Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014

Ο θαυματοποιός Μάρκους Βάιντσιρλ!!

Ο Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για τον Μάρκους Βάιντσιρλ και την εξαιρετική του δουλειά στην Άουγκσμπουργκ. Υπάρχουν αυτοί που απλά είδαν το αποτέλεσμα. Υπάρχουν εκείνοι που είδαν την γενική εικόνα. Υπάρχουν και εκείνοι που είδαν το ματς ως σύνολο. Η Μπάγερν διέλυσε με 4-0 την Άουγκσμπουργκ, όμως μετά από τέτοιες ήττες η αναγνώριση είναι ακόμη σημαντικότερη.
ADVERTISEMENT
«Όλοι είδαμε γιατί ο Μαρκους και η ομάδα του βρίσκονται στην 3η θέση», δήλωσε ο Γκουαρδιόλα μετά το ματς. Το τελευταίο διάστημα – όσοι τα καταφέρνουν – δυσκολεύουν την Μπάγερν μόνο για ένα ημίχρονο. Δίπλα στις Λεβερκούζεν και Ντόρτμουντ προστέθηκε και η Άουγκσμπουργκ, η οποία έβαλε πολύ δύσκολα στο πρώτο 45λεπτο. Για όποιον δεν είδε το ματς οι φιλοξενούμενοι έκαναν μία από τις καλύτερες φετινές τους εμφανίσεις στο δεύτερο μέρος και μέσα σε λίγα λεπτά η διαφορά δυναμικότητας έγινε εμφανής.
Μέσα σε λίγα χρόνια, όμως, οι μικροί της Βαυαρίας έχουν διανύσει τέτοια απόσταση, που από πολλούς θεωρείται αδιανόητη. Και φυσικά «ο αρχιτέκτονας της επιτυχίας είναι ο Μάρκους Βάιντσιρλ», όπως έγραψε και το Spiegel. Ακόμη ένας από τη νέα γενιά Γερμανών προπονητών, που είναι από τα πιο hot ονόματα. Όλοι οι υπόλοιποι ξεκίνησαν με καλύτερες προϋποθέσεις (πχ Τούχελ, Κέλερ, Γκίσντολ), όμως ο 39χρονος τεχνικός, ο μικρότερος στην Bundesliga, έχει εντυπωσιάσει.
Το 2005 ένας σοβαρός τραυματισμός στο γόνατο τον ανάγκασε να κρεμάσει τα παπούτσια του σε ηλικία μόλις 29 ετών και άμεσα πήρε θέση βοηθού στην Ρέγκενσμπουργκ, την οποία τελικά ανέλαβε το 2008. «Πήδηξα στα βαθιά, κρύα νερά, κολύμπησα και δεν χάθηκα», είχε αποκαλύψει στο Οberpfalz. Και τι κολυμβητής αποδείχθηκε.

Η σεζόν 2011-12 αποδείχθηκε το ορόσημο. «Είμαστε φιλόδοξοι, όμως δεν πρέπει να βγάζουμε προς τα έξω συγκεκριμένους στόχους. Η άνοδος θα είναι θαύμα και δε θα πρέπει να την αναγάγουμε σε στόχο», είχε πει τον Σεπτέμβριο του 2011. Τελικά η Ρέγκενσμπουργκ τερμάτισε στην 3η θέση της 3. Liga και στα μπαράζ με την Καρλσρούη κατάφερε να ανέβει στη δεύτερη κατηγορία! Ο ίδιος επέμεινε στον χαρακτηρισμό «θαύμα» μέχρι το τέλος. Άλλωστε, τα είχε καταφέρει με μπάτζετ 1,5 εκατ. ευρώ, από τα μικρότερα στην κατηγορία.
Η ξαφνική αποχώρηση του Γιος Λουχουκάι από την Άουγκσμπουργκ στο τέλος εκείνης της σεζόν, τον έφερε από τους πρώτους υποψήφιους για τον πάγκο των Βαυαρών. Η διοίκηση αιφνιδιάστηκε, όμως όλοι γνώριζαν ότι ο Βάιντσιρλ ήταν για παραπάνω. «Ο προπονητής πρέπει να αρπάξει αυτή την ευκαιρία», είχε πει ο τερματοφύλακας Μίχαελ Χόφμαν.
Έμαθε να δουλεύει με περιορισμένους πόρους και έφερε την Άουγκσμπουργκ για πρώτη φορά στην ιστορία της στην 3η θέση της Bundesliga πριν λίγες ημέρες με το δεύτερο μικρότερο μπάτζετ στην κατηγορία (μόνο η Πάντερμπορν έχει μικρότερο). «Ο μεγάλος άγνωστος», είχε γράψει το φθινόπωρο του 2012 το Sport1 για τον Βάιντσιρλ, όταν έκανε το μεγάλο βήμα. «Νέο κόσμο» είχε χαρακτηρίσει ο ίδιος την Bundesliga, όμως κατάφερε τη σεζόν 2012-13 να βρεθεί στην 4η θέση στην ψηφοφορία των δημοσιογράφων στο Kicker για τον καλύτερο προπονητή, βραβείο που τελικά κατέκτησε την επόμενη, μαζί με το αντίστοιχο βραβείο του περιοδικού 11Freunde και της λίγκας.

Η πρώτη του σεζόν ξεκίνησε και συνεχίστηκε με τον χειρότερο δυνατό τρόπο. Το τέλος του πρώτου γύρου βρήκε τους Βαυαρούς στη ζώνη του υποβιβασμού με μόλις 9 βαθμούς. Η διοίκηση, όμως, δεν πήρε βιαστικές αποφάσεις και ο τεχνικός διευθυντής Ρόιτερ τον στήριξε. Το αποτέλεσμα; Στο τέλος της σεζόν η 15η θέση με 33 βαθμούς. Τη μεγαλύτερη διαφορά την έκανε η αλλαγή συστήματος σε 4-1-4-1. Ξαφνικά, οι παίκτες του απελευθερώθηκαν και όχι μόνο άρχισαν να παίρνουν αποτελέσματα, αλλά το έκαναν παίζοντας επιθετικό ποδόσφαιρο. «Μικρό θαύμα» είχε χαρακτηρίσει την παραμονή το Spiegel. Ποιος να το πίστευε;
Κάποια στιγμή τον ρώτησαν και για το σύστημα, που είναι εφάμιλλο με εκείνο το Γκουαρδιόλα και το αν ο Καταλανός αποτελεί πρότυπο για τον ίδιο. Η απάντηση του Βάιντσιρλ δείχνει τόσο την αυτοπεποίθηση όσο και την εμπιστοσύνη στις ικανότητές του. «Είναι εκπληκτικός προπονητής, όμως δεν έχω κανένα πρότυπο».
«Είναι ο καλύτερος προπονητής στον δεύτερο γύρο» είχε πει ο Γίργκεν Κλοπ τον Απρίλιο του 2013. Η Άουγκσμπουργκ ήταν η 7η καλύτερη στον δεύτερο γύρο και από τότε σταθεροποιήθηκε, για να πλησιάσει στην έξοδο στην Ευρώπη πέρυσι (τερμάτισε 8η) και να το παλεύει και φέτος. Με ακόμη καλύτερες προϋποθέσεις. Πως, όμως, τα έχει καταφέρει;
Η ερώτηση μοιάζει απλοϊκή, όμως μόνο τέτοια δεν είναι. Ο Βάιντσιρλ συνδυάζει με μοναδικό τρόπο συστατικά, όπως δε συμβαίνει σε καμία άλλη ομάδα στην κατηγορία. Γι’ αυτό και ξεχωρίζει. Η ομάδα του έχει το δικό της στιλ και δεν προσπαθεί να αντιγράψει κανέναν. Συνοχή, ταχύτητα, δύναμη. «Έχουμε φτιάξει μία ομάδα σε απόλυτη αρμονία», είχε αποκαλύψει ο τεχνικός της Άουγκσμπουργκ στην Welt. Οι παίκτες του είναι εξαιρετικοί στην αντεπίθεση και... λυσσασμένοι στην άμυνα.
«Λόγω ηλικίας οι σκέψεις μου είναι πολύ πιο κοντά σε αυτές των ποδοσφαιριστών. Είναι μεγάλο πλεονέκτημα», είχε αποκαλύψει ο Γερμανός τεχνικός, πριν βρεθεί στην Bundesliga. Φυσικά, τον βοήθησε και ο χαρακτήρας του. «Όταν δεν υπάρχουν χρήματα, πρέπει να είσαι δημιουργικός», είπε στην Süddeutsche. «Προσγειωμένος λάτρης της περιπέτειας», έγραψε το Tagesspiegel, καθώς ποτέ δεν μιλάει για την υπέρβαση. Πάντα οι στόχοι είναι κατώτεροι των προσδοκιών. Μπορεί αυτό να ακούγεται κάπως βαρετό, όμως είναι μέρος της φιλοσοφίας του. Η Άουγκσμπουργκ είναι με διαφορά η πιο «προσγειωμένη» ομάδα στην Bundesliga.

Το προπονητικό κέντρο των Βαυαρών είναι μουντό μέρος, κάπου στη βιομηχανική πλευρά της πόλης. Μία από τις πιο γνωστές, πλέον, ιστορίες στο γερμανικό ποδόσφαιρο είναι η ατάκα: «Δεν υπάρχει κάτι να γελάσω. Δεν είναι χώρος διασκέδασης εδώ». Είναι η απάντηση του Βάιντσιρλ σε ερώτηση οπαδού για ποιο λόγο είναι πάντα τόσο... κατσούφης!
Τον Απρίλιο του 2013 η Άουγκσμπουργκ έπαιξε στο Ντόρτμουντ με την Μπορούσια. Οι φιλοξενούμενοι κατάφεραν να κάνουν την ανατροπή πριν το ημίχρονο, όμως όταν ο Φογκτ έκανε το 1-2 (44'), δεν υπήρξε καμία αντίδραση από τον Βάιτσιρλ, που καθόταν ανέκφραστος στον πάγκο. Τελικά, οι Βαυαροί ηττήθηκαν με 4-2, όμως όλοι είχαν μείνει με την απορία.
«Δεν ήμουν ικανοποιημένος με το παιχνίδι μας νωρίτερα», αποκάλυψε στη συνέντευξη τύπου και όλοι άρχισαν σιγά-σιγά να καταλαβαίνουν ότι πέρα από την εικόνα που έβγαινε προς τα έξω, είναι τελειομανής. «Δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο σημείο, που να μας στενοχωρεί», είχε πει μετά την ισοπαλία στο Ανόβερο, με την οποία η Άουγκσμπουργκ είχε ανέβει στην 6η θέση τον Μάρτιο του 2014.
Η πειθαρχία είναι κάτι για το οποίο έχει αρχίσει να φημίζεται. Όταν πρωτοξεκίνησε ουσιαστικά τελείωσε τον τερματοφύλακα Αμσίφ, ο οποίος άργησε να επιστρέψει για την προετοιμασία και στη συνέχεια τον Μπαντσέ, που είχε αργήσει στην προπόνηση πριν από ένα ματς με την Χόφενχαϊμ. Όμως, είναι διατεθειμένος να δώσει ευκαιρίες σε όλους και είναι πάντα κοντά τους.
Όταν ήταν στην Ρέγκενσμπουργκ είχε βάλει 500 ευρώ από την τσέπη του, ενώ πήρε τηλέφωνο τους χορηγούς, προκειμένου να γίνει η προπόνηση όπως την ήθελε σε άλλο γήπεδο, ενώ η FAZ είχε χαρακτηρίσει την Άουγκσμπουργκ «εργοστάσιο των ονείρων». Αναφερόταν στο γεγονός ότι στους Βαυαρούς παίζουν βασικοί παίκτες που πιθανότατα δε θα έβρισκαν θέση στα ρόστερ των υόλοιπων ομάδων της Bundesliga. Ο Βάιντσιρλ παίρνει πάντα το καλύτερο από όλους. Σε όλα αυτά προσθέσθε και τη δική του προσαρμοστικότητα, αλλά και την εξέλιξη που έχουν οι παίκτες στα χέρια του (Χαν, Οστρτσόλεκ) όπως και το γεγονός ότι όσες μεταγραφές έχει εισηγηθεί, έχουν βγει.

«Είναι από τους καλύτερους προπονητές στην κατηγορία», είχε πέρυσι ο Γκουαρδιόλα, ενώ φέτος ο Τσίνμπαουερ εκθείασε τις ικανότητές του στην τακτική μετά την ήττα του Αμβούργου με 2-1 στο τέλος.
Ο «θαυματοποιός», όπως τον χαρακτήρισε η Welt, Βάιντσιρλ έχει μετατρέψει μία ομάδα που κάθε καλοκαίρι είναι με το ένα πόδι στη δεύτερη κατηγορία, σε πρωταγωνίστρια. Ο «αναπάντεχος συγγραφέας παραμυθιών», όπως έγραψε το Sport1 έχει να γράψει και άλλα κεφάλαια... Έχοντας ανανεώσει το συμβόλαιό του πριν λίγους μήνες μέχρι το καλοκαίρι του 2017, το μεγάλο ερώτημα, όπως το έθεσε και η Süddeutsche, είναι ένα: «για πόσο ακόμα θα κάθεται στον πάγκο ο Βάιντσιρλ;». Μέχρι να έρθει εκείνη η ώρα, η Άουγκσμπουργκ θα παραμένει η πιο συναρπαστική ομάδα στην κατηγορία...
*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: