κάτι αναμενόμενο ότι όλα τα αστέρια έπρεπε να χωρέσουν στην 11άδα. Σε μία προσπάθεια να ενσωματωθεί ο Ροδρίγες χωρίς να πειραχτεί η επιτυχημένη φόρμουλα της περασμένης σεζόν, ο Αντσελότι δοκίμασε τον Κολομβιανό σαν κεντρικό μέσο σε 4-3-3 προσπαθώντας να του δώσει τον ρόλο του Ντι Μαρία. Αυτό δεν δούλεψε.
Η αρχική θέση του Χάμες ήταν μακριά από την εστία, όπου μπορεί να βγάλει όλη του την ποιότητα. Ο κάτοχος του Χρυσού Παπουτσιού του Mundial δεν έχει τον δυναμισμό του Ντι Μαρία, που μπορεί να περάσει κάθετα τον αντίπαλο με την ταχύτητά του και αμέσως μετά να βρίσκεται πίσω για να καλύψει. Αυτή η κίνηση ήταν αρνητική για την Ρεάλ για δύο λόγους. Ο ένας είναι ότι δεν έχει νόημα να παίξεις με το ίδιο σχήμα με πέρυσι χωρίς να έχεις τον Ντι Μαρία και ο άλλος είναι να χρησιμοποιήσεις τον Χάμες σε άλλη θέση από αυτή που μπορεί να δώσει ό,τι καλύτερο μπορεί. Από τις επιτυχημένες πάσες του Ροδρίγες, λίγες δημιούργησαν πραγματική διάσπαση της αντίπαλης άμυνας, ενώ δεν μπορούσε να κάνει τη διαφορά στο αντίπαλο μισό.

Η αντίδραση του Αντσελότι ήταν να προτρέψει τον Χάμες να παίξει περισσότερο στην πλευρά, όμως αυτό δεν βοήθησε το ομαδικό παιχνίδι της Ρεάλ. Αντί να πασάρει ή να δέχεται τη μπάλα μπροστά στην άμυνα της Κόρδοβα, ο Ροδρίγες αναγκάστηκε να κάνει κοντινές πάσες στα πλάγια. Ο Κολομβιανός αντικαταστάθηκε στην επανάληψη για να μπει ο Ισκο, αφού ο Αντσελότι είχε διαπιστώσει ότι το πείραμά του είχε αποτύχει.
Μάστορας...
Την περσινή σεζόν, ο Ιταλός έπαιξε με πολλά σχήματα και 11άδες πριν καταλήξει στην καλύτερη ομάδα του. Τώρα που αναγκάστηκε να το κάνει, το ανακάτεμα των παικτών επέστρεψε. Στη 2η αγωνιστική κόντρα στην Ρεάλ Σοσιεδάδ, ο Αντσελότι δοκίμασε άλλο παίκτη στη θέση του Ντι Μαρία, αυτή τη φορά βάζοντας τον Ισκο κεντρικό χαφ και στέλνοντας τον Χάμες δεξί εξτρέμ. Για την πρώτη μισή ώρα του αγώνα, φάνηκε ότι ο Ιταλός είχε χτυπήσει φλέβα χρυσού. Ο Ισκο είχε παίξει στη θέση του Ντι Μαρία στις τελευταίες αγωνιστικές της περασμένης χρονιάς και έδειξε πιο άνετος εκεί από τον Χάμες, με τον Ισπανό να βγαίνει πολύ συχνά στην επίθεση και να δημιουργεί μπέρδεμα στην άμυνα των Βάσκων.
Από την πλευρά του, ο Χάμες δεν έκανε κάτι το εκπληκτικό, όμως ήταν πολύ καλός τακτικά έχοντας συνεργασία με τους υπόλοιπους της επίθεσης και με τον δεξιό μπακ, Ντάνι Καρβαχάλ. Τότε, όλα καταστράφηκαν. Οταν είχε τη μπάλα, η Ρεάλ έδειχνε ότι το σκορ θα μπορούσε να είναι ακόμα και 5-0 στο μισάωρο, όταν όμως οι γηπεδούχοι άριχσαν να έχουν κατοχή, η κάτοχος του Champions League κατέρρευσε. Το πρώτο γκολ της Σοσιεδάδ ήρθε από κόρνερ και έλλειψη αυτοσυγκέντρωσης, όμως το δεύτερο ήταν σαφής ένδειξη των αδυναμιών που άφησαν στην Ρεάλ οι αποχωρήσεις των Ντι Μαρία και Τσάμπι Αλόνσο.


Στο 41', η Σοσιεδάδ έβγαλε τη μπάλα στα αριστερά, ο αριστερός μπακ, Αλμπέρτο Ντε Λα Μπέγια, έβγαλε τη σέντρα και το κέντρο της Ρεάλ πάγωσε. Προτιμώντας να ασχοληθεί με τον Αγκιρέτσε, ο Τόνι Κροος άφησε τον Θουρουτούθα να κινηθεί στην περιοχή, ενώ ο Ισκο, ο οποίος έβλεπε τον κίνδυνο που δημιουργείται, προτίμησε να καθίσει πίσω αντί να προσπαθήσει να πιέσει. Ο Μόντριτς ήταν επίσης παρατηρητής. Ο Θουρουτούθα έφτασε ανενόχλητος στην περιοχή των Μερένγκες και τίναξε τα δίχτυα του Κασίγιας μπροστά από τον Μαρσέλο, ο οποίος έκανε μία απεγνωσμένη προσπάθεια για να καλύψει.
Δεδομένου ότι το κέντρο των Blancos ήταν αόρατο, δεν είναι δύσκολο να φτάσουμε στο συμπέρασμα ότι οι Ντι Μαρία και Αλόνσο θα είχαν κάνει καλύτερη προσπάθεια για να προστατεύσουν την αμυντική τετράδα, ειδικά από τη στιγμή που νωρίτερα είχε υπάρξει η προειδοποίηση με το σουτ του Εστεμπάν Γκρανέρο, το οποίο μπλοκαρίστηκε.
Το ίδιο σκηνικό συνεχίστηκε, με τον Θουρουτούθα και τους υπόλοιπους να καταφτάνουν στην περιοχή της Ρεάλ με χαρακτηριστική ευκολία. Ακόμα ένα γκολ από κόρνερ, θύμισε ότι οι ηγετικές ικανότητες του Αλόνσο είναι κάτι που λείπει στους Μερένγκες στις στημένες φάσεις. Η Σοσιεδάδ αναδείχθηκε άνετη νικήτρια σε ένα παιχνίδι που οι Μαδριλένοι έπρεπε να έχουν κλειδώσει από πάρα πολύ νωρίς έχοντας αποκτήσει προβάδισμα δύο γκολ.

Εκτός δύσκολης θέσης
Αν λάβουμε υπόψη το κακό ξεκίνημα της Σοσιεδάδ στη σεζόν, με τον Χαγκόμπα Αρασάτενα βρίσκεται υπό τον κίνδυνο της απόλυσης, ελάχιστοι θα μπορούσαν να προβλέψουν την ήττα της Ρεάλ από τον συγκεκριμένο αντίπαλο. Η εμφάνιση, σε συνδυασμό με τα προβλήματα που αντιμετώπισε από την Κόρδοβα, είναι μία ακόμα ένδειξη για το ότι ο Αντσελότι δεν έχει πια στα χέρια του την καλο-λαδωμένη μηχανή που τόσο μόσχθησε για να φτιάξει πέρυσι.

Ουσιαστικά, υποχρεώθηκε να παρακολουθήσει τη διοίκηση να καταστρέφει τα θεμέλια ενός επιτυχημένου οικοδομήματος μόλις αυτό είχε ολοκληρωθεί. Με τη συνέχεια να έχει αγώνες με καλύτερους αντιπάλους -όχι μόνο την Ατλέτικο- ο Ιταλός τεχνικός είναι αναγκασμένος να δημιουργήσει μία νέα δομή σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Το να λύσει πάντως αυτό το δίλημμα δεν θα είναι εύκολο. Το να πάει σε σύστημα 4-2-3-1 είναι μία επιλογή και δεδομένων των αμυντικών και επιθετικών προβλημάτων στο κέντρο, δεν μοιάζει άσχημη ιδέα. Κάτι τέτοιο θα επιτρέψει στον Χάμες να παίξει τον αγαπημένο του ρόλο πίσω από τον επιθετικό και κάποιοι από τους Λούκα Μόντριτς, Τόνι Κροος, Ασιέρ Ιγιαραμέντι, Σάμι Κεντίρα να δουλέψουν στη μεσαία γραμμή για να θωρακίσουν καλύτερα την τετράδα της άμυνας.
Ο Κεντίρα θα είναι μία ενδιαφέρουσα περίπτωση αφού θα επιστρέψει σε 5-6 εβδομάδες. Αν και αυτό το καλοκαίρι υπήρξαν στιγμές που βρέθηκε και με τα δύο πόδια εκτός «Μπερναμπέου», ο Αντσελότι επέμεινε ότι τον θέλει. Η λογική του Ιταλού βοηθάει την Ρεάλ. Ο Κεντίρα δεν πουλάει φανέλες όπως ο Χάμες, όμως προσφέρει κάτι εντελώς διαφορετικό από τους υπόλοιπους μέσους στον προπονητή του. Τα χιλιόμετρα που καλύπτει αμυνόμενος στο γήπεδο, κάτι στο οποίο η ομάδα του είχε σοβαρή έλλειψη στο «Ανοέτα».
Ο Αντσελότι δεν έμοιαζε να ξέρει τι να κάνει με τον πρωταθλητή κόσμου, όμως ο Γερμανός μπορεί να αποδειχθεί λύση στα προβλήματα της Ρεάλ παρότι ήταν πολύ κοντά στην έξοδο. Ο Ντι Μαρία επίσης φαινόταν ότι δεν θα έπαιζε ξανά με τη λευκή φανέλα και δεν θα ήταν εκεί στις επιτυχίες που μπορεί να έρθουν...

*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: