Κυριακή 24 Μαΐου 2015

Γιατί θα αποτύχουν οι τακτικοί δικαστές!!

Γράφει ο Κυριάκος Θωμαϊδης 



Υπάρχει μια γενικότερη αίσθηση ότι η βούληση Κοντονή να εφαρμόσει άμεσα τον αθλητικό νόμο που δημοσιεύτηκε στις 13 Μαϊου, θα λύσει και το πρόβλημα της ποδοσφαιρικής δικαιοσύνης. Δυστυχώς, δεν είναι έτσι. Το άρθρο 5 του σχετικού νόμου φέρνει μια μεγάλη αλλαγή με τους τακτικούς δικαστές και τους εν ενεργεία εισαγγελείς στα πειθαρχικά ποδοσφαιρικά όργανα, αλλά η δικαιοσύνη στο ποδόσφαιρο θα αποδοθεί μόνο αν ξεπεραστούν συγκεκριμένοι σκόπελοι.

Ας αρχίσουμε με τα μικρά και απλούστερα: 

1)Υπάρχουν ζητήματα συνταγματικότητας (έτσι εξηγείται η μη υπερψήφιση από την πρόεδρο της Βουλής), καθώς αποκλείεται η Ένωση Δικαστών και η Ένωση Εισαγγελέων να συναινέσουν ώστε η ΕΠΟ να ορίζει από έναν κατάλογο που θα στέλνει είτε το Πρωτοδικείο, είτε η Εισαγγελία.

2) Δεν έχει ξεκαθαριστεί ο αριθμός των αθλητικών δικαστών, καθώς στο νόμο δεν γίνεται ειδική αναφορά στη Super League και στη Football League. Ούτε καν στις επιτροπές επίλυσης οικονομικών διαφορών και στο Τακτικό Διαιτητικό Δικαστήριο.

3) Δεν καθορίζεται ο χώρος στην οποίο θα συνεδριάζουν τα δικαιοδοτικά αθλητικά όργανα. Μέχρι τώρα αποδείχθηκε ότι η παρουσία των αθλητικών δικαστών και των ποδοσφαιρικών εισαγγελέων στην ΕΠΟ και σε άλλες διοργανώτριες αρχές  είχαν προβληματικό χαρακτήρα.

4) Ο νόμος δεν αναφέρεται στον τρόπο πληρωμής των αθλητικών δικαστών, καθώς η μέχρι τώρα επιλογή να αμείβονται από την ΕΠΟ τους καθιστούσε ουσιαστικά υπαλλήλους της.

Ας πάμε τώρα στο μεγάλο διακύβευμα:

Ακόμη και αν υποθέσουμε ότι ξεπερνιούνται οι 4 μικροί σκόπελοι, οιοσδήποτε αθλητικός δικαστής ή ποδοσφαιρικός εισαγγελέας και να επιλεγεί, όσο ευσυνείδητος και να αποδειχθεί, είναι καταδικασμένος να αποτύχει. Και αυτό γιατί είναι αναγκασμένος να εφαρμόσει τον διαβόητο πειθαρχικό κώδικα της ΕΠΟ, τον οποίο συνέταξε ο πρώην νομικός σύμβουλος της ομοσπονδίας Θεόδωρος Κουρίδης που κατηγορείται σήμερα ως ένας εκ των διευθυντών της εγκληματικής οργάνωσης του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Πέρα από τις σκοπιμότητες που μετατρέπουν τις επιτροπές εφέσεων σε... αφέσεων, ο κώδικας αυτός είναι κυριολεκτικά γραμμένος στο πόδι, έχει διαρκείς αντιφάσεις και κατά κοινή ομολογία πρόκειται για νομικό εξάμβλωμα. Ποιος σοβαρός δικαστής θα πειστεί να ακολουθήσει αυτό το τεφτέρι που ονομάζεται ελληνικό ποδοσφαιρικό δίκαιο;

*Πηγή: metrosport.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: