Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

«Αγκάθι το θέμα των δικαστών»

Προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά άτολμο και ανεπαρκές χαρακτήρισε το νέο αθλητικό νομοσχέδιο ο βουλευτής Γιάννης Γκιόκας μιλώντας στον ΣΠΟΡ FM 94,6. Διαβάστε τα τρία μέτρα που πρότεινε το ΚΚΕ.

«Αγκάθι το θέμα των δικαστών»
Αισιόδοξος για θετική έκβαση των επαφών της Πολιτείας με την UEFA εμφανίστηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας όχι όμως και συνολικά για το νέο αθλητικό νομοσχέδιο το οποίο δε θεωρεί πως θα επιλύσει τα σοβαρά προβλήματα του ελληνικού ποδοσφαίρου.

«Το αγκάθι, είναι το θέμα των δικαστών. Τα υπόλοιπα θέματα μπορούν να λυθούν. Το νομοσχέδιο είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά άτολμο και ανεπαρκές», ανέφερε χαρακτηριστικά και επαναδιατύπωσε τις προτάσεις του κομμουνιστικού κόμματος:

«Ανώνυμες εταιρίες; Να υπαχθούν στο υπουργείο ανάπτυξης. Το υπουργείο αθλητισμού θα έπρεπε να ασχολείται με το αν υπάρχουν χώροι για αθλητισμό και όχι με τα ΑΦΜ των ομάδων.

Καμία συμμετοχή σε νόμιμο παιχνίδι στοιχήματος, είτε εγχώριο, είτε του εξωτερικού. Τρίτη πρόταση απαγόρευση δανεισμού παικτών σε ομάδες ίδιας κατηγορίας. Υπάρχει η περιρρέουσα ατμόσφαιρα για ομάδες-δορυφόρους. Θα ήταν μέτρα που θα περιόριζαν την κατάσταση».

Αναλυτικά, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας μίλησε στον Γιώργο Χελάκη και τον ΣΠΟΡ FM 94,6:

Για τη συνεδρίαση στη βουλή αναφορικά με το νέο αθλητικό νομοσχέδιο και τις συζητήσεις παρουσία του γγ της UEFA, Τζιάνι Ινφαντίνο: «Υπήρχε μια προσπάθεια από το υπουργείο να ενσωματώσει παρατηρήσεις από την UEFA. Αυτές τις παρατηρήσεις μας τις ανακοίνωσε χθες ο υπουργός κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής. Από την μεριά της UEFA υπήρξε η δέσμευση ότι θα τις μελετήσει αναφορικά με τα πρόστιμα, τις τιμωρίες. Είμαστε σε αναμονή της απάντησης της UEFA.

Το αγκάθι, είναι το θέμα των δικαστών. Δεν ξέρω κατά πόσον η UEFA αντιλαμβάνεται το θέμα. Τα υπόλοιπα θέματα μπορούν να λυθούν. Τα πειθαρχικά όργανα πρέπει να είναι τακτικοί δικαστές που θα προκύπτουν από κλήρωση. Εμείς το υποστηρίζουμε αυτό.

Υπάρχουν μια σειρά από ζητήματα τα οποία τα θεωρούμε δικαιολογημένα. Αναφορικά με τον έλεγχο πράξεων, τη βία, το στοίχημα. Αυτό που τονίσαμε είναι ότι δεν είμαστε καθόλου αισιόδοξοι. Παρά το γεγονός ότι δεν το καταψηφίζουμε, το αθλητικό νομοσχέδιο, δεν το… ψηφίζουμε κιόλας. Είναι άτολμο. Προσανατολιζόμαστε στο “παρών”. Δεν είμαστε αισιόδοξοι ότι αυτά τα μέτρα θα λύσουν και το πρόβλημα.

Η αιτία του κακού είναι ότι τα φαινόμενα βίας, τζόγου, στημένων αγώνων, γιγαντώθηκαν όταν έγινε επαγγελματικό το ποδόσφαιρο, όταν μπήκε στη ζωή μας το στοίχημα, όταν μπήκαν τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέρονται που λυμαίνονται τον χώρο του ποδοσφαίρου.

Και σε άλλες χώρες υπάρχουν τέτοια φαινόμενα μην παρουσιάζουμε για… ειδυλλιακή κατάσταση. Όμως η Ελλάδα έχει ένα επιπλέον πρόβλημα, ότι είναι μικρή αγορά. Πολλοί επιδιώκουν κέρδη από την… παραοικονομία. Είτε αυτό λέγεται στοίχημα, είτε όπως λέγεται. Κάποιοι μπορεί να μην νοιάζονται καν αν υπάρχει κόσμος στο γήπεδο…».


Για τις εισηγήσεις του ΚΚΕ: «Δυστυχώς και στο θέμα του ποδοσφαίρου, όπως και στην πολιτική, την κοινωνία, αν δεν υπάρξουν ριζικές αλλαγές θα πηγαίνουμε από το κακό στο χειρότερο. Εμείς προτείναμε ορισμένα μέτρα:

Ανώνυμες εταιρίες; Να υπαχθούν στο υπουργείο ανάπτυξης. Το υπουργείο αθλητισμού θα έπρεπε να ασχολείται με το αν υπάρχουν χώροι για αθλητισμό και όχι με τα ΑΦΜ των ομάδων.

Καμία συμμετοχή σε νόμιμο παιχνίδι στοιχήματος, είτε εγχώριο, είτε του εξωτερικού. Τρίτη πρόταση απαγόρευση δανεισμού παικτών σε ομάδες ίδιας κατηγορίας. Υπάρχει η περιρρέουσα ατμόσφαιρα για ομάδες-δορυφόρους. Θα ήταν μέτρα που θα περιόριζαν την κατάσταση.

Εμείς θέσαμε τις προτάσεις μας. Από την μεριά του Υπουργείου φάνηκε πως θα συζητηθούν κάποια στιγμή, αλλά τώρα δεν έγιναν αποδεκτές. Χρειάζονται πιο ριζικά μέτρα. Ορισμένα είναι προς τη θετική κατεύθυνση, αλλά είναι ανεπαρκή. Υπάρχει ένα συνολικό πρόβλημα. Το οικοδόμημα αυτό είναι σάπιο μέχρι το μεδούλι».

Δεν υπάρχουν σχόλια: