Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014

Στημένοι αγώνες: Φυλάκιση και υποβιβασμός!!

Ο Δήμος Μπουλούκος πάει στην επόμενη μέρα των στημένων, αναλύει τις ποινές για ομάδες και πρόσωπα και παρουσιάζει λεπτομέρειες για την λειτουργία του κυκλώματος. Σε μία νέα... διάσταση μπήκε από την Πέμπτη το ελληνικό ποδόσφαιρο, μετά τις διώξεις που ασκήθηκαν σε 16 πρόσωπα για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση και για στημένους αγώνες. Το πόρισμα των 173 σελίδων, παρότι δεν το έχει δει κανείς ακόμα, με εξαίρεση τον εισαγγελέα Αριστείδη Κορέα και την βοηθό του Ελένη Σίσκου περιλαμβάνει συγκλονιστικές λεπτομέρειες για τη δράση του παράνομου κυκλώματος.
Τα μέλη του παράνομου κυκλώματος εκβίαζαν τους διαιτητές με διάφορους τρόπους που ξεκινούσαν από λεκτικές απειλές και έφταναν ως βίαιες πράξεις, προκειμένου να έρχονται τα επιθυμητά αποτελέσματα στα παιχνίδια που τους ενδιέφερε. Με αυτό τον τρόπο υπήρχε όφελος για τις ομάδες που επιθυμούσαν αυτοί, ώστε να βγουν στην Ευρώπη ή να αποφύγουν τον υποβιβασμό, ενώ παράλληλα ζημιώνονταν άλλες ομάδες, οι οποίες μπορεί να έφταναν ακόμα και στον υποβιβασμό.
Παράλληλα, μέσω των στημένων αγώνων οι κατηγορούμενοι κέρδιζαν τεράστια ποσά, ποντάροντας στα συγκεκριμένα παιχνίδια στο παράνομο στοίχημα, καθώς ήξεραν από πριν με την... βοήθεια των διαιτητών, το αποτέλεσμα τους.
Επίσης το παράνομο κύκλωμα, πέρα από τους διαιτητές, πλησίαζε και Προέδρους ομάδων. Τους εξηγούσαν ξεκάθαρα ότι ελέγχουν τον χώρο και ζητούσαν οικονομικά οφέλη δηλώνοντας τους ότι είναι επιβεβλημένο να τα έχουν καλά μαζί τους, για να βοηθηθούν, αφού ελέγχουν πλήρως το χώρο του ποδοσφαίρου!
Η δίκη και οι ποινές
Οπως γράψαμε και χθες, θα περάσει αρκετός καιρός για να βρεθούν οι κατηγορούμενοι στο εδώλιο του δικαστηρίου. Καταρχήν πρέπει ο ανακριτής που θα οριστεί για την υπόθεση να μελετήσει το πόρισμα και μετά να καλέσει τους κατηγορούμενους για απολογία.
Αυτοί με την σειρά τους, θα ζητήσουν – και θα πάρουν λογικά – διορία για να μελετήσουν όλα τα στοιχεία και να καθορίσουν την υπερασπιστική τους γραμμή. Αφού καταθέσουν, θα κληθούν και άλλοι μάρτυρες για να διαλευκανθεί περισσότερο η υπόθεση και αφού κλείσει ο κύκλος των καταθέσεων, ο ανακριτής θα υποβάλει την έκθεση του στο δικαστικό συμβούλιο για το ποιοι και για ποιον λόγο πρέπει να παραπεμφθούν σε δίκη.
Το δικαστικό συμβούλιο στη συνέχεια, μελετώντας την πρόταση, θα καλέσει πλέον σε δίκη όσους εμπλέκονται με ατράνταχτα στοιχεία στην υπόθεση. Οπως καταλαβαίνετε, αυτό είναι μια διαδικασία που θα κρατήσει καιρό. Από εκεί και πέρα, πρέπει να οριστεί η ημερομηνία της δίκης – που δεν είναι ποτέ άμεση – και μετά να ξεκινήσει η ακροαματική διαδικασία. Αν το βάλουμε κάτω, οριστικές αποφάσεις και καταδίκες, θα έχουμε μετά από χρόνια...
Οσο για τις ποινές, αν βρεθεί πρόσωπο που είναι ο εγκέφαλος της εγκληματικής συμμορίας απειλείται από το δικαστήριο μέχρι και με 20 χρόνια φυλάκισης. Οι υπόλοιποι που κατηγορούνται για κακούργημα με τη συμμετοχή τους στην οργάνωση, αν αποδειχθεί, αντιμετωπίζουν 5 με 10 χρόνια πίσω από τα σίδερα. Οσον αφορά στα πλημμελήματα, η ποινή μπορεί να είναι από μερικούς μήνες, ως πέντε χρόνια φυλάκισης
Υποβιβασμός για τις ομάδες
Πέρα από το ποινικό μέρος της υπόθεσης, υπάρχει και το αγωνιστικό, το οποίο αποτελεί ανεξάρτητη διαδικασία και δεν σχετίζεται με τη διαδικασία του ανακριτή. Οπως έγραψε από χθες ο Βασίλης Σαμπράκος, το πόρισμα πηγαίνει στα χέρια των ποδοσφαιρικών εισαγγελέων που θα αποφασίσουν για τις πειθαρχικές ποινές των προσώπων και των ομάδων, ανεξαρτήτως των αποφάσεων της δικαιοσύνης.
Οπως αναφέρει ρητά το άρθρο 20 του ΚΑΠ της ΕΠΟ, οποιοσδήποτε συμμετέχει σε προσπάθεια προκαθορισμού του αποτελέσματος ενός αγώνα, για να έχει περουσιακά οφέλη είτε ο ίδιος, είτε τρίτοι, τιμωρείται με βαρύ χρηματικό πρόστιμο και με δεκαετή απαγόρευση ενασχόλησης με το άθλημα και αποκλεισμό από τους αγωνιστικούς χώρους. Ωστόσο όπως αναφέρεται στη συνέχεια, εάν υπαίτια της προσπάθειας είναι ομάδα ή αξιωματούχος της, τότε οι ποινές δεκαπλασιάζονται και η ομάδα υποβιβάζεται.
Αυτό ακριβώς είχε γίνει και μετά το καλοκαίρι του 2011 για την Καβάλα και τον Ολυμπιακό Βόλου αρχικά, αλλά μετά η ΕΠΟ απλώς τους αφαίρεσε βαθμούς και τελικά οι δύο ομάδες υποβιβάστηκαν μέσω... τρίτου δρόμου, από την Επιτροπή Επαγγελματική Αθλητισμού.
Βέβαια θα μου πείτε, πως είναι δυνατό να αποφασίσει η ΕΠΟ για υποβιβασμό, από τη στιγμή που έχει 11 μέλη της μέσα στους 16 στους οποίους έχει ασκηθεί δίωξη, είναι ένα άλλο θέμα!
Υπάρχουν στημένοι αγώνες στο πόρισμα
Σύμφωνα με πληροφορίες, το πόρισμα δεν είναι αόριστο αλλά περιέχει συγκεκριμένα ματς που πιστεύει ο Κορέας ότι στήθηκαν. Απομένει να δούμε ποια είναι αυτά...
*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: