Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

Τα πέναλτι της Ντνίπρο και το 20-2-0!!

Ο Κ. Νικολακόπουλος γράφει στο blog του στο gazzetta τα δύο πράγματα που του έκαναν εντύπωση από την αντίπαλο του Ολυμπιακού στο Γιουρόπα Λιγκ. 
Έβλεπα χθες το Βασιλεία-Πόρτο για το Τσάμπιονς Λιγκ κι από τη μία λυπόμουν τους Πορτογάλους για το χοντρό…πετσόκομα που τους έκαναν οι Άγγλοι διαιτητές (όχι μόνο ο Κλάτενμπεργκ, αλλά κι οι επόπτες), από την άλλη όμως ευχαριστιόμουν γιατί με την ωραία τους μπάλα πήραν έστω το 1-1, κάνοντας αυτό που λέμε, «να νικήσουν και τη διαιτησία».
Καλώς η, κακώς η διαιτησία αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα στη διαμόρφωση του αποτελέσματος. Κι ενόψει του Ντνίπρο-Ολυμπιακός ας έχουμε υπόψιν μας, ότι γενικά οι σύλλογοι της Ουκρανίας (όχι μόνο Σαχτάρ, Ντινάμο Κιέβου, αλλά κι η Μέταλιστ, όπως θυμόμαστε κι από τα παιχνίδια της με τον Ολυμπιακό…) κι ειδικότερα η Ντνίπρο, που μας ενδιαφέρει, έχουν καλές διαιτησίες στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Ιδίως όταν παίζουν εντός έδρας.
Μου είχε κάνει εντύπωση, μελετώντας τα αποτελέσματά της στην Ευρώπη, τα πολλά πέναλτι που κερδίζει! Μέσα σε μία τριετία, μαζί με τη φετινή σεζόν, έχει πάρει έξι πέναλτι στο γήπεδό της! Με πέναλτι κέρδισε 1-0 την Τότεναμ, με πέναλτι έφερε 1-1 με τη Βασιλεία, με πέναλτι σκόραρε στο 1-2 από τη Φιορεντίνα, με πέναλτι έβαλε και τα δύο πρώτα γκολ (!) στο 4-2 επί της Σλόβαν Λίμπερετς, με πέναλτι άνοιξε και το σκορ στο 4-0 επί της ΑΙΚ Στοκχόλμης.
Πιστέψτε με ότι είναι πολύ δύσκολο από τα 15 τελευταία σου ευρωπαϊκά εντός έδρας παιχνίδια, να έχεις κερδίσει (έξι) καθοριστικά πέναλτι στα πέντε από αυτά!
Σφυρίζει σήμερα ο Αυστριακός Ρόμπερτ Σόγκερχοφερ (Robert SCHÖRGENHOFER). Έμπειρος, αλλά χωρίς πολύ μεγάλα παιχνίδια στην καριέρα του. Η απορία μου είναι πως η ΟΥΕΦΑ τις τρεις τελευταίες φορές που τον έχει ορίσει σε παιχνίδια Κυπέλλων Ευρώπης, μέσα στη φετινή σεζόν, τις δύο τον έχει στείλει στο Κίεβο! Τον Οκτώβρη στο Ντινάμο Κιέβου-Στεάουα 3-1 και τώρα στο Ντνιέπρ-Ολυμπιακός. Τότε, στο Κίεβο, είχε δώσει τέσσερις κίτρινες στους Ρουμάνους και μία στους Ουκρανούς. Ο δε δεύτερος επόπτης του (Μπράντνερ), ο ίδιος με του σημερινού ματς, δεν είχε υποδείξει το οφσάϊντ τρίτο γκολ της Ντινάμο, με το σκορ στο 2-1. Το ματς βάσει των δεοδμένων του ήταν πολύ ισορροπημένο: τελικές 15-13, κατοχή μπάλας 52-48, κόρνερ 4-6. Κι όμως το σκορ ήταν 3-1, με τα φάουλ 10-16 και τις κάρτες 1-4…
Σε καθαρά αγωνιστικό επίπεδο, τι έχω προσέξει για τη Ντνιέπρ, όταν παίζει εντός έδρας στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις; Όταν ανοίγει το σκορ, γίνεται άλλη ομάδα. Σε ένα φάσμα 10ετίας, στα 22 ευρωπαϊκά εντός έδρας παιχνίδια της στα οποία έχει αυτή ανοίξει το σκορ, έχει 20 νίκες και δύο ισοπαλίες, μία το μακρινό 2004 και μία πρόπερσι! Να προσέξουμε ακόμη κι ότι οι δύο ισοπαλίες ήρθαν από ομάδες που μπόρεσαν και ισοφάρισαν μέσα σε δύο η, το αργότερο πέντε λεπτά μετά το εις βάρος τους 0-1! Άρα, αν φας γκολ και δεν το ανταποδώσεις αμέσως, θα χάσεις από τη Ντνίπρο.
Ο απολογισμός (20-2-0) είναι συγκλονιστικός και πρέπει να προβληματίσει τον Ολυμπιακό, γιατί με ήττα απόψε η ρεβάνς θα γίνει εξαιρετικά δύσκολη. Απλά να υπενθυμίσω ότι τελευταία φορά που ο Ολυμπιακός έπαιξε με Ουκρανούς, είχε κερδίσει εκτός έδρας 1-0 τη Μέταλιστ, αλλά στον Πειραιά έχασε 1-2 κι αποκλείστηκε. Ο δε προπονητής ήταν και τότε ο ίδιος που είναι τώρα στον πάγκο της Ντνίπρο.
Το πόσο μεγάλη είναι η διαφορά, φαίνεται κι από τα αποτελέσματα της Ντνίπρο εντός έδρας στην Ευρώπη, όταν ο αντίπαλός της βάζει το πρώτο γκολ: μόλις μία νίκη των Ουκρανών (κι αυτή στο 88’), τέσσερις ισοπαλίες κι εφτά ήττες…
Εγώ, πάντως, θα επιμείνω, σε συνέχεια των όσων έγραψα από χθες, ότι ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του σημερινού αγώνα, θα θεωρήσω πολύ σημαντική επιτυχία του Ολυμπιακού να περάσει αυτή την ομάδα

*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: