Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

Κουν Αγκουέρο: Το αδικημένο είδωλο...!!

Ο Μιχάλης Τσόχος με αφορμή ένα ακόμη μεγάλο ρεκόρ, αναρωτιέται αν τα αντίστοιχα επιτεύγματα ενός σπουδαίου ποδοσφαιριστή της εποχής μας, αναδεικνύονται όσο αυτά των Μέσι και Κριστιάνο;
Δεν είναι μία απλή περίπτωση ποδοσφαιριστή. Οπως και να δεις την καριέρα του, σε όποιο χρονικό σημείο κι' αν την κοιτάξεις θα βρεις κάτι μοναδικό. Οταν όμως θα έρθει η ώρα να μιλήσεις για τους μεγάλους ποδοσφαιριστές της σύγχρονης εποχής, αν θα αναφέρεις το όνομά του, θα έχεις σίγουρα αναφέρει νωρίτερα πολλά περισσότερα...

Κι' όμως είναι ο νεότερος σε ηλικία επαγγελματίας Αργεντινός ποδοσφαιριστής. Αυτός που έσπασε το ρεκόρ του Ντιέγκο Μαραντόνα αγωνιζόμενος στο πρωτάθλημα της χώρας του σε ηλικία 15 ετών και 35 ημερών.

Πριν καν κλείσει τα 18 χρόνια του, πριν καν ενηλικιωθεί δηλαδή, η Ατλέτικο Μαδρίτης πλήρωσε 23 εκατ. ευρώ (ποσό ρεκόρ για ποδοσφαιριστή κάτω των 18 ετών) και τον ενέταξε στο ρόστερ της. Και σκεφτείτε ότι αυτό το ποσό δόθηκε το 2006 όταν ακόμη δεν είχε χαθεί η μπάλα με τα εκατομμύρια και πριν οι Αραβες εισβάλουν με τα μεγάλα πορτοφόλια τους στο ποδόσφαιρο. Και επίσης προσέξτε, τα χρήματα αυτά δεν τα έδωσε η Ρεάλ η ή Μπάρτσα, αλλά η Ατλέτικο Μαδρίτης, ένα club που το πορτοφόλι του δεν ήταν ποτέ μεγάλο.

Αν το μετάνιωσε η Ατλέτικο που έδωσε 23 εκατ. ευρώ για να τον αποκτήσει από την Ιντεπετιέντε; Προφανώς και όχι. Ηταν μία από τις καλύτερες (αν όχι η καλύτερη) απ' όλες τις απόψεις μεταγραφές στην Ιστορία του συλλόγου. Οχι μόνο πωλήθηκε μετά από 5 χρόνια για σχεδόν διπλάσια χρήματα στη Μάντσεστερ Σίτι, αλλά σε αυτά τα 5 χρόνια πρόλαβε να κάνει στη Μαδρίτη θαύματα.

Σε 231 παιχνίδια με την φανέλα των “ροχιμπλάνκος” σημείωσε 101 γκολ και την οδήγησε σε κατακτήσεις ευρωπαϊκών τροπαίων. Η μεταγραφή του το 2011 προκάλεσε θλίψη σε μία ολόκληρη πόλη, αλλά και ντελίριο σε μία άλλη.

Στο Μάντσεστερ, τουλάχιστον στο γαλάζιο κομμάτι της πόλης λατρεύεται σαν θεότητα. Και όχι άδικα. Τα 35 εκατ. λίρες που δαπάνησαν οι Αραβες για να τον δουν να φορά τη φανέλα της Σίτι αποσβέστηκαν από την πρώτη κιόλας σεζόν του.

Ηταν το τελευταίο λεπτό του τελευταίου ματς του πρωταθλήματος. Η Σίτι ήταν στο 2-2 με την ΚΠΡ εντός έδρας κι' ένα πρωτάθλημα που φαίνονταν δικό της πολύ πριν τελειώσει, έμοιαζε να της γλιστρά οριστικά και αμετάκλητα μέσα από τα χέρια.
Ωσπου ο άνθρωπός μας έκανε τα δικά του... Γκολ στην τελευταία φάση του πρωταθλήματος και η Σίτι πήρε το πρωτάθλημα κυριολεκτικά στο νήμα από την συμπολίτισσα της και μισητή εχθρό Γιουνάιτεντ. Εαν πρωτάθλημα που το έψαχνε 44 ολόκληρα χρόνια και της το χάρισε αυτός ο μικρόσωμος αλλά πολύ γεροδεμένος Αργεντινός επιθετικός με το παρατσούκλι ενός καρτούν...
Ο “Κουν”, ή κατά κόσμο Σέρχιο Αγκουέρο.

Ο Κουν την Κυριακή στο Σαουθάμπτον θα συμπληρώσει 100 συμμετοχές με τη φανέλα της Σίτι σε αγώνες πρωταθλήματος και θα σπάσει ένα ακόμη ρεκόρ. Με τα 64 γκολ που έχει πετύχει στα πρώτα 99 ματς είναι ήδη ο πρώτος σκόρερ της Σίτι στο πρωτάθλημα, αλλά θα γίνει και ο τρίτος κατοστάρης παίκτης στην ιστορία του αγγλικού πρωταθλήματος που έχει τόσα γκολ. Μόνο ο τεράστιος Αλαν Σίρερ που στα πρώτα 100 ματς του πέτυχε 79 γκολ και ο Ρουντ Φαν Νιστελρόι που στον ίδιο αριθμό παιχνιδιών είχε πετύχει 68 γκολ τον ξεπερνούν. Ολοι οι υπόλοιποι έπονται, όπως ο Ανρί, ο Κόουλ, ο Σουάρες, ο Φαν Πέρσι, ο Ρούνεϊ και τόσοι άλλοι...

Συνολικά με την φανέλα της Σίτι ο Αγκουέρο έχει παίξει 139 ματς και έχει πετύχει 92 γκολ, ενώ σκοράρει περίπου ένα γκολ κάθε 100 λεπτά συμμετοχής! Ασύλληπτο νούμερο, εφάμιλλο του ρυθμού με τον οποίο σκοράρει ο Μέσι, ο Κριστιάνο και ο Ζλάταν Ιμπραήμοβιτς. Αλλωστε για διάστημα άνω του ενός χρόνου την προπέρσινη σεζόν ο Κουν Αγκουέρο ήταν ο πρώτος παίκτης στον κόσμο σε συχνότητα σκοραρίσματος ανά λεπτό. Πιο πάνω και από τους τρεις που προανέφερα...

Ανεξάρτητα όμως από τις συγκρίσεις, οι οποίες προφανώς στο τέλος της ημέρας δεν μπορούν να κατατάξουν τον Αγκουέρο στην ίδια κατηγορία με τον Μέσι και τον Κριστιάνο, ο Κουν έχει πάρει ότι του αξίζει σε δημοφιλία με βάση την καριέρα του; Μάλλον όχι. Ακόμη και στην Αγγλία ο ντόρος που έγινε πέρυσι με τον Σουάρες ή πρόπερσι με τον Μπέιλ ή πριν με τον Φάμπρεγκας δεν έχει γίνει ποτέ με τον Αγκουέρο. Δεν έχει αναδειχθεί ποτέ του έστω παίκτης της χρονιάς στην Αγγλία...

Κοιτάς τις ατομικές διακρίσεις, τα ατομικά βραβεία και πέρα από κάτι αστεία του τύπου Tuttosport Golden Boy και Don Balon Award ο Κουν Αγκουέρο έχει πάρει ένα και μοναδικό σοβαρό ατομικό βραβείο. Αυτό του καλύτερου νέου παίκτη της FIFA για το 2007!

Το παρήγορο για τον ίδιο είναι ότι είναι ακόμη μικρός, πολύ μικρός. Μόλις στα 26 του, ο Κουν Αγκουέρο έχοντας ήδη υπογράψει συμβόλαιο πριν μερικές εβδομάδες με την Σίτι ως το 2019 έχει όλο το χρόνο μπροστά του για να έρθουν και οι ατομικές διακρίσεις. Κι' αν δεν έρθουν θα ξέρει πάντα ότι τουλάχιστον για τους φίλους της Μάντσεστερ Σίτι είναι ένα είδωλο. Μάλλον θα ξέρει ότι είναι ΤΟ είδωλο.

Και όχι μόνο για τους φίλους της Σίτι, αλλά και γι αυτούς της Ιντεπετιέντε. Γιατί μπορεί να μην ξέρουμε τι άλλο θα δούμε από τον Αγκουέρο τα επόμενα χρόνια, αλλά σίγουρα ξέρουμε που θα τελειώσει την καριέρα του. Την ημέρα που η Σίτι πανηγύριζε χάρη στο δικό του γκολ στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων του πρωταθλήματος τον πρώτο της τίτλο μετά από 44 χρόνια, ο Κουν Αγκουέρο ως κεντρικό πρόσωπο των πανηγυρισμών επέλεξε να κάνει κάτι πολύ σπουδαίο.
Ο Τζέκο πανηγύριζε με μία σημαία της Βοσνίας, ο Μπαλοτέλι με αυτήν της Ιταλίας, ο Κολάροφ με αυτήν της Σερβίας και ο Αγκουέρο με μία κόκκινη που οι Αγγλοι δυσκολεύονταν να καταλάβουν τι σημαία είναι...
“Είναι η σημαία της Ιντεπετιέντε, της ομάδας από την οποία ξεκίνησα την καριέρα μου και της ομάδας στην οποία σίγουρα θα την τελειώσω...”

(Η φωτογραφία είναι από ανάρτηση στο twitter ενός φίλου της Σίτι ο οποίος αποφάσισε να έχει για πάντα μαζί του την στιγμή που ο Κουν Αγκουέρο πανηγύρισε το γκολ που χάρισε στην Σίτι το πρώτο πρωτάθλημα μετά από 44 χρόνια... )
*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: