Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2015

Κι αν λεγόταν… Ιτούδιτς;

Λένε πως τα λεφτά δεν φέρνουν πάντα την ευτυχία, κάτι που αποδεικνύεται όλα αυτά τα χρόνια στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

Κι αν λεγόταν… Ιτούδιτς;
Γράφει ο Νίκος Βαγγέλης
Οι Ρώσοι έχουν σχεδόν κάθε σεζόν το μεγαλύτερο μπάτζετ της Ευρωλίγκας, η τελευταία φορά που κατέκτησαν το τρόπαιο ήταν το 2008 με τον Θοδωρή Παπαλουκά. Έκτοτε; Το χάος!

Φέτος, η «Ομάδα του Στρατού» πείθει πως μπορεί να κάνει κάτι διαφορετικό και γι΄ αυτό «ευθύνεται» κατά κύριο λόγο ο Δημήτρης Ιτούδης, ο οποίος έχει δημιουργήσει ένα σκληρό και άκρως αποτελεσματικό σύνολο, με παίκτες που δεν λειτουργούν σαν μηχανές, αλλά παίζουν μπάσκετ…
Μια δεκαετία δίπλα στον «Μίδα» του ευρωπαϊκού μπάσκετ, Ζέλικο Ομπράντοβιτς, δεν είναι και μικρό πράγμα για έναν άνθρωπο που είχε ήδη γερές βάσεις και «κοφτερό» μπασκετικό μυαλό. Η νέα γενιά των Ελλήνων προπονητών είναι εξαιρετική και ο Ιτούδης αποτελεί έναν από τους ποιοτικότερους εκπροσώπους της. Στόχος του να οδηγήσει την ΤΣΣΚΑ ξανά στην κορυφή της Ευρώπης. Μπορεί να τα καταφέρει;
Η αλήθεια είναι πως μέχρι στιγμής δείχνει ότι μπορεί, πολύ απλά γιατί οι Μοσχοβίτες παίζουν «πειστικό» μπάσκετ, με αρχές και σοβαρότητα. Ο Ιτούδης δεν βασίζεται μόνο στο ατομικό ταλέντο κάποιων σπουδαιων παικτών, αλλά έχει καταφέρει να τους «παντρέψει» σωστά και να παίρνει πράγματα από τη σωστή ομαδική λειτουργία. Όχι πως παίζει μέχρι στιγμής το ολοκληρωτικό μπάσκετ, αλλά υπάρχουν περιθώρια για πολύ μεγάλα πράγματα.
Κίνηση-ματ ήταν η απόκτηση του Ναντό ΝτεΚολό, ο οποίος συμπληρώνει ιδανικά τον αρκετά ωριμότερο φέτος, Μίλος Τεόντοσιτς και συν τοις άλλοις ο Έλληνας τεχνικός πιστώνεται σε μεγάλο βαθμό την «αναγέννηση» του Κάιλ Χάινς. Ο άλλοτε… σέντερ τσέπης του Ολυμπιακού είναι άλλος άνθρωπος σε σχέση με πέρυσι και έχει βρει επιτέλους τον ρόλο του. Το πόσο σημαντικός είναι θα φανεί στα πλέι οφ και στο Φάιναλ-4. Εξάλλου, μιλάμε για έναν παίκτη που είχε παίξει καταλυτικό ρόλο στα τεράστια «χαστούκια» της ΤΣΣΚΑ από τον Ολυμπιακό σε Πόλη και Λονδίνο.
Βρισκόμαστε στου δρόμου τα μισά. Ο Δημήτρης Ιτούδης κλέβει την παράσταση, όμως ξέρει και ο ίδιος πως τα δύσκολα τώρα αρχίζουν. Το διπλό στην Κωνσταντινούπολη απέναντι στην Φενέρμπαχτσε του Ζέλικο Ομπράντοβιτς ήταν μείζονος σημασίας. Μένει να δούμε τι θα γίνει από εδώ και πέρα. Πάντως, κάποιοι δεν έχουν συνειδητοποιήσει πόσο καλός προπονητής είναι. Μάλλον επειδή τον λένε Ιτούδη και όχι… Ιτούδιτς!

Πηγή:superbasket.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: