Κυριακή 8 Μαρτίου 2015

Υπάρχει μοντέλο απόλυτης ισονομίας;

Γράφει ο Βασίλης Μάστορας
Η αθλητική κοινωνία λογικό είναι να επιθυμεί, η νέα κυβέρνηση, το γρηγορότερο δυνατόν να διαμορφώσει ένα υγιές περιβάλλον στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Αντιλαμβανόμενος ο κ. Κοντονής ότι το πράγμα δεν πάει παρακάτω βιάζεται να αλλάξει τη νομοθεσία σε θέματα όπως η βία, η διαφθορά και η Ε.Π.Ο.

Δεν έχω λόγους να αμφισβητήσω τη διάθεση του νέου υφυπουργού Αθλητισμού να αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού. Η αλήθεια, όμως είναι ότι υπάρχουν οι νόμοι και προβλέπουν τις ποινές για τους παραβάτες. Και Κανονισμός Αγώνων Ποδοσφαίρου υπάρχει και Πειθαρχικές Επιτροπές. Ο ένας λόγος που δεν εφαρμόζονται οι νόμοι είναι η έντονη διαπλοκή και η διαφθορά που υπάρχει στο ποδόσφαιρο. Ο άλλος είναι η ανάγκη ορισμένες φορές να γίνουν εκπτώσεις ώστε να συνεχίζουν να υπάρχουν διοργανώσεις. Όπως για παράδειγμα η έκδοση άδειας συμμετοχής. Εάν εφαρμοστεί πιστά η νομοθεσία το πιθανότερο είναι να διεξαχθεί πρωτάθλημα στη SuperLeagueμε 5-6 ομάδες και άλλες τόσες στη FootballLeague. Κι αν τα δύο τελευταία χρόνια κάπως βελτιώθηκε η κατάσταση νωρίτερα έχανε η μάνα το παιδί και το παιδί της μάνα.

Την διαφθορά και την διαπλοκή την υπηρετούν δεκάδες άνθρωποι πολλοί από τους οποίους είναι κομμάτι του διεφθαρμένου ποδοσφαιρικού συστήματος. Σ’ αυτό ανήκουν διαιτητές, παρατηρητές, πρόεδροι επιτροπών και όχι μόνο. Ακόμη λοιπόν κι αν οι δικαστές των Πειθαρχικών οργάνων θα είναι Τακτικοί  δικαστές οι οποίοι θα προκύπτουν από κλήρωση που θα κάνει το Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν λύνεται το πρόβλημα. Το «δίκτυ»  της διαφθοράς , έστω και με μεγαλύτερη δυσκολία, είναι εύκολο να δημιουργηθεί και πάλι. Σαφώς και ο νέος νόμος θα είναι μία θετική εξέλιξη, αλλά η κίνδυνοι να υπάρχουν ακόμη και άδικες αποφάσεις είναι ορατός. Είτε γιατί οι εκθέσεις των παρατηρητών δεν θα απεικονίζουν την πραγματικότητα, είτε γιατί θα γίνεται λανθασμένη ερμηνεία των κανονισμών.

Θεωρητικά το ποδοσφαιρικό σύστημα της χώρας θα σκιαχτεί από τις αλλαγές σε Ε.Π.Ο. και την Αθλητική Δικαιοσύνη. Αυτό δεν σημαίνει ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο θα γίνει ένας χώρος αγγέλων. Αυτό είναι ουτοπία να το πιστεύουμε. Διαφθορά υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει σ’ όλο το ποδοσφαιρικό σύστημα του κόσμου. Απλώς είναι λιγότερο κραυγαλέα.

FOCUS: Τζάμπα το εισιτήριο που πλήρωσε για τον δικηγόρο. Ο τύπος πλέον δεν μπορεί να σκίσει ούτε χαρτοπετσέτα, πώς λοιπόν να «βγάλει» την ομάδα πρωταθλήτρια;

*Πηγή: metrosport.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: