Κυριακή 24 Μαΐου 2015

Τα πετροδόλαρα ρέουν άφθονα!!

Γράφει ο Δημήτρης Καλαϊτζής
Μέχρι πρότινος, ο Πύργος της Βαβέλ του ευρωπαϊ­κού ποδοσφαίρου είχε κυρίως να παρουσιάσει Αμερικανούς, Ρώσους και Άραβες επενδυτές. Στη... χαρούμενη αυτή παρέα προστέθηκαν τα τελευταία χρόνια και εκπρόσωποι άλλων πιο εξωτικών χωρών, όπως της Ινδονησίας (Ιντερ), της Σιγκαπούρης (Βαλένθια) και της Κίνας (Ατλέτικο Μαδρίτης).

Δεν είναι πολλά τα παραδείγματα που έχουμε από την είσοδο των Αράβων στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Είναι όμως ιδιαίτερα χαρακτηριστικά για τον τρόπο που λειτουργεί αυτή η νέα γενιά παραγόντων 

Το χρήμα ρέει άφθονο και γι' αυτό δεν αμφιβάλλει κανείς, αν κρίνουμε από τον τρόπο που έγιναν οι αγορές των μετοχών και οι μεταγραφές ποδοσφαιριστών μέχρι τις υπόλοιπες επενδύσεις στους συλλόγους και όχι μόνο.

Οι ακριβοπληρωμένοι παίκτες της Παρί

Τα συμβόλαια των παικτών της Παρί Σεν Ζερμέν είναι τα υψηλότερα στον κόσμο σε όλα τα ομαδικά αθλήματα

Η Παρί Σεν Ζερμέν είναι η ομάδα με τα υψηλότερα συμβόλαια σε όλα τα ομαδικά αθλήματα στον κόσμο για το 2015. Σύμφωνα με την GSSS (Global Sports Salaries Survey), οι παίκτες της γαλλικής ομάδας έχουν μέσο όρο κέρδη 7.4 εκατ. ευρώ το χρόνο ή αλλιώς 142 χιλιάδες ευρώ την εβδομάδα!

Στη 2η θέση βρίσκεται η Ρεάλ Μαδρίτης. Οι παίκτες της "βασίλισσας" κερδίζουν μ.ο 7.04 εκατ. ευρώ (135.000 ευρώ την εβδομάδα) Στην 3η θέση, από την πρώτη που ήταν την περασμένη σεζόν, είναι η Μάντσεστερ Σίτι με 6.9 εκατ. ευρώ μ.ο (134.000 ευρώ την εβδομάδα).

Τέταρτη στη λίστα είναι η Μπαρτσελόνα με 6.58 εκατ. ευρώ μ.ο αποδοχών των παικτών της (126.000 ευρώ την εβδομάδα). Στην 5η θέση βρίσκεται η ομάδα μπέιζμπολ LA Dodgers 6.52 εκατ. ευρώ (125.000 ευρώ την εβδομάδα).

Στην πρώτη δωδεκάδα βρίσκονται 8 ποδοσφαιρικές ομάδες, τρεις από το μπέιζμπολ και μία από το μπάσκετ. Τέσσερις ομάδες είναι από τις ΗΠΑ, τέσσερις από την Αγγλία, δύο από την Ισπανία και μία από την Γαλλία και την Γερμανία.

Στην εικοσάδα, πέντε ομάδες είναι από την Πρέμιερ Λιγκ (Σίτι(3), Γιουνάιτεντ(6), Τσέλσι(8), Άρσεναλ(10), Λίβερπουλ(14) και έξι ομάδες από το μπέιζμπολ (Dodgers, NewYorkYankees, DetroitTigers, SanFranciscoGiants, WashingtonNationalsandBostonRedSox).

Οι Brooklyn Nets είναιπιοκαλοπληρωμένοιπαίκτεςστο NBA (11ηστηνλίστα) καιακολουθούνοι New York Knicks, LA Clippers, Sacramento Kings, Denver Nuggets.

Η Παρί Σεν Ζερμέν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως η… «Εθνική» ομάδα του Κατάρ καθώς η εταιρεία στην οποία ανήκει έχει ιδρυθεί από τον σημερινό Εμίρη Tamim bin Hamad Al Thani, που ανέλαβε καθήκοντα το καλοκαίρι του 2013, διαδεχόμενος τον πατέρα του. Βεβαίως, η Qatar Sports Investments συστήνεται ως μία 100% ιδιωτική εταιρεία «που επενδύει στον διεθνή αθλητισμό και τα κέρδη χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη του αθλητισμού στο Κατάρ» όπως περιγράφεται στην ιστοσελίδα της. Ωστόσο, είναι συνδεδεμένη με την Qatar Investment Authority που ανήκει στο Εμιράτο. 


Πρόεδρος της QSi είναι ο στενός φίλος του Εμίρη, Nasser Ghanim Al-Khelaifi, πρόεδρος και της Παρί Σεν Ζερμέν από το 2011 όταν ο Όμιλος αγόρασε το 70% των μετοχών του γαλλικού συλλόγου (τον επόμενο χρόνο πήρε και το υπόλοιπο 30%). Ο 40χρονος Al-Khelaifi υπήρξε επαγγελματίας τενίστας στα νιάτα του (έφτασε στο Νο995 της παγκόσμιας κατάταξης), ενώ μεταξύ άλλων είναι μέλος και της Οργανωτικής Επιτροπής του Μουντιάλ του 2022 που θα γίνει στο Κατάρ. Η QSi είναι συνδεδεμένη και με την Μπαρτσελόνα, η οποία διαφημίζει στη φανέλα της το Qatar Foundation που ελέγχεται από την QSi. Πέρα από την QSi και την Παρί Σεν Ζερμέν, ο Al-Khelaifi ελέγχει το μιντιακό συγκρότημα beIN Media, στο οποίο ανήκει το Al Jazeera Sports, είναι πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τένις του Κατάρ και αντιπρόεδρος της Ασιατικής Ομοσπονδίας Τένις.


Στα χρόνια της θητείας του Al-Khelaifi, η Παρί έχει ξοδέψει για μεταγραφές περισσότερα από 432 εκατ. ευρώ, παραβιάζοντας κατά συρροή τους όρους του Financial Fair Play της UEFA, κάτι που οδήγησε σε οικονομικές και άλλες κυρώσεις τον σύλλογο, το περασμένο καλοκαίρι. Πέραν των 60 εκατ. ευρώ ως πρόστιμο που θα πληρώσει, η Παρί του χρόνου θα μπορεί να δηλώσεις μόλις 21 αντί 25 ποδοσφαιριστές στο Τσάμπιονς Λιγκ, οκτώ εκ των οποίων επιβάλλεται να είναι γηγενείς.


Η καχυποψία είναι κακός σύμβουλος και τα γεγονότα αποδεικνύουν ότι τα πετροδολάρια ρέουν άφθονα όχι μόνο για την αγορά ενός κλαμπ, αλλά για μεγαλύτερη οικονομική εισβολή σε κάθε χώρα.

*Πηγή: metrosport.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: