Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2014

Ανασκόπηση 2014: «Αντίο» σε δύο μύθους της μπάλας!! (photos)

Δύο γίγαντες  αποχαιρέτησε το παγκόσμιο ποδόσφαιρο το 2014 στη διαδρομή του οποίου η Ιβηρική Χερσόνησος ήταν αυτή που είχε τις σημαντικότερες απώλειες.
Το δημοφιλέστερο των σπορ τους 12 προηγούμενους μήνες θρήνησε θανάτους κορυφαίων εκπροσώπων του όπως οι   Αλφρέδο Ντι Στέφανο και Εουσέμπιο αλλά και ορισμένων ακόμα σημαντικών εκπροσώπων του.
226216-0-600
Έφυγε πρώτο το «μαύρο διαμάντι»
Η κακή αρχή έγινε στις  πολύ νωρίς με την απώλεια ενός ιερού τέρατος της μπάλας. Ο θρυλικός Εουσέμπιο από τους κορυφαίους παίκτες όλων των εποχών μέλος της μεγάλης ομάδας της Μπενφίκα στη δεκαετία του 60  αλλά και της εθνικής Πορτογαλίας   έφυγε από τη ζωή στις 5 Ιανουαρίου μετά από καρδιακό επεισόδιο.
Το «μαύρο διαμάντι»  ή «μαύρος πάνθηρας» όπως τον αποκαλούσαν  πέτυχε συνολικά στη λαμπρή του καριέρα 790 γκολ (41 με την εθνική ομάδα της μικρότερης σε έκταση και πληθυσμό χώρα της Ιβηρικής Χερσονήσου) και μόλις έμαθε τον θάνατο του ένας άλλος μύθος της μπάλας ο Αλφρέδο Ντι Στέφανο που έμελλε λίγο καιρό αργότερα να τον ακολουθήσει στην ομάδα των αγγέλων είχε υποστηρίξει «για εμένα ο Εουσέμπιο θα είναι πάντα ο κορυφαίος παίκτης όλων των εποχών».
Luis-Aragones
Την 1η του περασμένου Φεβρουαρίου  ήταν η σειρά της γειτονικής Ισπανίας να κλάψει για  μία δική της μεγάλη μορφή. Την 1η  του μήνα  στα 75 του χρόνια αποχαιρέτησε τον μάταιο τούτο κόσμο ο Λουίς Αραγονιές  έπιετα από μάχη με την λευχαιμία. Ο πρώην άσος (123 γκολ σε 265 , ο δεύτερος μεγαλύτερος σκόρερ όλων των εποχών) της Ατλέτικο Μαδρίτης  που  ως παίκτης βοήθησε τους «ροχιμπλάνκος» να κατακτήσουν τρία πρωταθλήματα και δύο κύπελλα Ισπανίας ενώ στη συνέχεια  ως προπονητής  η συλλογή του ήταν ένα και τρία αντίστοιχα καθώς και ένα Διηπειρωτικό Κύπελλο. Οδήγησε επίσης την Μπαρτσελόνα στην κατάκτηση ενός κυπέλλου αλλά η κορυφαία του στιγμή ως προπονητής ήταν  ο θρίαμβος της Εθνικής Ισπανίας στο Euro to 2008.
167303762
 Κάτι λιγότερο από τρεις μήνες μετά και πιο συγκεκριμένα στις 25 Απριλίου η γειτονική Ισπανία και πιό συγκεκριμένα η Καταλωνία έκλαψε για την απώλεια του Τίτο Βιλανόβα. Στα 45 του χρόνια ο διάδοχος του Πεπ Γκουαρδιόλα στον πάγκο της Μπαρτσελόνα έχασε τη μάχη με την επάρατη ασθένεια. Προηγούμενα είχε οδηγήσει την ομάδα της Βαρκελώνης στην κατάκτηση του πρωταθλήματος τη σεζόν 2012-13 με ισοφάριση ρεκόρ συγκομιδής βαθμών (100).
246829-0-600
Η σημαντικότερη όμως κατά πολλούς απώλεια της χρονιάς που φεύγει ήταν εκείνη του Αλφρέδο Ντι Στέφανο.  Η περίφημη «ξανθιά σαΐτα» μέλος του αξεπέραστη επιθετικού ντουέτο της Ρεάλ Μαδρίτης των αρχών της δεκαετίας του 60 πλάι στον αλησμόνητο Φέρεντς Πούσκας υπήρξε  ένας από τις πλέον σπουδαίους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών παγκόσμια και έχει ψηφιστεί ως ο 4ος καλύτερος πίσω από τους Πελέ , Ντιέγκο Μαραντόνα και Γιόχαν Κρόιφ. Στα 88 του χρόνια ο  μάγος της μπάλας  ο επίτιμος πρόεδρος της «βασίλισσας» έφυγε στις 7 Ιουλίου από τη ζωή μετά από διαδοχικά καρδιακά επεισόδια.
Την επόμενη ημέρα το  ύστατο χαίρε στον τεράστιο αυτό ποδοσφαιριστή είπαν εκτός από το σωματείο της Μαδρίτης και τους χιλιάδες φίλους της ομάδας και η ελίτ της μπάλας μεταξύ των οποίων και οι Πελέ , Μαραντόνα, Μπόμπι Τσάρλτον, Κρόιφ, και σερ Άλεξ Φέργκιουσον.
277339-0-600
Τέλος στις  9 Αυγούστου έφυγε από τη ζωή  προδομένος από την καρδιά του ο σπουδαίος  Ουκρανός αμυντικός διεθνής με τις σπουδαίες ομάδες της Σοβιετικής Ένωσης στα Μουντιάλ 1982 και 1986 και στέλεχος της κορυφαίας ομάδας της Ντιναμό Κιέβου την ίδια δεκαετία Αντρέι Μπαλ που στη συνέχεια διατέλεσε και προπονητής της ουκρανικής ομάδας καθώς και προσωρινά το 2012 διατέλεσε και ομοσπονδιακός τεχνικός της Ουκρανίας.
*Πηγή: onsports.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: