Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

Μία θρυλική Μπαρτσελόνα!!

Με αφορμή το θάνατο του αρχηγού της, Τζουστάου Μπιόσκα, το «FFT» του gazzetta.gr, θυμάται την υπερομάδα των πέντε τίτλων του 1951-’52. Γράφει ο Γιώργος Καραμάνος.
ADVERTISEMENT
Οι αριθμοί τελικά λένε ή όχι την αλήθεια; Στην περίπτωση της Μπαρτσελόνα φαίνονται επαρκείς ώστε να αποτυπώσουν την πραγματικότητα σε δύο διαφορετικές εποχές. Και στην προκειμένη περίπτωση ποια αλήθεια εξιστορούν αυτοί; Πως το σύνολο που είχε στήσει ο Πεπ Γκουαρδιόλα είναι ότι καλύτερο έχει παρουσιαστεί τουλάχιστον στα ευρωπαϊκό γήπεδα. Σίγουρα δεν μπορεί να γίνει σύγκριση με άλλες διαστημικές ομάδες που εμφανίστηκαν κατά περιόδους, καθότι το άθλημα διαφέρει και εξελίσσεται από εποχή σε εποχή.
Ωστόσο, εκτός από την εκπληκτική απόδοση και το ανυπέρβλητο θέαμα με το οποίο μας συντρόφευσε από σε όλη την περίοδο που τα ηνία του είχε ο Πεπ (σ.σ.: ειδικά στην τριετία 2008-’11), κατάφερε να πετύχει και τον εκπληκτικό συνδυασμό με το απόλυτο των τίτλων. Πέραν του ότι καθήλωσαν όλον τον ποδοσφαιρικό κόσμο να τους χαζεύει από εξέδρες και καναπέδες, το επίτευγμα των Μπλαουγκράνα ήταν πως σήκωσαν και τις έξι κούπες που βρέθηκαν στο δρόμο τους το 2009 και μάλιστα σε διάστημα τριών μηνών και 16 ημερών είχαν πάρει τις πέντε, καθώς λίγο αργότερα έφτασαν και στον έκτο τίτλο: το Μουντιάλ Συλλόγων.

Το ξεκίνημα της συλλογής έγινε στις 13 Μαΐου με την επικράτηση (4-1) επί της Μπιλμπάο στον τελικό του Κόπα ντελ Ρέι. Ακριβώς 10 μέρες αργότερα ακολούθησε η ανώδυνη εντός έδρας ήττα (1-0) από την Οσασούνα, με τη λήξη να βρίσκει τους Καταλανούς να γιορτάζουν το 19 πρωτάθλημα τους. Το καλύτερο όμως το φύλαγαν για ένα τετραήμερο αργότερα. Το 2-0 επί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στον τελικό της Ρώμης, πρόσθεσε και τρίτο τρόπαιο στο πιο ψηλό ράφι, εκείνο με τις μεγάλες ευρωπαϊκές κούπες.
Με χαρές και πανηγύρια έκλεισε εκείνη η σεζόν, με τον ίδιο τρόπο ξεκίνησε και η επόμενη. Στις 23 Αυγούστου η «τριάρα» (3-0) επί της Μπιλμπάο, σε συνδυασμό με τη νίκη (2-1) στο πρώτο ματς, έδωσε στη Μπάρτσα και το Σούπερ Καπ Ισπανίας, με τη νίκη (1-0) επί της Σαχτάρ το βράδυ της Παρασκευής στο Μονακό, να ολοκληρώνει την πεντάδα των τίτλων με την προσθήκη του Σούπερ Καπ Ευρώπης. Ωσπου στις 19 Δεκεμβρίου θα ερχόταν και η νίκη 2-1 επί της Εστουδιάντες και η κατάκτηση του Μουντιάλ Συλλόγων/ Διηπειρωτικού για πρώτη φορά στην ιστορία της.
Και όμως το έχει ξανακάνει...
Ολη αυτή η καταμέτρηση κατακτήσεων γίνεται για να αναδειχτεί όχι τόσο η επιτυχία εκείνης της υπερομάδας του Γκουαρδιόλα όσο μία πιο παλιάς εκπληκτικής Μπαρτσελόνα, εκείνη της σεζόν 1951-’52. Δηλαδή η ομάδα στην οποία ήταν αρχηγός ο Τζουστάου Μπιόσκα που το προηγούμενο Σάββατο απεβίωσε σε ηλικία 86 ετών. Ποιος ήταν όμως εκείνο το τρομερό σύνολο που σάρωσε στο διάβα όλους –τους τότε υπάρχοντες- τίτλους;

* Ο Γκουστάβο Μπιόσκα Παχές (το κανονικό όνομα του) υπήρξε γέννημα θρέμμα παιδί της Βαρκελώνης και μεγαλώνοντας έγινε ένας τρομερός διεθνής κεντρικός αμυντικός της εποχής και ειδικά της περιόδου 1949-‘58, καθώς ένας σοβαρός τραυματισμός τον υποχρέωσε να σταματήσει σε ηλικία 30 ετών!
Εκείνη την εποχή οι διοργανώσεις ήταν διαφορετικές και είχαν άλλες ονομασίες από τις σημερινές. Ωστόσο, στον καιρό τους είχαν ακριβώς την ίδια σπουδαιότητα για τις ομάδες, τους οπαδούς και τον Τύπο της εποχής. Με προπονητή τον Φέρντιναντ Ντάουτσικ και αστέρια τον πορτιέρο Ραμαγιέτς, τους Θέσαρ, Μπασόρα και τον τεράστιο Κουμπάλα είχε κατακτήσει το πρωτάθλημα, το Κύπελλο (τότε ελεώ Φράνκο ονομαζόταν Κόπα ντε Χενεραλίσμο), ενώ της είχε δοθεί χωρίς αγώνα η κούπα του Κόπα Εύα Ντουάρτε που αποτέλεσε το αντίστοιχο Σούπερ Καπ Ισπανίας.

Στην Ευρώπη ακόμα δεν είχαν ξεκινήσει τα Κύπελλα Πρωταθλητριών, Κυπελλούχων και ΟΥΕΦΑ. Αντίστοιχα υπήρχε το Κόπα Λατίνα (σ.σ.: αγωνίζονταν οι πρωταθλητές Ιταλίας, Ισπανίας, Γαλλίας, Πορτογαλίας) και το Κόπα Μαρτίνι Ρόσι (σ.σ.: πρόδρομος του Σούπερ Καπ Ευρώπης, όπου αναμετρούνταν οι νικητές του Κόπα Λατίνα και του Μιτρόπα Καπ). Το πρώτο το κατέκτησε επικρατώντας της Νις (1-0) και το δεύτερο των Κίκερς Οφενμπαχ (5-2).  Ακόμα μία διαφορά του τότε με το τώρα είναι πως τους Κίκερς Οφενμπαχ τους νίκησε το Δεκέμβριο.

Η Μπάγερν και άλλες πέντε
Εκτός από τη Μπαρτσελόνα του 2009, ο Γκουαρδιόλα συνέβαλε στο να κάνει το έξι στα έξι και η Μπάγερν του 2012-’13. Ωστόσο, το μεγαλύτερο μερίδιο της επιτυχίας ανήκει στον Γιουπ Χάινκες. Επίσης, το απόλυτο τρεμπλ (Πρωτάθλημα, Κύπελλο, Πρωταθλητριών/ Τσάμπιονς Λιγκ) το έχουν πετύχει ακόμα πέντε ομάδες. Η Σέλτικ του Τζοκ Στιν, ο Αγιαξ, του Ρίνους Μίχελς, η Αϊντχόφεν του Γκους Χίντινκ, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του Αλεξ Φέργκιουσον και η Ιντερ του Ζοσέ Μουρίνιο είχαν προηγηθεί, αλλά σε κάθε περίπτωση ξεχωριστά και διαφορετικούς λόγους, καμία τους -πλην των Γερμανών- δεν μπόρεσε να κάνει το έξι στα έξι της Μπάρτσα.. Το αντίστοιχο όμως με το 1952 το κατάφερε ο Αγιαξ, με τη διαφορά πως στην εποχή εκείνη δεν υπήρχε Σούπερ Καπ Ολλανδίας. Εάν υπήρχε, λογικά θα το έπαιρνε και θα έκανε και εκείνος το μυθικό απόλυτο…
ΣΕΛΤΙΚ (1967)

Πρωτάθλημα
Κύπελλο: 2-0 την Αμπερντίν
Πρωταθλητριών: 2-1 την Ιντερ
Λιγκ Καπ: 1-0 τη Ρέιντζερς
Σούπερ Καπ Σκωτίας: Δεν υπάρχει
Σούπερ Καπ Ευρώπης: Δεν υπήρχε τότε
Διηπειρωτικό: Με Ράσινγκ Κλουμπ νίκη 1-0 εντός, ήττα 2-1 εκτός, (ήττα μπαράζ 1-0)
ΑΓΙΑΞ (1972)

Πρωτάθλημα
Κύπελλο: 3-2 τη Ντε Χάαγκ
Πρωταθλητριών: 2-0 την Ιντερ
Σούπερ Καπ Ευρώπης: Με Μίλαν ήττα 1-0 εκτός, νίκη 6-0 εντός
Διηπειρωτικό: Με Ιντεπεντιέντε ισοπαλία 1-1 εκτός, νίκη 3-0 εντός
* Σούπερ Καπ Ολλανδίας: Δεν υπήρχε από το 1950 έως το 1990
ΑΪΝΤΧΟΦΕΝ (1988)

Πρωτάθλημα
Κύπελλο: 4-1 τη Χρόνινχεν
Πρωταθλητριών: 0-0 (6-5 στα πέναλτι την Μπενφίκα)
* Σούπερ Καπ Ολλανδίας: Δεν υπήρχε από το 1950 έως το 1990
Σούπερ Καπ Ευρώπης: Με Μαλίν ήττα 3-0 εκτός, νίκη 1-0 εντός
Διηπειρωτικό: Με Νασιονάλ Μοντεβιδέο ισοπαλία 2-2 (ήττα 7-6 στα πέναλτι)
ΜΑΝ. ΓΙΟΥΝΑΪΤΕΝΤ (1999)

Πρωτάθλημα
Κύπελλο: 2-0 τη Νιούκαστλ
Τσάμπιονς Λιγκ: 2-1 τη Μπάγερν
Διηπειρωτικό: 1-0 την Παλμέιρας
* Λιγκ Καπ Αγγλίας: Με Τότεναμ ήττα 3-1 στους «8»
Σούπερ Καπ Αγγλίας: Με Αρσεναλ ήττα 2-1
Σούπερ Καπ Ευρώπης: Με Λάτσιο ήττα 1-0

Ιντερ (2010)

Πρωτάθλημα
Κύπελλο: 1-0 τη Ρόμα
Πρωταθλητριών: 2-0 τη Μπάγερν
Μουντιάλ Συλλόγων: 3-0 τη Μαζέμπε
* Σούπερ Καπ Ιταλίας: Ηττα 2-1 από Λάτσιο
Σούπερ Καπ Ευρώπης: Ηττα 2-0 από την Ατλέτικο Μαδριτης
Μπάγερν (2013)

Πρωτάθλημα
Κύπελλο: 3-2 τη Στουτγκάρδη
Πρωταθλητριών: 2-1 τη Ντόρτμουντ
Σούπερ Καπ Ευρώπης: Νίκη στα πέναλτι (5-4) επί της Τσέλσι
Σούπερ Καπ Γερμανίας: 2-1 τη Ντόρτμουντ
Μουντιάλ Συλλόγων: 2-0 τη Ράζα Καζαμπλάνκα
ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ (1952)
Πρωτάθλημα
Κύπελλο: 4-2 την Βαλένθια
Κόπα Ένα Ντουάρτε: Της δόθηκε η κούπα χωρίς παιχνίδι λόγω του νταμπλ
Κόπα Λατίνα: 1-0 την Νις
Κόπα Μαρτίνι Ρόσι: 5-2 τους Κίκερς Οφενμπαχ
* Διηπειρωτικό: Τότε δεν υπήρχε
ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ (2009)
Πρωτάθλημα
Κύπελλο: 4-1 την Μπιλμπάο
Τσάμπιονς Λιγκ: 2-0 την Μάν. Γιουνάιτεντ
Σούπερ Καπ Ισπανίας: Με Μπιλμπάο ήττα 2-1, νίκη 3-0
Σούπερ Καπ Ευρώπης: 1-0 την Σαχτάρ
Μουντιάλ Συλλόγων: 2-1 την Εστουδιάντες
*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: