Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2015

Το ντέρμπι στο μικροσκόπιο!!

Η ώρα του ντέρμπι έφτασε και το www.sport-fm.gr, προσπαθεί ν' αναλύσει τις δυνατές και τις αδύνατες πτυχές των δύο αντιπάλων και να εντοπίσει που μπορεί να κριθεί ο αγώνας.

Το ντέρμπι στο μικροσκόπιο
Οι τελευταίες αναλύσεις πριν από την σέντρα και πρώτα απ' όλα πριν γίνουν γνωστές οι συνθέσεις με τις οποίες θα κατέβουν στο ντέρμπι οι δύο μονομάχοι έχουν πάντα μια ιδιαίτερη αξία. Το www.sport-fm.gr επιχειρεί να μαντέψει που θα κριθεί το ματς, που έχει ο καθένας την θεωρητική υπεροχή και που θα προσπαθήσει να χτυπήσει τον αντίπαλο, ο κάθε προπονητής.

Του Κώστα Μιαούλη


ΟΙ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Δίχως ν’ αποκλείονται οι εκπλήξεις και η χρησιμοποίηση ακόμα και 4-4-2 σε ρόμβο, το 4-3-2-1 στην παραλλαγή του «Χριστουγεννιάτικου Δέντρου» αποτελεί το πιθανότερο σχήμα. Με τον Στιλ κάτω από τα δοκάρια, τον Ζέκα δεξιά, τον Νάνο ή τον Χουχούμη αριστερά, τον Ταυλαρίδη με τον Σίλντεφελντ στο κέντρο της άμυνας. Μπροστά από τα δύο μπακ ο Λαγός σαν κόφτης, ο Νίνης δεξιά του και ο Πράνιτς αριστερά του. Ο Πέτριτς με τον Καρέλη πιο μπροστά με τον Μπεργκ στην κορυφή της επίθεσης. Αν ξεκινήσει ο Ατζαγκούν, τότε είναι πιθανό, ο Αναστασίου να πάει σε ένα σύστημα 4-4-2 με τον Νιγηριανό στην κορυφή του «ρόμβου» και έναν από τους Πέτριτς ή Καρέλη να πλαισιώνει τον Μπεργκ.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Για τον Ολυμπιακό το κλασσικό του 4-2-3-1 θα είναι και πάλι το αρχικό σχήμα και παίζονται τρεις θέσεις. Ο Μιλιβόγιεβιτς διεκδικεί θέση στη μεσαία γραμμή αντί του Κασάμι, ο Ντουρμάζ μαζί με τον Αφελάι τη θέση από αριστερά στην επίθεση, ενώ ο Φορτούνης συγκεντρώνει κάποιες πιθανότητες ν’ αρχίσει αντί για τον Τσόρι. Ο Ρομπέρτο θα καθίσει κάτω από τα δοκάρια, ο Ομάρ με τον Μαζουακού στα άκρα της άμυνας, ενώ στο κέντρο θα είναι και πάλι οι Σιόβας και Σαντάνα. Ο Μανιάτης με τον Κασάμι ή τον Μιλοβόγιεβιτς τα δύο αμυντικά χαφ, ο Τσόρι ο Φορτούνης σε ρόλο οργανωτή, ο Αφελάι με τον Ντουρμάζ διεκδικούν μια θέση αριστερά, ενώ ο Ντοσεβί δεξιά και ο Μήτρογλου στην κορυφή είναι οι άλλες δύο επιλογές του Περέιρα.

ΟΙ ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ

Ο Λουκ Στιλ πείθει περισσότερο παίζοντας με την μπάλα στα πόδια. Μπορεί και χειρίζεται άψογα τη μπάλα και δίνει μια ασφάλεια όταν η άμυνα του ΠΑΟ ανεβαίνει ψηλά. Έχει καλά ρεφλέξ, είναι καλός κάτω από την εστία, με ένα θέμα στις εξόδους, όπου φαίνεται να είναι το αδύνατο του σημείο. Πάντως φαίνεται να έχει βρει καλό κώδικα συνεννόησης με την υπόλοιπη άμυνα και αυτό παίζει ρόλο.

Ο Ρομπέρτο σίγουρα δεν βρίσκεται στην περσινή του φόρμα, αλλά πάντοτε θεωρείται μεγάλο κεφάλαιο για τον Ολυμπιακό. Στο ίδιο γήπεδο πέρσι είχε κάνει μερικές εξαιρετικές επεμβάσεις για να κρατήσει το «μηδέν» και να έρθει να δώσει το τρίποντο στον Ολυμπιακό. Έχει ένα θέμα με την πίεση και αύριο θα χρειαστεί να είναι εξαιρετικά συγκεντρωμένος στις απομακρύνσεις του, καθώς είναι πιθανό οι «πράσινοι» να ασκήσουν πίεση ψηλά.

ΟΙ ΑΚΡΑΙΟΙ ΜΠΑΚ

Ο Ζέκα φαίνεται πως μονιμοποιείται στο δεξί άκρο της άμυνας, αυτό βέβαια θα είναι το πρώτο γερό κρας τεστ για τον ίδιο, σε ένα παιχνίδι τόσο υψηλών απαιτήσεων. Αν πέσει ο Αφελάι πάνω του, με την κακή εικόνα που δείχνει ο Ολλανδός είναι πιθανό με τα ανεβάσματα του, να δημιουργήσει προβλήματα στους «ερυθρόλευκους». Από την άλλη μεριά ο Νάνο με τον Χουχούμη θα έχουν ν’ αντιμετωπίσουν τον γρήγορο Ντοσεβί, με τον Ισπανό να διαθέτει περισσότερη εμπειρία και ίσως μεγαλύτερη γνώση.

Οι Ομάρ και Μαζουακού σίγουρα θα έχουν πολλή δουλειά στην άμυνα τους και το κατά πόσο θα μπορέσουν ν’ ανεβαίνουν και να βοηθούν στην επίθεση, θεωρώ πως θα παίξει ρόλο στο πόσο επικίνδυνος και απρόβλεπτος μπορεί να γίνει ο Ολυμπιακός. Η ισορροπία ανάμεσα στα καθήκοντα τους, θα έχει κομβικό ρόλο στην εξέλιξη του ματς και ταπεινή μας άποψη είναι πως ειδικά ο Ομάρ στο συγκεκριμένο παιχνίδι είναι εκείνος που μπορεί να δώσει την έξτρα βοήθεια από την δεξιά πλευρά των «ερυθρολεύκων» που ίσως επιμείνουν κάπως περισσότερο από αυτή την πτέρυγα, λόγω ταχύτητας.

ΚΕΝΤΡΟ ΑΜΥΝΑΣ

Ο Σίλντεφελντ με τον Ταυλαρίδη συνθέτουν ένα πολύ δυνατό δίδυμο στο κέντρο της άμυνας του Παναθηναϊκού, με τον δεύτερο βέβαια να μην έχει προσαρμοστεί απόλυτα και να κάνει ορισμένα λαθάκια στα μέχρι τώρα παιχνίδια που έχει παίξει, δίχως να τα πληρώσει ακριβά ο Παναθηναϊκός. Αν ο Ολυμπιακός προσπαθήσει να παίξει γρήγορα και σπάσει τον άξονα με κάθετες πάσες θα υπάρχει πρόβλημα, πλην όμως και ο Μήτρογλου, δεν βρίσκεται στα καλύτερα του και αυτό ίσως κάνει θεωρητικά πιο εύκολο το έργο των δύο στόπερ. Λογικά τον επιθετικό των «ερυθρολεύκων» θα επιτηρεί ο Ταυλαρίδης.

Για τους Σαντάνα και Σιόβα ως δίδυμο, αλλά και ξεχωριστά ως μονάδες το παιχνίδι της Λεωφόρου, ν’ αποτελέσει το πιο κρίσιμο τεστ. Υπάρχει έντονος προβληματισμός για τη συνεργασία τους, αλλά και για την ατομική τους απόδοση στα ματς με την ΑΕΚ και με την Ντνίπρο και στο ματς απέναντι στον Παναθηναϊκό θα έχουν δύσκολο έργο, μιας και θα έχουν ν’ αντιμετωπίσουν παίκτες που παίζουν πολύ το ένα-δύο και ξέρουν να κινούνται στον κενό χώρο δίχως τη μπάλα. Επιπλέον πρόβλημα, η αδυναμία που έχουν δείξει στο κατέβασμα της μπάλας και είναι βέβαιο πως θα τους ασκηθεί ασφυκτικό πρεσάρισμα, στο οποίο θα πρέπει ν’ ανταπεξέλθουν.

ΜΕΣΑΙΑ ΓΡΑΜΜΗ

Η τριάδα των Λαγού, Νίνη και Πράνιτς, δεν θα λέγαμε πως με εξαίρεση τον νεαρό χαφ, είναι πολύ δυνατή στο ανασταλτικό κομμάτι, ενώ υστερεί και σε σωματικά προσόντα στις προσωπικές μονομαχίες. Αν η επιλογή είναι ο Νίνης σαν 3ος χαφ, ο Παναθηναϊκός, θα πρέπει να παλέψει πάρα πολύ για να επιβιώσει στις προσωπικές μονομαχίες και αυτό ίσως ένα μειονέκτημα, ειδικά στις μπαλιές που θα έρχονται από ψηλά. Ο Λαγός, θα επιφορτιστεί με το έργο της αναχαίτισης, είτε του Τσόρι, είτε του Φορτούνη.

Μπορεί να μην φαίνεται, αλλά ίσως να είναι το σημείο που ο Ολυμπιακός μπορεί να πάρει την σαφή υπεροχή. Υπερέχει σε εμπειρία και θεωρητικά είναι πιο σκληροτράχηλη γραμμή ανασταλτικά. Ίσως η επιλογή μάλιστα του Μιλιβόγιεβιτς, αντί του Κασάμι να παίξει καθοριστικό ρόλο, καθώς θα προσθέσει ύψος και ένα ακόμα μεγάλο κορμί για τον Ολυμπιακό, τόσο για εναέριες μονομαχίες αλλά και ως έξτρα απειλή στα στημένα. Αν η επιλογή είναι ο Κασάμι, ο Ελβετός θα είναι λογικά εκείνος που θα λειτουργήσει σαν ενδιάμεσος κρίκος της άμυνας, με τις μπροστινές γραμμές, ενώ ο Τσόρι έναν πιο ελεύθερο ρόλο. Σε αυτό το ματς, ίσως να μοιραστεί πάντως χρόνο με τον Φορτούνη.

ΕΠΙΘΕΣΗ

Οι Πέτριτς, Καρέλης και Μπεργκ σίγουρα δεν έχουν αποδώσει ακόμα τα αναμενόμενα, ωστόσο, ο Παναθηναϊκός έχει βάλει το νερό στο αυλάκι και βρίσκει γκολ. Ο Έλληνας διεθνής, καταφέρνει και κάνει πολύ από την βρώμικη δουλειά, ενώ έχει ρέντα στα εκτός έδρας παιχνίδια. Ο Πέτριτς έχει αρχίσει να σκοράρει κρίσιμα γκολ στη Λεωφόρο και είναι ο αυτός που έχει σηκώσει το βάρος τον τελευταίο καιρό. Ο Μάρκους Μπεργκ δεν βρίσκεται στην περσινή καλή του φόρμα και δεν φαίνεται να βγαίνει υπέρ του η συνύπαρξη με τον Πέτριτς. Ειδικά ο Καρέλης με τον Μπεργκ θα είναι εκείνοι που θα κληθούν να πιέσουν ακόμα ψηλότερα τον Ολυμπιακό και να οδηγήσουν σε λάθος του ευάλωτους στόπερ των «ερυθρολεύκων».

Ο Ντοσεβί και ο Αφελάι στα άκρα αποτελούν ένα μεγάλο στοίχημα στο ντέρμπι για τον Ολυμπιακό. Βέβαια αν για τον Γάλλο, η συμμετοχή στην ενδεκάδα είναι σχεδόν δεδομένη, για τον Ολλανδό δεν ισχύει το ίδιο, αφού ενδέχεται να προτιμηθεί ο Ντουρμάζ. Ο Ντοσεβί, θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί την ταχύτητα του πιθανώς και να συγκλίνει πιο μέσα για να πάει σε προσωπικές ενέργειες απέναντι σε ένα βαρύ δίδυμο. Όποιος και αν είναι ο αντίπαλος του από αριστερά, υπερτερεί σε ταχύτητα, αλλά όποιο πέρασμα του, θα πρέπει να γίνει ουσιαστικό. Από την άλλη Αφελάι ή Ντουρμάζ, θα έχουν πέρα από το επιθετικό έργο και το νου τους, μήπως ο Ζέκα ανεβαίνει και αυτός είναι ένας κίνδυνος για τον Ολυμπιακό. Όσο για τον Μήτρογλου, μπορεί να μην έχει καμία σχέση με τον παίκτη του πρώτου εξαμήνου της προηγούμενης σεζόν, ωστόσο θα πρέπει να τροφοδοτηθεί σωστά για να γίνει απειλητικός.

ΠΑΓΚΟΣ

Γιάννης Αναστασίου

Ο κόουτς του Παναθηναϊκού, θα βρει απέναντι του αυτή τη φορά, όχι τον Μίτσελ, αλλά τον Περέιρα. Έχει το πλεονέκτημα απέναντι στον αντίπαλο του, πως γνωρίζει καλά την ομάδα και ασφαλώς ξέρει ακριβώς τι σημαίνει αυτό το ντέρμπι, από άποψη πρεστίζ και βέβαια της προσπάθειας του Παναθηναϊκού να επιστρέψει στη διεκδίκηση του τίτλου. Είναι πιθανό να υπάρξουν εκπλήξεις στην ενδεκάδα, ωστόσο κομβικό ρόλο στο ματς θα παίξει και η επιλογή των εναλλακτικών λύσεων που θα έρθουν από τον πάγκο. Το 4-3-2-1 φαίνεται πως θα είναι το πιθανότερο σχήμα, με δεύτερη επιλογή το 4-4-2, αν ξεκινήσει στην ενδεκάδα ο Ατζαγκούν και πάει σε ρόμβο.

Βίτορ Περέιρα

Βάπτισμα του πυρός για τον Πορτογάλο σε ελληνικό clasicο με την κατάσταση να μην είναι και η ιδανικότερη από άποψη κλίματος. Για τις επιλογές του υπάρχει αρκετή γκρίνια, ενώ στα δύο ντέρμπι με ΠΑΟΚ και ΑΕΚ έφερε ισόπαλα αποτελέσματα. Η πίεση είναι μεγάλη με δεδομένο πως μπορεί να μην καταστρέφεται ο Ολυμπιακός με ήττα, αλλά θα υπάρξει μεγάλη αν δεν έρθει και σε αυτή την αναμέτρηση το καλό αποτέλεσμα. Παίζονται τρεις θέσεις στην ενδεκάδα, η διαχείριση του υλικού σε αυτή την αναμέτρηση θα παίξει καθοριστικό ρόλο. Ένας τομέας που θα πρέπει επιπλέον να διαχειριστεί ο Πορτογάλος είναι και η κόπωση από το ταξίδι στην Ουκρανία.

ΠΟΥ ΘΑ ΚΡΙΘΕΙ ΤΟ ΜΑΤΣ

Σε αυτά τα ματς το κλισέ είναι πως κερδίζει αυτός που το θέλει πιο πολύ. Ασφαλώς για τον Παναθηναϊκό είναι το κίνητρο μεγάλο, προκειμένου να μειώσει την διαφορά και να μπει ξανά στην διεκδίκηση του τίτλου, όμως ο Ολυμπιακός καλείται να αποδείξει στο ματς απέναντι στον διώκτη του, την ανωτερότητα του και έχει έξτρα κίνητρο, λόγω μιας σειράς, ανεπιτυχών αποτελεσμάτων.

Ένα σημείο που θα κρίνει το παιχνίδι είναι πόσο πολύ θα ρισκάρει από την αρχή ο Παναθηναϊκός. Ο Ολυμπιακός μπορεί να μην φαίνεται αποτελεσματικός στο να φτιάξει φάσεις απέναντι σε κλειστές άμυνες, αλλά αν οι «πράσινοι» ρισκάρουν πολύ, θα βρεθούν ανοικτοί πίσω και εκεί οι «ερυθρόλευκοι» έχουν τους ποδοσφαιριστές, να «χτυπήσουν» στον ανοικτό χώρο. Για τον Ολυμπιακό, αν τα σχήματα είναι αυτά που πιθανολογούμε πως θα επιλεγούν η μεσαία γραμμή σε ανασταλτικό ρόλο, ίσως είναι πιο συμπαγής απ’ αυτή του Παναθηναϊκού. Αυτό είναι κι ένα ματς στο οποίο, δεν θα πρέπει να κάνουν το παιχνίδι οι «ερυθρόλευκοι», αλλά θα είναι εκείνοι που μπορούν να περιμένουν.

Ο Παναθηναϊκός θα προσπαθήσει ν’ ασκήσει πίεση από την αρχή. Σημαντικό ρόλο θα παίξει το αν θα μπορέσει να πάρει πράγματα από την πίεση που θ’ ασκήσει στο κεντρικό αμυντικό δίδυμο. Οι «πράσινοι» με την ώθηση της έδρας θα προσπαθήσουν να επιβάλλουν ασφυκτική πίεση απέναντι στους «ερυθρόλευκους». Το αν θα μπορέσει η μεσαία τους γραμμή να έχει ισορροπία ανάμεσα σε άμυνα και επίθεση, δηλαδή να παράγει φάσεις, αλλά να μην αφήνει και εκτεθειμένα τα μετόπισθεν αποτελεί ένα σημαντικό στοίχημα.

ΑΠΡΟΣΜΕΝΟΙ ΡΥΘΜΙΣΤΕΣ

Κατά την ταπεινή μας άποψη, δύο ποδοσφαιριστές που ίσως αποδειχθούν κομβικοί για την έκβαση του αγώνα, είναι οι δεξιοί οπισθοφύλακες των ομάδων. Ο Ζέκα και ο Ομάρ θεωρούμε πως μπορεί να κρίνουν πολλά στην έκβαση του αγώνα, όχι μόνο στο αμυντικό κομμάτι, αλλά και ανάλογα με το πόσο θα βοηθήσουν επιθετικά τις ομάδες τους από την πλευρά τους.

ΟΙ 12οι ΠΑΙΚΤΕΣ

Αμφότεροι έχουν αρκετές λύσεις στον πάγκο. Από τον Παναθηναϊκό, οι Κλωναρίδης και Μαυρίας, είναι ποδοσφαιριστές που μπορούν ν’ αλλάξουν την επίθεση του Παναθηναϊκού αν χρειαστεί. Για τον Ολυμπιακό, ο πάγκος θα παίξει καθοριστικό ρόλο και οι Μιλιβόγιεβιτς και Φορτούνης, όπως και ο Ντουρμάζ, αν δεν ξεκινήσουν είναι βέβαιο πως θα χρησιμοποιηθούν ανάλογα με την εξέλιξη του αγώνα.*Πηγή: sport-fm.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: