Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

Γιουβέντους-Ρόμα: Τι μας έμαθε το ντέρμπι!!

Η Γιουβέντους νίκησε ξανά την Ρόμα στο Τορίνο και ο Γιώργος Κοντογεώργης γράφει για τα πράγματα που μας έμαθε το ντέρμπι στο «Juventus Stadium».
Αν και δυσκολεύτηκαν περισσότερο από κάθε άλλη φορά τα τελευταία χρόνια, οι Μπιανκονέρι βρήκαν τον τρόπο να επικρατήσουν των Τζαλορόσι και να τους πουν ουσιαστικά ότι χρειάζονται ακόμα μεγαλύτερη βελτίωση στο άμεσο μέλλον για να μπορούν να κάνουν τη ζημιά στα μεγάλα ματς. Μετά από ένα τρελό παιχνίδι στο «Juventus Stadium» η Μεγάλη Κυρία έδειξε ότι το πέρασμα στην μετά-Κόντε εποχή γίνεται χωρίς να υπάρξουν κραδασμοί και παίρνοντας και το δεύτερο μεγάλο εντός συνόρων ντέρμπι, έκανε σαφές ότι παραμένει το αφεντικό στην Ιταλία. Παρά την ήττα στο τέλος, το ποιοτικό σύνολο του Γκαρσία είχε επίσης να παρουσιάσει καλά στοιχεία, όπως το εντυπωσιακό passing game και το κλείσιμο της ψαλίδας από την πρωταθλήτρια. Πάμε να δούμε τα πράγματα που μάθαμε μετά τη σύγκρουση των δύο καλύτερων -αυτή τη στιγμή- ομάδων στην Ιταλία...
Η διαφορά μειώθηκε
Από την αρχή του αγώνα και πολύ πριν πάρει τον τρελό ρυθμό με τα διαδοχικά γκολ, είχε γίνει σαφές ότι η Ρόμα είναι η ομάδα που έχει κάνει βήματα προς το καλύτερο. Το σύνολο του Ρούντι Γκαρσία βγήκε στο τερέν χωρίς φόβο, προσπάθησε να κρατήσει μπάλα και να παγώσει τον ρυθμό, εικόνα που δεν είχε καμία σχέση με αυτή των Τζαλορόσι των τελευταίων επισκέψεων στο Τορίνο. Στα προηγούμενα τρία ματς πρωταθλήματος οι Ρωμαίοι είχαν φύγει από την έδρα της Vecchia Signora με συνολικά 11 γκολ στην πλάτη (4-1, 4-0, 3-0) ενώ αν συμπεριλάβουμε και ένα για το Coppa Italia που έγινε στο Τορίνο, ο λογαριασμός εκτοξεύεται στα 14 τέρματα σε 4 αγώνες. Η Ρόμα το βράδυ της Κυριακής (05/10) δεν είχε καμία σχέση με το πρόσφατο παρελθόν της.
Συνηθισμένη πλέον να παίζει 4-3-3 εντός και εκτός έδρας και ανεξάρτητα με τον αντίπαλο, η Magica έδειξε ότι γίνεται όλο και πιο σταθερή. Παρότι δεν είχε στην 11άδα την ποιότητα των Ντε Ρόσι-Στρούτμαν, έβγαλε μία σούπερ ανταγωνιστική εικόνα στο «Juventus Stadium» αν και στο τέλος είδαμε ότι υπάρχουν κομμάτια στο παιχνίδι και τον 'χαρακτήρα' της που χρειάζονται 'αναβάθμιση'. Δεν επιτρέπεται σε αγώνα τέτοια σημασίας ομάδα που διεκδικεί το Scudetto να κάνει ανατροπή στο 44' και μερικά δευτερόλεπτα μετά να παραχωρεί πέναλτι. Ελειψη σημαντικής εμπειρίας είναι επίσης το ότι τρία λεπτά πριν τα 90, υπήρξε κακή αμυντική συμπεριφορά επιτρέποντας έστω σε έναν κεντρικό αμυντικό να κάνει ανενόχλητος σουτ από το D.
Αυστηρό αφεντικό η Γιουβέντους
Τα ντέρμπι δεν ήταν ποτέ το δυνατό σημείο του Μασιμιλιάνο Αλέγκρι όσο ήταν τεχνικός στην Μίλαν, όμως μέχρι στιγμής έχει δείξει διαφορετικά πράγματα στην Γιουβέντους, η οποία περνά ανώδυνα τον χωρισμό με τον Αντόνιο Κόντε. Την τριετία της απόλυτης κυριαρχίας τους, οι Μπιανκονέρι έχτισαν ένα απίστευτο ρεκόρ αφού σε 36 παιχνίδια κόντρα στις υπόλοιπες έξι μεγάλες ομάδες της Serie A (Μίλαν, Ιντερ, Λάτσιο, Ρόμα, Νάπολι, Φιορεντίνα) γνώρισαν μόλις 5 ήττες ανεξαρτήτου έδρας (1-0 Μίλαν, 2-0 Νάπολι, 1-0 Ρόμα, 4-2 Φιορεντίνα), ενώ στο Τορίνο η ήττα ήταν μία σε 18 αγώνες (1-3 Ιντερ).
Στις πρώτες έξι αγωνιστικές ο Αλέγκρι έχει προλάβει να παίξει εκτός με Μίλαν (0-1) και εντός με Ρόμα (3-2) και έχοντας περάσει και τα δύο τεστ με επιτυχία δείχνει ότι μπορεί να δώσει συνέχεια στην υπέροχή της Γιούβε κόντρα στις πιο δυνατές ομάδες της χώρας. Μετά και τη νίκη επί της Ρόμα η Vecchia Signora δείχνει ότι θα συνεχίζει να μονοπωλεί τα μεγάλα ματς και κάνει σαφές στους αντιπάλους ότι θα πρέπει να παρουσιάσουν κάτι το εξαιρετικό για να την βάλουν από κάτω, κάτι που έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία δεδομένης της αλλαγής προπονητή.

Το passing game της Ρόμα
Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου η Γιουβέντους δεν θα βρει απέναντί της άλλη ομάδα στην Serie A που να έχει τέτοια κυκλοφορία μπάλας. Από την αρχή ενός σκληρού εκτός έδρας αγώνα οι Τζαλορόσι έβγαλαν τεράστια αυτοπεποίθηση στον συγκεκριμένο τομέα, σε όποιο σημείο του γηπέδου και αν ήταν η μπάλα δεν υψώνονταν ποτέ από δικά τους πόδια και οι επιθέσεις ξεκινούσαν από την άμυνα.
Μαϊκόν και Μανωλάς ήταν οι αμυντικοί με το υψηλότερο ποσοστό επιτυχημένων μεταβιβάσεων (αμφότεροι 92%), ενώ πέραν του σταθερού στην κατηγορία, Πιάνιτς (85%) άριστα τα πήγε ο Σεϊντού Κεϊτά (94%), που αν ήταν έτοιμος ο Ντε Ρόσι δεν θα έμπαινε ποτέ στην 11άδα. Οπως και με την Σίτι στο Μάντσεστερ, έτσι και κόντρα σε μία ομάδα με πολυπρόσωπο και δυνατό κέντρο όπως είναι η Γιουβέντους, η Ρόμα έδειξε ότι το passing game της έχει ανέβει σε πολύ υψηλό επίπεδο και πλέον μπορεί να το παίξει και με πολύ ποιοτικούς αντιπάλους.
Πρόβλημα στα στόπερ για Γιούβε
Η χθεσινή μέρα είχε καλά νέα για την Γιουβέντους μόνο όσον αφορά το αποτέλεσμα κόντρα στην Ρόμα. Το μεσημέρι έγινε γνωστό ότι ο Αντρέα Μπαρτσάλι θα χρειαστεί να λείψει ακόμα έναν μήνα μετά την επέμβαση στον αστράγαλο και το βράδυ στο ματς, ο Μάρτιν Κάσερες αποχώρησε πριν το ημίχρονο με μυικό τραυματισμό. Ο Ουρουγουανός στη χειρότερη περίπτωση θα λείψει για έναν μήνα και αν αυτό συμβεί, ο Αλέγκρι θα μείνει με τρεις διαθέσιμους κεντρικούς αμυντικούς για σύστημα 3-5-2 και ενώ μέσα στον Οκτώβριο θα δώσει τέσσερις αγώνες στην Serie A και δύο στο Champions League.
Κιελίνι, Μπονούτσι, Ογκμπόνα είναι αυτοί που παίζουν natural τη θέση και καλούνται να τα βγάλουν πέρα για τα παιχνίδια με Σασουόλο (εκτός), Ολυμπιακό (εκτός), Παλέρμο (εντός), Τζένοα (εκτός), Εμπολι (εκτός), Ολυμπιακό (εντός). Σε περίπτωση που ο αλενατόρε της Γιούβε θελήσει ή αναγκαστεί να μην χρησιμοποιήσει κάποιον εκ των τριών, οι λύσεις είναι η μία ο Αρτούρο Βιδάλ που έχει παίξει στόπερ επί Κόντε και η άλλη ο Λούκα Μαρόνε, ο οποίος υπολογίζεται για την άμυνα περισσότερο και όχι για χαφ.

*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: