Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

Χρυσά... γάντια και ρεκόρ!!

Με αφορμή τα 630 λεπτά του Κλαούδιο Μπράβο στη Μπαρτσελόνα, ο Γιώργος Καραμάνος καταγράφει τα κορυφαία clean sheets όλων των εποχών.
Ο Αμάσιο Μαζαρόπι σκορπούσε απλόχερα το γέλιο ως κωμικός στις παλιές ασπρόμαυρες βραζιλιάνικες ταινίες. Ηταν κοντόχοντρος με μουστάκι και κοντό αραιό μαλλί. Δεν είχε δηλαδή καμία σχέση με τον ψηλό, γεροδεμένο μακρυμάλλη, Ζεράλντο Περέιρα ντα Μάτος Φίλιο. Ο τελευταίος ήταν τερματοφύλακας που βγήκε από τις ακαδημίες της Βάσκο ντα Γκάμα και που στα μέσα των '70ς προάχθηκε στην πρώτη ομάδα. Από πιτσιρικάς όμως φάνηκε πως εκτός από καλός με τα γάντια, ήταν και εξαιρετικός ατακαδόρος. Του κόλλησαν λοιπόν το παρατσούκλι Μαζαρόπι. Από τότε και μέχρι το τέλος της καριέρας του, άπαντες θα τον αποκαλούσαν έτσι και κανείς δεν θα θυμόταν το κανονικό όνομα του.

ADVERTISEMENT
Ακόμα και τώρα που με αφορμή το clean sheet των 630 λεπτών του Κλαούδιο Μπράβο που έστησε με το καλημέρα το δικό του ρεκόρ στην ιστορία της Μπαρτσελόνα (σ.σ.: ξεπέρασε τα 560 λεπτά του Πέγιο Μαρία Αρτόλα από τη σεζόν 1977-'78), που θα θυμηθούμε τα μεγαλύτερα απαραβίαστα σερί όλων των εποχών στο ποδόσφαιρο, ως Μαζαρόπι θα τον μνημονεύσουμε. Μόνο που στην προκειμένη περίπτωση δεν θα πρόκειται για κάποιο δικό του αστείο, μα για ένα εκπληκτικό άκρως σοβαρό επίτευγμα...
ΜΑΖΑΡΟΠΙ

Μπορεί λοιπόν για όλους εμάς εδώ στην Ευρώπη ο εν λόγω πορτιέρο να είναι παντελώς άγνωστος, αλλά στη Νότια Αμερική θεωρείται θρύλος. Στη σεζόν 1977-’78 με τη Βάσκο κατάφερε να μην δεχτεί γκολ για 1.816 λεπτά σε όλες τις διοργανώσεις. Πρόκειται για την κορυφαία από τη FIFA και την IFFHS καταγεγραμμένη επίδοση αν και κάποιοι τη μειώνουν επειδή εκείνη την εποχή δεν υπήρχε ενιαίο βραζιλιάνικο πρωτάθλημα, αλλά τα περιφερειακά. Ωστόσο, ο Μαζαρόπι αγωνιζόταν και στο Κόπα Λιμπερταδόρες, όπου και τερματίστηκε το σερί του. Και μιας και του είχε μείνει απωθημένο, το 1983 πήγε και το κατέκτησε, όπως και το Διηπειρωτικό την ίδια χρονιά. Οπότε τυχαίο τερματοφύλακα δεν τον λες.
Αυτό λοιπόν  ήταν το παγκόσμιο ρεκόρ απαραβίαστης εστίας. Τι συμβαίνει όμως σε ευρωπαϊκό επίπεδο; Ας δούμε ποιοι είναι οι τρεις πρώτοι σε αυτή την κατηγορία…
ΝΤΑΝΙ ΒΕΡΛΙΝΤΕΝ

Τον Δεκέμβριο του 2003, σε ηλικία 40 ετών και 116 ημερών, ο Ντάνι Βελίντεν έγινε για την εποχή ο γηραιότερος που είχε αγωνιστεί ποτέ στο Champions League (σ.σ.: το ρεκόρ το έχει ο Μάρκο Μπαλότα που έπαιξε το 2007 με τη Λάτσιο σε ηλικία 43 ετών και 253 ημερών). Αν και στην καριέρα του ουδέποτε θεωρήθηκε πολύ μεγάλος τερματοφύλακας, κατάφερε να πρωταγωνιστήσει για 24 χρόνια (1980-’04) και να κατακτήσει τίτλους στο Βέλγιο με τη Λιρς και κυρίως τη Μπριζ. Διεθνής χρίστηκε μόλις μία φορά, αλλά ως αναπληρωματικός βρέθηκε σε δύο Μουντιάλ (1994, 1998). Η κορυφαία στιγμή του όμως ξεκίνησε στις 3 Μαρτίου του 1990 και ολοκληρώθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου της ίδιας χρονιάς. Σε αυτό το διάστημα δεν δέχτηκε γκολ για 1.390 λεπτά, νούμερο που ακόμα κανείς δεν έχει ξεπεράσει στην Ευρώπη.
ΕΝΤΟΥΙΝ ΦΑΝ ΝΤΕΡ ΣΑΑΡ

Οι συστάσεις στη δική του περίπτωση προφανώς και είναι περιττές. Ο Ολλανδός πορτιέρο έζησε τη δεύτερη αγωνιστική νεότητα του στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και εκεί έστησε τη δική του κορυφαία επίδοση. Ο Φαν ντερ Σάαρ είδε στις 4 Μαρτίου του 2009, το ρεκόρ του στο Νησί των 1.302 λεπτών να τερματίζεται από ένα δικό του απίθανο λάθος. Όταν εκείνος έδωσε τη μπάλα σε ένα πάρε βάλε στον Πίτερ Λόβενκραντς της Νιούκαστλ.
ΑΜΠΕΛ ΡΕΣΙΝΟ

Το ιδιαίτερο με την ιστορία του 54χρονου νυν προπονητή είναι ότι το δικό του ρεκόρ το σταμάτησε ο Λουίς Ενρίκε, ο προπονητής δηλαδή του Κλαούδιο Μπράβο που στήνει πλέον την κορυφαία επίδοση στα καρέ της Μπαρτσελόνα. Ο Αμπέλ Ρεσίνο φορώντας τα γάντια της Ατλέτικο Μαδρίτης ξεκίνησε να μην δέχεται γκολ στις 25 Νοεμβρίου του 1990 έως ότου ο Λουίς Ενρίκε στα ξεκινήματα του τότε με τη Σπόρτινγκ Χιχόν βάλει τέλος στις 17 Μαρτίου του 1991. Είχαν μεσολαβήσει 1.275 ευτυχισμένα λεπτά. Το φοβερό με την περίπτωση του Ρεσίνο και την Ατλέτικο ήταν ότι έφυγε από εκεί το καλοκαίρι του 1995 και την επόμενη σεζόν οι Ροχιμπλάνκος κατέκτησαν το νταμπλ.

*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: