Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

Φάνηκε η γύμνια!!

Γράφει ο Βασίλης Μάστορας



Ο υποβιβασμός είναι το χειρότερο πράγμα που μπορεί να ζήσει στην καριέρα του ένας ποδοσφαιριστής. Όπως περιγράφουν τα συναισθήματα που νιώθουν εκείνοι που τον έζησαν μοιάζουν, περίπου, με την απώλεια ενός λατρεμένου προσώπου. Αισθάνονται μετέωροι και για πολλές ημέρες δεν μπορούν να συνέλθουν από το «χαστούκι» του υποβιβασμού. Το έβλεπα στα μάτια των ποδοσφαιριστών του Ο.Φ.Η. το Σάββατο το απόγευμα όταν αποφάσισε η διοίκηση να αποχωρήσει από το Πρωτάθλημα. Εκείνα τα βλέμματα έκρυβαν δεκάδες συναισθήματα: Οργή, πόνο, απογοήτευση.

Σε κάτι τέτοιες περιπτώσεις οι ποδοσφαιριστές και οι φίλαθλοι της ομάδας που υποβιβάζεται είναι τα πρώτα θύματα της κατρακύλας. Οι πρώτοι γιατί επενδύουν στην ομάδα τα επαγγελματικά τους όνειρα και οι άλλοι τα συναισθήματα τους. «Πληρώνουν» τα διοικητικά τερτίπια των παραγόντων οι οποίοι συνήθως «υποθάλπονται» από το ποδοσφαιρικό σύστημα το οποίο με κάθε τρόπο επιχειρεί να δημιουργήσει μία επίπλαστη εικόνα ευημερίας.

Ομάδες «δορυφόροι» ή οικονομικά εξαθλιωμένες επιβιώνουν με την ανοχή της διοργανώτριας ή τις ευλογίες της Ε.Π.Ο., οι Επιτροπές της οποίας κάνουν τα στραβά μάτια σε προσφυγές ποδοσφαιριστών ή καταχωνιάζουν αποφάσεις των διεθνών Ομοσπονδιών. Σ’ αυτό το αρρωστημένο περιβάλλον δίνονται ανάσες επιβίωσης σε ομάδες όπως ο Ο.Φ.Η  για λόγους που δεν είναι άσχετοι με τις «συμμαχίες» που υπάρχουν στη SuperLeague. Eπειδή όμως οι… ανάσες δεν είναι ικανές να σώσουν έναν βαριά ασθενή, αργά ή γρήγορα επέρχεται το μοιραίο. Όπως έγινε στην περίπτωση της ομάδας της Κρήτης, κι ας φωνάζει ο κ. Μαχλάς προσπαθώντας να μετατοπίσει τις ευθύνες. Ο Ο.Φ.Η. ήταν μία υπερχρεωμένη Π.Α.Ε κι αν εφαρμόζονταν οι νόμοι θα έπρεπε δύο-τρία χρόνια νωρίτερα να είχε αποβληθεί από τη SuperLeague. Οι παράγοντες ήξεραν ότι τα χρέη δεν ήταν διαχειρίσημα, αλλά το πάλευαν απλώς «αγοράζοντας» ημέρες ζωής.

Αυτό το καλαμπούρι με τη συντήρηση των ομάδων που είναι έτοιμες να «σκάσουν», όρος που χρησιμοποιούν οι ποδοσφαιροπαράγοντες στις μεταξύ τους κουβέντες, θα πρέπει να τελειώνει.

Η SuperLeague θα πρέπει να είναι η πρώτη η οποία θα προκρίνει μέτρα ώστε η διοργάνωση να εκπέμπει υγεία. Διότι μία ομάδα η οποία έχει οικονομικά προβλήματα συγκεντρώνει περισσότερες πιθανότητες να γίνει αφετηρία διαφθοράς.

Και μετά τον φετινό εξευτελισμό της διοργανώτριας με την παγκόσμια πρωτοτυπία να τελειώνει το κορυφαίο επαγγελματικό Πρωτάθλημα της χώρας με δύο ομάδες λιγότερες, επιβάλλεται να υπάρξει προβληματισμός. Το «μπαλόνι» της ανοχής έχει «σκάσει» και οι πληγές στο κορμί της SuperLeague είναι πλέον ολοφάνερες. 
Πηγή: metrosport.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: