Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2015

Ο Κούμαν έκανε τον Λόβρεν να ξεχαστεί γρήγορα!!

Ο Μάικλ Κοξ, χρησιμοποιώντας ανάλυση στατιστικών, δείχνει πως ο Ρόναλντ Κούμαν έχτισε την άμυνα των «Αγίων», οι οποίοι έχουν ήδη ξεχάσει τον Λόβρεν.
Το ματς της Λίβερπουλ στην έδρα τη Σαουθάμπτον είναι πιθανότατα το πιο ενδιαφέρον της αγωνιστικής στην Premier League. Για πολλούς λόγους. Είναι μια ενδιαφέρουσα στρατηγική μάχη ανάμεσα σε δύο καλές ποδοσφαιρικές ομάδες, ενώ είναι σημαντικό και για το βαθμολογικό πίνακα, καθώς τα δύο κλαμπ χωρίζουν μόνο 4 βαθμοί. Επίσης, το ενδιαφέρον κεντρίζει η επιστροφή στο St Mary's του Άνταμ Λαλάνα, του Ρίκι Λάμπερντ και του Ντέγιαν Λόβρεν.
Ο Λαλάνα και ο Λάμπερντ ήταν στη Σαουθάμπτον για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αλλά ο Λόβρεν είχε τεράστια επιρροή στη μοναδική του σεζόν στο σύλλογο, αφού θεωρήθηκε ένα από τα καλύτερα σέντερ μπακ της Premier League την περσινή σεζόν.
Ωστόσο, δεν έχει λείψει καθόλου στη Σαουθάμπτον, αφού η ομάδα του Ρόναλντ Κούμαν έχει το καλύτερο αμυντικό ρεκόρ στην κατηγορία, δείχνοντας πως αντιμετώπισε την αποχώρηση πολλών μεγάλων ονομάτων με πολύ λίγα προβλήματα.

Τα αμυντικά της στατιστικά είναι διαφωτιστικά. Η Σαουθάμπτον όχι μόνο έχει δεχθεί τα λιγότερα γκολ, αλλά στην εστία της έχουν γίνει και τα λιγότερα σουτ. Αν αυτό συνδυαστεί με τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό τάκλιν και το δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό κερδισμένων οφσάιντ την περίοδο 2014/15, είναι ξεκάθαρο ότι οι «Άγιοι» συνεχίζουν να πιέζουν ψηλά στο γήπεδο και παίζουν με μια εξαιρετικά οργανωμένη αμυντική γραμμή.
Κάθε σύστημα που βασίζεται στην πίεση απαιτεί πολλούς επιθετικούς και μέσους να βοηθούν χωρίς τη μπάλα, αλλά τα σέντερ μπακ της Σαουθάμπτον αξίζουν επίσης τα εύσημα. Ο Ζοσέ Φόντε έχει βελτιωθεί σημαντικά τις τρεις σεζόν του στην Premier League και είναι τώρα ένας από τους πιο σταθερούς κεντρικούς αμυντικούς, ενώ ο Τόμπι Αλντερβάιρελντ έχει εξελιχθεί σε μια από τις μεταγραφές της σεζόν, πλαισιώνοντας ιδανικά τον Φόντε.
Ο Πορτογάλος είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για τη Σαουθάμπτον. Είναι ενδιαφέρον ότι έχει περισσότερα κοψίματα (71) από κάθε άλλο παίκτη στην Premier League, μια πρωτιά που συνήθως ανήκει σε αμυντικούς μέσους, οι οποίοι προστατεύουν την άμυνα. Ο Φόντε, ωστόσο, διαβάζει πολύ έξυπνα το παιχνίδι και συνήθως βγαίνει μπροστά και καθαρίζει τον κίνδυνο πριν γίνει αισθητός.
Η εμφάνισή του στο 2-1 του προηγούμενου μήνα στο St James' Park είναι χαρακτηριστική: Ο αρχηγός της Σαουθάμπτον έκανε 7 κοψίματα, συχνά σε πλάγιες θέσεις, δείχνοντας ότι δεν φοβάται να βγει από τη θέση του για να πάρει τη μπάλα. Τα τάκλιν του, στο μεταξύ, έγινε πιο βαθιά στην περιοχή.

Απέναντι στην Άρσεναλ, ωστόσο, στο 2-0 την πρωτοχρονιά, ο Φόντε έκανε διαδοχικά τάκλιν πιο ψηλά στο γήπεδο.

Ο Κούμαν γενικά δείχνει να προτιμά τον Αλντεβάιρελντ στο πλάι του Φόντε και παρότι οι περισσότεροι Βέλγοι κεντρικοί αμυντικοί, όπως ο Κομπανί, ο Βερντόνγκεν και ο Βερμάιλεν παίζουν πολύ ενεργητικά, ο Αλντερβάιρελντ είναι ο πιο επιφυλακτικός από τα σέντερ μπακ της Σαουθάμπτον. Είναι άνετος όταν η αμυντική γραμμή είναι ψηλά, φυσικά, αλλά είναι λιγότερο αποφασιστικός στο να πάρει τη μπάλα γρήγορα και του αρέσει να μένει πίσω και να καλύπτει τον Φόντε.
Το καλύτερο παράδειγμα ήταν η νίκη με 1-0 επί της Στόουκ, όπου οι Άγιοι περιόρισαν τους Πότερς σε ένα σουτ στην εστία. Ο Φόντε φάνηκε περισσότερο, αλλά οι δυο τους έφτιαξαν μια εξαιρετική συνεργασία.

Με τον Αλντερβάιρελντ τραυματία τον προηγούμενο μήνα, τα εύσημα πηγαίνουν στους Μάγια Γιοσίντα και Φλοριάν Γκάρντος, οι οποίοι τα πήγαν καλά. Ο Ρουμάνος διεθνής Γκάρντος έκανε μερικά νευρικά λάθη στα πρώτα του δύο παιχνίδια, αλλά βελτιώθηκε στη συνέχεια. Στην νίκη επί της Νιούκαστλ, τα τάκλιν του έγιναν σε παρόμοιες ζώνες με τα κοψίματα του Φόντε, δείχνοντας ότι μοιάζουν όσον αφορά την αντίληψη της θέσεις, αλλά διαφορετικοί στον τρόπο που πηγαίνουν στη μπάλα.

Ο Γιοσίντα επίσης εξελίχθηκε θετικά, κυρίως όσον αφορά στην ικανότητά του στον αέρα, παρότι θα μπορούσε να τα πάει καλύτερα στα τάκλιν.

Ο Κούμαν πλέον διαθέτει τέσσερις καλούς σέντερ μπακ και ενώ ο Φόντε είναι η χωρίς αμφιβολία πρώτη του επιλογή, υπάρχει ανταγωνισμός για τη θέση που θα τον πλαισιώσει. Ο Λόβρεν μπορεί να ψηφίστηκε στην καλύτερη ομάδα της προηγούμενης σεζόν, αλλά στην πραγματικότητα δεν λείπει καθόλου...

*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: