Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

Από φάρμακο... φαρμάκι!!

Η Λιθουανία κέρασε την Τουρκία το δικό της... φάρμακο. Μετά την πρόκριση στους 8 με τρίποντο του Πρέλτζιτς, οι γείτονες δέχτηκαν 10 από τη Λιέτουβα και με 73-61 πέρασε στην τετράδα του Μουντομπάσκετ!

Από φάρμακο... φαρμάκι!
Πριν λίγες μέρες η Τουρκία ήταν αυτή που πανηγύριζε χάρη στα τρίποντα (αυτό του Πρέλτζιτς κόντρα στην Αυστραλία).

Σήμερα ήταν η σειρά της Λιθουανίας να... σκοτώσει με αυτό τον τρόπο τους γείτονες και πετυχαίνοντας δέκα, επικράτησε 73-61 και πέρασε πανηγυρικά στα ημιτελικά του Μουντομπάσκετ. Εκεί θα συναντήσει το νικητή του ΗΠΑ-Σλοβενία (απόψε, στις 22:00).

Έλαμψε για τη Λιέτουβα ο Σεϊμπούτις με 19 πόντους, 12 πρόσθεσε ο Βαλαντσιούνας, 13 είχε ο Πότσιους, καθοριστικότατοι οι Ντ. Λαβρίνοβιτς και Ματσιούλις. Για τους Τούρκους –που ξέμειναν από δυνάμεις στην τέταρτη περίοδο- 13 σημείωσε ο Γκονλούμ και 12 ο Αρσλάν.

Το ματς:

Ο Πρέλτζιτς ήταν αυτός που χάρισε την πρόκριση της Τουρκίας στα προημιτελικά κι αυτός που την οδηγούσε και σήμερα στο 8-4 απέναντι στους Λιθουανούς, με τη διαφορά να φτάνει ακόμα στους 8 στα μισά της περιόδου (12-4). Η επίθεση της Λιέτουβα δεν ήταν ακριβώς «καυτή», κάτι που δεν της επέτρεπε να πλησιάσει σε απόσταση… βολής τους Τούρκους. Και το καλάθι του Ασίκ λίγο πριν τη λήξη της πρώτης περιόδου, έγραψε το 18-13 υπέρ των γειτόνων μας που έδειχναν σε καλή κατάσταση.

Κάποιος έπρεπε να βγει μπροστά… Και βγήκε ο Ντάριους Λαβρίνοβιτς που το πήρε (εντελώς) προσωπικά. Διότι με τρεις σερί «βόμβες» απ’ τα 6,75 ανέτρεψε το εις βάρος της ομάδα του -7 (13-20) και για πρώτη φορά την έβαλε σε θέση οδηγού (24-23) στο 14’, δίνοντάς της την ώθηση που χρειαζόταν! Προς στιγμήν οι δύο αντίπαλοι έχασαν την… προσήλωσή τους, με διαδοχικές κακές επιθέσεις και χαμένα σουτ. Αλλά πιο πολύ επηρεάστηκε η Τουρκία που είδε τους παίκτες του Καζλάουσκας (Πότσιους, Σεϊμπούτις) όχι μόνο να διατηρούν το προβάδισμα, αλλά να πηγαίνουν στα αποδυτήρια και με +5 (33-28).

Κι ενώ ο Ματσιούλις έδωσε με το καλημέρα… οκτάποντο αέρα (36-28), η βιασύνη των Λιθουανών να «τελειώσουν» μπαμ-μπαμ την υπόθεση νίκη τους… γύρισε μπούμπερανγκ! Διότι μένοντας περίπου 5 λεπτά χωρίς καλάθι και με τον Αρσλάν να οδηγεί την… κούρσα της αντεπίθεσης (με 8 πόντους), η Τουρκία έφερε τα πάνω-κάτω και με σερί 12-0, προηγήθηκε, 36-40! Ευτυχώς για τη Λιέτουβα, το black out δεν κράτησε περισσότερο χρόνο και με τους Σεϊμπούτις-Πότσιους να βρίσκουν το χέρι τους… αποκαταστάθηκε η τάξη, δίνοντας στην ομάδα τους εκ νέου το προβάδισμα στο 30’ (47-44).

Οι Τούρκοι έδειχναν να ‘χουν ξεμείνει από «φαντασία», από επιθετικές λύσεις, από δυνάμεις. Και ο Σεϊμπούτις συνέχιζε το… βιολί του, σκοράροντας με όποιον τρόπο ήθελε και βάζοντας ακόμα πιο γερά τις βάσεις πρόκρισης στα ημιτελικά (56-48). Το ντέρμπι… δεν υπήρχε πια, με τον Ματσιούλις να πετυχαίνει διαδοχικά καλάθια και να ανεβάζει για πρώτη φορά τη διαφορά σε διψήφια επίπεδα (62-51) στο 37’. Οι γείτονές μας είχαν παραδώσει πνεύμα, φαινόταν πως δεν μπορούσαν πλέον να επιστρέψουν, τόσο γιατί δεν υπήρχε χρόνος, όσο και γιατί –προφανώς- δεν τους επέτρεπαν κάτι τέτοιο οι Λιθουανοί. Και κάπως έτσι ολοκληρώθηκε… ήρεμα το ματς, με το τελικό 73-61.

Τα δεκάλεπτα: 13-18, 33-28, 47-44, 73-61

Λιθουανία (Καζλάουσκας): Πότσιους 13, Γιουσκεβίτσιους 3, Κουζμίνσκας, Ντ. Λαβρίνοβιτς 11, Ματσιούλις 9, Σεϊμπούτις 19(3), Μοτεγιούνας 2, Κζ. Λαβρίνοβιτς, Γιανκούνας 2, Βαλαντσιούνας 12, Βασιλιάουσκας

Τουρκία (Αταμαν): Οσμαν 2, Γκιουλέρ 9, Ερμίς, Ακιόλ, Ερσέκ, Πρέλτζιτς 10, Τουντσερί, Σαβάς 4, Γκονλούμ 13, Αρσλάν 12, Ασικ 11, Αλντεμίρ.*Πηγή: sport-fm.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: