Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2015

Serie A: Premier... deals!!

Με αφορμή τη μεταγραφή του Ποντόλσκι στην Ιντερ, ο Γιώργος Κοντογεώργης γράφει για τους παίκτες που έκαναν τη διαδρομή Αγγλία-Ιταλία και έπαιξαν καλή μπάλα στην Serie A. Τα τελευταία χρόνια η Premier League έχει κάνει βήματα προς τα μπροστά σε σχέση με την Serie A, με τους παίκτες-αστέρια να είναι μακράν περισσότεροι στο Νησί απ' ότι στην Ιταλία. Παρά το γεγονός αυτό, τα κλαμπ του calcio βρίσκουν ακόμα τον τρόπο να κάνουν εξαιρετικά deal και με αφορμή αυτό της Ιντερ για τον Λούκας Ποντόλσκι, πάμε να θυμηθούμε τους πιο ποιοτικούς παίκτες που έγιναν μέλη του Campionato -στις πρόσφατες σεζόν- ερχόμενοι από την Αγγλία. Εκτός από κάποιες περιπτώσεις που ικανοποίησαν τους προπονητές και ξεσήκωσαν τους οπαδούς, υπάρχουν και αυτές που απογοήτευσαν.
Πολ Πογκμπά | Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - Γιουβέντους
Τον Οκτώβριο του 2009 οι Κόκκινοι Διάβολοι κατάφεραν να πάρουν με επεισοδιακό τρόπο τον νεαρό Γάλλο από την Χάβρη, όμως παρότι η μεταγραφή του πέρασε από πολλά κύματα -ανακονώσεις και απειλές μηνύσεων- δεν τον αξιοποίησαν ποτέ. Εχοντας περάσει δύο χρόνια στα τμήματα υποδομής, στην αρχή της σεζόν 2011-12 ο Φέργκιουσον είπε ότι θα τον υπολογίζει για την πρώτη ομάδα. Ομως ουσιαστικά παρέμεινε ρεζέρβα. Εκανε ντεμπούτο στις 19 Σεπτεμβρίου στο League Cupe με την Λιντς, έπαιξε με την Μπιλμπάο αλλαγή στο Europa League και στο πρωτάθλημα έπαιξε όλες κι όλες τρεις φορές. Τον Ιούλιο του 2012 η Γιουβέντους είχε ολοκληρώσει την -ελεύθερη- μεταγραφή του, σε μία από τις καλύτερες κινήσεις των τελευταίων δεκαετιών.
Ο Γάλλος χρειάστηκε έναν χρόνο να συνηθίσει και από πέρυσι ήταν βασικός και πρωταγωνιστής στην ομάδα του Κόντε που κατέκτησε ένα ακόμα Scudetto με τους Μπιανκονέρι. Σύγχρονος χαφ με διασκελισμό αιλουροειδούς, ο Πογκμπά έχει δυνατό και τεχνικό σουτ, ταχύτητα, σωματικά προσόντα και στην ηλικία των 21 ένας από τους κορυφαίους στον κόσμο στη θέση του. Η Παρί το καλοκαίρι θα κάνει πολύ δυνατό μπάσιμο και είναι στο χέρι της Γιούβε το αν θα επιλέξει να τον κρατήσει. Αν και δεν έπαιξε ουσιαστικά στην Premier League, η Vecchia Signora οφείλει ένα μεγάλο thanx στον Σερ Αλεξ, αφού με τα τρελά πράγματα που γίνονται σήμερα στις μεταγραφές ο διεθνής άσος μπορεί να φέρει εύκολα 50 εκατ. ευρώ έχοντας αποκτηθεί δωρεάν.
Κάρλος Τέβες | Μάντσεστερ Σίτι - Γιουβέντους
Είτε τη γουστάρεις, είτε ξενερώνεις, η Γιούβε έκανε ακόμα μία σπουδαία κίνηση με την απόκτηση του Καρλίτος μόνο για 10 εκατ. ευρώ. Ο Αργεντινός σίγουρα δεν λείπει στην Σίτι από την οποία αποκτήθηκε, αλλά μάλλον κάνει τους τιφόζι της Μίλαν να… πονούν. Πριν 2.5 χρόνια ο Γκαλιάνι είχε συμφωνήσει με την Παρί για πώληση του Πάτο και με την Σίτι για αγορά του Τέβες, όμως η Μπάρμπαρα χάλασε το deal ελέω του αμόρε της με τον Βραζιλιάνο. Ο σήμερα 31χρονος ήρθε και κούμπωσε αμέσως στο πιο δύσκολο πρωτάθλημα για κάθε επιθετικό. Οπως ακριβώς κάνουν οι μεγάλοι παίκτες. Χωρίς να χρειαστεί χρόνο προσαρμογής και χωρίς να δημιουργήσει το παραμικρό πρόβλημα στα αποδυτήρια των Μπιανκονέρι, έγινε ο ηγέτης της επίθεσης, πέρυσι κατέκτησε το πρωτάθλημα σαν capocannoniere και φέτος στο πρώτο μισό έχει προλάβει να βάλει ακόμα 10 γκολ. Carlitos way...
Νάιτζελ Ντε Γιονγκ | Μάντσεστερ Σίτι - Μίλαν
Αν δεν υπήρχε ο Πογκμπά, ο Ολλανδός θα ήταν σίγουρα πρώτος στη λίστα των value-for-money μεταγραφών. Ειδικά αν κάποιος λάβει υπόψη του την πολιτική λιτότητας των τελευταίων ετών στην Μίλαν, η αφορά του με 4 εκατ. ευρώ συν μπόνους ήταν τρομερό deal για τους Ροσονέρι. Πολύ γρήγορος κόφτης με τρελό νεύρο, δυνατά και καθαρά τάκλιν, εξαιρετικός passer και decision maker, ο Ντε Γιονγκ αποτελεί έναν παίκτη με ποιότητα που παρόμοια έχουν μόνο Γιουβέντους και Ρόμα στο κέντρο. Με την Σίτι πρόλαβε να κατακτήσει το πρωτάθλημα του 2011-12 και στο «Σαν Σίρο» είναι μόνος του το κέντρο, το οποίο είναι μία ευαίσθητη περιοχή για την Μίλαν. Παίκτης που με γυμνό μάτι φαίνεται ότι κάνει μεγάλη διαφορά, αν και την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές οι Ροσονέρι έχουν κάνει έγκλημα έχοντας το χωρίς νέο συμβόλαιο και κινδευνεύοντας να τον χάσουν με ελεύθερη μεταγραφή σε μερικούς μήνες.
Ζερβίνιο | Αρσεναλ - Ρόμα
Με τη μπάλα στο ξέφωτο... άντε πιάστον. Ακόμα και αν έχει πάνω του 2-3 αντιπάλους, ο Ιβοριανός μεσοεπιθετικός προκαλεί τρόμο με την εξαιρετική τεχνική και τον διασκελισμό του. Ο Ρούντι Γκαρσία τον ήξερε από το νταμπλ που κατέκτησαν μαζί στην Λιλ το 2011 και αφού η Αρσεναλ του έβαλε πωλητήριο, τον απέκτησε με συνοπτικές διαδικασίες για λογιαριασμό της Ρόμα αντί 8 εκατ. ευρώ. Κίνδυνος-θάνατος στο ένας-εναντίον-ενός, ο 27χρονος είναι βασικό στέλεχος για τους Τζαλορόσι που την τελευταία διετία προσπαθούν να πάρουν το Scudetto από την Γιουβέντους. Χωρίς να είναι το top όνομα στην Αγγλία, αποτελεί μία από τις καλύτερες κινήσεις για τους Ρωμαίους τα τελευταία χρόνια και έχει εκτός των άλλων σταθερή παρουσία στο «Ολίμπικο».
Ηρθαν και δεν ακούμπησαν
Μάλλον το μεγαλύτερο όνομα από αυτούς είναι ο Φερνάντο Τόρες. Ο Ισπανός με το πάμπλουτο βιογραφικό αποκτήθηκε δανεικός αυτό το καλοκαίρι από την Μίλαν, όμως δεν μπόρεσε να αναγεννηθεί και επέστρεψε στην Ατλέτικο. Πολύ δυνατή μεταγραφή ήταν και αυτή του Βίντιτς στην Ιντερ, όμως στο τερέν αποδείχθηκε το ακριβώς αντίθετο, με τον Σέρβο να υποπίπτει σε μία σειρά από γκάφες στο πρώτο κομμάτι της σεζόν και να χάνει τη θέση του. Μία από τα ίδια και για τον Ασλεϊ Κόουλ, ο οποίος μετακόμισε στην Ρώμη για να δώσει λύσεις και εμπειρία σε Champions League και Serie A, όμως βρέθηκε στον πάγκο από τον Χολέμπας. Ο Γκάρι Μεδέλ μετά το πολύ καλό Mundial με την Χιλή φάνηκε να είναι ποιοτική προσθήκη για την Ιντερ, όμως χάθηκε στη γενική μετριότητα των Μιλανέζων.
*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: