Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

Τα ερείπια στο... εργοτάξιο!!

Ο Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για τον απόηχο του Klassiker και τις εξελίξεις στην υπόθεση του Μάρκο Ρόις.
Το τελευταίο σφύριγμα στο Μόναχο βρήκε τον Κλοπ να βρίσκεται κάπως σε... σύγχυση. Κάποια στιγμή ο Λεβαντόφσκι τον πλησίασε και τον αγκάλιασε. Έμοιαζε σαν να τον παρηγορεί. Η εικόνα ήταν η σύνοψη του ματς, με τους Βεστφαλούς να ψάχνουν για ακόμη μία φορά τι πήγε στραβά. «Ντόρτμουντ – πρωτεύουσα της απελπισίας», έγραψε το Kicker.
«Παίξαμε το καλύτερο ημίχρονο εδώ και καιρό και πάλι δεν πήραμε τίποτα», σχολίασε ο τεχνικός της Μπορούσια. «Η ήττα πονάει. Αυτό που πονάει περισσότερο είναι οι συχνότητα των ηττών. Η κατάσταση είναι… τρελή. Όμως αφορά εμάς και πρέπει να την αντιμετωπίσουμε», ολοκλήρωσε.
Η Ντόρτμουντ όντως έκανε την καλύτερή της εμφάνιση στο πρώτο 45λεπτο. Το τι συνέβη, όμως, στα αποδυτήρια κανένας δεν μπορεί να το εξηγήσει. Μάλλον, καλύτερα, μπορεί κάποιος να εξηγήσει τι έγινε σε εκείνα των Βαυαρών. Από την πρώτη του σεζόν ο Γκουαρδιόλα απέδειξε ότι μπορεί να διαβάσει με εκπληκτικό τρόπο το ματς κατά τη διάρκειά του. Αυτό και έκανε. Έδωσε εντολή στους παίκτες του παίξουν πιο ψηλά, έκανε αλλαγές όταν έπρεπε και έστω και αν φυσικά αυτός δεν ήταν ο μοναδικός λόγος της νίκης, οι γηπεδούχοι κυριάρχησαν στο δεύτερο 45λεπτο.

«Όταν το κοινό μου ζητάει κάτι, πρέπει να το κάνω», σχολίασε με χιούμορ ο Γκουαρδιόλα για την αλλαγή του Ριμπερί. Αποκάλυψε ότι τον έβαλε, προκειμένου να παίξει τον Σούμποτιτς στο ένας εναντίον ενός. Το πλάνο πέτυχε. «Ξέρω πόσο δύσκολο είναι να κερδίσεις την Ντόρτμουντ. Ένα μεγάλο μπράβο στην ομάδα μου», είπε ο Γκουαρδιόλα.
Αυτό που στο τέλος έκανε τη διαφορά ήταν ότι η Μπάγερν κατάφερε να εφαρμόσει το πλάνο της για 90', ενώ η Ντόρτμουντ μόνο για 45. «Το παιχνίδι στο Μόναχο ήταν δείγμα του πόσο σημαντική είναι η αυτοπεποίθηση στο ποδόσφαιρο», έγραψε η Süddeutsche. Η αλήθεια είναι ότι η Μπορούσια κέρδισε τον σεβασμό, όμως στο τέλος δεν πήρε τίποτα.
Στην Bundesliga έχουμε το μεγαλύτερο παράδοξο. Μία ομάδα να χάνει το ένα παιχνίδι μετά το άλλο και όλοι να της λένε ότι είναι από τις καλύτερες στον κόσμο. Φροντίζει, βέβαια, να το θυμίζει που και που στον εαυτό της στο Champions League, όπου σήμερα (04/11) θα έχει την ευκαιρία να γράψει ιστορία από την... καλή, κάνοντας για πρώτη φορά το 4 στα 4.
Ο μοναδικός λόγος που δεν έχει τεθεί θέμα Κλοπ και δεν πρόκειται να τεθεί είναι μόνο και μόνο γιατί είναι ο... Κλοπ. Και δικαιωματικά. Η παρουσία του και μόνο φέρνει ησυχία στην καταιγίδα, όμως στο τέλος είναι πιθανό να μη φτάσει ούτε αυτό. «Αυτό εξαπατά κάπως», απάντησε ο Γκέτσε σε ερώτηση για τους 17 βαθμούς της διαφοράς. Κάποια στιγμή, όμως, θα πρέπει να σταματήσουμε να μετράμε τη διαφορά ανάμεσα στην Μπάγερν και στην Ντόρτμουντ, αλλά τη διαφορά της τελευταίας με την 4η θέση.

Με τις Γκλάντμπαχ και Βόλφσμπουργκ να είναι εξαιρετικά σταθερές, παρά την παρουσία τους στην Ευρώπη, και τις Λεβερκούζεν και Σάλκε να ακολουθούν, ο στόχος όλο και απομακρύνεται για τους Βεστφαλούς. «Η Ντόρτμουντ φοβάται», ήταν ο τίτλος της Süddeutsche, καθώς αν τυχόν δεν καταφέρει να βγει στο Champions League δεν είναι ότι θα έρθει η οικονομική καταστροφή, όμως τα πράγματα θα γίνουν ακόμη πιο δύσκολα σε ό,τι αφορά την προσπάθεια να σταματήσουν την... αιμορραγία των καλύτερων παικτών τους και πιθανώς – αυτή τη φορά – και του προπονητή τους...
Το Kicker έψαξε λίγο παραπάνω το θέμα. Με 7 ήττες σε αυτό το σημείο της σεζόν καμία ομάδα δεν κατάφερε να βγει στο Champions League. Ούτε λίγο ούτε πολύ 45 ομάδες περιλαμβάνονται στη λίστα, έστω και αν σαν την περίπτωση της Ντόρτμουντ δεν υπήρξε ξανά. Ανόβερο τη σεζόν 1970-71 και Χάνσα Ρόστοκ τη σεζόν 2003-04 τερμάτισαν στην 9η θέση και είναι οι κορυφαίες της λίστας.
«Δε φτάσαμε εδώ που φτάσαμε με τύχη ή μαγικές δυνάμεις. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι και εξηγήσεις, όμως θα πρέπει να αποδεχθούμε την κατάσταση», σχολίασε ο Βάτσκε. «Σε τέτοια περίπτωση (με έξοδος στο Champions League), θα ήταν πιο δύσκολο να κρατήσουμε τον Μάρκο Ρόις. Αυτό το παραδέχομαι», ολοκλήρωσε.

Τη στιγμή που οι οπαδοί των γηπεδούχων φώναζαν συνθήματα όπως «Dortmunder Absteiger», «Η Ντόρτμουντ υποβιβάζεται» και «Zweite Liga, Dortmund ist dabei», «Δεύτερη κατηγορία, εκεί είναι η Ντόρτμουντ» ο Κλοπ έμοιαζε να βλέπει τα ερείπια της δημιουργίας του, όσο σκληρό και αν ακούγεται. Η θέση δεν είναι σε καμία περίπτωση σύμπτωση. Αντικατοπτρίζει όλα τα προβλήματα της Ντόρτμουντ φέτος.
«Έχουμε πολλά… εργοτάξια», σχολίασε ο Κλοπ. Κάθε εργοτάξιο είναι συνήθως στο... χάος. Εργασίες, λάθη, φωνές, διορθώσεις. Σαν αυτή που προσπάθησε να κάνει στο δεύτερο μέρος στο Μόναχο ο τεχνικός της Μπορούσια, αλλάζοντας κάποια στιγμή σύστημα σε 4-4-2, μπας και μπορέσουν οι παίκτες του αντεπεξέλθουν στην πίεση. Μάλλον εκεί ήταν που έχασε και το παιχνίδι.
«Τις τελευταίες δύο εβδομάδες βλέπω μία ανοδική τάση. Παίκτες επιστρέφουν από τραυματισμούς, άλλοι βρίσκουν τη φόρμα τους. Αυτό είναι το κλειδί για το μέλλον», σχολίασε με αιδιοδοξία ο Βάτσκε, που παραδέχθηκε τα λάθη του ίδιου και του Τσορκ.

Στο παιχνίδι της προηγούμενης αγωνιστικής με το Ανόβερο οι οπαδοί της Ντόρτμουντ είχαν δείξει τη στήριξή τους. «6 μεγάλα χρόνια δεν σβήνονται σε 6 παιχνίδια», ήταν ένα από τα πανό που ανέβασαν. Την ίδια στήριξη έδειξαν και κατά τη διάρκεια της εβδομάδας πριν το ντέρμπι και την ίδια θα συνεχίσουν να δείχνουν και στη συνέχεια.
Ρόις... εντός συνόρων
Τέλος, μία από τις ιστορίες που μονοπωλούν το ενδιαφέρον είναι και εκείνη του Μάρκο Ρόις. Την περασμένη Παρασκευή (31/10) ο μέσος της Ντόρτμουντ αποφάσισε να πάρει θέση για όλα όσα ακούγονταν τις προηγούμενες ημέρες. Έτσι και έπραξε με ανακοίνωσή του στην επίσημη ιστοσελίδα του. Το κακό είναι ότι αν το δούμε ψυχρά, ουσιαστικά δεν πήρε θέση...
Η Bild έβαλε στο παιχνίδι της μεταγραφής του και την Μάντσεστερ Σίτι, όμως το Kicker την περασμένη Δευτέρα (03/11) αποκάλυψε ότι ο Ρόις δε θέλει να φύγει για το εξωτερικό και είναι ανάμεσα σε Μπάγερν και Ντόρτμουντ... Σύμφωνα, μάλιστα, με το δημοσίευμα του έγκυρου στα θέματα της Μπορούσια περιοδικού, η πρόταση των Βεστφαλών είναι για συμβόλαιο με ετήσιες απολαβές 9 εκατ. ευρώ, κάτι που θα τον κάνει το καλύτερο αμειβόμενο στην ιστορία της, και μπόνους υπογραφής ύψους 10 εκατ. ευρώ...

Ο Ζάμερ εμφανίστηκε στην εκπομπή Sky90, όπου αρνήθηκε να πάρει θέση για το θέμα του Ρόις. «Θα κάνουμε τα πάντα για να παραμείνουμε το Νο 1», ήταν μία από τις ατάκες του. Οι προθέσεις των Βαυαρών έχουν γίνει γνωστές. Και το περιοδικό της Μπάγερν τη μέρα του ντέρμπι ήταν γεμάτο νόημα... Γκέτσε και Λεβαντόφσκι στο πρωτοσέλιδο με τη λεζάντα «Echte Spitze», «Αληθινή Κορυφή». Το μότο της Ντόρτμουντ είναι ως γνωστόν «Echte Liebe», «Αληθινή Αγάπη». Και η ζωή συνεχίζεται...
*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: