Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014

Το μάτι της βελόνας!!

Ο Νίκος Παπαδογιάννης πιστεύει ότι ο 3ος σκόρερ στην ιστορία της Ευρωλίγκας είναι σήμερα ο καλύτερος πασέρ των ευρωπαϊκών γηπέδων.
Τείνει, πλέον, να γίνει κανόνας: το πρώτο δίλεπτο των αγώνων του Ολυμπιακού στην Ευρωλίγκα είναι πυξίδα για τον υπόλοιπο αγώνα. Μετά το χλιαρότερο κι από ξαναζεσταμένο τσάι ξεκίνημα της Βιτόρια, χθες οι «ερυθρόλευκοι» μπήκαν με μάτι που γυάλιζε σαν να ήθελαν να ευχαριστήσουν το κοινό που τους έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης, πικραμένο εσχάτως από το ποδόσφαιρο. Πώς αλλάζουν οι καιροί…
Οι δύο πρώτες άμυνες του Ολυμπιακού συνοδεύτηκαν από ισάριθμες τάπες του κορυφαίου Πέτγουεϊ, ενώ αμέσως μετά το εύστοχο σλάλομ του Σπανούλη ο Μάντζαρης έκλεψε τη μπάλα στη σέντρα και ο Ντάρντεν σκόραρε στον αιφνιδιασμό. Οι Λιθουανοί απάντησαν με σερί 11-0, αλλά το μήνυμα ήταν ηχηρό: «Απόψε δεν έχει αστεία». Όπερ αποδείχθηκε στα 35 λεπτά που ακολούθησαν.
Ο Ολυμπιακός είναι -πολύ- καλή ομάδα όταν διαπρέπει στα ψιλά της στατιστικής, χωρίς να πολυνοιάζεται για τα τρίποντα, άσχετα αν έβαλε πολλά (11/26) στους Λιθουανούς.
Χθες μοίρασε 21 ασίστ της κατηγορίας «πάρε-βάλε» και έμεινε σε μονοψήφιο αριθμό λαθών, ενώ η Νεπτούνας είχε αντίστοιχα 12 και 16. Οι τέσσερις ψηλοί του Ολυμπιακού πέτυχαν 33 πόντους μέσα από το βαμμένο (χώρια τα 4 τρίποντα του Πέτγουεϊ) και κέρδισαν 13 ελεύθερες βολές.
Τα 10 κλεψίματα και οι 5 τάπες, που στο γυμνό μάτι έμοιαζαν περισσότερες, έδωσαν παραπανίσιες επιθέσεις και ηθικό. Το κοντέρ έγραψε άλλα 5 καρφώματα, που μπορεί να μετράνε μόνο για 2 πόντους όπως τα λέι-απ, αλλά βάζουν την εξέδρα στην εξίσωση και κόβουν τα πόδια του αντιπάλου.
Ο Ντάρντεν υπενθύμισε ότι ξέρει κι αυτός να παίζει με πλάτη (το είδαμε κατά κόρον στα πρώτα λεπτά των περυσινών αγώνων Ολυμπιακού-Ρεάλ), ο Σλούκας πήρε με ήρεμο χέρι τη σκυτάλη από τον Σπανούλη και ο αναντικατάστατος αρχηγός έμεινε 16 λεπτά στον πάγκο.
Τα χαμένα αμυντικά ριμπάουντ προβλημάτισαν χωρίς να βασανίσουν, αφού ήταν πολλές φορές θέμα συντονισμού παρά διάθεσης. Ο Σταύρος Ελληνιάδης επισήμανε ορθότατα από το μικρόφωνο της κρατικοδίαιτης τηλεόρασης ότι τα συστήματα εκτελέστηκαν σωστά και με ακρίβεια, πειστήριο αυτοσυγκέντρωσης και ετοιμότητας.
 Ηταν μία καλή βραδιά η χθεσινή για τον Ολυμπιακό, άσχετα με το όνομα και τη δυναμικότητα του αντιπάλου. Η ήττα από τη Λαμποράλ αποδείχθηκε χρήσιμο ταρακούνημα, προτιμότερη ίσως από μία ανούσια νίκη κι από το κυνήγι των ρεκόρ.
Προκρίθηκε και ο Ερυθρός Αστέρας χθες, με το διπλό που πέτυχε στη Βαλένθια. Mην εκπλαγείτε εάν εμφανιστεί με στολή καμικάζι στο «αδελφικό» ραντεβού της Παρασκευής! Εάν κερδίσουν οι Σέρβοι στο Φάληρο, μπορεί να εκθρονίσουν τον Ολυμπιακό από την 1η θέση του Ομίλου.
Απομένει να δούμε αν το Top-16 θα βρει τους «κόκκινους» της Βελιγραδίου στον Όμιλο του Παναθηναϊκού ή (πάλι) στον αντίστοιχο του Ολυμπιακού. Μάλλον το πρώτο θα συμβεί. Δεν είναι όμως ακλόνητο το στάνταρ.
Ο Βασίλης Σπανούλης έζησε δεύτερο συνεχόμενο ορόσημο, αφού πέρασε στην 3η θέση των σκόρερς της Ευρωλίγκας, μπροστά από τον Γιάκα Λάκοβιτς και πίσω από τους Χουάνκι Ναβάρο, Μάρκους Μπράουν. Πριν τελειώσει η φετινή σεζόν, θα περάσει εκτός απροόπτου στη 2η της ίδιας λίστας.
Οσο περνάνε τα χρόνια, όμως, ο ηγέτης του Ολυμπιακού συνδυάζει ολοένα περισσότερο τη δημιουργική ματιά με τον εκτελεστικό οίστρο, όπως έκανε μετά τα 30 του ο Νίκος Γκάλης. Χθες ο Σπανούλης γαρνίρισε τους 13 πόντους του –επίδοση ρουτίνας αυτή- με 9 καταπληκτικές ασίστ, από αυτές που κάνουν τους συμπαίκτες να αισθάνονται ευλογημένοι.
Εάν ο Διαμαντίδης είναι ο κορυφαίος «quarterback» πλέι-μέικερ των ευρωπαϊκών γηπέδων, ουδείς πασάρει τη μπάλα μέσα απ'το μάτι της βελόνας -με όλη την άμυνα προσαρμοσμένη πάνω του- καλύτερα από τον Σπανούλη (με εύφημο μνεία στον Μίλος Τεόντοσιτς). Μόνο ο Σάρας ήταν ασυζητητί ανώτερός του σε αυτόν τον τομέα.
Και να σκεφτεί κανείς ότι οι τρεις τους έπαιζαν κάποτε στην ίδια ομάδα…
*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: