Πέμπτη 7 Μαΐου 2015

Θα είναι επιστροφή στο ’50…!!

Ο Κ. Νικολακόπουλος γράφει στο blog του στο gazzetta.gr για το ενδεχόμενο Grexit, του οποίου ακόμη δεν έχουν γίνει προφανώς αντιληπτές οι συνέπειες.
Δεν είμαι βέβαιος εάν έχει αντιληπτό το μέγεθος της ζημιάς που θα υπάρξει στην περίπτωση κατά την οποία το ελληνικό ποδόσφαιρο μείνει εκτός Ευρώπης. Δεν έχει γίνει αντιληπτό, κατά βάθος, από κανένα. Άρα ούτε κι από τους βουλευτές.
Εδώ το θέμα δεν είναι τι θα κάνουν ο Ολυμπιακός η, ο Παναθηναϊκός κι ο ΠΑΟΚ. Ούτε τι θα γίνει με την εθνική ομάδα. Θα παρασυρθεί ολόκληρο το ελληνικό ποδόσφαιρο και θα γονατίσει σε βαθμό, που πραγματικά θα χρειαστεί πάλι πολλά χρόνια για να ορθοποδήσει. Κι είναι εντελώς άγνωστο πότε θα τα καταφέρει.
Βλέπουμε τι γίνεται με την οικονομία. Ξεκίνησε η κρίση, έχει περάσει ήδη μία πενταετία και κανείς δεν μπορεί να σηκώσει κεφάλι. Και κανείς δεν ξέρει πότε θα ξανασηκώσει κεφάλι. Καταστρέφεται κόσμος και κοσμάκης.
Βεβαίως είναι πολύ πιο σοβαρό πράγμα η οικονομία του τόπου από το ποδόσφαιρο. Με τη διαφορά ότι τα ίδια και χειρότερα θα έχουμε με το ελληνικό ποδόσφαιρο, που εξαρτάται σε τεράστιο βαθμό από τα έσοδα που έρχονται από την παρουσία των ομάδων μας, εθνικών και συλλόγων, στις διεθνείς διοργανώσεις. Αυτά τα έσοδα κινούν ολόκληρο το ποδόσφαιρο. Κι όχι μόνο τους μεγάλους.
Να ξέρετε π.χ. πως όλοι οι σύλλογοι, αυτοί που δεν παίζουν στην Ευρώπη, θα πάρουν τη νέα σεζόν από 400 χιλ. Ευρώ ο καθένας, από την UEFA και τα χρήματα των υπόλοιπων ομάδων, αυτών δηλαδή που θα παίξουν στην Ευρώπη. Γνωρίζετε τι σημαίνει ένα τέτοιο ποσό για τον προϋπολογισμό της Ξάνθης, του Παναιτωλικού, του Πανιώνιου κλπ;
Η, έχετε την εντύπωση ότι θα αγοράσουν ξανά παίκτες από τις μικρότερες ομάδες οι μεγαλύτερες; Θα δώσει ξανά ο Ολυμπιακός 500 χιλιάρικα στον όποιο Παναιτωλικό για τον όποιο Μαρτίνες χωρίς τα έσοδα της Ευρώπης; Η, ο ΠΑΟΚ στον όποιο ΠΑΣ για τον όποιο παίκτη του; Χωρίς παρουσία τους στην Ευρώπη, θα αγοράζουν παίκτες; Με τι; Και πως θα κινείται το ελληνικό ποδόσφαιρο χωρίς μεταγραφές; Πως θα επιβιώσουν οι μικρότερες ομάδες;
Τέλος πάντων. Η ουσία είναι ότι ενόψει της ψήφισης του νέου νόμου, την ευθύνη έχουν κι οι 300 της βουλής. Και δη τα κόμματα που φαίνεται πως έχουν διάθεση να τον ψηφίσουν. Την ευθύνη για την ενδεχόμενη καταστροφή του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Γιατί, για όποιον δεν το έχει καταλάβει, το ποδόσφαιρο μας θα γυρίσει υπερβολικά πίσω. Μιλάμε για τη δεκαετία του ’50! Γιατί τότε ήταν που παίζαμε μεταξύ μας. Στην κυριολεξία. Μέχρι που το 1959 μπήκαμε στα Κύπελλα Ευρώπης…
Θέλω να πιστεύω ότι θα πρυτανεύσει η λογική. 

*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: