Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2015

Οι Μαλαγα…νιές από τον Ολυμπιακό και τα σημεία της νίκης!!

Δύο καθοριστικές νίκες σε Ελλάδα και Ευρώπη σε χρονικό διάστημα έξι ημερών δεν είναι ένα γεγονός που μπορεί να περάσει απαρατήρητο. Εναντίον του Παναθηναϊκού και της Μάλαγα ο Ολυμπιακός παρουσίασε αγωνιστικά αλλά και ψυχικά σημεία, που καλό είναι να σχολιαστούν.  
Γράφει ο Άγγελος Αρτελάρης
Αμέσως μετά την αποχώρηση του Γιώργου Μπαρτζώκα από την «ερυθρόλευκη» τεχνική ηγεσία είχαμε επισημάνει, από αυτή εδώ τη στήλη, ότι η ομάδα χρειάζεται έναν προπονητή, ο οποίος θα της μεταδώσει τη φιλοσοφία του αλλά και θα μεγαλώσει τη «φλόγα». Όχι, έναν κόουτς που θα αναμορφώσει εκ βάθρων το ρόστερ, αλλά αυτόν που θα πιστέψει στους παίκτες και θα τους δώσει την ευκαιρία να εμφανίσουν τις πραγματικές τους αγωνιστικές ικανότητες. Κι αυτός είναι ο Γιάννης Σφαιρόπουλος, συνεπικουρούμενος από τον Μίλαν Τόμιτς αλλά και τους υπόλοιπους συνεργάτες του στο προπονητικό τιμ.
Ο Ολυμπιακός, λοιπόν, κατέκτησε την εντός έδρας νίκη εναντίον του Παναθηναϊκού και την εκτός επί της φορμαρισμένης Μάλαγα, όμως το πιο σημαντικό στοιχείο είναι ότι έπαιξε με ωριμότητα και δείχνοντας το χαρακτήρα του νικητή. Στα δύο σούπερ ντέρμπι γνώριζε τι ήθελε στο παρκέ και πως θα το πετύχει. Τους είχε …διαβάσει μέχρι την τελευταία σελίδα. Κάθε κίνηση είχε προβλεφθεί και αντιμετωπιζόταν άμεσα.  Στην ενέργεια, μάλιστα, των αντιπάλων του σε ορισμένα σημεία όπου μειώθηκε η διαφορά, αντιπαρέταξε το «καθαρό μυαλό» και την ωριμότητα.
Παρατηρώντας ενδελεχώς το παιχνίδι της περασμένης Παρασκευής εναντίον της ισπανικής ομάδας θα διαπιστώσουμε ξεκάθαρα ότι ήλεγχε συνεχώς το παιχνίδι και δεν έδωσε την παραμικρή ελπίδα στην αντίπαλό του να πιστέψει στη νίκη. Το ομολόγησε, άλλωστε, με αφοπλιστική ειλικρίνεια και ο προπονητής της Μάλαγα Ζοάν Πλάθα. Σκεφτείτε, δε, ότι όταν το παιχνίδι όδευε προς τη λήξη του και ο Έλληνας τεχνικός περίμενε την τελευταία αντεπίθεση των γηπεδούχων, συγκέντρωσε τους καλαθοσφαιριστές στο τάιμ άουτ και συν τοις άλλοις τους αύξησε το ενδιαφέρον: «Εκτός από τους αντιπάλους μας πρέπει να κερδίσουμε και τους διαιτητές…» Φράση, η οποία τους έδωσε ακόμα μεγαλύτερη ενέργεια, πάθος και ενθουσιασμό. Σ’ αυτό ακριβώς το χρονικό σημείο ο αγώνας είχε ολοκληρωθεί…
Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος, πέρα από τις κατευθυντήριες γραμμές που έδωσε στον αγωνιστικό τομέα όπως την πιεστική άμυνα στα όρια του φάουλ, κατάφερε να ηρεμήσει τους παίκτες. Όπως διαπιστώσατε, το «βαρύ πυροβολικό» Βασίλης Σπανούλης προτίμησε να εκμεταλλευτεί τους συμπαίκτες του με τις δέκα ασίστ που μοίρασε, ενώ ο Χάντερ έπαιξε και για τον συμπαίκτη του Ντάνστον… Στο πρώτο ημίχρονο οι πόντοι ήταν μοιρασμένοι και η συνεισφορά όλων σημαντική. Παράλληλα, τους έδωσε την ευκαιρία να δείξουν τις αγωνιστικές αρετές τους. Για παράδειγμα, ο άτυχος Δημήτρης Αγραβάνης ο οποίος θα μείνει, τουλάχιστον τρεις μήνες εκτός αγωνιστικής δράσης λόγω τραυματισμού, κατάφερε να καλύψει  – ως ένα σημείο – το κενό που άφησε ο Γιώργος Πρίντεζης. Το «ροτέισον» βοήθησε στο ψυχολογικό τομέα σε σημαντικό βαθμό τους «ερυθρόλευκους» να παρουσιάσουν τον πραγματικό αγωνιστικό εαυτό.
Τόσο το ελληνικό πρωτάθλημα, όσο και η φάση του Τοπ-16 της Ευρωλίγκας, είναι ένας «μαραθώνιος». Η κόπωση από τα συνεχόμενα παιχνίδια και ταξίδια, όπως και οι τραυματισμοί, αποδυναμώνουν αλλά και αποσυντονίζουν τις ομάδες, κάτι που διαπιστώσαμε και στο παιχνίδι της περασμένης Κυριακής μεταξύ του ΠΑΟΚ και του Παναθηναϊκού. Το ζητούμενο, εν τούτοις, είναι να επιδείξουν, κυρίως στα παιχνίδια της Ευρωλίγκας, ωριμότητα και να διατηρήσουν το «καθαρό μυαλό» και την ετοιμότητα. Οι Πειραιώτες το έπραξαν με τα δύο νικηφόρα αποτελέσματα, αλλά είναι μόνο η αρχή. Ήταν απλά το πρώτο βήμα. Πρωταρχικός στόχος είναι η διαφύλαξη της έδρας που θα προέλθει, αφενός από την υψηλή συγκέντρωση και αφετέρου, από τη μαζική προσέλευση των φίλων της «ερυθρόλευκης» ομάδας στο ΣΕΦ.
ΥΓ. Ο όρος «μαλαγάνας», παρεμπιπτόντως, μπορεί να προσδιορίζεται ως ο άνθρωπος που κατακτάει τον σκοπό του με πλάγια μέσα, που κατά βάση εμπεριέχουν κολακεία, ωστόσο, συναντιέται στην ισπανική γλώσσα και ως «λιποθυμία» ενώ λέγεται ότι προέρχεται και από το «mala» (κακή) «gana» (διάθεση). Είτε λοιπόν, ως «λιποθυμία» να το εκλάβετε για τους αντιπάλους του Ολυμπιακού, είτε ως κακή διάθεση, μέσα είσαστε…

Πηγή: www.superbasket.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: