Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

Δεν ενόχλησε η ήττα, αλλά ο τρόπος που ήρθε!!

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες σχολιάζει τον τρόπο με τον οποίο ηττήθηκε ο Ολυμπιακός στη Βιτόρια και αναφέρει ως πρόβλημα τα πολλά, συχνά και αρκετές φορές αχρείαστα φάουλ.
Η ήττα στη Βιτόρια δε με πείραξε καθόλου. Κάποια στιγμή θα ερχόταν. Ο τρόπος με ενόχλησε. Ο Ολυμπιακός παρουσιάστηκε αδιάφορος, άχρωμος, άοσμος και δε ξέρω ’γω τι άλλο με το «α» στερητικό μπροστά.
Μακράν το χειρότερό του παιχνίδι, ωστόσο χωρίς την παραμικρή βαθμολογική απώλεια. Απλά αδίκησαν την μεγάλη προσπάθεια που έχουν κάνει μέχρι τώρα.
Ο αγώνας δε χωράει κριτική. Η μία ομάδα είχε παίκτες με μαχαίρι στα δόντια τους και η άλλη έπαιζε χωρίς ουσιαστικό κίνητρο. Θυμάμαι τρεις χαρακτηριστικές φάσεις που ενώ παίκτης του Ολυμπιακού (2 φορές ο Πέτγουεϊ και μία ο Ντάρντεν) έχουν πιάσει τη μπάλα, πηγαίνει ο αντίπαλος και τους την πήρε στα ίσα.
Με τέτοια άμυνα που έπαιξαν οι Πειραιώτες ήταν λογικό το αποτέλεσμα. Στο ξεκίνημα οι Βάσκοι σκόραραν το πρώτο τους καλάθι μετά από 3’32’’ και μέχρι να λήξει το δεκάλεπτο είχαν βάλει 24! Σε 6’28’’ δηλαδή…
Η επιλογή του Ολυμπιακού να παίζει επί Γιάννη Σφαιρόπουλου, επιθετική άμυνα (aggressive defense)  είναι γνωστή, αλλά σε ΟΛΑ τα ματς ξεπερνούν το όριο του φάουλ. Κάθε αντίπαλος εκτελεί «άπειρες» βολές διότι πολύ απλά οι παίκτες συχνά χρησιμοποιούν λανθασμένα τα χέρια τους. Επίσης κάνουν τα 4 ομαδικά φάουλ σε 3 λεπτά το πολύ. Δε γίνεται να βρίσκεται σε μπόνους βολών ο αντίπαλος από τόσο νωρίς σε ΚΑΘΕ περίοδο.
Καλά το τραγικότερο όλων είναι η άμυνα των πάουερ φόργουορντ. Πέτγουεϊ και Αγραβάνης δε μπορούν να μαρκάρουν χαμηλά ούτε τον Γκούλιας. Τον θυμάστε τον Ούγγρο; Αν παίξει τους παίξει στα πόδια 1on1 θα τους περάσει. Καλά αν τους βρει και σε κατάσταση close out άμυνα…. Αφήστε το καλύτερα.
Ψηλά σούπερ, πέφτουν οι τάπες του Πέτγουεϊ «σύννεφο». Χαμηλά όμως…
Αμφότεροι εκτός ότι κάνουν φάουλ σε κάθε σχεδόν φάση χρησιμοποιώντας τα χέρια τους και όχι τα πόδια τους (τεμπέλικα δηλαδή), κάνουν και ανόητα φάουλ. Σε κάτι άσχετες φάσεις πηγαίνουν και κοπανάνε χέρια. Για να καταλάβετε 2’24’’ μετά το τζάμπολ της αναμέτρησης Πέτγουεϊ και Αγραβάνης είχαν από 2 φάουλ. Κάνει 2 ο Πέτγουεϊ, τον αντικαθιστά ο Αγραβάνης και κάνει 2 κι αυτός. Σε 144 δευτερόλεπτα!!!
Ο Ολυμπιακός έκανε 32 φάουλ στο ματς μείον τις τρεις τεχνικές ποινές…. 29 φάουλ. Η Λαμποράλ σούταρε 31 δίποντα και 31 βολές.
Τεχνική ποινή έγραψα… Να παίρνει ο Σφαιρόπουλος το καταλαβαίνω. Να παίρνει ο Βασίλης Σπανούλης (3 Ευρωλίγκες, 3ος σκόρερ όλων των εποχών) να το καταλάβω. Να παίρνει ο Αγραβάνης; Πρόστιμο απευθείας κανονικά. Δε φτάνει που έκανε 5 φάουλ . Δε φτάνει που έτρωγε «εικοσάρα η ομάδα του. Δε φτάνει που ο Σενγκέιλα του τα έβαζε όπως ήθελε… διαμαρτυρήθηκε κιόλας με τη διαφορά στους 20 πόντους. Ο Αγραβάνης όλα αυτά. Με την τεχνική ποινή να χρεώνεται στον πάγκο κιόλας αφού είχε συμπληρώσει τα πέντε φάουλ.
Ο Αγραβάνης έχει στοιχεία, αλλά αν η νοοτροπία του είναι λανθασμένη δε θα μπορέσει να βγάλει τις όποιες ικανότητές του στο παρκέ.
Εννοείται και δε φταίει για την εμφάνιση ο μικρός μόνο. Ο Λαφαγέτ λες και ξέρει ελληνικά και από την ημέρα που έκανα τη σύγκριση με τον Λο έχει βαλθεί να με εκθέτει (δεν κρύβομαι). Ο Χάντερ έστειλε τον Μπέγκιτς στους Σαν Αντόνιο Σπερς να παίζει πίσω από τον Ντάνκαν. Ο Ντάρντεν τρελαμένος… Όλοι πλην των Σπανούλη, Ντάνστον και Σλούκα (λιγότερο) δεν εμφανίστηκαν στο παρκέ.
Ας είναι.. Μία ήττα και τίποτα περισσότερο. Απλά επαναλαμβάνω πως είναι κρίμα να χαλάνε οι ίδιοι την εικόνα που έχουν φτιάξει.
Ο κόσμος του Ολυμπιακού ξέρει μπάσκετ και καταλαβαίνει. Θα αδιαφορούσε για μία ήττα με 8-10 πόντους.  Δε θα τον ένοιαζε. Τον στεναχώρησε η «εικοσάρα». Όχι πως θα τη θυμάται σε ένα μήνα, δε θα θυμάται τίποτα από την πρώτη φάση.
ΥΓ:  Ξέρετε τι μου θυμίζει ο Ολυμπιακός με τόσα φάουλ που κάνει; Την φιλοσοφία του Μπόζινταρ Μάλκοβιτς στη Λιμόζ του 1993. «Θα κάνετε τόσα πολλά φάουλ σε κάθε ματς που οι διαιτητές δε θα μπορούν να τα σφυρίξουν όλα» έλεγε στον Γιούρι Ζντοβτς και στους υπόλοιπους παίκτες του.
ΥΓ 2: Λοτζέσκι και Κατσίβελης μπαίνουν και λογικά με τη Νεπτούνας θα παίξουν. Άντε να γυρίσει και ο Πρίντεζης να βρει λίγο ρυθμό η ομάδα. Να παίξουν όλοι μαζί. Ο Πρίντεζης θα αργήσει λίγο. Βιάστηκε να μπει από τον ενθουσιασμό του και έγινε χειρότερα.
ΥΓ 3: Αν ο αμυντικός που μαρκάρει τον παίκτη με τη μπάλα, δεν πιέσει την πάσα του, τότε 8/10 θα βρουν ελεύθερο σουτ οι αντίπαλοι. Πρώτο μέλημα πρέπει να είναι να τον στείλει στη κακή του πλευρά και δεύτερο να του χαλάσει το διάδρομο πάσας. Αν φύγει εύκολα η πάσα τότε… Και ειδικά αν η μπάλα πάει στην αδύναμη πλευρά (weak side).
ΥΓ 4: Το 3/19 τρίποντα είναι τραγικό νούμερο, αλλά μπορεί να συμβεί. Αυτό που με παραξένεψε ήταν πώς τα περισσότερα ήταν εντελώς ελεύθερα και τα πόδια των σουτέρ ήταν κακά τοποθετημένα στο παρκέ.
ΥΓ 5: Ο μοναδικός λόγος που παρακαλάω να προκριθεί η Λαμποράλ στο Top 16 είναι για να μείνει εκεί ο Τόμας Ερτέλ. Αν αποκλειστεί πολύ φοβάμαι πως στο Top 16 θα ανεβάσει επίπεδο μία τουρκική ομάδα.
ΥΓ 6: Περαστικά στον παικταρά και ΚΥΡΙΟ Κώστα Χαραλαμπίδη. Τεράστια η κίνηση του Μπάνε Πρέλεβιτς να ενεργοποιήσει άμεσα το συμβόλαιο του παίκτη για τη σεζόν 2015-16. 
ΥΓ 7: Να θυμάστε (κι εγώ επίσης) πως ο χειρότερος προπονητής, γνωρίζει περισσότερο μπάσκετ από τον καλύτερο δημοσιογράφο, αναλυτή, φίλαθλο.
*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: